Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Muzg, znalazłem temat, gość naprawia PSU w TA-F6B, tam jest taki sam zasilacz PLPS (http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/181121-sony-ta-f6b-psu-repair.html). Wystarczy przeczytać i będę wiedział, ale to na weekend :)

Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, zamiast tych sankenów należy użyć BUT11A.

Datasheet:

2SC2023: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/37957/SANKEN/2SC2023.html - jeśli nic się nei zmieniło w parametrach.

BUT11A: http://www.classiccmp.org/rtellason/transdata/but11.pdf

W sumie, mogę też zastosować te z ebay`a - skoro to tylko oznaczenie serii, ale najpierw przeczytam co napisali ludzie na forum - no bo skoro wybrał inne, to muszę wiedzieć dlaczego.

Dam znać.

Dzięki!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No właśnie wszystkie trany poszły się...., dlatego piszę. Mówisz, żeby założyć nowy temat? Pogadam z moderacją, może by przeniosła te parę postów do nowego....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam . Na tablicy do sprzedania TA-N80ES , TA-E80ES , CDR-R1 i DAS-R1 wszystko za jedyne 6900 zł . Ten CD w komplecie kosztował kiedyś 16000 DM a wzmak w komplecie 4100 DM razem ponad 20100 DM .

Chciałem po to jechać. Niestety dziś rozmawiałem z gościem i sprzęt poszedł za 3 razy tyle. Swoją droga ten DAC i ten Cd nie jeden chciałby mieć...

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

No szkoda ale warto na ten portal zaglądać bo raz to gość sprzedawał cdp-x559es za 200 zł uszkodzone z pilotem ale nie zdążyłem za to wyrwałem ostatnio cdp-x202es za 240 zł z przesyłką a wyjsciowa była 100 zł . Podniósł bo zaczeli dzwonić , ale i tak było warto . Pozdrawiam .

Kilka stron wstecz w tym wątku było, że 730es jest ogólnie słaba, ale po czym to wywnioskowali to nie wiem. Ja miałem 700es i wszystko było dobrze tylko brakowało znacząco dołu.. :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Gość stary bej

(Konto usunięte)

hmmm, a co to znaczy słaba ?

bo chyba nie wkraczamy w zakres hi-end'dowy, przynajmniej ceną ?

Ja w pewnym momencie się już zupełnie pogubiłem.

Czytam to forum już od kilku lat, sam też coś w DIY dłubałem i wiem co można zrobić, i jeszcze zrobić coraz to coś nowszego.

Za każdym razem, przy projektowaniu i zamieszczaniu układów bardziej były brane pod uwagę jego parametry elektroniczne.

Jak patrzę na osiągi 730es to jestem pod dużym wrażeniem tego klocka, i aby zrobić na "dzisiejszych" elementach takiego potwora to trzeba mieć jednak wiedzę.

Wygląda jednak na to, że parametry nie grają, i nie chodzi mi tu konkretnie o jakikolwiek wzmacniacz, jakiejkolwiek firmy.

Bo okazuje się że urządzenie może mieć nie najlepsze parametry a zagra bajecznie.

Czy któryś z szanownych Panów mógłby to jakoś doprecyzować i ściągnąć moje rozumowanie na właściwe tory ?

hmmm, a co to znaczy słaba ?

Brakowało znacząco tego uderzenia, podkreślenia niskich tonów. Wydawało się, że pomimo stosunkowo wysokiej mocy jak na domowy wzmacniacz brakło mu trochę tego charakterystycznego "mięsa" tak to można na chłopski rozum przetłumaczyć :)

Bo okazuje się że urządzenie może mieć nie najlepsze parametry a zagra bajecznie.

Dokładnie tak jak mówisz. Wpływ na to ma bardzo wiele czynników: kolumny, przewody, wielkość pomieszczenia odsłuchowego a wreszcie Twoje osobiste preferencje słuchowe i gust.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Wpływ na to ma bardzo wiele czynników: kolumny, przewody, wielkość pomieszczenia odsłuchowego a wreszcie Twoje osobiste preferencje słuchowe i gust.

Rzekłbym - esencja wszystkiego co się w audio dzieje.

Stawiam na chyba najważniejszy czynnik - preferencje słuchowe i gust.

Bo całość toru można tak skroić, dobierając elementy wokół wzmacniaczy marki Sony, że system zagra jak oczekujemy.

Ja bym jednak z tym basem tak nie przesadzał ;-)

On tak naprawdę występuje dość sporadycznie w nagraniach, a w życiu codziennym (?) ja bynajmniej nie słyszałem go zbyt często.

