Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z Pre Out +wzmacniacz stereo

Utricae

Rekomendowane odpowiedzi

Mój amplituner KD to Denon 1400 AVR. Posiada wyjście "Pre Out". Dla poprawy stereo planuję zakup używanego wzmacniacza stereofonicznego i połączyć te urządzenia. O ile mi wiadomo wzmacniacz powinien mieć wejście "Main in". Problem w tym, że takich wzmacniaczy nie ma zbyt wiele.

Pytania:

1. Jaki wzmacniacz w cenie do 800 zł proponujecie do kolumn Wharfedale Daimond 9.5 ewentualnie Tannoy Mercury F4 do nagłośnienia pokoju o powierzchni ok 40 m2?

2. Czy wychodząc z amplitunera wyjściem "Pre-out" mogę wejść w inne wejście wzmacniacza jeśli nie posiada wejścia "Main in"?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39007-amplituner-z-pre-out-wzmacniacz-stereo/

Mozesz podlaczyc pod dowolne gniazdo we wzmaku oprocz phono,tyko kup dobry wzmak zeby sie nie okazalo ze nie ma poprawy,bo to roznie bywa.Ja mialem podlaczonego marantza pm 4000 porazka,Cambridge Audio a1 gra dobrze ale tylko cicho bo jak podkrece galke powyzej 12 to juz dramat zaczynaja sie cuda zniieksztalcenia kolumny zaczynaj przerywac moze to wina wzmaka,ale badz ostrozny.

Myślę, że Dariuszowi coś się pomyliło. Jeśli podłączysz pre out w ampli do np wejścia oznaczonego CD albo Tuner w integrze to będzie kiszka, bo głośność będziesz regulować za pomocą dwóch wzmacniaczy - ampli i integry. to nie ma sensu. jeśli masz dobry amplituner KD, to może lepiej dokupić używaną koncówke mocy i podłączyć pod wyjście pre out z amplitunera. pod tę koncówke podpiąć kolumny główne i podczas słuchania muzyki używać funkcji pure direct czy jak to tam sie u harmana nazywa.

Napewno nic mi sie nie pomylilo chociaz faktycznie masz racie ze glosnosc bedzie regulowal i w ampie i we wzmaku,ale napisalem ze do ampa z pre-out moze podlaczyc dowolny wzmacniacz.O koncowce mocy nie bylo mowy poniewaz zalozyciel postu pytal tylko o wzmacniacze,i tu byla odpowiedz.Z drugiej strony ja sam jestem zainteresowany takim rozwiazaniem,poniewaz wzmacniacz ktory mam jest delikatnie powiedziawszy cieniutki.Dlatego pytanie do ciebie o jakas uzywana koncowke mocy,powiedzmy do 1200 pln ktora by ozywila moja Yamszke.

Łącząc amplituner KD ze wzmacniaczem stereo chodzi mi głównie o jakość dźwięku, szczególnie przy odsłuchu płyt CD. Zatem czy nie jest tak, że z tego punktu widzenia użycie końcówki mocy jest mniej korzystne niż użycie wzmacniacza zintegrowanego ponieważ w pierwszym przypadku odtwarzacz CD podłączyć będę musiał do amplitunera a stamtąd dopiero przez Pre-out sygnał szedł będzie na końcówkę mocy ?

odtwarzacz CD łączymy analogowym kablem bezpośrednio do wzmacniacza (integry) i już nie musimy korzystać z przedwzmacniacza w amplitunerze (tego tylko włączamy gdy słuchamy radia albo oglądamy film), problem jest gdy wzmacniacz nie posiada pilota a CD swojej regulacji głośności (trzeba ruszyć swoje 4 litery :P) - ostatecznie można i przy słuchaniu z CD korzystać z amplitunerowego przedwzacniacza, spadek jakości jest bardzo niewielki (na tyle, że mi na przykład zupełnie nie przeszkadza a i tak zestaw gra o niebo lepiej niż z samego amplitunera)

zapomniałem napisać że niektóre wzmacniacze posiadają prosty przełącznik integra/końcówka mocy (np mój Harman Kardon 680) co w tym przypadku można dobrze wykorzystać :)

Czy warto szukać uparcie wzmacniacza z wejściem "Main in" czy też odpuścić sobie bo równie dobrze mogę wyjść z "Pre out" amplitunera kina domowego i wejść w "Aux" lub jakiekolwiek (poza phono) wejście we wzmacniaczu i będzie wszystko OK ?

I druga sprawa. Wolałbym podpiąć Cd-ka pod wzmacniacz. Na ogół widziałem, że we wzmacniaczach "Main in" jest połączone zworami z "Pre out". Czy dobrze rozumiem, że sygnał np. z CD-ka idzie przez przedwzmacniacz poprzez tę zworę na wzmacniacz i dalej na kolumny? Jak popłynie sygnał z CD-ka jeśli zdejmę zworę we wzmacniaczu i do "Main in" podłączę się amlitunerem kina domowego z jego wyjścia Pre out?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.