Skocz do zawartości
IGNORED

Czy klasa D to G?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Senicz-> JUŻ WIEM SKĄD CIEBIE ZNAM:(:(:(

Pamiętam czasy Pewexów-> Ty zawsze stałeś zaśliniaczony czytając lektury dołączane do klocków jako instrukcje obsługi a najbardziej studiowałeś strony z: parametry techniczne, kiedy inni słuchali.

Klasa D, A czy G GÓWNO znaczy. Każda z klas ma swój charakter i albo sie to komuś podoba albo nie. Idź się wyspij, ruchnij sobie i daj odpocząć hemoroidom przed komputerem. Nie jestem wrogiem ale............. .

Zed chyba własnie wyszły ci hemoroidy ?

tak bywa -zła dieta i złe kable

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lt_Bri, 3 Sty 2008, 23:19

>-->Zydelek, jeżeli jesteś pewien tego co napisałeś, to podaj mi choć trzy przyzwoicie grające

>wzmacniacze, pracujące w klasie B (lub jeden - ale za to "wybitny").

Wskarz proszę choćby jeden jedyny przykład że gdzies napisłałem "Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" ?

To: "Klasa D, A czy G GÓWNO znaczy. Każda z klas ma swój charakter i albo sie to komuś podoba albo nie" potraktowałem jako stwierdzenie iż "rodzaj" klasy jako taki nie ma (dla Ciebie) większego znaczenia, jeżeli nie o to Ci chodziło, to nie było pytania ;)

Problem w tym ze zbyt wczesnie- dla celow komercyjnych - okrzyknieto D hiend. I za zasilacz programowany biora gruba kase. Typowy zasilacz impulsowy - kosc - moze miec lepsze parametry od tych wzm. Chocby przyklad zasilaczy do PC. Blad w napieciu przy skokach poboru pradu do 30A liczony jest w setnych czesciach procenta.

Jak widac moja argumentacja unieszkodliwila przeciwnikow. Zreszta kolejny raz mam racje. Co do przyszlosci D to jej brzmienie bedzie zalezne od rozwoju ukladow OP ktore stanowia integralna czesc systemu. Trzeba czekac. Choc juz kolejne lata plyna tego czekania na OP i jakos nadal nie zrobili nic ciekawego. Alternatywa dla klasy D jest uklad z dynamicznym - zaleznym od wielkosci sygnalu zasilaniem - w nim zwykly wzm liniowy mocy zasilany jest napieciem w takt sygnalu wejsciowego. Uklad jest bardzo prosty i sprawny energetycznie. Nie ma tej sieczkarni przelaczajacej stale 100A na wyjsciu typowej dla klasy D.

Gość rochu

(Konto usunięte)

W rozwiązaniach praktycznych wytworzenie sygnału analogowego wymaga, oprócz tranzystorów przełączających, zastosowania również dodatkowych obwodów. Blok modulatora przetwarza analogowy lub cyfrowy sygnał wejściowy na sygnał o modulowanej długości impulsu (PWM). Blok filtru dolnoprzepustowego przetwarza z kolei wzmocniony sygnał PWM na sygnał analogowy sterujący głośnikiem. We wzmacniaczach małej mocy modulator i stopień wyjściowy są zazwyczaj zamykane w pojedynczym układzie scalonym, jednak przy większej mocy wyjściowej rozwiązanie takie napotyka na ograniczenia technologiczne uniemożliwiające realizację w tej samej strukturze elementów przełączających dużej mocy i obwodów DSP.

Istnieje wiele różnych topologii wzmacniaczy mocy klasy D, w których wykorzystuje się zarówno rozwiązania jednoukładowe, jak i polegające na rozdzieleniu modulatora od obwodów dużej mocy. W drugim z przypadków zaletą jest łatwość skalowania, ponieważ uzyskanie danej mocy wyjściowej możliwe jest z wykorzystaniem tego samego modulatora poprzez wymianę jedynie stopnia wyjściowego i zasilacza.

Dzięki segmentacji systemu stopień wyjściowy może być realizowany w niezawodnej, wysokonapięciowej technologii typowej dla elementów półprzewodnikowych dużej mocy, natomiast sam modulator realizowany jest w oparciu o technologię CMOS. Funkcje cyfrowego przetwarzania sygnałów, takie jak kompresja dynamiczna, cyfrowa kontrola poziomu sygnału czy korekcja charakterystyki częstotliwościowej, mogą być wówczas łatwiej zintegrowane z modulatorem.

--------------------------------------------------------------

Widzisz senicz - ja też zwaliłem wpis z Internetu.

I jaki mądry jestem ; )

PS

Pana Tomasza Daniluka autora tekstu przepraszam za skopiowanie fragmentu jego autorstwa bez uprzedniej zgody, nie mniej uczyniłem to nie w celach komercyjnych lecz jedynie poglądowych.

Całość tekstu jest na:

http://www.elektronikab2b.pl/content/view/88/108/lang,pl/

Senicz, sprawa wygląda jeszcze tak:

Taki wpis jak kolegi rocha nazywa to przyzwoitość. Dla niektórych to norma.

Niestety zachodzi pytanie czy jesteś w stanie takie działanie, a zwłaszcza motor takiego postępowania zrozumieć?

-?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>senicz

>Jak widac moja argumentacja unieszkodliwila przeciwnikow.

Uściślijmy: tzn. neurony w twoim mózgu "unieszkodliwiły" problem, a to zmienia postać rzeczy.

Trochę sensu poproszę.

