Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do rock, pop??

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupic w końcu jakieś nowe, lepsze kolumny niż moje obecne Unitra zg40.

Słucham głównie rocka, pop i muzyki filmowej. Grałoby to w 11 m2. I tutaj moje pytanie co byście mogli mi polecić?? Zastanawiam się między Paradigm Monitor 3, Kef iq3, Mission m33i, Tannoy m2, Wharfedale Diamond 9.4, a może warto dozbierać do Paradigm Monitor 7 lub Kef iq5 lub Tannoy f4. Jak myślicie które z nich będą najlepsze?? Chciałbym żeby były o klasę lub kilka klas wyższe niż moje obecne zg40?? Czy to możliwe?? Czy bas w tych co wymieniłem będzie lepszy niż w moich obecnych?? A może macie jakies inne propozycje. Bardzo proszę o odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/39032-jakie-kolumny-do-rock-pop/

Tzn. ja jestem przyzwyczajony do dużych kolumn i o wiele bardziej wolałbym duże kolumny- podłogowe, a niżeli podstawkowe, lecz słyszałem opinie że mam za mały pokój na podłogowe. Ale wolałbym podłogowe ponieważ jakoś nie mam wogóle przekonania do kolumn podstawkowych ponieważ wydają mi się trochę małe i wydaje mi się, że z podłogowych dźwięk będzie lepszy, wogóle bas chyba będzie o wiele gorszy z membrany o średnicy 15 cm a niżeli 25 cm. co do sprzętu do mam w tej chwili wzmacniacz Denon DRA-345r. Chcę zmienic ten wzmacniacz i myślę że zdecyduję się na Denona PMA 560, ale może jest coś innego godnego polecenia w tej cenie??

g.u.m.o.l, 2 Sty 2008, 22:16

>a z jakim sprzetem mają grać te kolumienki ? ... czy musza to byc podstawkowce ? - czy nie ma to

>roznicy ?

TAK, DO 11 METROW MUSZA BYC PODSTAWKOWE!!!

Skąd w ogóle takie pytanie...

>mac2005, 2 Sty 2008, 22:05

>Chciałbym żeby były o klasę lub kilka klas wyższe niż moje

>obecne zg40?? Czy to możliwe??

Każde z wymienionych przez Ciebie będą lepsze. Na początek przygody polecam Tannoy M2. Łatwo to potem sprzedasz jeśli zapragniesz zmiany a i ich wymiary sprawiają że można pocztą bez problemu je przesyłać.

Własnie, wytłumaczcie mi dlaczego muszą być podstawkowe? Czy jeżeli jak wstawie kolumny podłogowe do takiego pomieszczenia- około 11m2, to czy dźwięk będzie bardziej zniekształcony, bass będzie dudnił w takich kolumnach, tak?? czy jak. Wiele osób pisze, że basu będzie za dużo, no ale czy nie mozna poprostu w takiej sytuacji zmniejszyc bas we wzmacniaczu??

>to czy dźwięk będzie bardziej zniekształcony, bass będzie

>dudnił w takich kolumnach, tak??

Tak.

>czy nie

>mozna poprostu w takiej sytuacji zmniejszyc bas we wzmacniaczu??

Nie bardzo. Zmniejszając bas korygujesz go tylko w jednej częstotliwości (około 100Hz). Tym samym psujesz brzmienie, nie mówiąc już o tym, że w zasadzie każdy raczej słucha na Direct, gdzie omijane są te regulacje dla czystości barwy. Jeśli koniecznie muszą być podłogówki to raczej na mniejszych głośnikach. Ja wiem, że ciężko może na początku to zrozumieć, bo kiedyś się sam zastanawiałem jakim cudem mało kolumny mogą zagrać ładnym, pełnym dźwiękiem. A jednak mogą :-)

Mówicie że na poczatek Tannoy m2, ale słyszałem wiele opinii że mają mało basu, a nie chciałbym mieć basu mniej niz mam teraz w Unitra zg40, a w dodatku słucham muzyki gdzie bas odgrywa ważna rolę. Nie slucham ani jazzu, ani muzyki poważnej. Bardzo proszę o porady które kolumny wybrać??

te Paradigmy 3 (o podłogowych Paradigmach nawet nie myśl do tak małego pokoju) byłyby chyba idealne do Twoich preferencji, dla audiofilów przebasowione, dla normalnych słuchaczy basu będzie w sam raz :)

poza tym dynamika, rozmach - do rozrywkowej muzyki typu rock, pop super, nie są to kolumny bez wad ale akurat nie w takich brzmieniach jakiej słuchasz...

