Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning SONY TA-F 530ES

Henryk Kwinto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sytuacja sprawiła, że dołączyłem do grona słuchaczy wykorzystujących komputer jako "źródło". Karta muzyczna Prodigy HD2 z wymienionymi opami 3xML6172 i jestem zadowolony z jakości słuchając na Sennkah HD600 (czekam na zamówionego Forum608).

Przebywam w Irlandii i łatwiej było zgrać większość zbiorów na HDD, niż przewozić fizycznie płytki.

Nadszedł jednak czas aby oprócz odsłuchu na słuchawkach muzyka zabrzmiała też przez głośniki.

Podoba mi się brzmienie 530-ki i mimo iż mam w Polsce 808ES i 530ES zakupiłem drugą z przeznaczeniem tylko i wyłącznie do współpracy z PC. Ma niesprawny potencjometr siły głosu, o czym już pisałem w innym poście, który tymczasowo zastąpiłem rezystorami ustalając ich wartość tak aby siła głosu była taka jak w środkowym położeniu potencjometru.

Kolumny które obecnie posiadam nie są, delikatnie mówiąc, najlepsze. Nie chcę jednak z tuningiem czekać do czasu zaopatrzenia się w lepsze kolumny i na początku chciałbym dostosować wyjście słuchawkowe do Sennków aby móc najlepiej wyłapywać różnice w trakcie tuningu.

Docelowo chciałbym maksymalnie uprościć układ, czyli pominąć wszystko co się da.

Liczę na życzliwość i pomoc bo sam zaliczam się do grupy umiejących lutować, jak to ktoś ładnie sklasyfikował na forum.

Schemat zamieszczę w kilku częściach ze względu na ograniczenie w wielkości pliku.

https://www.audiostereo.pl/topic/38701-tuning-sony-ta-f-530es/

Część 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Część 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część 3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część 4

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część 5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część z wyjściem słuchawkowym wstawiam w lepszej jakości.

Oczywiście jeśli zajdzie potrzeba to schamat lub cały manual wyślę na maila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Święta się kończą. Pogodny, spokojny wieczór, ciepły blask palącego się drewna w kominku w tle snująca się muzyka. Z dala od rodziny.

Aby nie popaść w nostalgię znalazłem zajęcie na dzisiejszy wieczór - ogólny zakres prac, plan tuningu.

Sporo przeczytałem i im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości. Ale po kolei.

Za radą Piotrka608 wymieniłem diody w mostku prostowniczym na 6-cio amperowe, zamontowałem gniazdo sieciowe i kabelek sieciowy o przekroju żył 1,5 mm kw.

Chcę pozbyć się płytek zaznaczonych na szaro na rysunku poniżej. Na wejściu pozostawię tylko Direct in i Adaptor in, są na osobnej płytce (zaznaczona na czerwono). Wymiana R109, R110, R159, R160 na takiej samej wartości ale marki welwyn. Ogólnie mam problem z lokalizacja konkretnych części. Pewnie źle szukam. Znalazłem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pewnie sporo jeszcze znajdę na tej stronce tylko przypuszczam, że w Polsce byłoby taniej. Wymiana C105, C106, C155, C156 na silver-mica coś między 22 a 47 pF, sprawdzę doświadczalnie. Układ wejściowy połączę kabelkami i tu znów problem ze znalezieniem w miarę tanich na metry no i takich żeby nie zmieniały dźwięku - neutralnych, liczę na pomoc w tym temacie.

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i czerwony kolor za obrazku zniknął. Pytka którą chcę pozostawić to PINJACK (S).

Układ Phono pod gramofon jest mi całkowicie zbędny więc go odłączę. Korci mnie wymiana elektrolitów w zasilaniu na:

zamiast 12000 uF ->

Ukryta Zawartość

zamiast 5600 uF ->

Ukryta Zawartość

pasują rozmiarami, tylko czy to nie zbędny wydatek. Jest przełącznik SOURCE DIRECT więc nie trzeba pomijać układu regulacji barwy ale jednak chciałbym to zrobić trochę inaczej.

Pewnie wkładam w tym momencie kij w mrowisko ale niech tam. Wyłączając układ regulacji barwy wyłączam równocześnie laudnes, a tego bym nie chciał. Wolałbym pominąć układ regulacji barwy (nie jest do niczego potrzebny) a zostawić laudnes, który można by wyłączać przełącznikiem SOURCE DIRECT. Sporo szukałem ale jednak nie znalazłem osobnego porządnego układu laudnes działającego z czwartym odczepem potencjometru. Mam nadzieję, że znajdzie się bratnie dusza i pomoże rozwiązać ten problem.

