Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

witam , szukam zlotego grala jesli chodzi o wzmak es moze byc podzielony lub w jednej obudowie , obecnie posiadam tae 1000esd i tan55es do stereo , cdki 333 559 20 i dvd9000, ostatnio zdobylem glosniki ss x90ed i w porownaniu z tannoyami jakie mialem roznica poprostu miazdzaca , teraz wydaje mi sie ze pora ze wzmacniaczem cos jeszcze pomodzic bo nie jestem przekonany do tego zestawienia mojego , moze ktos sie podzieli opiniami jak 1000esd z 55es gra i czy warto to zamieniac na inny sprzet sony , tak na marginesie mam 2 przedampy 1000esd jeden bym sprzedal , bo najpierw kupilem bez pilota a pozniej udalo sie dorwac z orginalnym pilotem

ok , a czy tan i tae 80 prezentuja lepszy dziek niz 707 770 lub 808 870, bo kosztuja pare tysiecy wiecej , nie wiem czy ma to jakikolwiek sens po to tylko zeby stal jeden klocek wiecej ... , a co z taf7es moglem takiego kupic niedawno za 2 tysiace i wiem ze znow niepredko sie pojawi okazja do kupienia ,

i jeszcze jedno bo w tym temacie jestem zielony zupelnie adapter ... kupilem sobie vestaxa djskiego bo nie wiedzialem jaki adapter kupic a z mlodszych lat kiedy troszke mixowalem byl to moj wymarzony sprzet , tylko ze teraz juz nie mixuje a jedynie slucham czarnych krazkow wiec podejrzewam ze zbytnio audiflski to on nie jest , wiec jakis adapter w razsadnych pieniadzach i dobrze grajacy do zestawu es , adapter nie musi byc sony , pozdrawiam wszystkich

Możliwe ze lepsze, nie mniej jednak przechodzac z tego co masz na 770ES odczujesz juz spora różnice na plus, za końcówke dostaniesz 500zł, za pre drugie tyle, dokładasz 600 i kupujesz 770

770ES jest poprzednikiem 707ES.. 707ES ma potencjometr od głośności Panasonica, nieśmiertelny, i jest młodszy od 770es.

Złoty środek : TA-F555ES, sam szukam..

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Bumpalump wiesz moze jakie tanie cd moze grac podobnie do marantza cd 72?

Nie znam tego CD.

Moge Ci po prostu polecić tanie dobre CD sony.

W cenie poniżej 100zł CDP-790

Do 200zł CDP 950 i 970

RAFAL ja posiadam marantza 72mk2 se i powiem ci ze co do przestrzeni to moze i masz racje , ale slaba ona nie jest ale gorsza np niz w denonie 1015, gora zas bardzo dobra i srodek tez udany , uwazam to cd za dobry sprzet wart 500 max 600 zl ,

Zapytalem Bumpalumpa dlatego o cos tanszego z podobnym brzmieniem bo nie stac mnie narazie wydac 700 zl za cd dlatego szukam tanszej alternatywy z podobnym brzmieniem , a dlatego jego bo dobrze napisal ze ten marantz 72 gra ostro i rzeczywiscie tak jest i u mnie w systemie wypadl lepiej niz pioneer 7500, dzwiek jest mniej rozmyty ostrzejszy i bardziej szczegolowy a takie brzmienie lubie .Bumpalump co do twoich propozycji to sam nie wiem boje sie typowo budrzetowych cedekow i serio watpie zeby one zagraly lepiej niz pioneer pd 7500 , ktory w owym czasie nie byl niskim modelem , a kupilem go bo discomaniak mi polecil , a dosc wierze discomaniakowi bo od lat czytam jego wpisy i w miedzyczasie jak mam stycznosc z danym klockiem to badam wiarygodnosc danego wpisu i opini i wtedy wiem ze ktos ma cos madrego do powiedzenia i tu akurat zgadzam sie z discomaniakiem bo opisal duzo pioneerow i ma w sumie racje bo sam mam cala linie pionnera (calutka mozna tak powiedziec bo mam tak pd 7500 pd73 pd 75 pd 93 , ze wzmacniaczy mam a 91d i a 757 , a mialem 616 656 na ta chwile pioneer pd 73 marantz 72mk2se i wzmacniacz marantz pm80semk2 sa na sprzedaz wszystko w stanie bardzo dobrym

