Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy do pre

__kot__

Rekomendowane odpowiedzi

No więc sami widzicie, że pozostaje budowa z profili reklamowych. Plus drewno tam gdzie trzeba, plus konieczność włożenia własnej inwencji twórczej zamiast naśladowania gotowego rozwiazania.

czysta ciekawość:

-ile bedzie kosztować dm2 aluminium /czy dura czy pa3,6,8 nie wiem takie aby było ok na obudowe , nie bedzie gięte ani gwintowane , same otwory/ :

-5mm

-8mm

-10mm.

nie chodzi mi o dokładną cene , tylko w przybliżeniu.

W radmorze w gdyni regeneruja czołówki do 5100 itp a wiec i szczotkuja i anoduja

- nie dowiadywał sie ktoś czy nie robia takich usług dla ludzi z zewnątrz/elementy nie radmorowskie/???

sorry za byki- dzieciak mi spi na prawej rece :):)

bardzo w przybliżeniu 28 zł/kg netto

radmor hmmm... pojedyncze sztuki kosztują w cenie złota :) mówimy o całości projektu.

sama obróbka też u nich jest droga, galwanizernia np. ok 50-60% droższa niż ta z której usług ja korzystam i tylko serie.

ale pogadam z ich konstruktorem na temat szczotkowania.

dodam ze robione jako 3szt (prototyp) obudowa wielkości 33x40x50, blachy stal 1,5mm, otwory wycinane laserem, pełna zabudowa mocowań, plus pięć ruchomych kieszeni pod HDD, lakierowana proszkowo, itp. kosztowała... uwaga ... 15.000 zł/szt :)

w seryjnej produkcji (partia 200szt) ok.1000zł/szt

oj widzę że pan nie z branży :) radmor zakład mechaniczny!

robią np.amplifikatora, części dla lotnictwa, molex, itd.

a dla wojska robi pół Gdyni :) ja też czasami biorę w tym udział (prototypy dla MW)

josef

Ta kolumnówka tylko z wierzchu przypomina sklepową.

To już jest zupełnie inna bajka.

Pełna kolumna , utwardzana 40...i justowana.

Nowe szlifowane stoliki pod zegar z kulką.

Różne mocowania uchwytów.

Oryginalnie ze sklepu to ona do drena by się nadawała ale nie do dokładniejszej roboty.

Obecnie ma wymienione bebechy...wrzeciono jest inne, został tylko oryginalny korpus.

Pasek tez jest nowy.

W sklepach są nowe złomy, do niczego sie nie nadaja.

Dobra ,prymitywna kolumnówka zaczyna się od 4000Zł ,używana.

darkul, masz rację. cena przeciętnie dobrej aluminiowej obudowy wykonana przez kogoś (nie po znajomości) raczej nie zejdzie poniżej 1000 zł za szt. dodatkowo trudno byłoby znaleźć kogoś kto by podjął się takiej jednostkowej produkcji. wiem bo sam to przechodziłem. nie pozostało nic innego jak samemu zakasać rękawy... można wtedy nie licząc własnej pracy zaoszczędzić ok połowy z tej sumki.

rezygnacja z aluminium na rzecz stali czy kwasówki także może zredukować cenę końcową.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100004457 1199539136_thumb.jpg

post-4633-100004458 1199539136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

Wątek rzeczywiście się nieco rozjechał :) ...

Może doprecyzuję nieco moje oczekiwania (mam nadzieję, że będzie łatwiej)

1. Wymiary obudowy mniej-więcej takie jak oryginał (szerokość 42-43 cm, głębokość około 30 cm, wysokość max. 10 cm z nóżkami)

2. Wykonanie z aluminium o grubości 2mm (jak oryginał)

3. Wykończenie - szczotkowany panel przedni + anodowanie (przód i pozostałe elementy aluminiowe), jeśli to możliwe to kolor szampański (ale ze srebrnym też jakoś będę mógł słuchać muzyki ;) )

4. Drewniane elementy jak pisałem mogę wykonać własnymi siłami (ale jak ktoś da radę wszystko to czemu nie :))

5. Nawiercenie otworów - nie mam jakichś szczególnych preferencji w zakresie położenia otworów (pewnie przyjmę dowolny zaproponowany wariant)

Jestem w stanie wykonać rysunek techniczny (przynajmniej taki poglądowy, lecz prosiłbym o podanie programu w jakim to miałbym zrobić. Dodatkowo - nie będzie to rysunek szczegółowy a raczej poglądowy ponieważ zwyczajnie nie znam się na robieniu/projektowaniu obudów

Pozdrawiam

Niestety tak to już jest.

Na swoje szczęście mam dużo klamotów, wytaczadła Hauser i Pimonta , inaczej trza by się łasić do lepsiejszych zakładów.... a dla tych krótkie serie to zawracanie d.... i walą ceny na odstraszenie.

> Krystian Majer, 5 Sty 2008, 14:31

Krystian, a znasz miejsce gdzie można zamówić ładne gotowe obudowy ? Chętnie spojrzę również na ładne gotowce - te które oglądałem nie przypadły mi jakoś do gustu...

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo. Czy jest ktoś w stanie w Polsce wykonać takie obudowy w sensownej cenie.

Ukryta Zawartość

Po prostu narysuj w jakimkolwiek programie (corel, ilustrator, jakiś darmowy cad, paint) bądź nawet odręcznie i zeskanuj. Podaj wielkość płytki wraz z jej otworami do mocowania oraz jej wysokość wraz z elementami. Podaj wymiary montażowe gniazd, potencjometrów i przewidywany wyłącznik. Potrzebna będzie też wielkość zasilacza. Możesz też naszkicować pożądaną topologie elementów.

Potem wszystko zapisz jako np. .jpg i wyślij mailem

Ja sobie narysuje elementy ( daj foto tych elementów) i do nich dopasuje projekt obudowy.

Dostaniesz ode mnie projekt i tak jak napisałem jeżeli cena będzie dla Ciebie odpowiednia a ja dam radę czasowo to zabiorę sie do pracy.

Z prostrzych , niedawno...

Ukryta Zawartość

post-958-100004427 1199557785_thumb.jpg

post-958-100004428 1199557785_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mako-podobne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.