Elektrolity Rubycon w układzie zasilania (te mniejsze) w przedwzmacniaczu i końcówce wymienię wszystkie - nie wielka ilość i koszt nie będzie znaczny. Elektrolit C302 i C352 4,7uF/50 chyba należałoby wymienić na MKP i znów nie wiem gdzie kupić odpowiednie. Na schemacie w zależności od modelu na dany kraj podane są w paru miejscach różne wartości kondensatorów - może ktoś sprawdzał wpływ tych innych pojemności.

15-go stycznia lecę do Polski na 3 tygodnie ale nie chcę tracić czasu na latanie za częściami i dlatego bardzo bym chciał ustalić i zakupić do dnia wyjazdu wszystkie potrzebne części.

Acha. Ciągle nie wiem na jaką wartość zmienić rezystor R325 i R375 o wartości 475 ohm aby dopasować sie do 300 ohm słuchawkach HD600.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam w nowym 2008 roku...ma nadzieję, że bedzie pod każdym względem lepszy od 2007 ale mniej zapracowany.

KOndensatorki C310,311 obecnie 33pf zamien na jakies solidne 100pf to samo w koncówce drugiego kanału to zabezpieczy wzmaka przed zdymieniem sie.

• 2 miesiące później...

Witam po dłuższej przerwie.

Zabieram się do dalszego tuningu.

Chcąc usunąć płytkę PINJACK (L), która łączy wej/wyj z płytką SELECTOR napotkałem na problem z masą. Do płytki PINJACK (L) podpięta jest przewodem zakończonym wtykiem masa z punktu centralnego, która następnie podana jest na płytkę SELECTOR. Chciałem tą masę podłączyć bezpośrednio do płytki SELECTOR.

Aby sie upewnić czy jest to poprawne zwróciłem się z pytaniem do kolegi Artuch,a w jaki sposób najlepiej poprowadzić masę.

>Artuch

Po przeanalizowaniu tematu twierdze ze najlepiej puscic mase droga MAIN -(istniejace polaczenie) - (CN8)EQ(EH2(3?)) - (DM4)SELECTOR(CN3) - "S".

WAZNE!!! trzeba sprawdzic czy na plytce EQ jest polaczenie CN8 z EH2 kondensatorem czy zwora - jesli kondem to nalezy zalozyc zwore. Pozytywnie bylo by puscic ta mase za pomoca jekiegos przewodu linki min. 1,5mm2 od plytki EQ az po "S". Na plytce SELECTOR mozna przewodami masowymi podlaczyc sie pod pota glosnosci (najpozytywniej).

Oczywiscie wskazane jest puszczenie przewodow masowych wzdluz sygnalowych no chyba ze bedziesz bazowal na masach ktore sa w okablowaniu pomiedzy plytkami.

Moja propozycja wyglada na generujaca duza dlugosc masy od koncowki po gniazda ale mysle ze jest najbezpieczniejsza pod wzgledem generowania zaklocen i prawidlowego podlaczenia wszystkich obwodow do masy. Gdybys jednak chcial mase puscic tak jak wstepnie myslales to i tak wg mnie trzeba by ja pociagnac wzdluz sciezki sygnalu.Wazne jest tez zeby sprawdzic czy po wykonaniu ew. dodatkowego okablowanoia masy nie idzie ona jeszcze gdzies inna droga rownolegle do nowo wykonanej( powstanie wtedy petla w ktorej moga sie ind. zaklocenia)np zostana masy w przewodach sygnalowych ktore trzeba by odciac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>WAZNE!!! trzeba sprawdzic czy na plytce EQ jest polaczenie CN8 z EH2 kondensatorem czy zwora - jesli kondem to nalezy zalozyc zwore.

Jest kondensator ale to nie problem założyć zworę.

>Pozytywnie bylo by puscic ta mase za pomoca jekiegos przewodu linki min. 1,5mm2 od plytki EQ az po "S".

Problemem natomiast jest zastąpić cieniutki kabelek czymś grubszym. Nie chciałbym rozwalać złączki i lutować kabla na stałe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieszczęsny kabelek z masą to niebieski wychodzący między elektrolizami w zasilaniu.

