Skocz do zawartości
IGNORED

Czy za 300-400 zł można kupić dobre CD?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Karol_Szymanowski, 22 Gru 2007, 11:53

>A czy taki harman Kardon nadaje sie do tuningu który CD jest Takim MISTRZEM CD TUNINGOWEGO chodzi

>mi o klocek ?

Zapewne tak, tylko osobiście nie widzę sensu. Zamiast pakować kase w tuning dołożyłbym pieniądze i kupił droższy model - np. HD 750.

No jak nie mozna, jak można... Najlepiej na ebay, bo na allegro to strasznie sobie cenią a naiwni płacą. Chociaz i tu bywają czasami niezle okazje. Kupując takiego staruszka z potencjałem należy doliczyć odp kwotę na wymiane starych kondzi i upgrade zasilania + co najważniejsze dajemy nowy stopien wyjsciowy na lampach. I niech teraz ktos sprobuje powiedziec ze taki player to złom. Często taki nietuningowany player potrafi mile zaskoczyc, przewyzszając jakoscią nówki do 2tys. Pozdrawiam

Karol_Szymanowski, 22 Gru 2007, 13:28

>a takei staruszki jakie mają symbole proszę o jakieś modele które warto szukać na które warto

>czekać ....

Ja wiem, ze jesteś tu nowy chciałbyś wszystko na tacy po najmniejszej linii oporu ale tak czasem się nie da - użyj wyszukiwarki - tych tematów były dziesiątki. Generalnie do tuningu nadają się zarówno denony jak i marantze i wiele innych - wszystko zależy od preferencji i reszty toru jak to było wcześniej napisane. Tak naprawdę każda marka ma kilka modeli godnych uwagi zarówno ze środka stawki jak i oczywiście tych wyższych (zdarza się też tak, że podstawowe modele są niczego sobie jednak tych jest niewątpliwie niewiele).

> Często taki nietuningowany player potrafi mile zaskoczyc, przewyzszając jakoscią nówki do 2tys. Pozdrawiam

Tylko niestety w starych klockach z wyglądem gorzej, zwłaszcza jeśli ktoś przywiązuje do tego wagę tak samo jak do jakości dźwięku. Zwyle często zdalnego sterowania staruszki też nie mają, a bez tego to też nie fajnie. Moim zdaniem używki jak najbardziej, ale nie za bardzo stare.

Karol_Szymanowski>

Powinienes rozgladnac sie wpierw w swoim miescie czy nie masz pod nosem jakis forumowiczow. Pozniej mozesz pozyczyc Cdika o jakiejs zdecydowanej sugnaturce dzwiekowej. Zobaczysz wtedy co u Ciebie wystepuje w nadmiarze, co Cie drazni - wtedy bylo by znacznie latwiej podac Ci jakis konkretny model...

pozdrawiam

>Powinienes rozgladnac sie wpierw w swoim miescie czy nie masz pod nosem jakis forumowiczow. Pozniej

>mozesz pozyczyc Cdika.

Dokładnie - osobiste odsłuchy są najlepszym doradcą, zwłaszcza odsłuchy we własnym domu.

>

>No właśnie, Skibus wie co mówi - słyszał wszystkie w tej cenie, wie co dla kogo jest dobre, mało

>tego wie kto, w jakiej cenie i jaki model CD będzie sprzedawał, kolega nie zapytał się czy za 400 zł

>można kupić CD hi end, a dobre CD, nawet nie zapytał o Bardzo dobre CD

>pozdrawiam

No sorki, ale dobry znaczy dobry, a nie tylko grający. Nie ma dobrego CD w tej cenie, a nawet w kilkukrotnie wyższej są ledwie przeciętne.

Jeżeli denony to 4cyfrowe lub blisko 4cyfrowe. 1015 lub 980 powinny zmieścić się w początkowym budżecie.

Jak już będziesz miał (nie ważne denona czy nie) to zobaczysz jak gra i czego oczekujesz/czego ci brak. Denony grają jaskrawym dzwiękiem, pamiętam, że jak już miałem nieco lepsze kolumny to drażniła mnie sycząca góra (brak specjalnego zróżnicowania wysokich tonów), matowy środek. Bas był całkiem w porządku, choć nieco mało zróżnicowany. Z tego co pamiętam polecano mi, żeby rozpocząć od wymiany zegara (rozwiązaniebolączka detalizmu) i lepszych wzmacniaczy operacyjnych, potem wymiana kondów i jakieś dodatkowe rozwiązania - to taka metoda drobnych kroczków.

