Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

ładny sprzęt na prawdę robi wrażenie , wszystko górna półka ale hifi to nie monety czy znaczki z wiekiem nie będą kosztować więcej podobnie jak czajniki bezprzewodowe czy telewizory więc moja rada jest taka jak zainwestowałeś tyle $ to ciesz się nim ale na pewno szkoda pieniędzy na wymianę na podobny tylko czarny

nie słuchałem muzyki juz 2 tyg, po takim czasie odpaleniu sprzętu daje wrażenie jakby gral ze 2 klasy lepiej :-)

polecam kazdemu taka abstynencje chwilowa jesli mysli o zmianie sprzetu lub znudzilo go dotychczasowe granie

Najlepiej to wyjechać, tak jak ja na dwa tygodnie - włączę i jest Hi-End :)

Udało mi się zakupić odtwarzacz CDP-X77ES - okazyjnie, bo uszkodzony, tzn. nie działa wyświetlacz. Właściciel postanowił sobie go przetrzeć i od tamtej pory jest martwy. Inne funkcje podobno działają, tzn wszystko działa prócz nie świecącego wyświetlacza. Oby tylko bańka nie była uszkodzona to resztę powinno się dać zrobić - może kondy, zobaczymy. Pytanie, czy to kwestia zasilania, czy sterowania... Mam odbiór osobisty, także sprawdzę go przed zakupem.

Pozdro.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

jesli wyświetlacz swieci słabiej lub miga to zazwyczaj kondensatory w podwajaczu napiecia, ale jesli nie świeci wgl to trzeba sie modlic ze to usterka zasilacza czytaj braku napiecia siatki

generalnie tego typu usterki sa latwe do naprawienia pod warunkiem ze nie padl procesor sterujacy wyświetlaczem

Edytowane przez Bumpalump

Procesor lub samo zasilanie, choć zasilanie wyświetlacza VFD jest chyba wprost z transformatora, przynajmniej tak wynika ze schematu. To tak na szybko. Modle się, by bańka była cała...

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam ponownie ... Jest cos takiego na Olx Sony Taf 800es możecie coś o nim powiedzieć jak się ma np. do 770 es albo 870 es zastanawiam się może by warto cena chyba nie zła :)) http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-sony-ta-f800es-CID99-IDaZs3N.html#a636ac5587

Wiem co to za plajer, bo sam mialem go kupic. Powiem tak przeczytaj moje posty dwie strony wczesniej, a zrozumiesz. Czeka Cie wymiana procesora logiki na panelu przednim. 75 $ powodzenia.

Aha pomierz sobie napiecia na zasilaniu cyfry, a bedziesz wiedzial co jest grane czesta usterka ? 779 poszlo 50 volt na sterowanie procesora zamiast 30 i oby Ci serwa nie uwalilo. Anody swieca tu nie problem.

Powodzenia.

SN

Dzięki za info. Jak go dostanę to dam znać co tam się stało - jak tylko bańka wyświetlacza jest szczelna - reszta to pikuś :)

Jak Ci przyjdzie to daj znać czy to ten sam problem co u mnie...(czytałeś?)

Jak to naprawisz to podeśle Ci mój egzemplarz..

Banka jest za 400zl w North i chyba procesor też ale nie umie go znaleźć...

Już myślałem o przeróbce go na Daca, ale chciałbym go reanimować bo wygląda jak nówka...

Panowie, we wtorek po niego jadę - to może być wszystko, więc czeka mnie zabawa :) Ahh, jak ja to lubię - a udana reanimacja - bezcenne :)

Kurcze liczę na ciebie :)

30V idzie wprost na procesor i chyba steruje kolumnami na VFD.

Wyprostowałem wszystkie napięcia ale za późno, napięcia dochodzą już do procka +5 i +30 ale echo, a cholera nic nie ruszałem ahh....dramat.

"30v to wlasnie napiecie z podwajacza" ???

tego nie kumam....

To Twoje zdarzenie i to co spotkało mój egzemplarz jest dziwne. Jeśli się podłączy wszystko jak trzeba to nie ma bata by coś się stało. Dwa razy w X55ES czyściłem wyświetlacz oraz cały napęd i zawsze było ok.

To opis z aukcji:

"Stan techniczny byłby idealny gdyby nie USZKODZONY wyświetlacz. Działał bardzo dobrze do momentu, kiedy postanowiłem go wyczyścić z kurzu (dawał charakterystyczną poświatę, takie "halo" a ja chciałem mieć ostry jak brzytwa). Po przetarciu go szmatką, przestał świecić! Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie przytrafiło. Sony trafił nawet do autoryzowanego serwisu (gdzie zyskał jedynie dwie mało widoczne ryski na górnej pokrywie, przedtem jak nowy). Długotrwałe poszukiwania nie przyniosły rezultatu. Tak więc odtwarzacz pozostaje bez wyświetlacza."

Co się stało faktycznie, nie wiem. Ale takie rzeczy się tak magicznie nie dzieją...

