Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Ten SONY TA-F830ES jest taki dobry ? Słuchałeś go gdzieś wcześniej ?, może ja go wezmę ;-)

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Sluchalem 730, 830 bedzie miaal te same cechy + wieksza dynamike i kontrole, zupelnie jak przesiadka z 570 na 670, niby nie sa to duze roznice, ale chce miec ten model

Kilka ciekawych klocków, których nigdy wcześniej nie widziałem..

i jeszcze kilka...

i to było by tyle..fajne te klocuszki...

a najbardziej przytulił bym tą szpule i gramofon :)

ja wolałbym tego ciornego Elcaseta, jak wiemy to piękna ściema i muszę się zadowolić oryginałem:

7087489400_1439325329_thumb.jpg

:D:D:D

Edytowane przez Mentos

Sluchalem 730, 830 bedzie miaal te same cechy + wieksza dynamike i kontrole, zupelnie jak przesiadka z 570 na 670, niby nie sa to duze roznice, ale chce miec ten model

Słuchałem wiele 770ES i jednego 870ES. 870ES grał jeszcze bardziej zamulonym dźwiękiem, cieplejszym od 770ES - jakby temu ostatniemu tego brakowało. Taka buła bez powietrza, oddechu w graniu, bas dość chudy ale nieźle kontrolowany jak przystało na tą moc. Napisałem to tak w kwestii - wyższy model musi grać lepiej.

Z CD miałem dokładnie takie same odczucia przy 779ES i 505ES.

ja wolałbym tego ciornego Elcaseta, jak wiemy to piękna ściema i muszę się zadowolić oryginałem:

7087489400_1439325329_thumb.jpg

:D:D:D

Dobrze to ujales :)

Słuchałem wiele 770ES i jednego 870ES. 870ES grał jeszcze bardziej zamulonym dźwiękiem, cieplejszym od 770ES - jakby temu ostatniemu tego brakowało. Taka buła bez powietrza, oddechu w graniu, bas dość chudy ale nieźle kontrolowany jak przystało na tą moc. Napisałem to tak w kwestii - wyższy model musi grać lepiej.

Mialem dwa 779, jednego fajnie zrobionego i naprawde, bardzo zaluje ze sie go pozbylem z nadzieja na jakis dac w tej cenie. Jednak m-cac i kilku innych rywali mnie zawiodo i Hegel fajny ale to nie to...

Zakupilem drugi 779 dziewiczy wiec mam porownanie do "fajnie zrobionego" ale nie stety zdarzyla sie przygoda z sonowka i jestem uziemiony. Zakupilem wlasnie Micromega duo bs2 ponoc trzyma klimat nuty tamtych lat tak jak 779 ktorego kiedys wskrzesze...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Gdyby to bylo allegro, to tylko szybki telefon po zdjecia i klikam kup teraz nawet za te 3000

Ktos ma jakies doswiadczenia z ebayem? mozna kupowac za pobraniem? czy konieczne jest konto paypal

edit: juz widze ze wysylka tylko do DE ;p

Dogadaj się ze sprzedającym, jeżeli Ci wszystko będzie odpowiadało kup go ale wtedy podasz mu moje dane adresowe on mi go wysle a ja jak będę jechał do Polski to ci go do przywiozę 28 sierpnia.

730 jest moim zdaniem lepszy od 770, ale mulem jego tez nie nazwe, a moze to ja mam takie super szybkie i jasne kolumny ze u mnie nic nie muli?

na papierze roznice nie sa duze, ale w budowie juz to widac

730 ma slabsze trafo i kondensatory 2x 12.000uF i 2x 4.700uF

830 ma mocniejsze trafo i kondensatory 4x 18.000uF i 2x 10.000uF

to jest dosc spora roznica i to będzie slychac przy wymagajacych kolumnach, slabsze nie maja takiego zapotrzebowania na prad

dlatego od razu celuje w 830

Bumpalump, fajnie by było posłuchać 730ES, 830ES, 700ES, 800ES i na koniec TA-F555ESG :) To by dało pogląd :)

A 555ESG jest na prawdę bardzo ładny także wizualnie :)

post-15740-0-55607300-1439463327_thumb.jpgpost-15740-0-55862400-1439463328_thumb.jpg

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy ktoś rozbierał potencjometr stereo w końcówce N55ES, chodzi o regulację wzmocnienia? Jedną stronę potencjometru udało mi się zdjąć, ale druga jest zablokowana przez środek ze stykami, którego to środka nie mogę wyjąć - pytanie jest takie jak to przeczyścić. Obrotowy stycznik wyczyściłem bez oporów, a z potencjometrem mam problem. Niżej fotka.

post-15740-0-21499900-1439477126_thumb.jpg

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dziękuję. Tak zrobiłem, co prawda, mógłbym spróbować, ale nie chciałem ryzykować utraty odpowiedniego dystansu. Wyczyściłem przez prześwit - notabene, nie był w zasadzie aż taki brudny :)

Edytowane przez neomammut

sony ta-f 770, 870, 730, 555ESG, 333ESR, 505ESD, 333ESL, 555ESL, 333ESJ, 555ESJ, 333ESG, mają taki sam transformator- ma on 500w mocy szczytowej - gdzieś na internecie było nawet jego oznaczenie i był on robiony w wersji na europe i japonie, a różnica wagi poszczególnych modeli wzmacniaczy wynika z innej obudowy (niektóre mają ją o 10mm wyższą) , solidniejszego radiatora, kondensatorów i paru innych szczegółów

?

Mam 690es. Ostatnio zaczyna trzeszczeć z kolumn, częściej prawy kanał niż lewy. Raczej to nie jest gałka głośności.

