Skocz do zawartości
IGNORED

RCA 5U4GB jako zamiennik 5Z3P

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie proszę o radę i wyjaśnienie (jestem prawie laikiem w tej dziedzinie). Jestem posiadaczem preampa Ming Da MC 7-R, gdzie jest lampa chińska prostownicza 5Z3P. Doradzono mi kupno RCA 5U4GB, ale po zakupie okazało się, że ma ona pięć nóżek, gdy chińska tylko 4, ale wchodzi do preampa. Czy jej użycie jest bezpieczne, albo uzależnione od innych okoliczności (parametrów). Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/39060-rca-5u4gb-jako-zamiennik-5z3p/

Z moich danych wynika że:

a) są to dwie różne lampy, choć obie to prostowniki pełnookresowe

b) 5U4G jest następczynią 5Z5

c) lampy mają zupełnie różne cokoły: 5Z3 - kołkowy, 5U4G - oktal, co oznacza ze nie ma szans wepchnąć jednej w podstawkę przeznaczoną dla drugiej.

Chyba że chińczycy zmienili 5Z3 cokół. Napisz czy pośrodku jest plastikowy bolec z takim krótkim piórem (kluczem). czy nie ma?

Nie ma lepszej foty 5Z3P ale na pewno jest kompatybilna z 5U4G i CV841.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie - oba oktale.

Kitajcy "ulepszyli" 5Z3.

Wyszedlem z założenia że to kopia oryginalnej lampy AMERYKAŃSKIEJ o tym oznaczeniu, z lat 30-tych (czyli epoki 300B itd.).

A to tak naprawdę może jakaś rosyjska prostowarka prądu. :)

Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi. Lampę 5U4GB mogę włożyć do preampa bez problemu. Jeśli ktoś mógłby wypowiedzić się na temat jej parametrów elektrycznych (brak opisu na wskazanej stronie) i dźwiękowych. Ze swoich wrażeń się podzielę, jeśli odważę się jej użyć, co chyba uczynię wkrótce po otrzymanych, dzięki Panów uprzejmości, opiniach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz data sheets

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak z tego widać, nie są lampy identyczne. Maksymalne pojemności różnią się 10-krotnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to ciekawe:)

gralem na abraxasie gdzie byla 5c3s , zamienilem na 5u4g i bylo ok, teraz gram na Meishu ktory jest zaprojektowany na 5u4g a wsadzaja w AN 5c3s lub 5u4g zaleznie od wersji, sprawdzalem, dowiadywalem sie i wiem, a Ty czemu mowisz ze nie mozna ? probowales?

pozdrawiam

Uff - zamiast 5c3s można od biedy użyć 5u4g, ale nie odwrotnie. W druga stronę próbuję, a jakże. 5c3s iskrzy aż miło.

>zaleznie od wersji - tu leży pies pogrzebany. Sprawdzałeś te wersje? Znasz pojemności elektrolitu za lampą w układzie CLC, jeśli taki jest?

> sprawdzalem, dowiadywalem - U kogo sprawdzałeś? Gdzie się dowiadywałeś?

Jeśi czytelnikowi Audiostero, który posłucha Twojej rady, padnie trafo zasilające albo i coś więcej, to mu odkupisz? Tak czy nie?

We wzmacniaczu oryginalnie była zamontowana 5z3p,

a ja mam 5c3s (Sylvania) i dlatego to pytanie - chętnie

bym popróbował zmiany - na ebay-u sprzedawcy piszą, że

5z3p, np tu:

Ukryta Zawartość

Nawet wczoraj na chwilę włożyłem

"na próbę" i zagrało, ale potem zacząłem się zastanawiać,

czy na dłuższą metę jest to bezpieczne...

Ukryta Zawartość

Poza wszystkim, w odróżnieniu do tamtych, 5C3S jest lampą żarzoną "bezpośrednio", to znaczy że podaje wyprostowane napięcie praktycznie natychmiast na zimne lampy. Może to skutkować szybszym ich zużyciem.

5C3S - szczególnie radzieckie NOS, mają te zalety, że są tanie i wytrzymałe. Zanim się spalą, lubią rozżarzyć się na czerwono i świecić jaskrawym blaskiem. To nie znaczy, że można nimi zastąpić dowolną ampę prostowniczą z oktalową podstawką.

Uff - zamiast 5c3s można od biedy użyć 5u4g, ale nie odwrotnie. W druga stronę próbuję, a jakże.

>5c3s iskrzy aż miło.