PS :Klejson fajnie ze ci sie podoba stronka ktora przykleilem ;:)

Spróbuj sobie cdp 970, jak sie nie spodoba to odsprzedasz za ta sama kwote lub stracisz zaledwie kilka zł.

Budżet masz zapewne większy ale zaproponowałem Ci CD do którego wciąż dostęopne sa lasery.

Swoją drogą, znudzony poszukwianiem dobrego Ampa od Sony zaczalem szukac alternatywy, Said chwalił tego Marantza, jak ty opisał byś jego dźwięk? ile jest realnie wart, oczywiscie mówimy dokładnie o tym SE Mk2 bez scalaka i na toroidzie.

jarek5127 zdecydowanie dobrze mierzysz sam uzywam sony ta f 444esmk2 i moge go zdecydowanie polecic a 555es powienien byc jeszcze ciut lepszy wiec jestem na tak no i masz na allegro 555es , szkoda tylko ze moj 444es mk2 nie ma opcji ustawienia przelacznika w pozycji a+b a potrzebne mi to bo portale sa niezbyt fajne bo ciasne a ja uzywam bi wiring i problem jest z wcisnieciem 2 kabelkow w jeden portal ale 555es ma juz opcje a + b ale za brzmienie w tym przedziale moge na to przymknac oko ;) polecam stara serie es aczoklwiek wyglad okropny ;:))) wkrotce porownam go z 690 wiec sprobuje cos wiecej napisac jakie odczulem roznice miedzy 444esmk2 a 690es tylko narazie mi sie nie chce przepinac tych kabli ze wzgledu na te felerne portale . 444esmk2 dlatego chce porownac z 690es bo uwazam ze z seria 5xx czyli 550 570 nie ma co porownywac a 690es uwazam tez za wyborowy wzmacniacz lepszy niz nizsze modele wiec mysle ze bedzie w miare adekwatnie !!!!!

Bumpalump ale chodzi ci o wzmacniacz marantza ?

Tak o wzmacniacz.

Ja dalej uwazam ze blizniacze wzmacniacze 570 i 670 oraz 590 i 690 nie dzieli roznica, oczywiscie chcialbym miec 670 zamiast 570 ale to tylko dla spokoju ducha :)

kiedys musze tez posluchac tego 555, wzmacniacz jest chwalony na forach ale sie nie spzredaje.

Edytowane przez Bumpalump

Bumpalump z calym szacunkiem ale dzieli jest duza roznica , 550 570 dla mnie sa to dobre wzmacniacze ale nie graja tak jak 690es , graja mniej szczegolowym dzwiekiem mniej neutralnym mniej przejrzystym i duzo mniej dokladnym ja zdecydowanie wyzej stawiam 690es , ale z jednym masz racje sankeny maja to cos co tez lubie czyli ta nutke cieplego przyjemniejszego brzmienia niz w 690es toshiba ,ktora jest wedlug mnie zbyt techniczna i sterylna niemniej jednak i to 690 jest duzo lepsza bo sam sanken nie gra z kolei . Ja sankena docenilem dopiero wtedy kiedy kupilem 444esmk2 tu czuc brzmienie sankena ale jest konturowe nie rozmyte i neutralne jak w 690 a zarazem cieplejsze czyli wnioskowalem ze jezeli ktos lubi brzmienie sankenow musi pokusic sie o kupno wzmacniacza lepszego niz 550 czy 570 es no chyba ze ktos dysponuje ostrymi kolumnami konturowymi najlepiej w zamknietej obudowie .