Jak sie chlopaki na czyms nie znacie to lepiej sie nie wypowiadajcie. Problem D polega na dynamice sygnalu. I tak przyjmujac tylko dynamike 80dB - 100000 poziomow sygnalu mam bardzo trudna sytuacje. Gdyz przy zegarze sygnalu wysjsciowego 500khz impulsy wyjsciowe dajace rozdzielczosc 80db musialy by byc az 50Mhz. Czyli stromosc impulsu dla zachowania sprawnosci wzm musial by byc jeszce wiekszy. Jak to wyfiltrowac? A dynamika 80db jest slaba. przy 100dB mielibysmu juz 500Mhz. Uklady sobie radza z tym problemem stosujac mieszane sposoby modulacji i pulsacje napiecia zasilania stopni wyjsciowych. Nastepnie petle nfb z wyjscia poprawiaja sygnal na wyjsciu wprowadzajac korekte w impulsach. Przy pomiarach sinusa caly proces przetwarzanai jeszce sie kupy trzyma ale dla sygnalow dynamicznych zaczynaja sie schody. najczesciej uklady projektowane sa tak aby swiadomie ograniczyc jakosc na wysokich np. spadek petli nfb powyzej 2khz i w ten sposob nie wporowadzac znieksztalcen typu dynamicznego podobnego do tim. Takie wzm sa dobre dla sprzetu przenosnego - tel i inne bo w nich max sprawnosci energetycznej jest najwazniejsza.

Se Włodek poczytaj na spokojnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Jak sie chlopaki na czyms nie znacie to lepiej sie nie wypowiadajcie. Problem D polega na dynamice sygnalu. I tak /... /i dalsze pierdoły

Czy ty KIEDYKOLWIEK słuchałeś przyzwoitego wzmacniacza w klasie D? Bo z tego co piszesz wynika że nie!

A jeśli słuchałeś to czym? Bo chyba tobie ktoś amputował trąbkę eustachiusza.

Czy słyszałeś tzw. czarną ciszę, która wielu po prostu nie odpowiada?

Czy jesteś w tanie powiązać ten fakt z dynamiką wzmacniacza???!!!!

Resztę bzdur zostawmy sobie, szkoda mojego czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

Rafaell, stajessz się piewcą i niewolnikiem jedynego znanego tobie rozwiązania, a tu nie o to chodzi.

Trochę sensu poproszę.

Firmy uznaly ze podobnie jak w mp3 nie potrzeba odtwarzac wszystkiego bo i tak durnie tego nie slysza wiec zastosowano sztuczke wycinania najmniejszych sygnalow. Powoduje to znaczna poprawe dzialania calego systemu. Choc dynamika zmalala to nie potrzeba ciac zegra na super malae czastki dla zachowania dynamiki. Np. widac po Halcro ze zastosowano taki manewr gdyz na prostokacie widac ile tak naprawde jest impulsow wypelnienia. Identyczna sytuacja zachodzi w dac delta sigma. Tam jednobitowiec chcac przetworzyc pelna dynamike z zegarem np. 8x44k musialby operowac na jakis grubych Ghz. Oczywiscie dla 24 bit. Poradzono siebie w ten sposob ze sygnal odtwarzaja kolejnymi przyblizeniami, najczesciej 5-6. Co powoduje ze zegar wew zegara od przelacznika pojemnosci ma raptem 50-80Mhz. Niestety w D nie da sie tego zrobic wiec mamy syfa ale komu to przeszkadza. Kilku zlotouchych red nawypisuje pochwaly i kasa leci i zasilacze z PC ida jak cieple buleczki. Staja sie popularne bo nie maja duzej liczby informacji na detalach. Ot taka papka lejaca sie z glosnikow. Muzak tak to sie nazywa? choc trzeba przyznac ze udaja swietnie hiend. Hiend dla debili.

gagacek, 4 Sty 2008, 13:05

Jestem otwarty na propozycję posłuchania czegoś lepszego niż Audiomatusy w podobnej cenie na razie to tylko starocie reszta na PW

no panie SENICZ widze ze pisze pan dosc odwaznie. co prawda ja nie slucham MP3 ale ... sa ludzie ktorzy sluchają. czy są debilami ??? hmm ....jesli uwazają że jest to HIEND to pewnie są, ale jesli chcą poprostu posluchać muzyki to nie nazywałbym ich debilami.

No ale przynajmniej koledzy wiedzą jakiego mamy debila dla Hiendu, no ale Ty się Włodek nie znasz na ludziach więc tym razem zamilcz

senicz, 4 Sty 2008, 13:17

>Firmy uznaly ze podobnie jak w mp3 nie potrzeba odtwarzac wszystkiego bo i tak durnie tego nie

>slysza wiec zastosowano sztuczke wycinania najmniejszych sygnalow.

senicz, coś mi się zdaje że tobie też coś wycięto, a mimo to działasz, i to jak! No i jak to ma się do twojej teorii?

:)

Trochę sensu poproszę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie.

Audiomatusy to na prawdę fantastyczne końcówki.

Myślę że w recenzji Elberohta zamieszczonej w dziale opinie nie ma krzty przesady.

Nie mniej daleki jestem od popadania w szowinizm i twierdzenia że tylko i wyłącznie i jedynie wzmaki w klasie D.

Znakomitych konstrukcji wzmaków jest wiele, tak samo wiele jest dróg dochodzenia do dobrego dźwięku.

>Rafaell

>To jednak perpetum mobile istnieje ?

Perpetum mobile ma komplet części do prawidłowego działania, teraz rozmawiamy o niejakim dr Victor Frankenstein, a dokładniej o his life's work:) A tutejsze rejony zmieniają oblicze w coś na kształt House of Dracula:)

Trochę sensu poproszę.

>Kilku zlotouchych red nawypisuje pochwaly i kasa leci i zasilacze z PC ida jak cieple buleczki.

A przeczytaj sobie pierdoło saska co ryszard_wpl wyciągnął z panasonica 45 i nie p.... Przecież czytac tego nie można.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.