Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do CA 740?

mikrobi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do fachowców; jakie kolumny radzicie brać pod uwagę do zestawu Cambridge Audio CD 740C + Wzmacniacz 740 A. Dodam, że będę na tym słuchać głównie klasyki i jazzu. Czy Paradigm 9v5 to dobry trop do tego zestawu? Myślę też o Mission m35i ale może ktoś z Was wie które z kolumn wybitnie nadają się do słuchania klasyki i jazzu a przy tym pasują do CA.

Pozdrawiam

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/38812-jakie-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-ca-740/

Wprawdzie, mam niższy zestaw (640v2 C+A) ale też "męczę" się z dobraniem odpowiednich kolumn, w moim przypadku podstawkowych. Przetestowałem Triangle TZX oraz ES i jak widzę (z czasem) do CA potrzebne są kolumny o ciepłym charakterze, zwłaszcza muzykalne. Cambridge mocno "wysusza" dźwięk przez co staje się bardzo studyjny dlatego potrzeba głośników, które nadadzą muzyce, zwłaszcza elektronicznej (ambientalnej) i innej klimatycznej ekspresji.... przymierzam się do Epos m12.2

Pozdrawiam

te kolumny zagrają z CA tak jak oczekujesz-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zamiast czytać, lepiej posłuchać, a słuchałem i odradzam w takim zestawieniu, ale tak, jak piszesz, sam się przekonasz :) Z drugiej strony, może Tobie się spodoba, ale skoro oczekujesz ciepła...

temat CA przerabiałem jakiś czas temu. Polecam kolumny Audio Academy ( Mimasy II, Hyperiony III w zależności od wielkości pomieszczenia ).

Przyzwoicie zagrały jeszcze Dali ( niestety modelu nie pamiętam , kosztowały coś ok 4,5 tyś 2 lata temu )

akustyka pomieszczenia, proporcjonalnie wypływa na jakość dźwięku dobiegającego z głośników, więc szlachetność brzemienia może być zróżnicowana na (+/-) i nie do końca będzie to "wadą" głośników

->ciupaga

annawroc ma niestety rację, eposy 12.2 jednak nie za bardzo nadają się do CA, chociaż pierwsze wrażenie jest dobre i może troche zmylić. U mnie eposy grały z kompletem CA 640, scena była ładnie rozbudowana wszerz, no i wysokie tony bardzo ładne. Po jakimś czasie jednak zaczęły mi przeszkadzać: podbity, suchy, papierowy bas na wielu płytach, brak mięska w dźwięku oraz fakt że ten zestaw zmusza raczej do analizy niż słuchania muzyki dla przyjemności.

Tak więc do CA faktycznie raczej kolumny grające ciepło - może KEFy, słuchałem w salonie zestawu chyba Q1+CA640C+amplifikator Si brzmiało to bardzo przyjemnie.

naprawdę jestem zaskoczony... kiedy jechałem do gościa po KEF IQ3 to przyjechałem z Trianglami :)

Dla mnie KEF IQ3 grały sztucznie, sucho, mało muzykalnie. Fakt, że były podłączone do dynavoxa ale ta "suchość" spowodowała, że ich nie kupiłem. Przyznaję, że jestem teraz kompletnie zdezoriętowany. W takim razie wg. Was do CA 640 i przy założeniu, że słuchamy muzyki nie Rockowej, bardziej przestrzenną, kameralną, ekspresyjną - jakie kolumny ?

ciupaga

przyjechałeś z Triangle'ami, i szukasz dalej?:)

Triangli słuchałem raz, w tym samym salonie, też z CA640C + amplifikatorS. Były co prawda chyba nie za bardzo wygrzane, poza tym za duże do pomieszczenia (wolnostojące, jakiś nowy model koniec 2006 roku), ale i tak nie iałem złudzeń że to nie sa kolumny do CA - zimne żyletki pocięły mi uszy:).

Oprócz KEFa spróbuj moze Vienna acoustics Haydn, słuchałem ich kiedyś z zestawem Rotela (wyprzedaż w top hifi), i wówczas nie przypadły mi do gustu, grały jakoś tak ciemno, ciepło, mało spektakularnie. No ale wtedy byłem na początku drogi, więc oczywiście szukałem czegoś zupełnie przeciwnego, jak wielu początkujacych :).

A co myślicie o Mission m35i? Jak one zagrają z CA? Z Waszych postów widzę, że CA chyba średnio się nadaje do słuchania klasyki... Jeżeli tak to powiedzcie mi jeszcze co w zakresie 6 tys za komplet CD + wzmacniacz warto brać pod uwagę pod kątem klasyki i jazzu właśnie. Na ten zestaw CA się napaliłem ale w salonie będzie dopiero w połowie lutego więc mam jeszcze czas na ewentualne zmiany.

jeśli będą z bliska słuchane i optymalnie umiejscowione (nie kompromisowo :) ) to pewnie tak.

Może ktoś się wypowie, kto ma monitorki w 30m2.

Bardzo osłuchany nie jestem, z tych rzeczy co znam to quad 12L, dynaudio. Na pewno warto monitor audio RS1 posluchać, a później to już kwestia gustu.

witam.

gdyby nie to, że trochę się o wydajność prądową CA boję - to poleciłbym coś z Dynaudio, np. takie Focusy 140. spokojnie nagłośnią duży salon, jeden z kolegów u nas na Forum sprzedawał swego czasu praktycznie nowe za troszkę ponad 3kzł. zatem używane są już przystępne cenowo.

zdaje się, że nowe B&W CM1 grają ciepłym, zupełnie "niefirmowym" dźwiekiem. polecane do jazzu i klasyki. cena to ok. 3 kzł za nowe.

pozdr.

Łukasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.