Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

też miałem kupować TA-N80ES , ale ostatecznie wybrałem rotela rb-990bx - jak do mojej muzyki pasuje idealnie - nie zamula niskimi tonami jak sony i ma sporą dynamike i moc (przy niewielkich wymiarach obudowy - 12cm wysokośći razem z nóżkami - co mi baaardzo pasuje), na dniach dodam kilka zdjęć,

?

dobry dzion - dobrzy klubowicze - dobrego sony

czy moglibyscie dobrzy ludzie ;) doradzic cos co byloby lekiem w temacie

http://www.audiostereo.pl/pomoc-w-doborze-kolumn-do-3000-zl_109993.html

mysle ze mozna by sprawe uratowac własnie sonaczem odpowiednim -nie koniecznie przeplaconym ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Kolor, stan techniczny i wizualny, czy są papiery i kartony, czy są piloty, czy są drewniane boczki? To istotne informacje na podstawie których można oszacować wartość.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

870ES. 2000-2200 czarny w drewnie i pilot 2300-2500 srebrny w drewnie i pilot. S770es. 800-1000 czarny/srebrny w drewnie. Z kompaktem hmm ja za swojego x77es zapłaciłem 800zł ale jego rynkowa wartość według mojego licznika to 1800-2200 czarny/srebrny z pilotem. Aczkolwiek uważam że jeśli ktoś decyduje się na kompakt sonego z niedostępnym laserem i ma to być jedyny kompakt w systemie to jest to pomyłka. To tak jak byś dał babie średnia krajowa wypłatę i miał nadzieję że jej nie rozpieprzy. Podobnie z laserami do sonego nigdy nie wiesz kiedy nadejdzie TEN dzien.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Słyszał kiedys ktoś o takich kolumnach jak Sony SS-F7, wystepowaly rowniez pod nazwami SS-F7ES oraz SS-F7ESG

ewentualnie mniejszy brat SS-F5

szukam tez katalogu sony es z roku 92, ma ktos pod reka link?

Dokoptuję się do klubu z Sony TC-K870 ES i TC-K750ES ( jeszcze bo zostawiam 870ES ) .

Zawsze kusiły mnie decki z drewnianymi bokami . Podoba mi się też w Sony że 750ES ma podświetlane przyciski .

Swietnie to wygląda !

Jak dasz radę to prześlij zdjęcie z cennikiem i opisem kolumn tu na forum :)

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

to dziwny jakis masz ten katalog bo w 91 sztuka kosztowala 4500DM

nie mogly tak staniec, zreszta nie doastalbys takich glosnikow za taka cene, i ogolnie takiej jaksoci wykonania

No mam cennik .

No mam cennik .

No mam cennik .

No mam cennik .

No mam cennik .

No mam cennik .

Widac staniało bo katolog mam tez z Hugo-Eckener-Str.20,5000 Koln 30

post-22905-0-86035500-1395172876_thumb.jpg

post-22905-0-16737600-1395172921_thumb.jpg

post-22905-0-29991900-1395172934_thumb.jpg

Jarek co sie tak olsnilo na 444esmk2 lub 555 ?Z mojej strony moge z czystym sumieniem polecic 444esmk2 bo takiego mam i non stop go uzytkuje polecam zdecydowanie :))) od czasu kiedy stalem sie jego posiadaczem moge dodac ze zaden do modelu 690 nawet nie ma startu !!!!! jedyne co troche archaiczny wyglad !!!

Jarek co sie tak olsnilo na 444esmk2 lub 555 ?Z mojej strony moge z czystym sumieniem polecic 444esmk2 bo takiego mam i non stop go uzytkuje polecam zdecydowanie :))) od czasu kiedy stalem sie jego posiadaczem moge dodac ze zaden do modelu 690 nawet nie ma startu !!!!! jedyne co troche archaiczny wyglad !!!

Miałem TA-F555ES wiem jak to zagrało i dlatego szukam ;) Zostawiłbym go gdyby nie to, że był niestety trochę zmęczony życiem..

