Skocz do zawartości
IGNORED

karta zintegrowana a soundblaster

wildchild

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie jestm audiofilem, wiec proszę o wyrozumiałość.

Słucham dużo muzyki z komputera (rock, metal). Dzwiek leci przez chipa na płycie głównej. zastanawiam się czy nie zainwestować w jakąś kartę dźwiękową. Kompletnie na tym się nie znam. Czym różnią sie soundblastery audigy, x-fi, live? Chciałbym wydać do 150 zł. Moze ktoś cos poleci i trochę mi naświetli temat. Dziękuję.

ps - zastanawiałem sie nad CREATIVE SOUND BLASTER X-FI XTREME AUDIO (OEM).

https://www.audiostereo.pl/topic/38808-karta-zintegrowana-a-soundblaster/

Różnicę odczujesz zdecydowanie. Nawet najlepsze kodeki zintegrowane (typu alc889) brzmią płasko, sucho, plastikowo, na dodatek przestery gwarantowane. Ich cechą charakterystyczną jest brak basu, jakiegokolwiek... Zamiast kupować SB doradzam uzbroić się w ciepliwość i dozbierać na Prodigy HD2 - do stereo znakomita.

zintegrowane chipy mają to do siebie, że słychać przez nie szumy komputera, pierdzenie twardych dysków i inne zakłócenia. Jeśli nie słychać tego na twoim sprzęcie, to oznacza, że oprócz nowej karty będziesz zapewne potrzebował też nową resztę szpeju grającego.

hehe dozbierać to można z 20% ceny, a ten prodigy to kosztuje chyba jakies 350 zl czyli ponad 2 razy drożej.

Raczej oczekiwał bym sugestii odnośnie najlepszej karty do słuchania takiej muzyki jak napisałem w przedziale 100-150 zł. Ja wiem, że można i za 1000 zł karte kupic :)

kup najlepszego audigy i ciesz sie dzwiekiem, nowe xi-fi potrzebuja mocnego pieca;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>Astonisz

>

>Różnicę odczujesz zdecydowanie. Nawet najlepsze kodeki zintegrowane (typu alc889) brzmią płasko, sucho, plastikowo, na

>dodatek przestery gwarantowane. Ich cechą charakterystyczną jest brak basu, jakiegokolwiek...

tu się nie zgodzę - zintegrowane karty nie są specjalnie wysmakowane barwowo ale ja jeszcze nigdy nie słyszałem przesterów (chyba, że masz puszczony dźwięk przez equalizer i podbite np. basy +6dB) - a bas zazwyczaj też jest - zależy jaką masz płytę główną

>_Kuba_

>zintegrowane chipy mają to do siebie, że słychać przez nie szumy komputera, pierdzenie twardych dysków i inne zakłócenia.

no właśnie - to jest chyba największa bolączka takich kart - brak czystego zasilania

Zintegrowana karte wymienic zdecydowanie warto, jesli powaznie myslisz o kompuerze jako zrodle do systemu to jest obowiazkowa sprawa. Tylko czy na sound blstera.... ? Moim zdaniem lepiej juz kupic w/w Audiotraka HD2 czy HiFi

zmieniając ziintegrowana na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczułem naprawdę lepszą jakosc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już stary SB Live pozwoli Ci odczuć różnicę, jak napisano powyżej, i to znaczną.

I też jak ktoś wspomniał wyżej Audigy2 bedzie oki, najlepiej nei z tych nowszych, ale jakąś starszą Audigy2 ZS i na długo będziesz miał to z głowy (o ile nie na zawsze :).

Zintegrowane realteki na nowych pcb asusa czy gigabythe sa lepsze od soundblaster 5.1 . Mialem kiedys ta SB na plycie ashrock ( plyta porazka , karta dzwiekowa SB 5.1 ok ) ale realtek sa lepsze . Wiadomo ze prodigi bedzie krokiem w przod ale znow wydatek . Z drugiej strony dobry IC i tak bedzie 5x drozszy niz dobra karta wiec .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.