Skocz do zawartości
IGNORED

....nie kupujcie nudnych wzmacniaczy..

Gość Arek__45

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowny i Szanowany Zildijanie - posiadam także takowy piec zakupiony jakiś czas temu od pierwszego właściciela. stanowi podstawę zestawu w drugim pokoju. co do spraw brzmieniowych to oczywiście sprawa gustu - ale mnie zdecydowanie bardziej pasuje G - szczególnie w zakresie tzw "góry" - jest gęsta i bardzo prawdziwa bez epatowania efektownymi sybilantami do tego zapas mocy dodaje mu "ostatecznej lekkości" grania. Łącznie to mój szósty z kolei piec z tej stajni. dla mnie 2000 ma dosyć dosadną średnicę. chociaż znam konfigurację w której 2000 gra ciekawie- to jest mój drugi system - marantz cd63KI z qbami sobieski - do klasyki zestaw rzeczywiście ciekawy - jednak w konfrontacji z Goldem + Bitofon + Konwencja - to porównania nie ma w ogóle - podstawowy system jest o rząd wielkości lepszy w każdym względzie.

iwanicki, 12 Lut 2010, 21:59

Rzeczywiście góra nie była najmocniejszą stroną 2000.Jej braki kompensowały mi w dużym stopniu bardzo otwarte kolumny tj JM Lab Electra 905.Coś za coś, jak zawsze w tym interesie :-))

• 3 tygodnie później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"...What we have here is the left output stage of a brand new T.S.S I picked up from the good Doc on Friday. It worked beautifully.....for a day. Then on Saturday I had a moment of utter mindless stupidity when I unplugged live speaker cables and just 'dropped them on the floor' - what the f**k was I thinking!

The casing of that white resistor has literally exploded..."

Dobre, co?

(źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-8831-100000238 1267998594_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu się akurat nie czepiajmy, zabezpieczenie przed zwarciem wyjść głośnikowych nie jest w końcu czymś występującym powszechnie w tzw. sprzęcie audiofilskim.

W tzw. "nieaudiofilskim" chyba też nie jest to normą ;)

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Wrazenia ...calkiem pozytywne ale ja wiem ze taki dzwiek ...a nawet lepszy mozna miec wydajac polowe ceny tego wzmacniacza...wzmacniacz gral z Focal Electra 1007 S zrodlo Parasound naped i przetwornik 1500 i Wadia DAC , kable cyfra D60 interkonekty i glosnikowe moje srebrne...moge calkowicie sie zgodzic z recenzja zawarta w Magazynie hifi choc ja sluchalem wersji reference...

...wzmacniacze NVA to ta sama filozofia dzwieku czyli spotkanie lampy i tranzystora w jednym urzadzeniu...jednak NVA jest lepszy jesli chodzi o rytm i dynamike transjentow..to jest bezdyskusyjne ..a cena bardziej przyjazna :)

Miałem u siebie model IT (ten duży) Reference jakoś pod koniec lat 90-tych. Wtedy dystrybutorem był A-mar Audio. Słuchałem go przez kilka dni, ale nie zostawił po sobie jakiś specjalnych wrażeń. Pamiętam że wtedy cena wydała mi się abstrakcyjna za tylko 'poprawny' moim zdaniem dźwięk. Mój Rowland Concentra był znacznie lepszy (ale i droższy - wtedy 27kzł). Ostatnio widziałem używaną Concentrę za 7kzł ... MEGA wzmacniacz za te pieniądze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji o Lavardin

Lavardin to doskonałe wzmacniacze - jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie słyszałem - owszem integra IS czy nawet IT - to jednak powiedzmy sobie szczerze oferta dla "ubogich emerytów" mających małe monitorki - pod takie kolumny te wzmacniacze są "strojone" - zresztą sam producent zaleca takie zestawienia.

Lavardin jest cudownym wzmacniaczem ale niestety coś za coś... nie ma nic za darmo... ma pewne "chimery" - a mianowice kompatybilność z kolumnami jest dość ograniczona - trzeba się trochę nagimnastykować aby dobrać coś co zagra z nim doskonale (bezdyskusyjnie polecam JmLaby, ew. Spendory były OK) no i najważniejsze - nie wiem czemu tak jest ale kable... Lavardin powinno się traktować jako całość wraz z kablami (takie rozwiązanie ala naim-a) - wtedy to gra, niestety z przypadkowymi kablami będzie mół bez życia i dynamiki - porażka, z moich eksperymentów oprócz kabli lavardin doskonale się sprawdziły kable supry model sowrd oraz black rhodium polar samurai - czyli kable o małej własnej pojemności (czy jakoś tak), takie zacne marki jak Van den hul revelation czy też firebird od stereovoxa - powodowały straszną gradację dźwięku - nie wiem dlaczego tak jest - ale domyślam się że chodzi "chyba o pojemność" kabli czy coś w tym stylu...

Niestety ceny kabli Lavardin - nie są zachęcające...

Gdy spełnimy powyższe warunki to ten Rowland Concentra - z całym szacunkiem może się nadawać na podstawkę pod piwo przy Lavardin choć to doskonały wzmacniacz i zdecydowanie łatwiejszy i mniej chimeryczny w zestawieniu niż Lavardin...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Moze zaczne tak...przyszedlem do kolegi usiadlem, posluchalem roznych plyt i stwierdzilem ze cos jest nie tak... brakowalo swobody, szybko znalazlem winnego byly to kable sieciowe( Shunyata) i listwa zasilajaca..zastapienie ich zwyklym kablem zasilajacym i podlaczenie bezposrednio do gniazdka ogromnie zmienilo dzwiek..zreszta producent sam zaleca takie postepowanie..

..co dynamiki transjentow to brak im , w wydaniu Lavardina , takiej totalnej swobody i gwaltownosci jak czyni to NVA...

Witam serdecznie

Szczególnie autora wątku

Wreszcie jakiś ciekawy dla mnie wątek

Tylko jakieś straszne emocje się tu rozpętały na początku

Nie sądziłem, że nawet w audio indywidualne podejście do tematu wzbudza żądze mordu

Na szczęście wygląda na to, że to przeszłość

Czy ma ktoś NVA w Warszawie?

Chętnie bym zrobił zawody pod względem dynamiki i szybkości z .... MF A1 trochę tu wcześniej wyśmiewanym

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....jesli kupisz integre lub koncowke z dedykowana pasywka to ...zapomnisz o pre innych marek...jest jeszcze inne rozwiazanie....spotkalem wiele wzmacniaczy ale NVA zniewala doszczetnie...;)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.