Skocz do zawartości
IGNORED

LCD SHARP LC-46X20E czy warto

Krys

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna telewizora pod KD. Proszę o opinie na temat ww. produktu.

Jeżeli ktoś miał lub ma tego LCD-ka to proszę o kilka wad lub zalet. Chciałbym wiedzieć czy wart jest grzechu.

Zakres cen w jakich go znalazłem to 6249 do 7879zł .

Jeżeli w danym zakresie cenowym ktoś ma lepszą propozycję na LCD-ka to wskazówki mile widziane.

Dzięki z góry i pozdrawiam ! ! !

https://www.audiostereo.pl/topic/39174-lcd-sharp-lc-46x20e-czy-warto/

Plazma owszem - lepsza czerń, ale poza tym jak dla mnie same minusy.

mało trwała matryca, grzeją się strasznie i zrzerają dużo energi, ponadto ta technologia nie ma przyszłości po prostu się kończy.

Modele pioneer-a są niezłej jakości ale to jednak plazma. Tam nie da się już nic wycisnąć.

Ależ tylko dzieki temu wątkowi wyszukiwarka Forum jest w stanie od paru minut tego SHARP LC-46X20E wyrzucić...

Znam kilka opinii na temat tego telewizora, wszystkie bardzo dobre i dobre, żadnej negatywnej. M.in. bywa chwalony za "brak buczenia" jak w poprzedniku

krys

bez urazy, kolega dobrze podpowiada i poczytaj troche porownan "plazma kontra LCD" zanim zaczniesz wypisywac jakies bzdury, opinie takie jak ma moja babcia o sprzecie RTV, moze ten link ciebie jakos naprowadzi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szkoda twojej kasy, za polowe ceny mozesz miec przyzwoity obraz do KD (jesli mowa o TV)

Ukryta Zawartość

Nie zaprzeczam, że uległem wpływie reklamy typu Full HD itp. Ale czy nie uważacie, że idzie to wszystko w tym kierunku. Dzięki za linka, ale podane badania były sponsorowane przez firmy produkujące ekrany plazmowe dlatego nie uznam ich za wiarygodne. Co do literatury to z reguły badania wykazują zbliżone wyniki LCD i plazmy. Nie twierdzę , że są takie same ale suma zalet i wad podobna.

Dodam jeszcze, że ktoś tu wspominał o połowie ceny, a ja właśnie wracam ze strony pioneera i prawie zawał.

Jak Ktoś w przedziale od 6500 do 7500zł poleci mi porządną plazmę z HD ready to zmieniam zdanie i biję się w pierś.

Pozdrawiam ! ! !

firmy ktore sponsorowaly te badanie produkuja takze ekrany LCD, wiec po co by mieli przemawiac na korzysc plazm skoro generuja z nich mniejszy zysk sprzedazy? Ok badania badaniami ale wlasnych oczu nie oszukasz. W kazdym razie jezeli dysponujesz taka kwota i jesli chcesz miec KD z prawdziwego zdarzenia to kup TV plasma za ok 3 tys a reszte przeznacz na projektor, pieniazkow ci wystarczy, dla mnie to najlepsza opcja, pozdro

jako posiadacz plazmy Pioneer 436XDE powiem tak - NIE MA lcd mogącego chocby zblizyć się do tego co oferuje ta plazma...

polecam lekturę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zanim wywalisz pieniądze w błoto kupując marketingową papkę jaką jest zbiór wyimaginowanych zalet LCD...

jeszcze jedno - nie ulegnij obrazom demo odtwarzanych na lcd w sklepach z twardego dysku - w realu nigdy takiego obrazu nie uzyskasz :)

plazma ma przyszłość i owszem i nie jest na wymarciu , różnice w poborze pradu - cóż , to jak ze spalaniem w aucie - chcesz dobrze jechac to musisz nalać... btw , różnica np 100zł rocznie w zużyciu prądu jak dla mnie jest nieistotna - wole miec najwyższej jakości obraz niż jedną stówkę więcej na koncie

ceny plazm Pioneera są może i dość wysokie ale porównując je do cen lcd moge stwierdzić że plazma Pioneera to okazja :)

życze udanej lektury i słusznego wyboru

Ukryta Zawartość

Nie powiem zimny prysznic się przydał. Nie ukrywam też że się troszkę napaliłem na kupno LCD.

Myślę, że coś w tym jest bo jak powiedziałem mojemu stałemu i ulubionemu sprzedawcy sprzętu audio o kupnie większego ekranu to jego pierwsza sugestia to plazma.