Generalnie dla mnie ta stara seria jest wybitna tym bardziej ze mozna kupic w rozsadnych pieniadzach !!!! i niech niech mi tez nikt nie mowi ze wzmacniacze typu 550es 570 sa dobre bo ostanio z chlopakami porownywalem 690es z 550 es i 550es to ubogi wzmacniacz i warty max 350 zl wiec za ta kase ok nic wiecej wiec nie dajcie sie naciagac na kwoty typu 500 zl za 550 es bo poprostu nie warto a sprzedawczyki zawyzaja na maksa , za 500 zl mozna czasami sie juz pokuscic o kupno 690 albo np onkyo 8850 !!!

comboss ale Ty sie uczepiles tego 550 i 570.

jak mi znajdziesz 690 czy 670 za 500zl to 200zl daje Tobie...

Swoja droga kolumny juz doszly, wykonanie takie jakiego sie spodziewalem, solidne budy, glosniki, zwrotnice.

schemat rozrysowany, czesci zamówione, zapowiada sie bardzo dobrze

2vrzd3d.jpg

Bumpalump nie uczepilem sie , ale we wczesniejszych postach sam chciales dac dosc duze pieniadze za bodajze 570es , a nie chcesz posluchac ze to nieoplacalne bo w tej kasie co oferowales masz 690 es malo tego mozesz nawet pokusic sie o kupno 555es ktory jest na sankenach , a wiem ze je lubisz dlatego powinienes sie cieszyc ze pisze prawde i obiektywna opinie , ktora moze sie przydac przed wydaniem kasy na wzmacniacze ktore sa slabe !!! jedynie co moge stwierdzic to cos takiego jezeli 570 i 550 bylyby po 300 w tym wypadku sa to bardzo dobre wzmacniacze w tym przedziale cenowym ale jak widze ceny ze 550 570 chodza po 500zl albo czasami wiecej to ,az mi szkoda nowych nabywcow bo naprawde za niewiele wiecej (naprawde nie wiele mozna miec wzmacnaicz przynajmniej 2 klasy wyzej albo nawet 3 !!!!co do kupna 690es za 500 zl to serio widzialem okazje i to nie raz w tej cenie ,ale masz racje teraz ciezko moze kupic za 500 zl ale za 600 juz napewno byloby mozna !!!!

PS :wkurza mnie to jak widze wygorowane ceny sprzedawczykow ,cwaniakow z allegro ,ktorzy dosc ze maja drogo to czesto oszukuja dlatego przestrzegam przed kupowaniem od takich ludzi np zobaczcie to http://allegro.pl/gold-pioneer-pd-95-vintage-lombard-czestochowa-i3989957541.html cena 10 tys no chyba im brakuje 5 klepki , ale spoko tez jestem z czestochowy i pojde tam bo posiadam pd 93 pd 75 pd 71 oraz wzmacniacz a91d i powiem ze sprzedam im pd93 za7 tys to mnie wysmieja pewnie , ale sami szukaja imbecyla zreszta w bym obskurnym komisie nawet ceny cedekow ,ktore powinny kosztowac 30 zl kosztuja 300 zl .Wiadomo kazdy chce zarobic ale bez przesady ,

570 i 590 a co za tym idzie 670 i 690 to 2 inne sygnatury brzmienia, 590 jest za ostry i zbyt sterylny do moich kolumn.

555 jak bede mial keidys okazje posluchac to z pewnoscia to zrobie.

Czy ceny sa wygórowane? moim zdaniem taka 570 jest warta 550zł i nie ma konkurencji w tej cenie, podkreslam ze mowimky o konkretnym typie dzwieku, jesli ktos mial 570 i m u odpowiadal to wzmacniacza z identyczna sygnatura ale jeszcze lepiej grajacego za 550zl nie dostanie.

Moze wyjatek to ta 555, poki co nie wypowiadam sie bo nie sluchalem

Bumpalump masz racje to calkowicie odmienne brzmienie i jezeli masz rzeczywiscie ostre kolumny to masz racje moze taki 570 lepiej pasowac , ale obiektywnie patrzac to duzo gorszy wzmacniacz od 690, i jezeli ty stawiasz 570 za cene 550 zl to duzo lepszym pomyslem jest pokuscic sie o zakup 555es tyle , ze tu tez masz zywo grajacy wzmacniacz , o neutralnym brzmieniu ,przejrzysty szczegolowy z doskonala przestrzenia i najwazniejsze ze mimo swojej neutralnej charakterystyce zachowuje barwe sankena , a czego nie moge powiedziec o 550 570 bo dla mnie to muly , ale jezeli masz ostre kolumny to kto wie moze byc ladnie ;:)