Ale czy ogólnie dźike będzie lepszy niż moich obecnych zg40?? Tzn lubię bas, ale zależy mi także na dobrejśrednicy i górze? Jak jest z tym w tych Paradigmach w porówaniu do moich obecncyh i Tannoy. Czy to już jest średnia klasa dźwięu czy najniższa jak może być. Czy będzie napewno lepiej. Wiem że mnóstwo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedzi.

Nikt Ci nie odpowie czy dźwięk z danych kolumn będzie się akurat Tobie podobał.

Jeśli jesteś fanem wielkiego "łubudubu" (basu) to najprawdopodobniej nie będziesz w stanie docenić dobrego (obiektywnie) brzmienia.

Najlepiej posłuchaj u jakiegoś znajomego lub w sklepie hi-fi sprzętu z podobnej półki cenowej, który zamierzasz nabyć. Wtedy będziesz znał odpowiedź na pytanie, czy w Twoim przypadku jest sens w zabawę z audiofilskimi klockami.

Będzie w 100% lepiej. Pewnie bywasz od czasu do czasu chociażby w media markt, powinni tam mieć tannoye F2, grają bardzo podobnie do M2. Poproś o podłączenie jakiegoś nie drogiego amplitunera stereo, żeby było mniej więcej tak jak u ciebie i posłuchaj. Posłuchasz kilka kawałków wrócisz do domu i stwierdzisz że już ci się nie chce słuchać muzyki na tych unitrach i szybko musisz coś kupić:)

Kilka spraw na raz:

Tannoy M2 nie maja malo basu, maja przyjemny cieply basik ale czy dobre do rocka? Dosyc uniwersalne ale typowe do rocka to nie. Choc jak na poczatek bylyby dobra a potem ze sprzedaza nie ma problemu.

Paradigmy do rocka dobre ale posluchaj jakis monitorow.

Czy musza byc podstawkowe ? Nie musza, mam tu odmienne zdanie. Sam mam w 10,5 m2 i jest ok nic nie dudni, tak samo sadze byloby z Phoebe AA ( moge sie mylic ale wydaje mi sie ze nie byloby zle). M33i to wlasciwie monitorki tyle ze nie potrzeba standow, graja od Tannoy zywiej , przejrzysciej ale chyba troche mniej cieplo, choc z odpowiednio dobrana elektronika potrafia byc slodkie.

Kaczamopa - masz małe podłogówki z jednym basowym głośnikiem, Phoebe to samo, takie podłogówki jeszcze mogą być

a Paradigmów podłogowych takich nie ma, są z dwoma lub 3 basowcami (chyba że wcześniej były jakieś wynalazki)

mac2005, 3 Sty 2008, 18:40

>Tzn że mają mniej basu od Paradigm Mionitor 3. A które według Was są lepsze Paradigm Monitor 3 czy

>Paradigm Monitor 7. Które byście wybrali??

zadałeś złe pytanie, to proste - to są identycznie grające kolumny różniące się ze względu na konstrukcje charakterystyką basu.... 7ki są do Twojego pokoju zdecydowanie za duże - będziesz miał ściane nachalnego i nieprzejrzystego dźwięku, takie wrażenie braku swobody - nie wiem jak inaczej to do wytłumaczyć, ale tak mniej więcej ja to czuje

dlatego psialem monitorki Paradigma, a jak woli podlogowce to mzoe jakies z basowcem, chyba ze chce duzo basu to juz nawet niech rozwazy 2, kiedys mialem w tym pokoju Altusy, buczalo ale jak ktos lubi bas nie bedzie narzekal nawet na 2 basowce.

1. Czyli te Paradigm Monitor 3 bedą najlepszym wyborem do muzyki której ja słucham?? Będzie dużo basu, ale i średnia jak i wysokie będą na wysokim poziomie- o wiele lepsze od moich obecnych i dorównujące do np. Tannoy, bo pod względem basu na pewno sa lepsze od Tannoy, tak a jak z śednimi i wysokimi tonami wypadaja Paradigm Monitor 3 w porówaniu do Tannoy?

2. A może lepszym rozwiązaniem od tych Paradigmów byłyby Dynaudio Audience 42??

3. Jeżeli jednak Paradigm jest najlepszym wyborem to którą wersję najlepiej kupić v1, v2, v3.

4. Jak to jest z tymi bas reflexami??, u mnie raczej kolumny będa blisko ściany

5. I ostatnie pytanie tak z ciekawości czy jeżeli przeniose te kolumny- Paradigm Monitor 3 do większego pomieszczenia to czy dźwięk będzie gorszy??

