Skocz do zawartości
IGNORED

VELODYNE CHT-10R do sytemu stereo ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem 12R w systemie stereo (wzmacniacz zintegrowany + podłogówki, które po zmianie pokoju odsuchowego stały się "malutkie"). Velodyne po dobrym skonfigurowaniu jest posłuszny i potrafi wiele... Ale "do brzegu":

- sprawdziła się podstawowa zasada - bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie głośności, musi być zrobione z ogromnym wyczuciem, lepiej mniej niż więcej i to bez względu na ustawienie fizyczne sub-a.

- maksymalnie możliwe (zależne od parametrów kolumn) obcięcie częstotliwości poprzez crossover (w przypadku RCA dużo łatwiej regulować) - dzięki temu łatwiej również później "zarządzać" głośnością sub-a.

- połączenie przez RCA (mam we wzmacniaczu wyjście stereo dedykowane do sub-a, bezpośrednio z sekcji przedwzmacniacza) wcale nie jest gorsze (dla konfiguracji stereo lepsze - o tym poniżej), wymaga tylko odpowiedniej regulacji - patrz wyżej.

- połączenie przez high pass jest lepszym rozwiązaniem ale dla konfiguracji kinowych - powoduje ewidentną separację częstotliwości kosztem spójności brzmienia. W dobrej jakości stereo to niewybaczalny mankament takiego rozwiązania.

- centralne ustawienie jest zdecydowanie najkorzystniejsze do słuchania muzyki - nie ma większego problemu z ustawianiem fazy - więcej - kombinacje fazy wprowadzają czasem ciekawe efekty przestrzenne (ale to dla "zboczeńców").

Jestem pewien, że sub jak każde urządzenie audio wymaga wygrzania. Pewnie za 3-4 tygodnie zacznie się prawdziwe granie...

Na koniec jeszcze jedno, bardziej ogóle spostrzeżenie - prawdą jest, że ludzki mózg poprzez zmysły (w tym słuch)ma bardzo duże możliwości adaptacyjne. Do wczoraj wydawało mi się, że w poprzedniej konfiguracji basu może nie jest za dużo ale też nie jest to problemem w odsłuchach. Bzdura. Dopiero podpięcie sub-a pokazało realne braki. Wniosek jest jeden - odsłuchy, oceny, opinie na temat sprzętu są BEZWGLĘDNIE SUBIEKTYWNE i narażone na ogromną autosugestię spowodowaną PRZYZWYCZAJENIEM.

4photo=>

ja już mam mały mętlik w główie jeśli chodzi ,które podłączenie wybrć ... ;-)

W tej chwili mam wersję głośnikową - ma dużo plusów, ale brak mi ok.1m równorzędnego kabla głośnikowego

do podłączenia suba do końcówki mocy ;-(

Drugie z I.C z przejsciem przez suba ,ale nie mam tej dynamiki ,realizmu , może też wina kabli tanich... ?

Oba ustawienia mają jeden wspólny mankament przechodzi się przez subwoower (z dość tanią elektroniką ;-)

Zostaje ostatnie podłączenie - czyli system bez zmian tylko podłączamy pod preamp RCA suba,

jest to najmniej inwazyjne z jednym ale - sub prawie nie gra ;-)

Zgadzam się lepiej ciszej jak za głośno, brakuje mi możliwości odcięcia suba na dole - aby nie wchodził w te doły ;-)

> gutek

na dole suba nie odetniesz, będzie schodził tak jak chce.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

taki sub mi się marzy, niestety "Nur Abholung" (odbiór osobisty)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>>gutekbull

sub prawie nie gra ;-)

jeśli to ,,prawie'' robi różnicę, to bym pozostał przy poł. RCA z przedwzmacniacza, bez filtrowania głośników, ze względu na ich jakość i ogólną czystość formy. Właśnie wysoka klasa urządzeń jest u Ciebie ,,problemem".

Moim zdaniem pozostaje bardzo dobry kabel do suba, właściwe ustawienie skrzynki i kalibracja.

Równo z Velodyne dostałem na odsłuch kable glośnikowe Albedo Monolit zastapiły one mojego Red Dawna i

się okazało ,że subwoower praktycznie nie jest potrzebny ;-)

Albedo dają więcej basu od R.D , ale niestety reszta gorsza.

A co do suba - VELODYNE CHT-10R to dobrze zgrany daje lepszy bas od basu JMLab Utopia Mini !

gutekbull, 12 Sty 2008, 18:38

Kilka lat temu też korciło mnie sprawdzić jak zagrałyby moje T2k z subem ProAca.