No to musisz zacząć wieżyc w magie...

Ranek sobota wyłączyłem sonowke, na stół poczekałem aż kondy się rozładują (bo jednak jest tu bateria sporych kondow) rozkręciłem wyjąłem napęd odpinając dwie krańcówki i taśmę od laser-servo. Wyczyściłem, nasmarowałem i do środka.Turn ON i lipa ciemność widzę ciemność. Miernik w łapy i jedziemy i to właśnie płytka cyfry dawała tak rożne/dziwne napięcia że aż sam bylem pod wrażeniem. Po wymianie dwóch zenerek i dwóch tranzystorków tych bez radiatorów, napięcia wróciły do normy serwisowej i dochodzą do procka ale dalej lipa....magia czy co...

Miałem już wcześniej 779 i rozebrałem go na części pierwsze wyczyściłem i przerobiłem moduły audio. Poskręcałem wszystko i hula...a w tym lipa...ahh k..wica mnie bierze na samą myśl że leży i nie mogę sobie go posłuchać....

co to za aukcja?

Tzn. w moim egzemplarzu wszystko działa prócz VFD - można słuchać. A u Ciebie także nie odtwarza?

U mnie cały panel przedni martwy...poza anodami które świecą...

kurcze może coś pominąłem, ale siedziałem nad tym z Piotrkiem608 przez tydzień i nic nie zdziałaliśmy...

Ciekawe czy bez wyświetlacza może działać tzn bez sterowania, bez klawiszy...chyba nie ma prawa?

Tzn, sterowanie musi być, bo inaczej nie masz jak włączyć PLAY, wybrać utworu, nawet nie masz jak włożyć płyty. Może w moim to jakaś bzdura. Nie znalazłem na ebay`u układu Sony CXP5058H-561Q. Inna sprawa, że w serwisówce mam podane dwa:

- CXP5058H-561Q (na schemacie)

- CXP5058H-654Q (w spisie)

Będę musiał odczytać z płytki - co tam siedzi.

Jesteś z Wawy może?

Wiec tak, gdyby było walnięte serwo to świeciły by się zera na wyświetlaczu.

Co to za układ i gdzie jest bo nie mam serwisowki pod ręką, jestem z Sosnowca...300km od Ciebie :(

Najchętniej to podłożył bym sam panel w jakimś sprawnym egzemplarzu, nawet nie trzeba byłoby rozbierać sonowki tylko wyjąc jedna wtyczkę i włożyć wtyk od mojego panelu...ale pewnie nie ma chętnego na chwilowy przeszczep :)

To jest FLD DRIVE, MASTER CONTROL.

post-15740-0-33860400-1437594237_thumb.jpg

Tak sobie jeszcze myślę, a może jest problem z samymi przyciskami, któryś mikro-przełącznik może powodować zwarcie i nie hula. Miałem podobny przypadek w przewijarce/kasowarce kaset Sony. Miałem tylko funkcje przewijania z kasowaniem. Nie mogłem włączyć samego przewijania. Po wymianie mikro-przełączników działa do dzisiaj prawidłowo.

Dziwne u mnie na panelu jest MSC62408-039GS-V1k, generalnie wchodzi tylko jedna wtyczka z napięciami i resetem i jedna wychodzi do sterownika servo. Skoro napięcia dochodzą do układu i anody świecą to może być tylko i wyłącznie uwalony procesor ale dla pewności chciałbym podłączyć panel pod sprawny cd i upewnić się..

KURCZE to żeśmy się dogadali ja o 779 a Ty o 77 :)))

To, że są inne procki, nie znaczy, że uszkodzenie może być inne - może być to samo :) Niech ja tylko dorwę swojego w łapki :)

Ja mam żarówkę :)

Dziwne u mnie na panelu jest MSC62408-039GS-V1k, generalnie wchodzi tylko jedna wtyczka z napięciami i resetem i jedna wychodzi do sterownika servo. Skoro napięcia dochodzą do układu i anody świecą to może być tylko i wyłącznie uwalony procesor ale dla pewności chciałbym podłączyć panel pod sprawny cd i upewnić się..

KURCZE to żeśmy się dogadali ja o 779 a Ty o 77 :)))

czy z procka wychodza jakiekolwik napiecia sterujace tj. najprawdopodobniej ok 5v bo nie mam schematu pod reka?

wez serwisowke i sprawdz czy jest napięcie na pinach wychodzacyh z procka i bezposrednio połączonych z vfd

I po przez włączenie przycisku włącz...

jesli włącznik jest po stronie silowej, a nie tylko sterowania, ale akurat w sony jest przed trafem wiec luz, tak profilaktycznie uczulam ludzi

:) he, od tego zaczęliśmy poszukiwania usterki w drugi dzień od wystąpienia usterki i siedzieliśmy chyba dwa tygodnie...

Właśnie o to chodzi że nie wychodzą żadne napięcia, proc kaput...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.