Upgade możesz zrobić od razu wstawiając cały układ przetwarzający - tw. DACa, np. pana Stelmacha. Na jego stronie możesz zobaczyć listę cd-ków zdatnych do takiej operacji.

Niejaki ArtPaw z forum ma Kenwooda ze wstawionym tzw. lampizatorem. To inna metoda 'gruntownej' zmiany, z lampowym układem wzmacniającym - tyle, że tu ingerencja obejmuje również dziurawienie obudowy, co niezbyt ładnie wygląda, ale efekty dzwiękowe są na prawdę bardzo dobre - gra ciepłym, pastelowym dzwiękiem (jak to lampa). Gdzieś jest strona o tym wynalazku.

Denony jaskrawym dzwiekiem? No nie wiem chyba wzmacniacze bo CD chyba raczej nie (mialem 890 mam 980 i zaden z nich tak nie gral - moze akurat inne ktore sluchales).

Co do Denona -to najwyzszy model 3 cyfrowy ale czlowiek ma to do siebie ze chcialby wydac nie duzo wiecej a miec cos lepszego albo innego przynajmniej. Przyznam szcerze ze myslalem i o Marantzu (63 badz 67 bo chyba 43 to byloby za nisko), Sony ES-202, Rotelu RCD-930 , jaims NADzie. Denon gra cieplo mi chodziloby raczej zeby poprawic dynamike i bas i nieco klarownosc zestawu, choc wiem ze na tym poziomie cenowym bedzie to ciezko. Sluchalem u znajomego jego Vincenta ( nie pamietam dobrze modelu) i taki dzwiek by mi odpowiadal ale nie stac mnie na wyrzucenie kasy w bloto. A moze ktos mi wybije z glowy takie zamiany, bo moze byc ze faktycznie wyda sie kase a Denon i tak puknie przeciwnika.

>kopaczmopa

Powiem tak za jaskrawo - w rozumieniu przede wszystkim drażniąca góra. Nie metaliczna, tnąca uszy, ale taka chropowata, wszystkie tależe jak z tandetnego syntezatora - csyk, csyk, csyk. Tak to mniej-więcej wyglądało/brzmiało. Zestaw wyglądał tak: 1015 + pma560 + usher s-520 + ic na srebrze i grube miedziane kable głośnikowe. Usherki mają dobry i detaliczny gwizdek, więc bezlitośnie obnażył słabość góry denona. Kolumienki też mają 'jasną' charakterystykę, ale to jest ta dobra jasność, przyjemna dla ucha.

Po zamianie cd duża ulga, zaskakująco sporo dała zmiana ic, po zmianie wzmacniacza problem zniknął ;-)

> Karol_Szymanowski, 21 Gru 2007, 21:31

W tej cenie możesz kupić np. Sony 227ESD i jeśli masz nieco smykałki do lutownicy to zmodyfikuj to sobie tak jak radzi na swojej stronie Łukasz Fikus -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będziesz zadowolony i z pewnością zmieścisz się w zakładanej kwocie

Ukryta Zawartość

ganzz_gut, 22 Gru 2007, 16:08

>Powiem tak za jaskrawo - w rozumieniu przede wszystkim drażniąca góra. Nie metaliczna, tnąca uszy,

>ale taka chropowata, wszystkie tależe jak z tandetnego syntezatora - csyk, csyk, csyk. Tak to

>mniej-więcej wyglądało/brzmiało. Zestaw wyglądał tak: 1015 + pma560 + usher s-520 + ic na srebrze i

>grube miedziane kable głośnikowe. Usherki mają dobry i detaliczny gwizdek, więc bezlitośnie obnażył

>słabość góry denona. Kolumienki też mają 'jasną' charakterystykę, ale to jest ta dobra jasność,

>przyjemna dla ucha.

>

>Po zamianie cd duża ulga, zaskakująco sporo dała zmiana ic, po zmianie wzmacniacza problem zniknął

>;-)

Ja też miełem PMA-560 i też było za ostro - ale to była wina wzmaka. CD denona trzycyfrowe mulą. Poza tym ushery też raczej jasną górę miały.

