Skocz do zawartości
IGNORED

Stojak do słuchawek.

RadeX

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie projekt Netboya tez przypadl do gustu, jeszcze tylko gdyby byly dwa ramiona, powiedzmy zamontowane symetrycznie (taki krzyz) to mialbym spokoj, zwyczajnie zamiast 4 stojaczkow wystarczyly by mi wowczas 2 :")

Wałek pod skórę i część dociskana do rury powinny stanowić całość. Mniej toczenia, a element bardziej wytrzymały. To jest drewno, nie powinno być zbyt cienkie. W tym miejscu (przy rurze) mocno będzie pracować (dociskane śrubą oraz wyginane). Chyba że zrobimy ze sklejki, albo z hebanu. Część frontowa też powinna być bardziej masywna (mechanicznie, nie optycznie).

acha, jeszcze cos, nie wiem jak inni,ale wydaje mi sie ze praktyczniej bylo by miec nieco wyzsze te stojaczki, wowczas wiszace na nich sluchawki nie znajdowaly by sie bezposrednio nad powierzchnia biurkowa,zjadajac ja niepotrzebnie. Co wiecej, kabel w moich Grado jest dosc sztywny (nie jest to firmowy chudzielec) i trudno by go ulozyc/zgiac przy takim pulapie...

a co sądzicie o stalowej podstawie ?? jeśli elementy drewniane będą masywniejsze i wykonane z teku albo hebanu, to problem esteyki i równowagi drewno / metal mamy z głowy i problem, o którym wspomniał inżynier też. stalowa podstawa może być nawet ładniejsza, prostsza (bez podkładki na dole) i bardziej stabilna i trochę tańsza.

Tuleja uchwytu na renderach faktycznie jest z drewna ale myślałem żeby zrobić ja np. z POM-u (łatwa obróbka) i byłaby możliwość ewentualnego dopasowania "pod wymiar" , sam nie wiem.

Co do tego ze widoczne części uchwytu mają być wykonane z drewna jesteśmy zgodni, tak ?

Wersja na dwie pary to pikuś :) Uchwyt na kabel to doskonały pomysł ale mocowanie zrobiłbym w dwóch miejscach. Jeden u góry drugi na dole, tak żeby można było sobie wybrać. Jak ktoś będzie miał stojaczek na skraju stołu to mocuje go na dole i kabel zwisa za mebel nie psując widoku :)

W sumie jestem w szoku na waszą reakcje, jak na projekt który zajął mi raptem 30-40 min :D ale obiecuje że sie przyłożę. Mam tylko prośbę dajcie mi na maila (w o mnie) szkice wymiarów waszych i waszych znajomych słuchawek.

Jak dam rade to puszcze do zrobienia pewnie z 10-15 szt. wiec dla wszystkich starczy, no chyba że cena wyjdzie za duża :/ no ale nic, na razie projekt trzeba dopieścić :) potem się zobaczy

Pozdrawiam

skoro wersja na dwie pary, to może wieszak na pałąk będzie jednocześnie pełnił funkcję wieszaka na kabel... przecież będzie długi... czy to profanacja ?? chodzi o to, żeby konstrukcja nie była zbyt "gęsta" i nie straciła swojego uroku. skoro na 2 pary, to niech będzie wysoka i smukła żeby nie wyglądała jak bulterier.

otwórz listę - zaraz się okaże, że masz serię 50 sztuk... to dużo ułatwi. Piotr Ryka powinien ten wątek dodać do ignorowanych, bo powinniśmy mu sprezentować stojak. kto mu napisze żeby dla lepszej frajdy ignorował ten wątek ??

z listą poczekajmy aż dopieszczę projekt i będzie znana cena :)

Wracając do konstrukcji wieszaka, to drewno zostaje tak jak jest, ale już nie będzie przenosić żadnych! obciążeń :D

Wersja z drewienkiem na podstawie wygląda ładnie, więc bym to tak zostawił.

Czy całość z kwasówki - nie wiem. Myślałem o rurze, a nie pełnym profilu, ale nie mam żadnego doświadczenia w tym względzie. Może wnętrze z pełnego profilu, od dołu, już ze zwykłej stali, na to nasunięta rura z kwasówki. Wtedy oczywiście powstaje problem zamknięcia od góry i materiału w którym można zrobić gwintowany otwór. Może ten kawałek ("główka") z kwasówki? Wtedy można wykonywać stojaki różnej wysokości, zmieniając po prostu ten prosty i równo ucięty kawałek rury. Dodatkowo obniżamy wtedy środek ciężkości, co zawsze jest korzystne.

To moze taka propozycja , przepraszam jesli juz padla :"), czy nie bylo by uniwersalniej (nie wiem tylko czy latwiej dla konstruktora) wykonac tego wieszczaczka tak, by mozna bylo dodawac elementy (standardowej dlugosci 5/10cm) walcowe (laczone na bolec) ,powiedzmy w srodkowej czesci stojaka, tym samym kazdy by sobie sam ustalil wysokosc i bylby swiety spokoj :"))

obróbka jest droższa niż materiał wiec lepiej jak jest w jednym kawałku :)

środek ciężkości calej konstrukcji leży dokładnie 90mm od podłoża, więc jest nisko i przy wadze 3,7kg żadne słuchawki za bardzo tego nie zmienią. to nie WRC :)

po za tym łączenie "główki" będzie źle wyglądało, zaburzy "czystość formy" i jest duża szansa na to że po obróbce wykańczającej obie części bedą wyglądały trochę inaczej, a to już skucha.

coś w tym stylu jest dobre, tylko że "reference" odnosi się raczej do dźwięku - jego jakości i neutralności i ma stanowić pewien punkt odniesienia... może wymyślimy jeszcze inne nazwy, coś podobnego ale inaczej.

No nie, szkicu nie zrobię :( Nie mam jak. Wymiary podałem, może wystarczy?

Uwaga ogólna jest taka: słuchawki z pałąkiem tylko, takie jak np. Sennheiser, powieszone swobodnie nie stykają się muszlami. Wobec tego teoretycznie mogą wisieć "okrakiem" na kolumnie, gdyż jej nie będą dotykać i ugniatać poduszek. Słuchawki z pałąkiem i taśmą mogą mieć tak i tak: AKG stykają się muszlami, a np. Staxy, te prostokątne, praktycznie nie, gdyż pałąk nie dociska zbyt mocno. Jak by nie było stojak ma być uniwersalny, więc słuchawki muszą wisieć obok kolumny. Największe słuchawki (muszle) jakie miałem w rękach to AKG K701. Staxy Omega, których słuchałem na AS mają chyba dość podobną średnicę muszli. Jeśli więc zrobimy takie wymiary, aby AKG wisiały jak należy, to chyba wszystkie inne zawisną beż żadnych problemów.

Wymiary MDR-SA5000. Wysokosc 305 mm, szerokosć w rzucie od przodu 175 mm, szerokosc paska naglownego 103 mm. Wysokość jest zmierzona do podstawy słuchawek bez uwzglednienia ewentualnego luzu na kabel. I jeszcze jedna uwaga ja w swoich podgiełem troche pasek nagłowny uzyskując lepsze ułożenie słuchawek na głowie i troche wiekszy docisk. Także wymiary nie odpowiadaja oryginałowi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.