Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

znaczy się że co że maja tam niedostępne lasry??? jak bym znał modele laserów siedzących w eskach to pewnie bym lukną ale nie wiem za czym sie rozglądac hehehe

Masz w tej stronie kontakt ...napisz bo widać że człowiek ma duże zaplecze magazynowe

Chodzi wam o aukcje niejakiego Pana lusia?:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26827333

To prawa. Niedawno byl wystawiony caly zestaw ES za 5 lub 6tys zł.

rozmawiałem z tym sprzedawcą w sprawie tej końcówki mocy TA-N80ES - kontakt dobry, ale dodatkowych zdjęć nie chce przesłać, ponadto wspomina ,że po podłączeniu do jednej pary wyjść głośnikowych głośniki przerywają - z drugą parą wszystko okej niby..., co sądzicie o cenie 2900 to dużo za taką końcówkę....- wg mnie optimum by było max 2400 (nie mam zamiaru jej kupować) - zostaje przy swym 770es

Edytowane przez szymek20

?

a odnosnie tago cd dla mojej 606es to z seri es nie ma nic z dostępnym laserem???

Sony CDP X222ES na dostępnym KSS240A

@szymek20 przekaźnik do wyczyszczenia ale bez zdjęc tranów i ogólnie srodka takich klocków sie nie kupuje, w pelni sprawna i oryginalna w przynajmniej dobrym stanie to max 2500zł z boczkami.

Edytowane przez Bumpalump

Odnośnie TA-N80ES i TA-E80ES Mam ten zestaw używam go chyba już od dwóch lat albo i więcej i sobie chwale. Miałem standardowe problemy z pokrętłami w końcówce mocy (nie kontaktowały/trzeszczały) ale godzina poświęcona temu załatwiła sprawę. Co do kondensatorów się nie wypowiadam i ich wymianę zostawiam amatorom a gdybanie nad ich wymianą filozofom. Na pewno końcówka mocy wymaga wyregulowania. Moja miała odchyły od wytycznych w książce serwisowej na poziomie 60% więcej od wartości zalecanej co skutkowało tym że wzmacniacz poza właściwościami muzycznymi służył jako grzejnik w pokoju a w lato nawet jako patelnia. Myślę że to najlepszy zestaw jeśli chodzi o całą linie ES z lat 1988-1994. Jest jeszcze TA-N90ES i TA-E90ES Nie słuchałem więc się nie wypowiadam. Mam też przedwzmacniacz do TA-N77ES a mianowicie w wersji digital z wbudowanym dac-iem TA-E77ESD. Powiem szczerze mam go chyba rok ale nie wiem jak gra bo wrzuciłem go na szafę jak odpakowałem go z paczki po zakupie. Wygląda ładnie :) TA-N77ES nie słuchałem ale widząc środek i bebechy śmiem twierdzić że to taki trochę brat TA-N80 ale MK1 bez wyjść pseudo-zbalansowanych.

Odnośnie omawianych wcześniej aukcji z zestawem sonego z tego linku http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26827333 to albo ja mam do czynienia z wariatem albo ktoś ze mnie robi wariata. Za całość chciał 5900 a wszystko z osobna 8250 ? Czy to dużo czy mało za te elementy ciężko powiedzieć. Monitoruje allegro od kilku lat raz na 24 godziny i pragnę zauważyć że coraz ciężej o TA-N80+TA-E80ES i ceny powoli będą rosły. Sam wiem po sobie że z wszystkiego co mam to była by ostatnia rzecz jaka bym sprzedawał bo gra fajnie.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

rozmawiałem z tym sprzedawcą w sprawie tej końcówki mocy TA-N80ES - kontakt dobry, ale dodatkowych zdjęć nie chce przesłać, ponadto wspomina ,że po podłączeniu do jednej pary wyjść głośnikowych głośniki przerywają - z drugą parą wszystko okej niby..., co sądzicie o cenie 2900 to dużo za taką końcówkę....- wg mnie optimum by było max 2400 (nie mam zamiaru jej kupować) - zostaje przy swym 770es

Trzeba bylo brac jak stalo wszystko za 5kola, a nie teraz. Moglem sam zainwestowac i bym ci sperzdal te Power nawet i za 2tys.

