Skocz do zawartości
IGNORED

Stojak do słuchawek.

RadeX

Rekomendowane odpowiedzi

Niezłe. Teraz jeszcze wersja dwustronna, na dwie pary słuchawek.

Beleczka do zawieszania powinna być czymś miękkim (opcjonalnie) obciągnięta. I jak najgrubsza, aby nie wygniatać poduszki w pałąku (np Sennheiser). Wyścielona, aby nie rysowała pałąka, jeśli to goły pręt (np. Audio Technika ze "skrzydełkami").

Podstawka z kamienia? Wtedy będzie to stabilne, z ciążką podstawą.

inżynier, 3 Sty 2008, 11:17

>Niezłe. Teraz jeszcze wersja dwustronna, na dwie pary słuchawek.

>Beleczka do zawieszania powinna być czymś miękkim (opcjonalnie) obciągnięta. I jak najgrubsza, aby

>nie wygniatać poduszki w pałąku (np Sennheiser). Wyścielona, aby nie rysowała pałąka, jeśli to goły

>pręt (np. Audio Technika ze "skrzydełkami").

>Podstawka z kamienia? Wtedy będzie to stabilne, z ciążką podstawą.

Co do wersji dwustronnej to imho lepiej kupić dwa stojaczki, (stereo? ) :)

Wyściełanie, hmmm... nie moja branża :/ nie mam pomysłu, ale ten powstał w 10min na hasło GRADO, wiec może coś się wymyśli :) czasami mam "przebłyski" :D

Podstawa z kamienia według mnie zepsuje "styl" lepiej do kolumny przykręcić na dole płaskownik a stopę z drewna tak wyfrezować że będzie nakładką. Taki sam wygląd i słuszna waga.

Beleczka raczej dłuższa i bez podtoczenia. Zwróćcie uwagę, że niektóre słuchawki maja bardzo szeroki pasek na głowę (AKG), albo wręcz ramę z siatką (Sony). Poaz tym jeśli trzeba powiesić słuchawki za pałąk (wireframe, np. ATH W1000), to oba pręty powinny opierać się na belce, a są dość szeroko rozstawione.

Przy kamieniu się nie upieram.

Gotową wyściółkę można pozyskać ściągając ją z wymiennego wkładu wałka malarskiego ("futerko"). One są znormalizowane jakoś, więc trzeba się tylko dopasować średnicą zawieszki do tego, co jest w sklepie malarskim :)

No i znależć sposób na ukrycie brzegów tej futrzanej rurki.

Albo może użyć całych wkładów i tylko je zgrabnie i ładnie mocować do rury stojaka, zakrywając plastikowe zakończenia. Bonusem jest możliwość mocowania wałków różnej długości, na różne słuchawki.

Dekielek i "gniazdo" od strony rury drewniane, śruba przez całość z główką w deklu, wymienny wałek. A kto nie chce wałka malarskiego, to w to miejsce wałek wytoczony z drewna.

futerko, bleeee... nie to nie będzie ładnie wyglądało.

pałąk można zrobić z trzech części i skórę (inny materiał) zawinąć na środkowej i całość ściągnąć szpilka przez kolumnę na wylot. Dać ładną mosiężną śrubę i równie ładną nakrętkę, będzię pachniało luksusem :D

ale futerko obszyte będzie już jak z bajki, bo będzie męciutkie i również ładne. mam w domu trochę mięciutkiej skóry. mogę to nawet obszyć. według mnie kamień odpada, natomiast metal + drewno mniam.

wykończenie powierzchni aksamitne (delikatny półmat, satynowy)?? anoda ?? kolory: grafit, szampan (byle nie taki żółtawy), szare złoto, stara miedź ??

1. poki co wymiary sa pod senki 5xx, ale zaden to problem zmienic, to tylko model w kompie :)

2. miękka skóra o ładnej fakturze np taka jak SF, mniam, mniam :)

3. kamień, szkło itp odpada bo będzie wiochą pachniało, stosować takie materiały trzeba umieć. chodzi o design a po za tym obróbka tego typu materiałów jest bardziej upierdliwa niż metali i drewna.

