Skocz do zawartości
IGNORED

Szybkość transmisji plików MP3

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Gwoli ścisłości, program też sobie możesz pobrać, tylko nie możesz złamać jego zabezpieczeń (serial number itp.), a więc w praktyce nie możesz go w pełni zainstalować i używać. Ale to są niuanse.

Tak w ogóle to chciałem napisać, że nie wiem czy to jest najlepszy pomysł, żeby wklejać linki do torrentów na publicznym forum. Lepiej załatwiajcie takie sprawy na PW.

rafal996, 12 Sty 2008, 02:29

>Gwoli ścisłości, program też sobie możesz pobrać, tylko nie możesz złamać jego zabezpieczeń (serial

>number itp.), a więc w praktyce nie możesz go w pełni zainstalować i używać. Ale to są niuanse.

Odnośnie programu:

art. 278 par.2 kk: "tej samej karze (tj. od 3 miesięcy do lat 5 pozbawienia wolności) podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej".

A zatem nie trzeba go nawet instalować - wystarczy posiadać. A przy złamaniu zabezpieczeń programu o których piszesz to będzie wtedy kradzież z włamaniem - różnica wtedy w karze - od roku do 10 lat pozbawienia wolności. A jeśli Ci się nie uda złamać zabezpieczeń to będzie usiłowanie kradzieży z włamaniem.

rafal996, 12 Sty 2008, 10:43

>"(...) w celu osiągnięcia korzyści majątkowej" - musiałbyś jeszcze chcieć na nim zarobić :)

Korzyść majątkową osiągasz gdy nie płacisz a uzyskujesz (np. ściągasz) program zamiast go kupić.

> Kasjel

Kilka postów wyżej konradskala dał Ci namiar na niezłą paczkę mp3 TG,

ode mnie masz link do FLAC-ów wyszukanych na szybko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

enjoy...

Ukryta Zawartość

Ktoś może mi podpowiedzieć, jak przekonwertować mp3 na wav'a? Chciałbym móc posłuchać pewnych utworów na sprzęcie w salonie. A moja kambodża z mp3 sobie nie poradzi. EAC pozwala na to?

borysko, 12 Sty 2008, 17:53

>Ktoś może mi podpowiedzieć, jak przekonwertować mp3 na wav'a? Chciałbym móc posłuchać pewnych

>utworów na sprzęcie w salonie. A moja kambodża z mp3 sobie nie poradzi. EAC pozwala na to?

Chyba obecnie każdy program do nagrywania płyt audio ma tę funkcję.

Witam

Wlasnie slucham sciagnietego przez Azerusa Billy Idola "Cyberpunk" we FLAC i musze przyznac,ze brzmi naprawde dobrze.Do tej pory sciagalem przez Bearshera i po przepaleniu na plyte zawsze byl to dzwiek zdecydowanie gorszy niz z oryginalnych plyt.Chyba z ciekawosci kupie ta plyte i porownam bezposrednio.

Pozdrawiam.

Michal

Obecnie większość użytkowników sieci ed2k łączy się wyłącznie poprzez sieć KAD. Legalne serwery trzymają wszystkie istotne dane w pamięci RAM a jeśli już ktoś używa sieci serwerów to należy sobie aktualizować plik ipfilter.dat (zawiera IP fałszywych serwerów, klientów wysyłających uszkodzone dane, komputery organizacji aP2P itp).

Kaziu211

>Są tam koncerty w DVD rip, masa flaców, ape, MP3 wszelkiej maści i jakości. Czasami trafiają się rarytasy, bootlegi, >nagrania z telewizji, radia itp.

Dokładnie :) Można znaleźć ripy z wydań, na których wznowienie nie ma co liczyć bo albo wytwórnia już nie istnieje albo tejże wytwórni "nie opłaca się". Ja już nie wspominam o płytach wykonawców z innych kontynentów czy przedstawicieli niszowej muzyki.