Marantz pm80mk2se to wzmacniacz grajacy piekna przestrzenia roznorodnoscia barw ,czystoscia , muzykalnoscia , bass jest wiekszy niz w sony ale nie jest tak twardy , generalnie polecam go do sluchania spokojniejszego typu sting nick cave katie meluea itp w takim repertuarze wypada znakomicie oczywiscie jezeli go zestawimy z dobym cd i kolumnami bo sam wzmacniacz tez nie wiele da jak reszte toru jest slaba , generalnie moj marantz to rzadkosc w tym wydaniu i powjawia sie bardzo rzadko , wykonanie i wyglad w tym przedziale cenowym super ladniejsze niz sony pod wzgledem wygladu ale mniej uniwersalny niz sony pod wzgledem brzmienia , aczkolwiek spokojny repertuar wypada lepiej niz w sony !!! Bumpalump moze zapytaj mnie konkretnie bo ciezko mi pisac o calosci mimo ze ten wzmak stoi obok mnie ;)

ps Bumpalump proponowales dac jak dla mnie duzo kasy za 570 es w stanie idealnym ( nie pamietam ile tam proponowales dla mnie bylo to przesada za taki wzmacniacz ) wiec czemu sie nie pokusisz o zakup 555es , on duzo rzadziej sie pojawia niz typowe 550 570 wiec nie bedziesz mial z klopotem odsprzedazy 555es bo sam moge go kiedys od ciebie odkupic tylko poprostu nie w tej chwili bo nie mam na to kasy ale w przyszlosci mam zamiar sprzedac mojego 444esmk2 i kupic 555es aczkolwiek mysle ze bedzie podobnie ale lubie wyzsze modele ;)

ah zle przeczytalem owszem 570 670 and 590 690 owszem mozna je uznac za blizniacze aczkolwiek wole serie 690 :)

Comboss no właśnie, dodaj to techniczne steryklne brzmienie mosfetów z tytanową kopułke i co wyjdzie? kaszana wyjdzie ;p

Wzmacniacz powinien byc właśnie uniwersalny jak Sony, sprawdzić się zarówno w klasyce jak i szybkiej elektronicznej muzyce.

Zainteresował mnie solidną budową i w miare niska ceną, powiem tak, powinien oferowac to co sony + jeszcze lepsza przestrzen i detalicznosc, najwazniejsze jest to aby bas pozostal taki jak w solny, szybki, zwarty i niemulący, wysokie i srednie bez podbarwien na identycznym poziomie.

Zainteresował mnie solidną budową i w miare niska ceną, powiem tak, powinien oferowac to co sony + jeszcze lepsza przestrzen i detalicznosc, najwazniejsze jest to aby bas pozostal taki jak w solny, szybki, zwarty i niemulący, wysokie i srednie bez podbarwien na identycznym poziomie.

A skad wiesz ze taki powinien byc akurat bas? A moze powienien byc mulacy? Kazdy pisze jaki powinien byc bas, taki jaki jemu sie podoba. A moze tak nie jest? Moze to wymysl - audiofili? Ja sluchajac systemow, czy tez pojedynczych elementow, ktore graja w ten sposob basu nie dalo sie sluchac na konkretnych kawalkach z konkretnym basem. Tam gdzie linia basowa powinna byc nakreslona grubą linią nie było nic. Wezmy np takiego Creeda, gdzie linia melodyczna czesto idzie na basie, z konkretnej gitary basowej. Tam musi mruczec, zeby mialo to sens i dobrze sie tego sluchalo. Sluchajac takich kawalkow na takich "zwartych" systemach byla to poprstu zenada. Bas nie zmienial tak dobrze tonacji, charakteru, byl malo zroznicowany, bo jak mial byc jak byl okrojony do niezbednego minimum. Bum koniec, bum koniec.