Jak to samemu naprawić, ktoś miał podobny objaw w tych wzmacniaczach?

A czym to czyścić? Spirytusem?

Ten selektor dobrze po czyszczeniu czymś przesmafowac?

A przekaźniki kolumn,to trzeba wylutować,też czyścić spirytusem?

Przepraszam za takie pytania,ale nigdy takich rzeczy nie robiłem i nie chciałbym zrobić gorzej niż jest.

Ja czyszcze w kontakcie PR, nie trzeba pozniej niczym smarowac, przekazniki wyczyscic delikatnym papierem sciernym a nastepnie wymyc w kontakcie S, o ile rozebranie przekaznika to pikus o tyle z selektorem jest ciezej, jesli robisz to poraz pierwszy to rob duzo zdjec, zaznacz markerem wzajemne polozenie oski i slizgacza oraz oski i zebatki

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie panowie .. Tak dla informacji jak nie którzy pamiętają szukałem wzmaka ... A wiec stało się Kupiłem Maranza Pm 14 nie wiem czy dobrze zrobiłem ale co będzie to będzie hihi... Jutro wpłacę i powinien być jeszcze w tym tygodniu .. Jak wiecie chciałem bardzo sony Es ale cena zaporowa mam dwa decki sony oraz cd sony 229 es ale mysle ze ten cd zagra ok z maranzem...

Ciekawe jak ma sie pm 14 do Pm 16, 16 to kawal swietnego wzmacniacza, jest kilka lat mlodszy i to dobry kandydat do zastapienia esow

Nie wiem kopletnie nie porównywałem ale 16 chyba niższy model ..

Zastanawiałem się nad 16 ale opinie jakieś mieszane czytałem na jego temat

Najlepsze jest to ze na początku chciałem kupić wzmak do 1000 zł potem wzrosło do 2000 no i teraz przekroczyłem i tę sumę ehhh....hihi

Edytowane przez Slawi7

na papierze roznice nie sa duze, ale w budowie juz to widac

730 ma slabsze trafo i kondensatory 2x 12.000uF i 2x 4.700uF

830 ma mocniejsze trafo i kondensatory 4x 18.000uF i 2x 10.000uF

to jest dosc spora roznica i to będzie slychac przy wymagajacych kolumnach, slabsze nie maja takiego zapotrzebowania na prad

dlatego od razu celuje w 830

Przez ostatni rok przerobiłem niemal wszystkie wysokie "ESki" (700, 730, 770, 707, 830, 870 i 808) i jeśli trafisz "830" w dobrym stanie to śmiało bierz ten wzmacniacz. Sobie zostawiłem właśnie ten model. Ogromna moc i dziecinna łatwość w wysterowaniu nawet wielkich kolumn to cecha pożądana i on to ma. Jeszcze bardziej cenię go za przepiękne brzmienie i doskonałą współpracę z gramofonem. Wiele utworów , które wcześniej słyszałem setki razy, dzięki zestawowi z tym wzmacniaczem , słucha się jakby po raz pierwszy, naprawdę mogąc docenić całość brzmienia, artyzm i pracę włożoną w ich powstanie.

Co do zakupów na e-bay - odradzam każdemu . Takiej zgrai oszustów jak w tym miejscu nie spotkałem nigdzie. Na 10 transakcji w 9 kantowano. Po przygodzie z tym serwisem już nigdy nie przyjdzie mi do głowy twierdzić, że moi rodacy są nieuczciwi - na tle innych nacji jesteśmy święci :).

Trochę cierpliwości i w końcu się jakiś pokaże. Znajomy chciał sprzedawać jakiś czas temu swój, ale z tego co pamiętam w nim był jakiś potencjometr do naprawy lub czyszczenia . Niedawno było ich kilka na Allegro, ale wyparowały.

Niemniej , powtórzę się - naprawdę warto. Moim zdaniem to najlepszy z ES, choć zapewne jak każdy wzmacniacz może trafić na konfigurację w której się nie sprawdzi idealnie. Ja nie miałem takiego pecha. Przez dwa dni grał nawet na zmianę z Yamahą A-S 2000 i , z całym podziwem dla Yamahay, stary Sony wypadł lepiej - bardziej finezyjnie i naturalnie. Mimo tego radziłbym nie wpadać w obłęd z wydatkami - to jednak sprzęt mający ponad ćwierć wieku i jeśli przez ten czas grał w sumie z 15 lat to może być już nieźle zużyty :). Mój np: przyszedł uszkodzony przez debila, który chciał go "tuningować" . Na szczęście uszkodzenie nie było wielkie, dotyczyło tylko kabli i dało się wszystko przywrócić do stanu fabrycznego.

Co do podnoszenia sobie granicy wydatków o której napisał Slavi7 - tak to już jest z każdym zakupem gdy w grę wchodzi nie tylko wykalkulowana potrzeba , ale i emocje. Sam jakiś czas temu kupowałem samochód - miał być za 80 tys. , później za 100. a na koniec zdesperowany tym co oferuje u nas rynek wtórny, wylądowałem w salonie i wydałem ponad 200. Trzeba było widzieć minę mojej żony :). Tyle, że kupowałem coś o czym marzyłem od 30 lat . Emocje nie są kompanem oszczędności :).

moze trzeszczec, przelacznik potencjometr to nie gra roli, ja sobie sam wszystko zregeneruje, wazne tylko aby byl onyginalny w srodku, jesli masz znajomego ktory posiada 830 to pogadaj z nim moze go naklonisz do sprzedazy, bardzo by mi zalezalo

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.