>

ja uzylem i sie nic nie dzialo i nie dzieje nadal:)

zaleznie od wersji - tu leży pies pogrzebany. Sprawdzałeś te wersje? Znasz pojemności elektrolitu

>za lampą w układzie CLC, jeśli taki jest?

z tego co wiem to 5c3s nie ma roznych wersji a jesli chodzi o 5u4g(b) to mialem rozne sylvania, tungsol, brimar i pare innych

sprawdzalem, dowiadywalem - U kogo sprawdzałeś? Gdzie się dowiadywałeś?

sprawdzalem jak juz pisalem w w/w wzmacniaczach a dowiadywalem sie w RCM jesli masz wieksza wiedze od Tych panow to pogratulowac i nie mam pytan:))

co do ostatniego pytania to sobie sam odpowiedz , przeciez wiesz wszystko :)

pozdrawiam

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak z tego widać, nie są lampy identyczne. Maksymalne pojemności różnią się 10-krotnie.

moja odpowiedz odnosi sie do 5u4g - - 5c3c

5z3p nie wiem na co zamienisz ale pewnie toptwenty wie:)

ps zadzwon do RCM to Ci powiedza ja jeszcze nigdy sie nie zawiodlem na ich radach

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>z tego co wiem to 5c3s nie ma roznych wersji a jesli chodzi o 5u4g(b) to mialem rozne sylvania, tungsol, brimar i pare innych

Przecież nie o to chodziło.

>teraz gram na Meishu ktory jest zaprojektowany na 5u4g a wsadzaja w AN 5c3s lub 5u4g zaleznie od wersji.... - wersji czego?

Co to jest RCM?

Złosliwości zostaw sobie na inne czasy.

>alegz

Spróbować zawsze można (ale na własne ryzyko). Być może przez jakiś czas nic złego się nie stanie, niektóre wzmacniacze lampowe mają termistory lub diody Zenera opóźniające narastanie wysokiego napięcia anodowego. Myślę jednak, że docelowo powinieneś zdobyć taką lampę prostowniczą, jaka była oryginalnie.

Uff, uff

>gralem na abraxasie gdzie byla 5c3s , zamienilem na 5u4g i bylo ok, teraz gram na Meishu ktory jest zaprojektowany na 5u4g a wsadzaja w AN 5c3s lub 5u4g ZALEŻNIE OD WERSJI,

Przeciez to nie ja wspomniałem o wersjach - więc pytam po raz trzeci (jeśli można) - jakiej wersji, czego wersji - może wersji AN?

Czym się różnią WERSJE, o których TY wspominałeś, skoro można w nich zastosować takie lub inne lampy prostownicze?

kolego napisalem ze 5c3s to odpowiednik 5u4g bo tak uwazam, a uwazam dlatego ze pytalem ludzi ktorzy sie na tym znaja a poznie zmienialem te lampy w swoich wzmacniaczach i nic sie nie dzialo przez lata

co do AN to te wzmacniacze przychodza z 5c3s bo sa tanie chyba ze zamowisz sobie to moga Ci wsadzic 5u4g lepszej firmy w zaleznosci jaka wersje Meishu wezmiesz a jest ich 6 : line, silver i silver signature i takiez odpowiedniki z phono co daje razem 6 wersji jak juz pisalem wczesniej,

mozesz zamowic lepsze lampy tak jak 5u4g jak i 300B np WE

zreszta jak mozesz lampe zamieniac w jedna strone a nie w dwie? skoro cos jest zamiennikiem to tak 5c3s mozesz zmienic na 5u4g jak i odwrotnie inaczej niebylby to zamiennik nie uwazasz?

jeszce raz podkreslam GRALEM NA TYCH LAMPACH ZAMIENNIE PRZEZ KILKA LAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam i koncze bo mi piwo stygnie

czesc!!!

Grochem o ścianę.

>jak mozesz lampe zamieniac w jedna strone a nie w dwie? skoro cos jest zamiennikiem ...

Ale, niestety, powtarzam, zamiennikami nie są.

> chyba ze zamowisz sobie to moga Ci wsadzic 5u4g lepszej firmy w zaleznosci jaka wersje Meishu wezmiesz a jest ich 6 : line, silver i silver signature i takiez odpowiedniki z phono co daje razem 6 wersji jak juz pisalem wczesniej,

No to, wiesz w końcu, czy nie wiesz, czym się te wersje różnią poza nazwami, że można do nich "wsadzić" taką lub inną lampę prostowniczą? Porównywałeś "organoleptycznie", oglądałeś schematy, pytałeś w AN?

Nie odpowiedziałeś na pytanie - czy zwrócisz koszta naprawy wzmacniacza osobie, która posłucha Twojej rady?

Witam,

Poszperałem w sieci i znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Wg tej tabeli można je zamieniać...

Pytanie jak dokładne są to odpowiedniki.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.