?👈

rafal plyty sa roznie nagrane a niejednokrotnie poprostu zle i ciezko dysponowac takim zestawem ,ktory wszystko wiernie odtworzy no bo jak ?sam bylem swiadkiem ze lepszy zestaw zagral gorzej dana plyte pozornie on niby gral lepiej wiecej wyciagal itp ale na dluzsza mete nie dalo sie tego przelknac

Myślę Bumpalump , że właśnie podobnie ci opisałem jak gra ten Marantz co Comboss. Tak jak ci pisałem w porównaniu do sony byłby napewno bardziej detaliczny, oraz lepiej generowął by przestrzeń.

Niestety wspominałem też tobie, że pod względem dynamiki i w muzyce której słuchasz mogło by nie być najlepiej. Sony również jakimś bardzo dynamicznym wzmacniaczem nie jest, ale stoi na niezłym poziome.

Z kolei ten marantz tam gdzie bas musi być twardszy, punktowy szybszy zaczyna się trochę to rozlewać. Po prostu wzmacniacz nie jest tak uniwersalny.

W klasyce i spokojniejszych brzmieniach dźwięk instrumentów bije na głowę sony i mówiłem ci, żeby miał pilota podejrzewam stał by u mnie w dużym pokoju zamiast 770es.

said za marantza chce 1100 zl bo zwykle i to niejednokrotnie zniszczone chodza od 800 do 900 zl , a moj to serio unikat semk2 jak wpiszemy w google i nastawimy grafike roznice miedzy zwkyklym pm80 a semk2 widac jak na dloni , w moim jest mozliwosc podpiecia tylko 2 kolumn a nie 4 , poniewaz pozostale portale sluza do bi wiringu

ponadto ten marantz gra bardzo ladnie !!!!i w media makrt zwykle gowno czyli jakas papierowa wieza kosztuje tyle wiec nie uwazam ze cena jest przesadzona tym bardziej ze stan jest bardzo dobry !!!!

Hm ja sie nie znam na gramofonach , ale polecilbym najwyzszy model pioneera , ze wzgledu ze lubie przepiekne wykonanie najwyzszych modeli pioneera np wzmacniacz a91d nie ma sobie rownych pod wzgledem wykonania i wygladu w sumie cedeki tez zaczynajac od 73 konczac na a93 sony przy pionerze pod wzgledem wygladu wypada poprostu zle i moze sie wydawac ze robili to ruscy :)

Mam pytanie czy ktos sluchal akai cd 57?

witam

czy nie chciał by ktoś kupić takich granitowych boczków do wzmacniacza sony- ta-f770/707es ?

http://allegro.pl/wzmacniacz-i4033868425.html

cena 60zł

może ktoś akurat potrzebuje jasnych boków ?

ewentualnie pisać na pw

?

i tak oto wszedłem w posiadanie długo oczekiwanej już drugiej końcówki mocy SONY TA-N80ES w stanie gabinetowym. Pierwsze wrażenie po 20 minutach słuchania stereofonia się poprawiła a co za tym przestrzeń. Czuć potencjał w tych już teraz monoblokach :) Niezła dynamika... Od niedawna mam również CD SONY CDP-X77ES i po obsłuchaniu go nic już nie gra tak jak dawniej.... po roku czasu wygrzebałem mojego CDP-X559es z szafy i to w ogóle nie ta klasa. Kiedyś sądziłem że 559es gra dobrze ale 77es deklasuje wszystko jak na razie co miałem i słyszałem. Ciekawią mnie jeszcze dwa klocki brzmieniowo a mianowicie CDP-X7ESD oraz CDP-557ESD. Ostatnio miałem propozycje nabycia może nie słynnej ale na pewno wartej uwagi końcówki mocy TA-N902 Esprit ale niestety nie udał się wszystkiego zrównać w jednym czasie że się tak wyrażę i musiałem obejść się smakiem ale ja jestem cierpliwy i mam czas.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.