A CO MYŚLCIE O TYM Marantzu po opisie można sądzić iż jest naprawdę super czy jest sens go kupić i tuningować w przyszłości ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ganzz_gut, 22 Gru 2007, 16:08

>Powiem tak za jaskrawo - w rozumieniu przede wszystkim drażniąca góra. Nie metaliczna, tnąca uszy,

>zmopaale taka chropowata, wszystkie tależe jak z tandetnego syntezatora - csyk, csyk, csyk. Tak to

>mniej-więcej wyglądało/brzmiało. Zestaw wyglądał tak: 1015 + pma560 + usher s-520 + ic na srebrze i

>grube miedziane kable głośnikowe. Usherki mają dobry i detaliczny gwizdek, więc bezlitośnie obnażył

>słabość góry denona. Kolumienki też mają 'jasną' charakterystykę, ale to jest ta dobra jasność,

>przyjemna dla ucha.

>

>Po zamianie cd duża ulga, zaskakująco sporo dała zmiana ic, po zmianie wzmacniacza problem zniknął

>;-)

U mnie też jest trochę jasno na górze odkąd mam dcd-1015 (ten model w żadnym razie nie jest zmulaczem) ale mimo tego zostawiłem go na razie bo w mojej konfiguracji nie jest to tak bardzo drażniące i całkiem nieźle brzmią metalowe i rockowe dynamiczne kawałki. W porównaniu do poprzednich moich cedeków przede wszystkim góra stała się dużo bardziej detaliczna - sporo więcej tam słychać smaczków ale trzeba zaznaczyć że nie jest ona górnych lotów i kultury trochę jej brak. Co do średnicy i basu nie mam większych zastrzeżeń. Wydaje mi się że sporo można by zmienić na + jeżeli chodzi o brzmienie (przede wszystkim góry) poprzez drobne modyfikacje i ten cedek zagrałby sporo lepiej - ale na razie to gdybanie.

Karol_Szymanowski, 22 Gru 2007, 17:36

>A CO MYŚLCIE O TYM Marantzu po opisie można sądzić iż jest naprawdę super czy jest sens go kupić i

>tuningować w przyszłości ?

>

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że jest to niezłe cd i do tuningu się na pewno nadaje ale nic więcej Ci nie powiem bo tego modelu akurat nie miałem. Gdybym teraz szukał cedeka w tym przedziale cenowym to chyba poszukałbym jakiegoś przyzwoitego Rotela.

Ukryta Zawartość

Słyszałem od jednego kolegi że Denon DCD-1460 budżetowo jest tani i naprawdę ma duże możliwości co wy myślicie nic sensownego na temat jego na forum nie mogę znaleźć

Dokładnie o taki model mi chodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karol - faktycznie ten denon gra fajnie. Ale po pierwsze nie stać Cięna niego, po drugie żeby on zagrał dobrze trzeba w niego co najmniej ze 2 - 3 stówy wsadzić, bo i zasilacze, koniecznie osobny dla analoga, zegar, najlepiej jakisdobry z zasilaniem aku, do tego BlackGate i inne wynalazki ... wydaje sięmało ale to kosztuje wszystko, natomiast po tych zabiegach gra fajnie, czysto, dynamicznie, niestety napęd pozostawia wiele do życzenia, jest głośny i bardzo niekulturalny.

Natomiast osobiście teraz mam Soniaka CDP-710 rozgrzebanego na maxa, i powiem że gra lepiej od 227ES którego kiedyśmiałem. Fajny CD, tego kupisz za 120 zł. Nie ma alu frontu jak denon i takiej fajnej klapki ale za to jest tani i o wiele ciszej i pewniej pracuje. Natomiast co do dzwięku to takie przeciwieństwo denona. Ceipłe granie, okrogła góra, taki analog.

A tjuning to nie jest taka prosta sprawa jak sięwydaje większości. Że wstawiątu pare FCków, tam pare OsConów i gra. Niestety nie i tak nigdy nie będzie :)

Dodam jeszcze tylko że za obecne ceny takich klocków na allegro można podziękować temu forum :) Bo taki Denon powinien kosztować 200 a nie 600 zł ...

Dołóż 100 i za 500 dorwij Arcama Alpha One

mozliwe moj stelmach porywnywany byl bezposrednio z tuningowana yamaha z q-audio,dvd 530,i samsungiem hd745, zagral zdecydowanie lepiej, 227es niestety nie sluchalem, ale mozliwe ze gra na podobnym poziomie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.