T-Bolt

>Prawdziwy meloman nie słucha z czegoś takiego jak mp3,ape,flac tylko zbiera płyty CD,płyty winylowe lub kasety

>same oryginalne wydania i tylko oryginalne,tworzenie kolekcji trwa długo i coś tam kosztuje ale gdy już ją mamy >to jest prawdziwą dumą właściciela,z każdym rokiem rośnie też jej wartość.Wspomne też o przyjemności >obcowania z oryginałami często też pięknie wydanymi.A mp3 ace i flac są gówno warte($).

Skąd mam wiedzieć czy jakiś album jest coś wart jak jedyną możliwością zakupu jest import z zagranicy ? Czasem warto sprawdzić chociażby poprzez zassanie płyty z sieci. Dla wielu tytułów sieć p2p jest często jedynym sposobem by posłuchać.

A czy ape,flac,shn,la czy wv są gówno warte, to bym polemizował ... prawidłowo skonfigurowany EAC i w ślepych testach spróbuj wychwycić różnicę pomiędzy oryginałem a "kopią zgodną cyfrowo". I liczy się ty wynik powyżej 75% trafnych wskazań.

Rolandsinger

A systemik mamy oryginalny czy "oryginalny inaczej" ? Zawsze używałeś oryginalnego softu ? :D

Vasago

>EAC ma sens tylko jezeli ktos chce zgrywac material z plyty. Do odtwarzania ape i flacow wystarczy Foobar, a do wypalania wspomiany tu juz wczesniej Burrrn.

EAC-do zgrywania i wypalania. Coś takiego jak Burrrn nie nadaje się do wypalania muzy. No chyba, że ktoś nie chce mieć kopii zgodnej bitowo z oryginałem.

>Nie sadzilem, ze ktos jeszcze z beara korzysta. Toz to taki zabytek jak kazaa. Przesiadz sie na torrenta.

Ja też nie :) Z torrentem to jest coraz gorzej - po ostatnich działaniach BREIN poszło na rzeź kilkadziesiąt trackerów torrentowych a i te prywatne nie są do końca bezpieczne: po zajęciu serwera wszyscy użytkownicy są "na tacy" :)

Dlatego też wraca zainteresowanie starym emulem. Ze stron wartych zaufania można polecić :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - litewska strona, wadą jest język litewski - za nic nie można skumać o co tam w ogóle chodzi, chciałem się zarejestrować na tamtejszym forum ale poległem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trudno mi powiedzieć czy to polska strona bo "towarzystwo tam międzynarodowe", niekiedy mam problemy ze zrozumieniem postów - niestety ale jak ś.p. Wojtyła to ja nie jestem :/

Na tej drugiej pojawia się coraz więcej tytułów XRCD itp. :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Jako, ze jutro rano pisze kolokwium z elektroniki cyfrowej bardzo chetnie sie dowiem jak tez zapisuje sie na cd dane w sposob, ktory nie jest "zgodny bitowo" z tym co wczesniej zapisalo sie z innego cd.

PS

Torrent to p2p. Tak samo jak emule. Z zalozenia nie ma zadnych serwerow. Trackery sluza jedynie skojrzaniu tych co seeduja z tymi co chca sciagnac.

>Aksamit

>EAC-do zgrywania i wypalania. Coś takiego jak Burrrn nie nadaje się do wypalania muzy. No chyba, że ktoś nie >chce mieć kopii zgodnej bitowo z oryginałem.

To ze Burrrn nie nadaje sie do wypalania piszesz wierutne bzdury, niepoparte niczym.

Jeśli nie odpowiada ci ten program to nie wypisój nic niezgodnegona jego temat.

Burrrn jako nieliczny z programów do nagrywanie posiada wszystkie orginalne kodeki obsługiwane z lini poleceń.

A nie jakies tam głowniane wtyczki jak 95% oprogramowania, które czasem maja problemy.

Poza tym dobrze sobie radzi ze wszystkimi nagrywarkami.

EAC oczywiscie tez jest dobry, ale nie wiem czy nadaje sie do wypalania z FLAC lub APE jesli nie dołaczymy do niego zewnetrznego kodeka.