Mógłbym złączkę, która jest na płytce PINJACK (L), przenieść na płytkę SELECTOR. Tylko czy takie połączenie będzie poprawne. I jest jeszcze kwestia porowadzenia tego przewodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem odpowiednie złączki o identycznym rozstawie pinów i będę mógł puścić masę tak jak zalecił Artuch. Mam jednak problem ze znalezieniem odpowiednich przewodów taśmowych (przynajmnie 10-cio żyłowy). Gdzie je mogę kupić?

Chcę usunąć z wejść R109, R110 i C105, C106 i wstawić jeden R i C dla wszystkich wejść za przełącznik INPUT SELECTOR tak jak to jest zrobione w wyższych modelach ES.

Czy wejściowe R i C mogą być wlutowane tak jak pokazałem na płytce SELECTOR ?

Ukryta Zawartość

post-17098-100006067 1206830626_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie patrze i mysle (widze :) ) :

1. Usuniecie R109,110 itd, oraz C105,106 itd jak najbardziej.

2.Zastapienie R202,252 wartoscia i typem jak napisales jak najbardziej, dolozenie pojemnosci rowniez.

3. Usuniecie plytki "L" w ogolnym rozrachunku nie jest konieczne ,czytaj - nic nie wniesie , nie zmieni , nie poprawi , nie bedzie wplywalo niekorzystnie na jakosc sygnalu po modyfikacji.

Artuch, 30 Mar 2008, 16:37

>3. Usuniecie plytki "L" w ogolnym rozrachunku nie jest konieczne ,czytaj - nic nie wniesie , nie

>zmieni , nie poprawi , nie bedzie wplywalo niekorzystnie na jakosc sygnalu po modyfikacji.

Myślałem, że puszczenie sygnału w kabelku ekranowanym jest lepsze.

Czyli "masa energii psu w du...."

Kontynuujac:

4. Orginalny pr 120kOhm jest uszkodzony, wstawienie w zamian ok.50 kOhm nie bedzie jakos super niekorzystne (zmieni sie glownie imp we. wzm-a). Moze jednak zmienic sie stopien glebokosci regulacji barwy dzwieku w funkcji obrotu volume(ewentualna probe korekcji wplywu tego stopnia zostawil bym na pozniej)

5. Wzmacniacz nie posiada osobnego ukladu korekcji loudness w potocznym rozumieniu tego rozwiazania - posiada odlaczany uklad regulacji barwy dzwieku wraz z balansem wspolpracujacy z odczepem pr glosnosci ktorego glebokosc korekcji zmienia sie w funkcji obrotu pr glosnosci.

6. Pozostawienie calosci obwodow plytki "L" nie wyklucza mozliwosci wykonania osobnej linii sygnalowej z plytki SELECTOR do plytki "S" za pomoca wysokiej jakosci okablowania ekranowanego czy jak kto tam woli :).

>4. Orginalny pr 120kOhm jest uszkodzony, wstawienie w zamian ok.50 kOhm nie bedzie jakos super

>niekorzystne (zmieni sie glownie imp we. wzm-a). Moze jednak zmienic sie stopien glebokosci

>regulacji barwy dzwieku w funkcji obrotu volume(ewentualna probe korekcji wplywu tego stopnia

>zostawil bym na pozniej)

Chciałem szeregowo przed potencjometr wlutować rezystor o wartości (dobiorę na słuch) tak aby w zerowym położeniu Loudness (czwarty odczep = 0 ohm międy ślizgaczem) była optymalna głośność w moich konkretnych warunkach.

Porównaj ze schematem TA-F550ES.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie. Potencjometr ma wartość 40Kohm i wartości w regulacji barwy dźwięku są inne.

Dodam na marginesie, że ten zepsuty miał wartość 40K. Czyli już ktoś wymienił 120K na 40K (może już zepsuty i dlatego wystawił na sprzedaż). Mam w domu drugi z potencjometrem 120K - oryginalnie i musze przyznać że ten z 40K grał z większą dynamiką.

Wracając do nieszczęsnej płytki PINJACK(L).

Już zabrnąłem za daleko i zostawię na przewodach mimo, że przewody wlutowałem tymczasowo tylko dla sprawdzenia poprawności połączeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się nad tym co napisałeś:

Zauwaz tez ze w torze sygnalu caly czas jest podpiete we. regulacji barwy. praktycznie obciaza ona caly czas tor i to zaleznie od polozenia pokretel. rezystancja min. w najgorszym przyp. wynosi kilkanascie kOhm dla wysokich czest.

Nie znalazłem jak dotąd na to lekarstwa. Przełącznik Source Direct nie ma wolnych styków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.