Poszukam jeszcze, dla mnie to też nie jest byle jaka kasa i nie chcę jej wywalić w błoto.

Dzięki za informacje - jak ktoś jeszcze wpadnie na dobrą plazmę to dajcie cynk.

Pozdrawiam ! ! !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zobacz to i kup sobie gazetę Płaskie Ekrany dowiesz się więcej. W dobrej cenie jest 42''.

Ukryta Zawartość

>Plazma owszem - lepsza czerń, ale poza tym jak dla mnie same minusy.

>mało trwała matryca, grzeją się strasznie i zrzerają dużo energi, ponadto ta technologia nie ma

>przyszłości po prostu się kończy.

Grzeja sie? Zobaczy jak grzeje LCD, i to caly czas, niezaleznie od jasnosci wyswietlanego obrazu. A plazma - im ciemniej, tym mniejszt pobor.

Trwalosc matryc obecnie to juz > 60.000 godz.

Krys

Ja w grudniu za 5600PLN kupiłem Panasonica TH-42PY70, dziś jest o 300PLN tańszy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a za 7800PLN masz to samo w 50"

Ukryta Zawartość

Krys jeszcze jedno, Panasonic (tak ten sponsorujący testy Plazma vs. LCD) produkuje również LCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Hitachi tak samo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedynie Pioneer produkuje wyłącznie plazmy. Więc jak to jest, sponsorują badania przeciwko sobie, czy po prostu zrobiono badania i wynik jest taki jaki podano niezależnie od jihadu zwolenników plazmy i lcd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zależnie od wielkości pokoju i odległości z jakiej masz ogladać

u mnie 43 cale pioneer jest oglądany z dległosci 2,5 metra i nie jest za duzy

panasonic robi dobre plazmy więc jesli 42 calowy pionek miałby okazać się za mały - lepiej bierz 50tkę panasa

!! niedawno w Łodzi w rtv-euro-agd (tak to się chyba nazywa) stał 50 cali pionek z serii 6 za 6900zł

ów sklep jest na terenie MAnufaktury , może warto podzwonić i popytać ??

Odległość docelowa to ok 5 metrów.

Byłem dzisiaj w MediaMarkt i mieli tylko dwa starsze modele plazmy pioneera 42" i 50" obraz faktycznie powiedział bym mniej wypłowiały niż u stojących obok LCD. Niestety z panasoli mieli tylko plazmę 37" i w dodatku tłukli pokazowe obrazy, żadne porównanie.

O tym, że przekonaliście mnie do plazmy przyznaję bez bicia, zastanawiam się teraz jak dużą różnicą w obrazie różnią się urządzenia Pioneera i Panasonica.

Niestety jeszcze nie miałem okazji porównać.

Gdyby ktoś miał taką okazję niech podzieli się ze mną wrażeniem.

Jeszcze jedno czy warto polować na modele z fullHD? czy jest duża przepaść pomiędzy pomiędzy HD Ready ?

Pozdrawiam ! ! !

przy odległosci 5 metrów zdecydowanie 50 cali

hd ready/full hd - cóż , mam hd ready i jestem bardzo zadowolony :)

co do full hd - technologia nieco wyprzedziła rynek obrazu ruchomego , mało stacji nadających sygnał hd (pomijam takie żenady jak upscaling np tvn w n-box > jakosc obrazu > dno...) , mało płyt hd/br na rynku

po zakupie plazmy hd ready założyłem n-boxa aby nie bazować tylko na kablówce ( i nie jestem z niego zadowolony) oraz wymieniłem dvd dobrej klasy średniej bez hdmi na dvd wysokiej klasy z hdmi ( i z niego jestem baaaardzo zadowolony)

co do obrazu - porównywanie w marketach ma średni sens - fatalne oswietlenie (świetlówki z reguły...) , obraz podawany z dysku twardego - demo producenta , róźne ustawienia menu różnych ekranów - w zasadzie jeśli chcesz coś porównywać poszukaj mniejszego sklepu , zapytaj sprzedawcę czy możesz zabrać troche czasu , wejdź w ustawienia menu , może weź ze sobą własną płytę dvd z obrazem który sobie porównasz na oglądanych ekranach

reasumując - przy tym budżecie radziłbym szukać 50 calowego hd ready

najważniejsze w tym całym temacie jest to że jesteś kolejną uratowaną osobą która nie kupi marketingowej papki jaką jest lcd w takim rozmiarze :)

Nawet mam coś na oku, to Panasonic TH-50PY70P ceny od 7679zł.

Będe się starał zobaczyć to cudo przed zakupem. Jak mieliście z tym Panasolem spotkania "3-go stopnia" to mile widziane opinie.