Torrentowe trackery z kontrolą ratio blokują rozproszoną bazę danych. By nie być gołosłownym zacytuję fragment rozmowy z jednym z adminów btmusic :

"17:23:14 pedro ()

wszystkie torrenty u nas datowane od pewnego czasu wylaczaja obsluge rozpr. bazy

Teraz jasne ?

A co do "zgodności bitowej" : wystarczy nie ustawić offsetu nagrywarki w EAC'u. Wtedy nie uzyskamy kopii zgodnej cyfrowo z oryginałem.

>żółwik

Każde poważne forum p2p związane z lossless używa TYLKO i WYŁACZNIE EAC'a jako jedynego gwaranta pozwalającego uzyskać kopię zgodną cyfrowo z oryginałem. Oczywiście pod warunkiem prawidłowej konfiguracji.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

A co ma piernik do wiatraka? Prywatne trackery robi sie po to zeby kontrolowac grupe uzytkownikow i wykopac z niej leecherow.

A z tym offsetem mnie zabiles. Wiesz w ogole co to jest? Chyba nie skoro uwazasz, ze ma to jakiekolwiek znaczenie. W skrocie. Jest to ewentualne przesuniecie lasera o kilka probek w stosunku do faktycznego poczatku sciezki. "Grozi" to tym, ze skopiowany utwor poprzedzi kilkadziesiat milisekund ciszy lub cale kilkadziesiat milisekund poczatku utworu zostanie obciete (w zleznosci od tego, w ktora strone przesunela sie nagrywarka). Jezeli masz mozg, ktory probkuje z taka czestotliwoscia, ze slyszysz milisekundowe dzwieki, to ja serdecznie gratuluje, ale obawiam sie jednoczesnie, ze jestes w tej umiejetnosci osamotniony. Pomijajac juz nawet fakt, ze raczej nie nagrywa sie muzyki tak zeby w pierwszych milisekundach cokolwiek sie dzialo.

Prywatne trackery robi się nie tylko dla zapanowania nad użytkownikami ale też dla większego bezpieczeństwa, zaś leecherom utrudnia się działanie poprzez ratio, banowanie określonych wersji klientów. Utrudnia - ale nie uniemożliwia. Nawet posługując się dozwoloną na danym trackerze wersją klienta można do niego wysłać nieprawdziwe dane odnośnie ilości wysyłanych/ściąganych danych.

Co do offsetu - nie napisałem, że słyszę różnice pomiędzy nagranymi płytami z lub bez ustawionego offsetu. Więc nie wmawiaj mi czegoś co nie napisałem i Tobie można pogratulować "kreatywności" w interpretacji czyjejś wypowiedzi. Na scenie przyjęło się, że kopia winna być maksymalnie zbliżona do oryginału. Sam proces ripowania i wypalania EAC'em na to pozwala na wierne przekazanie muzyki, jednakże niemożliwe jest przepchnięcie przez sieć pudełka/książeczki/nadruku na płycie - bowiem skany (nawet te w HQ) ich nie zastąpią. Więc jeśli Ty masz mózg to czytaj ze zrozumieniem a nie usiłuj zrobić z drugiej osoby durnia.

Erni

>Proszę, wytłumacz co rozumiesz przez pojęcie "kopii zgodnej cyfrowo".

Rip (prawidłowo ustawionym EAC'em) płyty oryginalnej i "kopii zgodnej cyfrowo" winien dać identyczne pliki. Co do bitu.

stereo-hifi.com

Zaraz, zaraz. Najpierw piszesz, ze " Coś takiego jak Burrrn nie nadaje się do wypalania muzy", a potem, ze w zasadzie to regulacja offsetu nie ma znaczenia, bo i tak nie slychac roznicy. Czemu w takim razie uwazasz, ze Burrrn sie nie nadaje? Bo wlasnie zgodzilismy sie, ze offset to po prostu rodzaj fanaberii, ktory nie ma najmniejszego wplywu na odbior kopii. Regulacje scenowe dotycza releasow, a nie odbiorcow i czasem bywaja tak absurdalne, ze rip filmu dostaje nuke'a bo ma o 0.5MB za duzy rozmiar. Szanuje Twoje prawo do nagywania plyt EAC-iem i korygowania tych milisekund wyprzedzenia/opoznienia, ale nie pisz, ze jest to jedyna sluszna droga, bo najnormalniej robisz mniej siedzacym w temacie ludziom wode z mozgu.

