Skocz do zawartości
IGNORED

Typowanie - zabawa dla każdego

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Więc... oprócz sprzętu (Wzmacniacza i CD+Interkonekt) zabrałem ze sobą na odsłuch dwóch przyjaciół, który znają mnie i moje mieszkanie i aby "diagnoza" , które kolumny zabrać do domu, była bardziej obiektywna. W myśl - powiedzenia co dwie, trzy głowy to nie jedna.

W tym miejscu muszę powiedzieć, że odsłuch w przeznaczonym do tego pomieszczeniu to przynajmniej 30% różnicy do miejsca docelowego, jak to miało miejsce w moim przypadku. Na pierwszy "rzut" ruszyły Eposy i.... faktycznie extra stereofonia, rozdzielczość ale basu.... skromniutko (jaki wzmacniacz taki bas) natomiast nikt mi nie powie, że nie było muzykalnie ! Kolejne w teście to Dynaudio 52, zupełnie inna bajka ale o dziwo też ciekawie opowiedziana. Dosadnie, dynamicznie, czuło się przed nimi respekt. Potencjometr głośności nigdy nie przekroczył 11-tej i z odległości 2 metrów kapitalnie wszystko było czytelne i dynamiczne. Nie będę się rozwodził i porównywał Epos do Dynaudio bo kompletnie nie ma to sensu - obydwa głośniki są z różnych i fantastycznie grających bajek. Na koniec podłączone zostały Monitor Audio RS-1 i.... te kolumny coś udają, dół nie nadąża za górą albo na odwrót, w każdym razie po Epos i Dynaudio był słychać i czuć różnicę i tak... szybko powróciliśmy do Epos. Jescze na moment odsłuchaliśmy Triangle Titus ES, namiastka Comet, które zostały w domu dla kompletnego porównania.

W związku z powyższym, czując podskórnie i biorąc na wymówienie Epos-y, z drżącym sercem przyjechałem do domu. Podłączyłem wszystko i nagle BASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS, czego kompletnie nie dało się usłyszeć w sali !!!!! Wybrzmiewanie, głębokie zejścia - coś pięknego, że o średnucy i wysokich nie wspomnę. Z pełną odpowiedzialnością, stwierdzam, że w moim mieszkaniu i umiejscowieniu kolumn Epos-y są idealne ! Dynaudio by się zadusiły, a ja wraz z nimi. Szkoda, że nie mogłem przesłuchać Epos M5 oraz Dynaudio 42 bo może to nieco by mój wybór skomplikowało ale jeszcze wszystko przede mną. WNIOSEK I PRZESTROGA DLA INNYCH - KONIECZNIE BIERZCIE KOLUMNY DO DOMU (tak jak ja na wymówienie), DOPIERO WTEDY MOżNA PODJąć WłAśCIWą DECYZJę !!!

Może to blamaż ale Epos-y grają z CA, muzykalnie, stereofonicznie - ładnie ale... u mnie w domu nie wiem jak u WAS. Chociaż przeglądając WAS-e (o mnie) dużo jest zestawień CA (CD lub Wzmacniacz) z Epos. Więc nie do końca jest to mezalians !!!!

Pozdrawiam

Ciupaga

tu słuchałem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

suplement: załączone zdjęcie pochodzi z oficjalnej strony sklepu, a nie z dzisiejszego odsłuchu. Kolumny testowane były na płytach:

Tangerine Dream: Kyoto

Smolik: Smolik

AM Jopek: Nienasycenie

Maxwell Urban: Maxwell Urban

Robert Rich: Stalker

Serge Blenner: Amour

Pat Metheny: Secret Story

Kasia Cerekwicka: Feniks

• Redaktorzy

ciupaga - nie wiem ile sprzedający za nie chce, ale warto przynajmniej posłuchać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki za pamięć Fr@ntz ale Epos-y brzmią najładniej ze wszystkich głośników jakie posiadałem. Największym zaskoczeniem była dla mnie ogromna różnica w akustyce między salą odsłuchową, a moim mieszkaniem. W sali, Eposy ledwo "wypluwały" z siebie basem, dźwięk (był) kompletnie wychwytywany i pochłaniany - grały same głośniki, a nie ściany. Spodziewałem się różnicy, brałem to pod rozwagę ale, że aż tak wyraźnej i przeciwnej - nie sądziłem. I naprawdę, przyznaję, że się zgrały wszystkie elementy - pozostaje mi tylko odseparować kolumny od podstawy mebla za pomocą jakichś kolców - najlepiej przyklejanych bo serce mnie zaboli jeśli będę musiał "okaleczyć" otworami na gniazda pod kolce, śliczne Eposy.

Pozdrawiam

Ciupaga

• Redaktorzy

ciupaga - jak zostają Eposy to zamów sobie pod nie płyty granitowe (np. u Sebaxa), przyklej Eposy za pomocą Blue Tacka/ Uhu Tacka a granity posadź na kolcach - np takich:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

a z podkładkami tez nie będzie problemu:

-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz dobrze radzie, ale moim zdaniem kolce nie są potrzebne (no chyba, że masz zamiar słuchać na prawdę głośno)... wystarczy podkleić granit np. podkładkami korkowymi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.