Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zrobił już super wzmacniacz ?

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

>Elberoth/gagacek

To jest panów poziom świadomości.

Niech tak zostanie.

Przełacznik jak i podwójne uzwojenie pierwotne są bo musza być jeżeli urządzenie ma być globalne.

Ten problem nie jest mój tylko złotouchych.

Noooo Sharky......

Jest inna sieć , inna przekładnia ....

U jankesów to zawsze chodzi bardziej prądowo , a poza tym jest wyższa częstotliwość.

Co ma znaczny wpływ na parametry.

No ale autorytety audiofilii są wszystkowiedzący.

darkul, weż sobie coś na wstrzymanie albo np. wystosuj petycję do firm że wszystkich oszukują - powinni być zobowiązani pisać na przełączniku: good power/bad power...

Poziom s(...)cza - wstyd.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

Nie rozumiem skąd to oburzanie? Jeśli poziom napięcia sieci jest w pewien sposób narzucony i nikt tego nie zmieni (na pewno nie na życzenie złotouchych), to przechodzi się nad tym do porządku dziennego i nie analizuje co by było gdyby. My mamy natomiast swój mózg i możemy się zastanowić (bez obrażania i tupania nogą), czy istnieje jakaś zależność. Z punktu widzenia parametrów elektrycznych - występuje różnica, więc również sonicznie mogłaby być ona wyczuwalna. To ta dziedzina, gdzie przynajmniej pomiary jednoznacznie wskazują, że parametry są inne. Co mają powiedzieć osoby, które słyszą różnicę w koszulce izolacyjnej kondensatora - nie mają nawet takiego podparcia?

>rekin

Tu jest własnie problem.

Najlepiej zakrzyczeć... nic na logikę czy podstawy elektrotechniki.

Swoją drogą , nie wiem czy niektórzy wiedzą nawet pomiarówka inaczej się zachowuje , tam i tu.

>rekin

Tutaj oczywiście masz rację, różnica wynika głównie ze zmiany częstotliwości sieci o 1/6, wersja europejska indukuje mniejszą sem. Ale ja piłem do argumentacji darkula, czyli odwracania kota ogonem aby wyszło na swoje... Idąc tropem Twojego argumentu - wybacz, ale układ zasilania w końcówkach wyższej klasy jest dopracowany na tyle, że więcej pola manewru da wymiana słynnych kabelków, z przodu i z tyłu :DD niż porównywanie standardu sieci. Powracając do meritum - producent przewidział jaka będzie sytuacja i wziął to pod uwagę w projekcie. Pozdrowienia!

Trochę sensu poproszę.

>Swoją drogą , nie wiem czy niektórzy wiedzą nawet pomiarówka inaczej się zachowuje , tam i tu.

Nie wiem czy niektórzy wiedzą że tam obecnie często w domach też jest 220:))

Trochę sensu poproszę.

Dlaczego ja mam błądzić? Jesteś jakimś-tam wyznacznikiem kierunku? Guru? Odbiło ci? Inni sądzą inaczej, nie tu na forum, pozwolisz że delikatnie mówiąc są to dla mnie odpowiedniejsze autorytety. Zmień perspektywę, może będziesz lepiej funkcjonował.

Trochę sensu poproszę.

Co mam rozrysować? :)))) Człowieku, widzisz punkt a umyka tobie perspektywa. Spośród tych co wchodzą na forum na pewno znajdziesz grono pilnych słuchaczy, zwłaszcza tych którzy nie wiedzą co czytają. Nic mi do tego, szkoda mojego czasu, powodzenia.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 7 Sty 2008, 12:26

>>rekin

>Tutaj oczywiście masz rację, różnica wynika głównie ze zmiany częstotliwości sieci o 1/6

Dokładnie, na parametry trafa rzutuje przede wszystkim częstotliwość - oprócz mocy oczywiście. Amerykański konstruktor musi projektować urządzenia uniwersalne na 50Hz, bo każdy kto liznął projektowania transformatorów ten wie, że ze spadkiem częstotliwości rośnie indukcja w rdzeniu, trzeba dołożyć zwojów, co powiększa gabaryty, itd. itp. Dlatego czasem nie wystarczy trafo 230/110, żeby amerykańskie urządzenie pracowało bezbłędnie. Pewnie nie jeden słyszał charakterystyczne brzęczenie nasycającego się trafa w urządzeniu projektowanym tylko na Amerykę, które zawitało do Polski i zostało podpięte do 50Hz.

Co do superwzmacniacza - jestem chętny na schemat z listą elementów na PW - jeśli jest taka opcja. :) Z zastrzeżeniem do użytku własnego oczywiście, a i to nie prędko - brak czasu i chwilowo brak lokalu na sprzęt głośnikowy.

>michelangelo

Taka forma dyskusji - to ja rozumiem! Wyprana z oszołomstwa i merytoryczna.

Pozdr., miłego dnia:)

Trochę sensu poproszę.

Wracając do tematu.

Kiedyś zrobię wzmacniacz ;) Będzie super, albo nie - zależy kto go będzie słuchał. Takie wartościujace pojęcie jak "super" będzie zawsze budziło kontrowersje i sprzeciwy, choć i tak jest nieco bardziej do przyjęcia niż "najlepszy wzmacniacz na świecie i nie zrobicie nic lepszego debile" ;)

gagacek, 7 Sty 2008, 12:46

>>michelangelo

>Taka forma dyskusji - to ja rozumiem! Wyprana z oszołomstwa i merytoryczna.

>Pozdr., miłego dnia:)

Cóż, sam nie lubię czytać jałowych postów, więc się wolę do tego pustosłowia nie dokładać. ;) Nawzajem, udanego dnia. :)

rekin, po co czekac :

"wzmacniacz rekina to najlepszy amp jakikolwiek słuchałem, ba...nawet najlepszy jaki ktokolwiek kiedykolwiek słuchał. Tylko za jego sprawa uzyskujemy 100% wrazenie obcowania z muzyką. Wczoraj np. była u mnie policja municypalna i poinformowała mnie ze sąsiedzi sie skarżą na nieustajace próby symfoniki i kapel rockowych(niby rugali, a chcieli kupować bilety !)...wzmak jest tak dobry, ze Clapton wyjada mi orzeszki ze stolika i popija mineralką.

...jest super, jest kutowy, jest HiEnd. Legenda przed powstaniem :)"

moze być ?;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.