A co do trackerow-jasne, zawsze ktos bedzie probowac kantowac. Nie mniej konta sa wlasnie po to zeby moc zlapanego na goracym uczynku wystawic za drzwi. Nie przeklada sie to jednak w zaden sposob na bezpieczenstwo czlonkow danego serwisu. Co najwyzej wlasciciele takich stron dostaja propozycje nie do odrzucenia zeby serwis zamknac. Jako zyje nie slyszalem zeby ktos grozil tez zwyklym uzytkownikow. Jezeli znasz przyklad, to go prosze podaj. Bedzie to dla mnie zupelna nowosc.

Rzecz w tym że jeśli są programy które umożliwiją zrobienie identycznej kopi a takim programem jest EAC

to należy takich programów używać.

Burrrn jest świetnym programem, bardzo miodnym ale nie nagrasz nim kopi identycznej z oryginałem, właśnie

z powodu nieuwzględnie przesunięcia zapisu, właściwego dla twojej nagrywarki.

Zamknięte trackery wraz z systemem zaproszeń dają to, że rejestrację otrzymują ludzie, którym po części się ufa. Unika się pewnego rodzaju "przypadkowości". I skłaniałbym się do tego, że w jakimś stopniu jest bezpieczniej.

Co do Burrna ... być może nie byłem nazbyt precyzyjny ... mi chodzi ogólnie o możliwość wykonywania kopii zgodnej bitowo z oryginałem najbardziej jak tylko to jest możliwe. Pewnie wiesz jak bogate są ustawienia EAC'a w odczycie. Jeżeli coś można zrobić bardzo dobrze to po co robić "gorzej" ? EAC do tego celu jest idealny.

Regulacje scenowe ... czy tylko dla releasów/releaserów ? Chyba nie. Sam zaznajamiam się z plikiem .log zanim zdecyduję się z czymś zapoznać. Widzę czy rip jest pozbawiony błędów (czasem te błędy będzie słychać) i unikam rozczarowań. Ale też gdy wiem kto to robił to i brak logu nie przeszkadza.

stereo-hifi.com

Witam

Zaczalem uzywac Burrrna i EAC do wypalania plyt.Wczesniej uzywalem Nero.W burrrnie jest opcja nastawienia predkosci zapisu.W zwiazku z tym mam pytanie,czy ma to jakiesc znaczenie dla jakosci dzwieku a jezeli ma to z jaka predkoscia najlepiej wypalac?

Pozdrawiam.

Michal

Kazdy program pozwala ustawic predkosc. Jezeli wybierzesz zbyt wysoka to satrsze, stacjonarne odtwarzacze moga miec problem z odczytem takiej plyty. Ja nagrywam x16 i jeszcze sie nie spotkalem z napedem, ktory by sobie z tak wypalona plyta nie radzil.

PS

Teraz pewnie zacznie sie dyskusja, ze najpiej byloby nagrywac z predkoscia bita na sekunde ;)

>Zaczalem uzywac Burrrna i EAC do wypalania plyt.Wczesniej uzywalem Nero.W burrrnie jest opcja

>nastawienia predkosci zapisu.W zwiazku z tym mam pytanie,czy ma to jakiesc znaczenie dla jakosci

>dzwieku a jezeli ma to z jaka predkoscia najlepiej wypalac?

Oczywiście, że ma znaczenie. Sam musisz znaleźć tą optymalną dla danego nośnika i nagrywarki.

Nagraj z połowa prędkości max. płytki -> zrób test jakości (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - twoja nagrywarka może nie zwracać błędów C1 i C2 i w takim wypadku musisz poszukać znajomego z nagrywarką która przetestuje wypaloną płytkę - Lite-On zwracają błędy, a z pozostałymi to różnie bywa).