Ale mi przeszło, T2k sprzedałem, następców jeszcze nie mam. Na dziś doszedł zestaw do KD i wiem, że sub w niekt. filmach dla zwiększenia realizmu odczuć powinien wykazać swoją obecność i kropka. Bez niego idzie oglądac "normalne" filmy i programy ale w filmach akcji jest wskazany.

W stereo ważne jest wszystko. M.in. zrównoważenie zakresów. W scenach KD - niekoniecznie. Chyba bardziej liczy się efekt, ogólne wrażenie. Poziom audiofilski w KD chyba b. słono by kosztował... ;)) dlatego nie poszedłem w tę stronę, a potraktowałem KD budżetowo, podrzędnie. Nie wiem jak dalej, bo jeśli będzie więcej obrazów w HD to możliwe, że kupię lepszy i droższy zestaw do KD.

Możliwe, że twardy audiofil i tak w KD nie pozwoli sobie na brzmienie niezbyt zrównoważone ale to każdy musi już sobie odpowiedzieć czego chce (w tym ile może wydać).

Mam całkowicie rozdzielone STEREO od KD (mało oglądam ale od czasu pojawienia się u mnie "n"-ki i tak więcej /= i tak mało/).

* * * * * *

Ad. rem: a słuchałeś srebrnego IC Argentuma 6/4 ? - Jak nie to b. polecam. IMHO klasa druty (nie tylko moja opinia ale wielu niezależnych, a doświadczonych w stereo osób).

Nie mówię, że u Ciebie się sprawdzą ale ja na Twoim miejscu bym je sprawdził.

Pozdr.

PS. Ofc nic z tego nie mam, że polecam akurat te druty. Po prostu są w moim typie i tyle.

Nie wiem do czego zmierzasz... Takie sklasyfikowanie tematu SUB = KD to znacznie uproszczenie i naduzycie naznaczone "stereotypami" (adekwatne okreslenie, tym bardziej w tym watku). Kto to jest audiofil? Co slyszy audiofil? Slyszy lepiej? Tylko inaczej. Kazdy slyszy inaczej bez wzgledu na wartosc/jakosc sprzetu jaki akurat przetwarza dziweki w naszych domach... Oczywiscie podstawy sa wazne, na pewnym jednak poziomie jakosci na pozor merytoryczne dyskusje sa w istocie dywagacjami nad wyzszoscia swiat... itd. Subwoofer pozwala uzyskac zrownowazone brzminie w konfiguracji stereo, a tylko konserwatywne myslenie nie pozwala nam na odkrywanie tego typu alternatywnych rozwiazan. Dlaczego nie poszukujemy? Z lenistwa, wygodnictwa, strachu, snobizmu... Mam tylko nadzieje, ze gdzies tam na koncu liczy sie jednak muzyka...

andrea29=> ??????????????

Byłeś kiedyś na koncercie jazzowym - chyba nie ! bo inaczej by nie było tego wpisu.

VELODYNE CHT-10R dał lepszy bas niż ten z JMLab Utopia Mini - czy potrzebny komentarz ?

Srebrnego IC Argentuma 6/4 słuchałem wiele razy - bardzo dobry I.C ???

Ustawienie HIGH - PASS CROSSOVER 100Hz/80Hz - odcięcie pasma w kolumnach będzie działać tylko przy podłączeniach "przechodzących przez suba " ??

Czyli zwykłe podłączenie pod preamp przez rca - HIGH - PASS CROSSOVER 100Hz/80Hz nie działa ?!

> gutek

high pass działa tylko na podłączeniu kablem głośnikowym.

sygnał przekazywany do suba przez RCA jest przekazywany dalej bez przekształceń.

o Twoim subie wiem chyba więcej niż Ty, mam nawet w dyplomatce wydruk jego tylnego panelu.

A to dlatego, że strzeliłem gafę i postanowiłem zapoznać się szczegółowo z tym produktem.

grzechniks=>

a tu cię chyba złapałem ;-) HIGH - PASS CROSSOVER 100Hz/80Hz działa przy RCA też - jeśli wchodzisz i wychodzisz z suba RCA - sprawdziłem obcina mi pasmo w kolumnach,

nie robi tego tylko przy zwykłym podłączeniu jednym RCA pod preamp - w ty układzie kolumny dają całe pasmo ,a sub jest na dokładkę ;-)

gutek, witamy po ciemnej stronie mocy :)

Z dobrymi monitorami uważam, że jest to ultimate solution.

Niestety z własnego doświadczenia mogę powiedzieć także, że odpowiednie ustawienie suba jest BARDZO ważne i nie da się tego obejść.

Źle ustawiony sub, zamiast poprawić , może tylko zdegradować dźwięk. Basu będzie więcej ale np. pogorszy się lokalizacja źródeł pozornych, separacja planów dźwiękowych, czystość dolnych rejestrów itp, itd. Krótko mówiąc -masakra.

