Skocz do zawartości
IGNORED

TECHNICS SE-A3 2200Wat poboru

dymol4

Rekomendowane odpowiedzi

Jest na tojedyny sposob,a mianowicie wysoko efektywne glosniki:)Moim zdaniem jezeli kogos stac na wzmak cos ala m80 czy m85 moze tez byc posiadaczem ktorys z zestawow phonara P5 czy chociaz Volume 2,te zestawy naprawde dobrze graja i 20 wat w klasie A to az za duzo do dobrego odsuchu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja jeszcze miałbym pytanie jeżeli już tak mowa o tej klasie A:

Niby mój wzmak ma 2x60W w czystej klasie A. Z tego co wyszperałem klasa A puszcza w dźwięk 10-18% mocy - reszta w ciepło. Jak z poborem w takim razie? Czy jak słucham cicho lub głośno jest niby taki sam ?!

Nie podają na nim jaki ma pobór prądu ale widząc bezpiecznik 10A wnioskuję, że max może zassać 2300W ??

Zmierzyłem (w miarę niedokładnie) pobór na spoczynku, bez podanego sygnału - 600W - jak gra cicho (do godziny 8ej na potencjometrze) to pobór nie wzrasta, czy przy słuchaniu na godzinie np. 11ej wzrośnie drastycznie??

Mam pytanie,a od kiedy wzmaki w klasie a maja w teaori 50 procent sprawnosci????one w teori maj do 25 a w realu tak z reguly w zaleznosci od punktu pracu:na lampach tak dwa do 7 procent,na tranzystorach od 2 do gora 20.

Te 10-20% to przy pełnym wysterowaniu (wtedy wzmacniacz w klasie A zniekształca sygnał bardzo mocno bo tranzystory na zmiane zbliżają się do stanu nasycenia i odcięcia)

Prawda jest więc bardziej brutalna - kiedy słuchasz normalnie to wpuszczasz w kolumny po 1W czesto mniej. Jak sam policzyłeś 600W ciągniesz z sieci, sprawność przy takim małym wysterowaniu można łatwo policzyć :)

Taka cena za brak zniekształceń...

Czysta Klasa A ma mala sprawnosc. jesli wzm ma pobor duzy amala moc znamionowa to jest w klasie A. Inne rozwiazania to rozne sztuczki i to raczej marketingowe z nazwa klasa A. Np. klasa A+ to zwykly wzm AB z ukladem blokujacym prad spoczynkowy w nieprzewodzacym akurat tranzystorze. Blokada zapobiega przeladowywania sie pojemnosci zlacz tranzystorow danej polaryzacji wtornika wyjsciowego co owocuje szybszym dzialaniem i mniejszymi TIM. Inne wynalazki pewnie koledzy opisza.

Hmm

Technics sea5 przy 180 watach mocy wyjsciwej ma znieksztalcenia cos okolo 0.005% zarowno tim jak intermodulacyjnych,wiec co mi po klasie a skora ab gra super

Prawda jest ze te zniksztalcenia przy mniejszej mocy rosna,ale dla tego technics przehodzi w tedy w klase a zwiekszajac prad spoczynkowy i zmiejszajac znieksztalcenia....

Najsmiesznijsze jest to ze wzmak ten ma najwieksze znieksztalcenia przy ok 10 watach,a potem dopiero gdy sie tranzystory zaczynaja nasycac,czyli przy ok 200watach na wyjsciu

Powoli, pewne zasady w swiecie audio jednak obowiazuja.

Pierwsza jest taka, że wzmacniacz pracujący w klasie A jest prawdziwym audiofilskim wzmacniaczem, który każdy z nas chciałby miec, tyle że są diabelsko drogie i prądu ciągną sporo.

Druga jest taka że zawsze najdroższy model Citroena będzie lepszy od najtańszego modelu mercedesa. Podobnie najlepszy na świecie wzmacniacz AB bedzie lepszy od najgorszego pracującego w klasie A.

Chyba teraz wszystko jasne.

PS- żaden Technics nie ma nic wspólnego z żadna nową klasą A, czy optyczną klasą A itp. itd. O takich sprawach uczyli w szkołach dziesiatki lat temu, a takie firmy jak Denon, Technics itd. po prostu wdrożyły to w życie w celu oszczędzania prądu. Jeśli ktoś chce prawdziwą klasę A to i tak wie co kupic.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

>>>>....Pierwsza jest taka, że wzmacniacz pracujący w klasie A jest prawdziwym audiofilskim wzmacniaczem,który każdy z nas chciałby miec, ....Podobnie najlepszy na świecie wzmacniacz AB bedzie lepszy od najgorszego pracującego w klasie A.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.