Jak widac ktos kupil, ale chyba sprzedajacy sie jarnal ze moze wiecej siana z tego wyjac i nawkrecal ze sie popsulo czy cos:

http://allegro.pl/sony-st-s770es-ta-n80es-ta-e80es-cdp-x777es-piloty-i3809437393.html#tabsAnchor

Edytowane przez rafal735r

?👈

Trzeba bylo brac jak stalo wszystko za 5kola, a nie teraz. Moglem sam zainwestowac i bym ci sperzdal te Power nawet i za 2tys.

Jak widac ktos kupil, ale chyba sprzedajacy sie jarnal ze moze wiecej siana z tego wyjac i nawkrecal ze sie popsulo czy cos:

http://allegro.pl/sony-st-s770es-ta-n80es-ta-e80es-cdp-x777es-piloty-i3809437393.html#tabsAnchor

Masz rację kolego coś dziwny ten sprzedający się wydał no chyba że kupujący zwrócił bo ma ukryte wady a nie tylko wtyki czincz

http://www.ebay.de/itm/5-piece-Sony-KSS-151A-Laser-Lens-LD-Laser-Diode-780nm-3-5mw-5-6mm-/271029488132?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f1a9dca04

Czy to da się wymienić ? Dosyć chodliwe te diody są..

Chętnie bym przyjął jakiś uwalony laser typu kss-271a nawiasem mówiąc.

Edytowane przez jarek5127

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Ktoś słuchał SONY CDP-701ES ? Dość wiekowy kompakcik z 1983/1984 roku. Jeden z pierwszych masowo produkowanych.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Ktoś słuchał SONY CDP-701ES ? Dość wiekowy kompakcik z 1983/1984 roku. Jeden z pierwszych masowo produkowanych.

Jeżeli dałeś za niego te 1025zł to oby grał super...

Kupię X222ES w idealnym stanie.

Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka

Czy to dużo czy mało nie wiem. Dla mnie to umiarkowanie a dla kogoś może to być majątek. Nie mam zamiaru go używać. Chciałem go posiąść i odkreślić z mojej jeszcze długiej listy klocków "do nabycia".

Z tego co wiem to jedyny kłopot ze starszej daty cd to że Sony mało wprowadziło laserów na rynek serwisowy i w naszych czasach pozostały jedynie chińskie podróbki nie adekwatne do orginalnych

Sony opisuje optykę CDP-701ES jako KSC-100A w rzeczywistości jest to optyka Toshiba OPH-32. Co ciekawe ta sama optyka Montowana była w Nakamichi OMS-5E i OMS-7E ale pod jeszcze inną nazwą HLPL030020. Mam 3 takie lasery w zapasie także o sprawność 701es nie mam się w sumie co martwić.

A może mi ktoś powiedzieć jak wygląda trwałość kss-271a w x555es? Obecnie odtwarza on wszystko, łapie ostatnie ścieżki bez problemu. Ponoć kss272a często padały w porównaniu do kss-271a.

Jak to wkońcu jest? Wieczny czy nie?

Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka

Wszyscy odtwarzacze mają a każdy milczy jak grób.. jak widać na wschodzie.. http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.JPV7Il&id=14053571693

W mieście mam sklep "chiński czy tam japoński". Pojde i dowiem się jak oni to rozumieją i czy da się to sprowadzić do Polski.

Edytowane przez jarek5127

Witam,

Czy Waszem zdaniem zakupienie TA-N90ES do STR-DA50ES ma sens. Chcialbym miec dobre stereo a takze mozliwosci obslugi zrodel cyfrowych, wielokanalowych. Koszt koncowki jest dla mnie wysoki wiec wolalbym zasiegnac opinii.

Dzieki, pozdrawiam.