Pozdrawiam ! ! !

Mam TH-42PY70P kupionego w grudniu 2007, taki prezencik pod choinkę i obraz jest niesamowity. Wszystkie modele Panasonica z serii PY pracują z nową matrycą G10, która jest rewelacyjna. Żadnego smużenia czy jakichkolwiek opóźnień, plazma jako źródła ma zapiętego xboxa (component 1080i), Toshiba HD-1E (hdmi 1080i), Philips DVD-955 (Euro), cyfrowy Aster (Euro) oraz MacBook Pro (hdmi/dvi 1080p). Na wszystkich źródłach obraz jest rewelacyjny.

Krys,

Jeśli dobrze przeczytałem chesz mieć kino domowe, tak?

To nie bardzo rozumiem, dlaczego szukasz telewizora?

Masz mozliwość odsunięcia się od ekranu na 5 metrów, to chyba lornetkę zainstaluj do tej plazmy,

a już broń Cie Boże LCD....

Dam Ci dobrą radę, a jak przemyślisz to może podziękujesz za jakiś czas.

Przy takim budzecie zrób dokładnie tak jak wojeknachmej Ci już wspomniał, a ja skonkretyzuję.

Zastanów sie poważnie nad projektorem. Widziałeś obraz z projektora KD?

Ja nie wiem czy wogóle będziesz chciał tv pchać do chałupy jak raz spróbujesz.

Za 7.500 akurat kupisz sobie projektor HD Ready

i zostanie Ci na porządną plazmę 42 do ogladania TVN 24.

50 cali TV jest wielki, ale tylko w sklepie - jak ją widzisz na tle 32 calowych popierdówek.

Ale jak usiądziesz 5 metrów od niej w chacie - to zniknie...

Zresztą wspomnisz moje słowa, jak szybko się przyzwyczaisz do wielkości.

Moja druga rada, to nie brnij na siłę w te full HD. To tylko hasło bez pokrycia.

No chyba, że masz biblioteczkę blueray'a z 500 sztuk, a Twój ekran będzie 5 na 8 metrów...

Odradzam Ci full hd, jako niepotrzebną zabawkę zwłaszcza z 3 powodów:

- jeśli zamierzasz oglądać DVD

- jeśli zamierzasz oglądać divx

- wogóle do wielkości ekranu poniżej 100 cali - po prostu nie zobaczysz rożnicy,

a jeśli nawet jesteś mikroskopowcem - to będzie na tyle nieznaczna, że nie jest warta bulenia +2k pln na tv

Powiem więcej, na moje oko obraz z płyty DVD (575i) wyglądał gorzej w 1080i niż w 720p.

To jest kwestia upscalowania - do full hd po prostu trzeba wyskalować więcej, co może wiżać się z utrata jakości obrazu. Moim zdaniem full hd jest tylko do materiałów full hd,

jeśli takich nie masz - daruj sobie zbędne wydatki.

To tak jak z aparatami foto. Ludzie opamiętajcie się. Po jakiego wafla ktoś kupuje matrycę 10 megapikseli

do zdjęć w formacie 10x15 - pstrykanych u cioci na imieninach.

Płaci za to większą kasę, buli niepotrzebnie za pojemność takich fotek,

a na deser otrzymuje szumy na poziomie pierwszego zdjęcia ufo

wykonanego kalką biurową na terlince chodnikowej.

Przy okazji podobnie jak inni prostuję te bajki o plazmach vs lcd.

Nie będę się powtarzał, ale koledzy mają rację - to pomówienia na poziomie przedszkola.

A ten materiał z linka jest naprawdę obiektywny.

Za 5 - 10 lat Twoja plazma HD ready być może będzie szła w odstawkę,

ale jestem pewien na 100%, że wtedy archaizmem będzie także full hd.

Słowo Full - jest wielkim oszustwem marketingowym!!!.

Sugeruje format definitywny, co jest kompletną bzdurą.

Byle foto pstrykacz za 700 zł w markecie ma juz rozdzielczości 2 razy wieksze.

To samo będzie z tv.

Ale na tym polega rynek elektroniki - bezustanne oszukiwanie ludzi.

Jako przykład podam kamery - maszyny z zapisem na płytkach dvd leżały w sejfach producentów prawie 5 lat

zanim weszły do produkcji seryjnej. Nie dlatego, że ktoś coś wynajdował,

tylko dlatego, że nabycom kamer trzeba było wciskać stopniowo VHS, Hi8, MIni DV,

aż w końcu przyszedł czas puścić na rynek dvd.