Jeżeli suba masz ustawionego tak jak na zdjęciu to najprawdopodoniej nie jest to najlepsze miejsce.

Spróbuj metody , którą podał xajas , czyli:

1. stawiamy suba dokładnie w miejscu gdzie siedzimy i słuchamy muzyki

2. czołgając się z głową na wysokości głośnika suba szukamy miejsca gdzie dźwięk jest najlepszy.

3. stawiamy w to miejsce subwoofer.

Druga metoda to ustawienie suba w takim miejscu , w którym nie będzie on wzmcaniał modów własnych pomieszczenia. Poniżej link jak to zrobić:

Ukryta Zawartość

powodzenia!

Ukryta Zawartość

Wojtek=> dobre ;-)

Ostatecznie stanął pośrodku między kolumnami , jest to jakiś kompromis, ale już znam (całkiem przypadkowe)

miejsce gdzie gra rewelacyjnie ;-) Niestety nie będzie tam stał ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> gutek

dzwoniłem do dystrybutora i na pytanie czy sygnał RCA OUT jest cięty padła odpowiedź, że nie.

dyletanci.

• 2 miesiące później...

nie na raz! wzmacniacz stereo i monitorki + sub do muzyki

amplituner do kina i satelitki +sub do filmow

czyli jak slucham muzyki to wlaczony jest wzmacniacz, a jak ogladam TV lub film to wlaczony jest amplituner

• 2 miesiące później...

Dla mnie wadą cht-10R jest to, że są tylko 4 ustawienia fazy co 90stopni. To utrudnia ustawienie względem monitorów bo trzeba przestawiać skrzynki i stroić na słuch, a dokładne trafienie z fazą w monitory dopiero pokazuje jego możliwości szybkościowe.

• 2 tygodnie później...

a da się policzyć (a raczej, czy ktoś potrafi) o jaką odległość trzeba przesunąć subwoofer aby zrównoważyć przełączenie fazy o 90stopni. Podsumowując, w zakresie jakiej odległości przyjdzie przesuwać nam sub po zgrubnym ustawieniu fazy 0/90/180/270 stopni?

• 1 miesiąc później...

odswieze temat:)

przedwczoraj przytargalem(doslownie ledwo co) suba V cht-15 i mam pytanko: co co za funkcja X-OVER IN/OUT ?? Zaznaczam ze jak jest na 'in' to gra ciszej' a jak na 'out' to glosniej ale jak by ze stala czestotliwoscia(wysoka- zbyt wysoka) sub podpiety rca do wzmacniacza LFE czyli narazie jednym rca(zamowilem adapter Y)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

eeee...jeśli chodzi o gniazdo LFE to wystarczy jeden chinch, adapter Y spowoduje że bas będzie głośniejszy, ale nie zmieni się przez to moc suba. Natomiast dla gniazd Pre Out L|R potrzebne są dwa chinche. Mam nadzieje że nie pomyliłeś tych dwóch wejść.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

nie nie:) tylko mialem problem z pre out w moim wzmacniaczy poniewaz gdy podlaczalem pod pre out to sub smigal ale mialem cisze w kolumnach! ?? pytalem na forum ale bez odpowiedzi na te pytanko:) wzmacniacz to yamaha dsp a2

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

ściągnie instrukcje obsługi, może coś wyczytam i mnie natchnie dlaczego tak jest.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dzieki Dawid

problem zapewne jest taki ze PRE OUT I MAIN IN jest spiete zworami, ale jak zrobic zeby po wpieciu rca do pre out smiagaly kolumny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyszedl rozdzielacz i kabelek rca wszystko spialem- na rozdezielaczu gra glosniej niz na jednym rca. Musze przyznac ze mam za maly pokoj na niego , ciezko go ustawic- nie mam miejsca za duzo na niego:/ Ale znalazl sobie miejsce na bocznej scianie w stosunku do reszty sprzetu i mruczy sobie:) Zejscie ustawilem na min 40Hz, phase na 180 , glosnosc na pol gwizdka i jest super. Kolumny nadal graja swoim pasmem- nie odcinalem im pasma dolnego tylko z podbiciem zszedlem z ''3'' na ''2'' i smiga jak ta lala... Nie wiem jeszcze co na to sasiedzi ale mysle ze wkrotce sie dowiem:)

Ciekawi mnie jeszcze to pre out

• 1 miesiąc później...

witam

Właśnie dorzuciłem VELODYNE CHT-10R do mojego systemu. Jak wyregulować częstotliwość górną i dolną głośnika. Wydaje mi się że Low-pass obcina górę pasma i leci w dół (jak przyciąć dół ?)

U mnie Low-pass jast na 60Hz aby nie właził na monitory, phase 90, głośność 1-2 (max).

pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.