Pisałem już o tym wcześniej. Nie słyszałem jeszcze historii aby kss151a, kss271a, kss272a, kss273a czy też inne podobne nagle przestały działać. Czytałem historie że coś tam się działo ale po przeczyszczeniu wszystko wracało do normy. Ważne żeby nie grzebać przy laserze. Ważne aby sprzęt nie był narażony na wstrząsy i przenoszenie z miejsca na miejsce bo jednak laser to bardzo delikatny element. Każdy producent dziś już wszystkiego, przełącznika którym codziennie zapalasz i gasisz światło w pokoju, żarówki, kondensatorów, przekaźników czy innych temu podobnych ma przewidzianą i sprawdzoną jego żywotność i przydatność do eksploatacji. Nie inaczej jest z laserami. Pewnie da się sprawdzić stan lasera i jego zużycie ale trzeba by dysponować luksometrem lub jakimś miernikiem mocy emisji wiązki lasera i porównać ją z nominalną i będziesz miał odpowiedź.

To będąc posiadaczem X555ES lub podobnych, który czyta płyty perfekcyjnie nawet te brutalnie zniszczone, ile lat pracy można się spodziewać takiego odtwarzacza ?

Witam,

Planuję wymianę mojego Sonego F319R na inny model tego samego producenta. Zastanawiam się, jak prezentują się serie tegoż producenta, ciężko jest znaleźć gdziekolwiek na ten temat pełne informacje. Mam na oku przykładowo F590ES, czy jest on w ogóle lepszy? Oprócz tego jak porównują się urządzenia z serii ES/ESD do reszty oferty Sonego?

Do wydania mam max. 1500zł, choć nie ukrywam, że dobrze byłoby się zmieścić poniżej 1100zł.

Co do brzmienia - kupiłem już Rotela RA-10, Creeka Evolution i żadne z nich nie podobało mi się tak bardzo, jak Sony. Rotel to zupełnie nie moja bajka, za to w Creeku brakowało mi trochę ciepła i powietrza.

Nie lubię przesadnych ilości basu, zwracam uwagę głównie na tony wysokie. Bas powinien jednak schodzić nisko i mieć odpowiednie uderzenie.

Edytowane przez Keola

Do wydania mam max. 1500zł, choć nie ukrywam, że dobrze byłoby się zmieścić poniżej 1100zł.

W tych pieniądzach to możesz mieć już konkretny zestaw wzmacniacz + cd.

Jakie masz kolumny ? To łatwiej będzie dobrać coś odpowiedniego mocą.

Moje kolumny to Paradigmy Studio 20, łatwe do napędzenia, także z mocą problemów nie będzie. Jako że słucham z komputera, CD jest całkiem zbędne, chyba, że miałoby wejście USB, wolę zaoszczędzone pieniądze wydać na okablowanie.

tu jest wzmacniacz - ciekawe za ile pójdzie...:

http://allegro.pl/audiofilski-wzmacniacz-sony-ta-f770es-stan-igla-i3858773693.html

może warto spytać sprzedawce - może jak jest uczciwy to za 1300-1500 sprzeda.... w końcu to "tylko czarny"... :)

jakie studio 20 ? 20v5 ? - jak tak to też takie mam ... - mówicie że 770es do nich starcza akurat...?

jakiej muzyki na nich słuchasz?

wg mnie na kable nie warto wydawać fortuny - głośnikowe takie za 10-20zł/metr starczą - interkonekt także - bo szału sie tu nie usłyszy.... - ja mam klotz - to starcza do takiego sprzętu ...

Edytowane przez szymek20

?

oho- widze - oferta złożona - życze powodzenia! to dobry wzmacniacz (widać ,że to wersja germany - one grają ciemniej i bardziej zamulonym basem niż reszta bodaj bo ma "orzełka" z tyłu na nalepce - na inne kraje miały "trąbke" , albo "kwadrat" chyba)-ale za dobrą cene - nie warto za niego przepłacać

w razie ewentualnej wygranej polecam dorobić se granitowe boczki - lepiej wyglądają niż te drewniane.

050120148_ephqaxn.jpg

Edytowane przez szymek20

?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.