Jeżeli, tak to spokojnie możesz kupić tego 730ES. Dokładnie jednak sprawdź przed zakupem czy wcześniej nie był naprawiany :)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Długo się wahałem, tym bardziej że definitywnie musiałem zakończyć zabawę z DIY - brak możliwości zrobienia obudów i ładnie trawionych (fabrycznie) płytek PCB.

Brak też wsparcia ze strony Forumowiczów w pociągnięciu projektu który rokował moje wielkie nadzieje.

Mam wielki żal do tego Forum, a zwłaszcza do jego Uczestników w zakładce DIY.

Układ opracowany przeze mnie świetnie się rozwija na DIYaudio - życzę przynajmniej Im powodzenia.

Zatem od dziś dołączam do klubu SONY, i to z 21 kilogramowym piekarnikiem TA-F 730 SE.

Przyszedł przed paroma minutami ze Szwajcarii - dziewiczy, jeszcze czuć farbę obudowy - naprawdę.

Nie wiem jak się to cacuszko uchowało, bo to przecież już wiekowy klocek.

Ale ani grama kurzu i śladów używalności na nim nie ma, tak jakby wyszedł przed chwilą z fabryki.

Co do brzmienia - nie napiszę na razie nic, bo dopiero się do tego brzmienia przyzwyczajam ;-)

Zdjęcia zapożyczone, ale to jest właśnie ten egzemplarz.

Edytowane przez stary bej

Piekny klocek a stan szokujący Sony ES to fajne wzmacniacze w swojej cenie grają jak powinny grać co do basu to nie wiem jak w innych lepszych bo miałem tylko 570ES i 690ES ale basu w nich nie brakowało 570ES trochę cieplejszy z trochę mocniejszym basem 690ES bardziej neutralny poukładany dźwięk ogólnie fajne granie zawsze przyjemne dla ucha ;)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

No właśnie - co do basu ;-)

730se jest ponoć na bipolarach i to słychać i czuć.

Albo muszę się do takiej prezentacji przyzwyczaić, albo wymienić na Soniaka na mosfetach - bo kocham te tranzystory za ich barwę.

Ten jest wyjątkowo szczegółowy i nic mu nie uchodzi uwadze, nawet przy bardzo głośnym słuchaniu - gałka na godz. 9 ;-)

Mięsa trochę brakuje, a ja mięsożerny i zasłuchany w pomruki, ale nie popadam na razie w przygnębienie.

Na pewno powiecie że zwariowałem, bo ja ten klocek kiszę w 3x2m2

I będzie to prawdą, no bo jak ten wzmacniacz ma rozwinąć skrzydła skoro ja go kiszę (tymczasowo) w takiej kubaturze ?

Cholercia, zaczynam myśleć o lepszych niż B&W DM570 kolumnach - to uzależnia ;-)

acha, dzięki :-)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na jakiś obszerniejszy opis brzmienia jeszcze się nie odważę, bo mógłbym ten wzmacniacz nieco "skrzywdzić" zwłaszcza że ....

Pierwszy dzień odsłuchu i granie "bez basu", celowo w cudzysłowu gdyż bas był, ale wyjątkowo anemiczny, ledwo artykułowany.

Pomny słów sprzedawcy, że należy urządzenia zostawić na dobę pod prądem, tak też i zrobiłem.

I nie jest to spostrzeżenie oparte na przyzwyczajaniu się do brzmienia, przecież nie słuchałem tego kloca cały poprzedni dzień, tym bardziej że raził i drażnił mnie ten brak fundamentu najniższych składowych, dałem mu się wygrzać.

Kolejny dzień (no może kilka godzin) grania i nowe brzmienie, bo doszedł bas.

Może nie jest aż tak atomowy, jakby się można było spodziewać po takiej "kupie żelastwa", ale już nieźle artykułowany.

Na pewno zwraca uwagę to że jest "barwny", znaczy się nie jednostajny i co płyta to grający inaczej.

Na razie tylko tyle z moich spostrzeżeń, zwłaszcza że uszkodził mi się (chyba) analogowo grający Philips350 i muszę zadowolić się dość ostro grającym CA-D500SE.

Kable głośnikowe to Lunatica od AudioNova - muszę chyba pomyśleć nad czymś "grubszym" bo choć lica w żyle ma 4mm2 to może być za cienko.