Przy następnym wypalaniu zmniejsz prędkość o jedną w skali w Burrn i znów test jakości. Będziesz widział czy jest lepiej czy gorzej. Jeżeli lepiej to następne wypalenie znów z mniejszą szybkością, a jeżeli gorzej to z większą szybkością.

I w ten sposób znajdziesz optymalną prędkość wypalania.

Nie zdziw się gdy po teście jakości będziesz musiał zmienić płytki na inne. Błędów C1 nie powinno być w ogóle, błędów, a C2 - ja przyjmuję że 20 to max. Jak przekroczy 20 to do kosza lub rozdaje znajomym.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

>Kazdy program pozwala ustawic predkosc. Jezeli wybierzesz zbyt wysoka to satrsze, stacjonarne

>odtwarzacze moga miec problem z odczytem takiej plyty. Ja nagrywam x16 i jeszcze sie nie spotkalem z

>napedem, ktory by sobie z tak wypalona plyta nie radzil.

Nie ma uniwersalnej prędkości nagrywania. Ta sama płytka na różnych napędach będzie się różnie nagrywać i oczywiście będzie miała inną optymalną prędkość nagrywania.

Twierdzenie, że tylko x4 lub x2 jest prędkością najlepszą jest błędne.

Fakt, że starsze nagrywarki i nośniki lepiej nagrywają z mniejszymi prędkościami, a nowsze z większymi ale to zrozumiałe. Producenci właśnie w tym kierunku podążają - szybciej, szybciej, szybciej - co nie zawsze oznacza lepiej.

Kupiłem paczke 10 szt. płytek CD-R Platinum. Płytki cokolwiek niespecjalne, wychodzi dużo błędłów C1, ale zrobiłem testy i na mojej nagrywarce najmniej błędów było na prędkości - uwaga to nie żart - 32x. Przy nagrywaniu 12x, 8x tragedia.

konradskala, 15 Sty 2008, 10:42

>Kupiłem paczke 10 szt. płytek CD-R Platinum. Płytki cokolwiek niespecjalne, wychodzi dużo błędłów

>C1, ale zrobiłem testy i na mojej nagrywarce najmniej błędów było na prędkości - uwaga to nie żart -

>32x. Przy nagrywaniu 12x, 8x tragedia.

Pewnie jedna z nowszych nagrywarek. Podaj model.

W niektórych nagrywarkach można za pomocą oprogramowania producenta wpływać na parametry nagrywania. Czasem warto podłubać i nieco pozmieniać.

Dzieki za info.

Cos jest chyba nie tak,bo nie wykrywa mi zadnych bledow.Ponadto nagralem plyte x32 a w tescie na predkosc wyszlo,ze jest nagrana x16,nie bardzo rozumiem...zaraz nagram te same pliki w x2.

miiauu, 15 Sty 2008, 11:50

>Dzieki za info.

>Cos jest chyba nie tak,bo nie wykrywa mi zadnych bledow.Ponadto nagralem plyte x32 a w tescie na

>predkosc wyszlo,ze jest nagrana x16,nie bardzo rozumiem...zaraz nagram te same pliki w x2.

Podawajcie modele nagrywarek i płytek CD. Bez tego daleko nie zajdziemy.

Są nagrywarki które mają strategie nagrywania dla danego nośnika i same dobierają prędkość.

Tak mam czasem w moim Plextor'ze PX-755A ale zjawisko to występuje tylko przy płytach DVD. Jeszcze nie miałem takiego przypadku z CD.

Możesz podać gdzie dokładnie widzisz z jaka prędkością płytka była nagrana? Najlepiej wklej screena.

A predkosc nagrania i ilosc bledow widze w tescie Nero CD-DVD Speed4.7 z linku ktory podales wczesniej.

Jednak tak jak pisalem nic tam sie nie zmienia nawet w przypadku plyt nagranych w roznych predkosciach.Jedyne czym sie roznia poszczegolne testy to wykres z zielona linia,ktora przy niektorych plytach sie zalamuje a przy niektorych nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.