W 1997 roku system obronny stanów zjednoczonych opierał się na kompie z procesorem 550 mhz,

i zajmował 50m2.

dla porównania powiem, że w polsce można było kupić wtedy full wypas 166 mxz z technologią mmx.

Dzisiaj po 10 latach 550 mxz można znależć na śmietniku, w pudełku 15x30x40 cm,

a maluchy pod strzechą grają na 4 giga hz.

Technologia poniżej 0,1 mikrometra pozwala zrobić procesor 10 gigahz, tylko póki co nie ma czym go schłodzić,

żeby nie spłonął z tej szybkości w działaniu.

I tak to sie kręci....

Nie dajmy się zwariować.. Tego się nie dogoni... No chyba, że budżet jest niegraniczony...

Pozdrawiam serdecznie

maniek74

Odległość od ekranu nie eliminuje ani LCd , ani tylnej projekcji ani plazmy.

Przy Twojej odległości najważniejsza jest odpowiednia wielkość ekranu abyś miał radość i nie męczył wzroku przy oglądaniu telewizji.

W klasie cenowej z uwagi na ułomność wzroku przy tej odległości ja sięgałbym spokojnie nawet po LCD Sharpa 46 X20 . Ponieważ w cenie przy tej odległości będzie bardziej ostrość obrazu , obrys postaci niż płynność.

Chyba że zdecydowanie więcej oglądasz programów i filmów wieczorami to wówczas wystarczy Ci Plazma 50 PV 700

Panasonica niż ful hd . Bo percepcja oka nie pozwoli Ci się cieszyć jakością programów HD / tu potrzeba byłoby wielkości 60 " i więcej/ .

Ale na Twoim miejscu skorzystałbym z prezentacji w domu , we własnych warunkach i wybierałbym sam to co najbardziej pasuje do wszystkich domowych parametrów . Bez marketingu.

Maniek 74

Dziękuję za obszerną wypowiedz. Pomysł z projektorem jest dobry i myślałem już wcześniej o nim, niestety od strony technicznej nie mogę go zrealizować. Podana odległość 5m może ulec zmianie po tym jak moja małżonka postanowi coś poprzestawiać w pokoju. Obecnie nam 10-cio letni telewizor którego przekątna to 21". Jak nie ma lektora to albo siadam bliżej na dywanie albo spadam z łóżka próbując coś przeczytać. Tak że 50" to dla mnie wypas.

Krys,

Wydaje mi się, że jakoś to wszystko mozna pogodzić, tym bardziej, że przy projektorze masz komfort zmiany wielkości obrazu. Zoom i lens shift dają Ci praktycznie nieograniczone mozliwości sterowania wielkością obrazu

a co najważniejsze umiejscowieniem projektora.

Dla próby mozesz sobie popróbować co da się zrobić z projektorem tu:

Ukryta Zawartość

Jak małżonka przestawi Ci świat, to dostosujesz się do niego albo wielkością obrazu, albo położeniem maszyny.

Ale nie sądzę, żeby chciała coś przestawiać jak zobaczy jak wrażenia daje projekcja:))

Nie oderwie wzroku i zapomni o przestawianiu. A Ty masz czas na browarek z kolegami:)

Poogladaj sobie aranżacje na tym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobacz ile jest sposobów na instalacje dyskretne, czyli takie, które nie ingerują w codzienne życie domowników.

Może tu znajdziesz inspiracje i podejmiesz jednak temat prawdziwego kina w domu,

zapewniam Cię, że żaden TV nie dostarczy tylu wrażeń co obraz z projektora.

Ale oczywiscie decyzja należy do Ciebie.

pozdrawiam

maniek74

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat projektorów nie jest mi tak zupełnie odległy. Niedawno przerabiałem go z kumplem, który parę lat temu kupił sobie telewizor 32"crt ( stara dobra pamorama ). W jego przypadku wspomniane rozwiązanie było najlepsze bo do kina projektor a do reszty crt.

Jednak w moim przypadku jak pisałem technicznie byłoby mi trudno zamontować wspomniany ekran.

Po pierwsze nie dysponuje tzw. pomieszczeniem typowo do kina.

Po drugie jestem po remoncie i wszystko łącznie ze stolikiem rtv przygotowałem pod TV 42"-50".

Wiem, że ekrany projekcyjne są zwijane nawet zdalnie, ale głośnik centralny byłby za ekranem.

Ponadto muszę się pozbyć mojego 21"-go staruszka.

Czas weksplatowania plazmy czy LCD obecnie jest wystarczająco długi, aby wykorzystywać je nie tylko do kina ale do wszystkiego.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.