Zabawy co nie miara ;-)

5ygedeba.jpgA ja dodam takie o zdjęcie :)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez jarek5127

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Parametry mojego kloca - Sony TA-F730ES ;

2 x 185 W przy 4 Ohm

2 x 150 W przy 6 Ohm

2 x 130 W przy 8 Ohm

Phono MM / MC przełączane

"Super-Legato-Linear"-System

Tranzystory wyjściowe - bipolarne Sankena

Pasmo przenoszenia;

2 Hz - 200 kHz + /-3dB

Pre-out

THD: 0.002%

Waga: 21,2 kg

Przepraszam wszystkich, że tak ględzę o tym klocku, ale na jego temat jest naprawdę mało info w sieci, a jeśli już to tylko na anglojęzycznych stronach.

No no ....Sony TA-F730ES - także fajny sprzęt (zwłaszcza w takim stanie jak twój) - może pykniesz jakąś fotke od spodu (choćby przez tą kratkę) i od góry tak samo (mile widziane zdjęcie ze ściągniętą górną pokrywą i kratką na dole... , bo sam jestem ciekaw jakie tam są tranzystory i jaki ma to zasilacz...

Edytowane przez szymek20

?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

@ szymek20

Wybacz, ale zdjęć "rozbieranych" mojego wzmaka nie zamieszczę, a to z kilku powodów;

- jest dziewiczy i nie rozkręcany od nowości, był przechowywany prawdopodobnie w jakimś kartonie gdyż nie widać przez szparki obudowy wierzchniej i spodniej nawet grama kurzu,

- ten klocek nie przyjechał do Polski z niemieckiego "śmietnika", i nawet gdybym kiedykolwiek zabiegał o jego sprzedaż to nie chciałbym aby nawet moje rozkręcanie obudowy wpłynęło na wartość tego urządzenia - pisałem już, jest dosłownie dziewiczy.

Mogę (jeśli nalegasz) zrobić zdjęcie (komórką bo nie mam foto) całości zestawu, aby potwierdzić że w ogóle mam tego kloca :-)

Szukałem zdjęć środka tego wzmacniacza w necie, aby samemu sobie pooglądać co tam w środku jest, ale też za wiele nie znalazłem.

Mordowałem się pól dnia aby zestawić cały sprzęt i choć resztę komponentów ustawiłem na wzmaku to stoją one odizolowane na 10mm styropianie, właśnie po to aby nic nie zniszczyć i nie zadrapać.

Przez "dziury" widać cztery dużej średnicy (jak słoiki po musztardzie) kondensatory zasilacza, oraz olbrzymich rozmiarów trafo które jest chyba na kształtkach EI.

Radiator też jest potężny, bo nie dość że wypełnia głębokość wzmaka to jeszcze ma pokaźnych rozmiarów pióra.

Różnice pomiędzy "tą serią" Sony mogą wynikać jedynie z rodzaju zastosowanych tranzystorów wyjściowych i deczko innego schematu - inny oszczędniejszy w formie dla mosfetów i bardziej rozbudowany o jeden stopień dla bipolarnych.

Acha, gdzieś się doczytałem że ta wersja była robiona tylko na rynek hamerykański, ale chyba tak ktoś tylko klepnął w bęben bo tam przecież 127V w sieci mają i 60Hz.

TA-F333ESR i TA-F730SR to to samo, bo mam serwisówkę do obu, ale zbyt duży plik aby przyjęło to Forum, więc jak jesteś zainteresowany to mogę Ci przesłać na PW.

http://freeservicemanuals.info/en/servicemanuals/viewmanual/Sony/TAF333ESR/TAF730ES/

Edytowane przez stary bej

okej - spoko - ale jak chcesz to fotke jakąś możesz pyknąć (jak chcesz...:))

A co do wnętrza , to wygląda ono mniej więcej tak u ciebie...?:

http://www.uldis.info/wp-content/uploads/2012/01/730-2.jpg

czy właśnie takiego kształtu masz zasilacz ? i 4 kondensatory (2x12000uf+2x4700uf)

Czy twuj zasilacz jest kształtu takiego jak w tym?:

http://bilder.hifi-forum.de/max/126576/sony-ta-f800es_105385.jpg

Ewentualnie chociaż pyknij fotke tranzystorów od spodu (nie musisz zdejmować kratki, ani niczego) -tak z ciekawośći prosze , bo jestem ciekawy jakie tranzystory są w nim... (a to nawet bez zdejmowania kratki widać)

z góry dzięki!

?

Ok, podjechałem posłuchac i zobaczyc to cudo (70km mialem w jedną). To jeżeli FA7ES jest cudowny w porównaniu do FA5ES to ja nie wiem.. zbudowany kiepsko..

albo wymienić na Soniaka na mosfetach - bo kocham te tranzystory za ich barwę.

A mi kompletnie mosfety nie podchodzą.

Szczerze to dźwiękowo wole 570 niż 707 np.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.