4. kolumnę myślałem że można wykonać na dwa sposoby

a. stal nierdzewna polerowana i oksydowana na czarno ew bez oksydacji

b. stal zwykła, nawet może być ST3S lub coś podobnego i lakierowane proszkowo na czarny mat

5.wagę i stabilność rozwiązują dwa elementy: kolumna z litego materiały i konstrukcja stopy z kanapki metalowo drewnianej

yyyy... chyba tyle co zdążyłem przemyśleć :)

3. kamień, szkło itp odpada bo będzie wiochą pachniało, stosować takie materiały trzeba umieć. chodzi o design a po za tym obróbka tego typu materiałów jest bardziej upierdliwa niż metali i drewna.

tak jest.

4. kolumnę myślałem że można wykonać na dwa sposoby

a. stal nierdzewna polerowana i oksydowana na czarno ew bez oksydacji

to jest to. albo anoda (jeszcze lepiej). jak nierdzewka albo kwasówka bez powierzchni ozdobnej, to musi być idealnie obrobiona w sensie o kierunkowej, uporządkowanej strukturze powierzchni albo polerka...

b. stal zwykła, nawet może być ST3S lub coś podobnego i lakierowane proszkowo na czarny mat

odpada - lakier, to lakier - dobrze może wyglądać tylko na dużych powierzchniach, a tak, to będzie zawsze tylko rodzaj tworzywa sztucznego...

5.wagę i stabilność rozwiązują dwa elementy: kolumna z litego materiały i konstrukcja stopy z kanapki metalowo drewnianej

dobre

wiec na szybko po uwzględnieniu waszych sugestii, wyszło coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1235-100004673 1199374954_thumb.jpg

post-1235-100004674 1199374953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze wymiary:

waga: 3,72 kg

środek ciężkości mniej więcej na przodzie kolumny 9cm od podłoża

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Dog" - "for ultra hi-end headphones only" (Martin Colloms / Stereophile) - wieszak (teflon 99.9999% pure !)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za ile to musiałbym zrobić kalkulacje ale już na pierwszy rzut oka, nie będzie to stojaczek dla "kowalskiego" a to ze względu na użyte materiały i przewidziany rodzaj ich obróbki.

co do tego kto to zrobi hmmm... musiałbym pogadać z jakimś stolarzem, bo drewno mnie nie lubi :) reszta to nie problem.

problemem są tylko wymiary bo na stanie mam tylko senki a zapewne nie są one "referencyjne wymiarowo" :)

brawo. wezmę u Ciebie korepetycje z modelowania w 3D. serio. lepiej metalowa podstawka czy stalowa scięta płaszczyznami ?? drewno już jest na górze. byłoby stabilniejsze i może trochę tańsze. jak wolicie ??

biorę 2 sztuki, jedną z autografem Piotra Ryki ;-) co do ceny, to chyba wyjdzie trochę taniej niż WOO...?

Mogę także zmierzyć swoje słuchawki. A dostęp do Audiotechiki będę miał wkrótce. One są dość nietypowe. Może ktoś zmierzy Staxy i Sony MDR-SAxxxx, te z siatką. Trzeba określić potrzebne miejsce na poprzeczce oraz wysokość jej umocowania nad podstawą - tak, aby słuchawki zwisały swobodnie, a ich kabelki miały dość miejsca na "zakręt". Zważcie, że niektóre audiofilskie kable (zastępujące standardowe) są dość sztywne!

Mam też postulat: z tyłu, po stronie przeciwnej niż wieszak na słuchawki powinien być haczyk na powieszenie zwiniętego w pętlę kabla. Dość mocno odstający od rury, zagięty pod kątem prostym, z dużym odcinkiem pionowym. W kolorze rury. Utworzy kształt U głęboki na tyle, aby nawet sztywny kabel nie spadał.

K601/701: pasek nagłowny szerokości 6 cm; wysokość paska nad podstawą (z zapasem na zagięcie kabla) - 25 cm; odległość najdalszej krawędzi paska od pionowej rury (umożliwiająca swobodny zwis słuchawek bez obejmowania pionowej rury) - ok. 9 cm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.