Bardzo proszę o odpowiedzi.

bas refleks blisko sciany to zdecydowanie nie.

Dynaudio nie slyszalem ale to inne kolumny niz Paradigmy. Paradigmy zagraja dobrze na rocku a jakostam na innych gatunkacg, Dynaudio sa juz bardziej audiofilskie. Poza tym nie mowilem akurat o tych Paradigmach, idz posluchaj gdzies jakis, nie wiem czego cozekujesz od kolumn, basu kruszacego mury, szegolowosci czy przestrzeni...

A i jeszcze nie zapytałem o najważniejsze czy w tych Paradigm Monitor 3 bas jest dobrze kontrolowany, czy nie wpada w rezonans, pytam ponieważ jest to efekt którego najbardziej nie lubię, kiedy bass jest taki "rozlazły", wpada w rezonans, buczy. W swoich obecnych, które posiadam nie jest to aż tak zauważalne, lecz ja jestem na tym punkcie mocno wyczulony. Bardzo prosze o odpowiedź.

Dynaudio oferują lepszy dźwięk, ale potrzebują przestrzeni i super wydajnego wzmaka, bez tych dwóch podstawowych warunków lepiej ich nie dotykać.

Paradigm może nie są jakieś wyrafinowane, nie oferują krystalicznego dźwięku, ale są bezpośrednie i można je napędzić słabszym wzmakiem.

mac2005, 3 Sty 2008, 21:49

>A i jeszcze nie zapytałem o najważniejsze czy w tych Paradigm Monitor 3 bas jest dobrze

>kontrolowany, czy nie wpada w rezonans, pytam ponieważ jest to efekt którego najbardziej nie lubię,

>kiedy bass jest taki "rozlazły", wpada w rezonans, buczy. W swoich obecnych, które posiadam nie

>jest to aż tak zauważalne, lecz ja jestem na tym punkcie mocno wyczulony. Bardzo prosze o odpowiedź

Bas jest bardzo dobry, jest dużo takiego najniższego basu, jest on dosyć "miękki", nieco mniej jest za to takiego wyższego podzakresu basu i dlatego nie ma efektu buczenia i rezonansu w mniejszych pomieszczeniach - pod tym względem nie ma się czego obawiać... ogólnie to jest brzmienie bardziej energiczne i dynamiczne od Tannoy - te grają bardziej równomiernie w całym paśmie, mniej eksponują basy i soprany (do spokojniejszej muzyki = lepsze), średnica czyli wokale powinny być ljuż epszej jakości w Tannoyach ale generalnie w całym paśmie nie powinno być porównania do tych kolumn które posiadasz teraz....

Polecałbym wersje v3 lub v4 (z tylnym bas reflexem), ewentualnie v2/v1 (z przedniim) - te mogą być nieco "szczuplejsze" na basie, wszystkie powinny sobie poradzić nawet w sporo większym pokoju (do 25-30m)

Chyba zdecyduję się na kolumny Paradigm, ale znalazłem jeszcze inne wersje Paradigm- Titan i PARADIGM REFERENCE STUDIO np. 20 V.4 i Paradigm Monitor 3. Które będą z nich najlepsze?? Wiem że te Reference Studio są o wiele droższe, ale czy warto??

1. Tzn, że lepszy bas mają Paradigm Monitor 3, niż Paradigm Reference Studio 20 V.4, tak??

2. A co myśłicie o Paradigm Titan??

3. I jeszcze mam jedno pytanie jezeli bym się zdecydował na jakieś Paradigm to lepiej żebym podlaczył je do wzmacniacz i słuchał tylko na nich czy do nich jeszcze dwie kolejne, czyli moje zg40, bo mam wyjście na 4 kolumny, tzn. lepiej słuchać tylko na Paradigm czy lepiej na Paradigm + Unitra zg40, tzn. będzie to w czymś lepsze czy gorsze?

Studio 20 mają bas lepszy niż Monitor3, ale tego basu jest zdecydowanie mniej niż z M3. A czy Studio20 są audiofilskie? Moim zdaniem zdecydowanie nie są, bo nie są neutralne. Mnie się nie podobają, ale mają swoich zwolenników.

mac2005, 5 Sty 2008, 15:33

2. A co myśłicie o Paradigm Titan??

masz na myśli wersję v5 ? nie bierz ich raczej pod uwagę chyba że masz możliwość je przesłuchać

ad 3 - po jakiego grzyba chcesz słuchać na 4 kolumnach ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.