Bumpalump masz racje to calkowicie odmienne brzmienie i jezeli masz rzeczywiscie ostre kolumny to masz racje moze taki 570 lepiej pasowac , ale obiektywnie patrzac to duzo gorszy wzmacniacz od 690, i jezeli ty stawiasz 570 za cene 550 zl to duzo lepszym pomyslem jest pokuscic sie o zakup 555es tyle , ze tu tez masz zywo grajacy wzmacniacz , o neutralnym brzmieniu ,przejrzysty szczegolowy z doskonala przestrzenia i najwazniejsze ze mimo swojej neutralnej charakterystyce zachowuje barwe sankena , a czego nie moge powiedziec o 550 570 bo dla mnie to muly , ale jezeli masz ostre kolumny to kto wie moze byc ladnie ;:)

Jak masz zmulone kolumny to 690es się nada, jak masz metalowe kopułki to po godzinie słuchania wyleciał by za okno. Ja ze swojej strony powiem tylko tak , ze scanami 690es dobrze się zgrywał,

ale z metalowym seasem 27tbfc/g która raczej nie jest jakaś ostra nie dało się tego słuchać, więc takie bezsensowne porównania o których pisałeś nie mają sensu. Na początek napisz na jakich kolumnach porównywaliście i z jakim źródłem. Bo ja np zauważyłem też , że 690es dużo bardziej szumi , wystarczy bez źródła głośniej zrobić, a na 570es tego nie ma.

Moim zdaniem jego dźwięk wydaje się bardziej szczegółowy i detaliczny bo jest to na pewno jaśniejszy wzmacniacz niż 570es. To fajny wzmacniacz solidnie zbudowany, ale potrzebuje jak każdy dobrze dobranych kolumn, jest to bezdyskusyjnie inny dźwięk niż 570 ale czy lepszy rzecz gustu i dopasowana do systemu. Miałem okazję porównywać do 570es, 770es.

Edytowane przez Said.Jr

We wszystkich 3 parach kolumn mam metalowe kopułki

Visaton DSM 25 FFL

Seas 27 TBFC/G

Seas 25 TAF/G

Z 570ES zgrywają się idealnie, dając mi dźwięk taki jaki lubie, ale z 590 była to już katorga

Ani 570 nie jest gorszy od 590 ani w druga strone, a Ty z uporem maniaka piszesz ze 570 to DUZO gorszy wzmacniacz od 690.

570 w zadnym wypadku nie jest mułem bo przez metalami mialem sporo tekstylnych ciemnych kopułek i ogólny charakter grania z tym soniakiem również okreslil bym jako żywy.

570 w zadnym wypadku nie jest mułem bo przez metalami mialem sporo tekstylnych ciemnych kopułek i ogólny charakter grania z tym soniakiem również okreslil bym jako żywy.

W porównaniu do F555ES to i F707ES jest mułem, F555ES tworzy taką przestrzeń, że się w głowie nie miesci. I F570ES i F707ES grają precyzyjnie ale mają raczej wszystko skupione i zwarte.. to granie po dłużej chwili staje sie "oklepane" i czy masz metale czy złoto to jeden pieron skoro wzmacniacz gra tak a nie inaczej. F555ES gra dużo lżej i przestrzenniej, słychać więcej szczegółów.. Sam z siebie głośnik przestrzeni nie zwiększy bo niby z czego jak wzmacniacz taki sygnał podaje ? Charaktery grania poszczególnych głośników swoją drogą.

Edytowane przez jarek5127

Panowie wiec co bedzie jezeli polaczymy dobrze dwa komplety czyli 550es plus dopasowane kolumny i 690es i dobrane kolumny , ktory wtedy komplet wedlug was zagra lepiej , a moze zagraja tak samo?:)))

To wzmacmniacze TEJ samej klasy zrozum to ;p zagraja tak dobrze jak dobre kolumny dostana

różnia sie charakterystyka brzmienia ale jakosciowo to ta sama klasa wiec nie ma co doszukiwac sie wiekszej liczby detali czy szerszej scena na jednym z nich.

Skok jakosci jest dopiero po przesiadce na np. 700 czy 770es, czy duży? zapytajcie Said.Jr ;p

Edytowane przez Bumpalump
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.