Skocz do zawartości
IGNORED

Diamond 9.1 kontra MA Bronze BR2

Navi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem kilka razy w innych wątkach, ale jakoś nikt mi sensownie nie odpowiedział. Nie mam możliwości zasłyszenia Bronzów BR2, opinie są skrajne - od świetnego monitorka po kaleczącego uszy, z kolei opinia nt Diamondów 9.1 diametralnie różna. Czy może ktoś z kolegów miał możliwość porównania tych głośników w bezpośrednim starciu? Napęd i źródło to Denony.

https://www.audiostereo.pl/topic/39192-diamond-91-kontra-ma-bronze-br2/

Cześć.

Widzę że nie ma chętnych do odpowiedzi, a akurat słuchałem dosyć uważnie obu monitorków kiedy sam szukałem czegoś dla siebie w tym zakresie.

W skrócie: Bronze. Wafle nawet nie mają porównania. Słuchałem BR2 przez pół roku i sam diabel mnie podkusił żeby kupić później Usher v-601 bo akurat miałem więcej kaski. Dobre standy, bi-wire, grają jak złoto.

Zgadzam się z szanownym kolegą Cashlackiem.

Wafle to chińszczyzna z szumnie brzmiącym logo. Góra w nich też brzmi "szumnie". Nic dźwięczności, nic detalu. Basu nie stwierdzono.

MA są o niebo lepsze.

Dzięki, no to przynajmniej mam jasność. Niestety nie mam w swoim zapyziałym "mieście" możliwości posłuchania czegoś poza Kodami, Paradigmami , Jamo i Eltaxami :( a test BR2 w polskie szlachetnie prawdomównej branżowej gazecie przegapiłem. Zmyliły mnie tylko achy i echy w brytyjskiej prasie odnośnie 9.1, stąd moje pytanie.

jezeli mowa o monitorkach .. mam takze małe pytanko /.... jak sie mają do w/w monitorkow Ushery S-520 (opinie bardzo pozytywne) .. i kultowe juz monitorki Tannoy M2 ... ktore z tej grupy najlepiej zagrają .. z Denonami ... (moze jest jeszcze jakas inna mozliwosc?)

>Jeszcze wyszukałem kilka opinii, że Bronze BR2 to takie sobie i nic wielkiego nie przedstawiają a z

>kolei Tannoye F i M je zjadają i bądź tu mądry...

Te historie że "kolumna X zjada kolumnę Y" , a wzmacniacz "Z" to totalny szajs...

jedną z umiejętności w trakcie zabawy w audiofiilę jest mieć trochę dystansu i najlepiej posłuchać samemu, bo często ten klocek "zjedzony" w innym systemie, pokoju i guście "zjada" "zjadającego".

Tym nie mniej... w wyżej podanym wyborze BR2 naprawdę zjada Wafle pod każdym względem, więc albo wafle wymagają jakiegoś niesamowitego wygrzania po którym przechodzą niesamowitą metamorfozę, albo też grają zupełnie inaczej z Krell Evo niż z normalnymi wzmacniaczami, albo te :"ochy i achy" były słono zapłacone...

Nie słuchałem Tannoyów, ale określenie "zjada" jest strasznie pejoratywne, coś jak po wymianie kabelka pojawienie się chórów anielskich, kiedy tak naprawdę różnice obiektywne są minimalne (choć są).

Tak więc, jako były użytkownik BR2, powiem Ci, że są muzykalne, szczegółowe, wibrujące (tj. nie słyszałem jeszcze tyle różnych vibrato z innych kolumienek), z BARDZO dobrym stereo (lepszym od Usher V-601), dające radość w słuchaniu muzyki i nie problematyczne.

Jeżeli brakuje Ci kwiecistych opisów, które utwierdzą Cię w przekonaniu do tych kolumienek, to dodam, że ostatnie bodajże Audio dało im tytułu "kolumienki roku 2007" i stwierdziło że "to najtańsze kolumny od jakich można mówić o audiofilii i wokół których można zbudować bardzo dobrze brzmiący budżetowy system", a What Hi-Fi szybko wycofało się zpromowania Wafli, za to BR2 od prawie roku są w rubryce "polecany zestaw", razem z Rotel RA-04 i CD CA 640 v2 (aktualnie zmieniony na Marantz 5001, który jest ponoć jeszcze lepszy, no i ma Bardzo fajny gadżet tj. gniazdo słuchawkowe).

Kolumny Wharfedale doskonale nadają się do delikatnej, doskonale nagranej muzyki, a juz pełnię szczęścia daja z winylem. Jeśli będziesz słuchał rocka z płyt CD to może od razu Bowersy, albo Tonsil Excellence (grają podobnie)- tu wszystko jest jasne.

Potwierdza sie to w teście naszego krajowego HiFi- BR2 dostały 6 gwiazdek za przejrzystośc, czyli mają więcej wysokich tonów i to wszystko. Ale tu ciekawa sprawa. Jeśli chciałbyś pójść krok dalej toWharfedale Evolution 2-8 kosztujące kilkaset zł więcej dostały więcej gwiazdek za muzykalnośc. Tak oczywiście można w nieskończoność, wszystko zalezy czy oczekujesz detaliczności, przestrzeni czy po prostu przyjemności obcowania z muzyką. Jedno jest pewne- wszystkie kolumny o których tu mówimy to 1 liga w tej cenie.

Mój typ do winylu to jednak Wharfedale. Nie tylko muzykalność ale i cudowna przestrzeń, ciepła średnica i sporo basu, choć nie tak sejsmicznego jak z Bowersów czy Tonsili.

asfanter,

te głośniki będą dla mojego znajomego, ale coraz bardziej skłaniam się również to tego nabytku dla siebie. Muzykalność i owszem, ale bardzo lubię słyszeć tę muzykę a nie tylko się jej domyślać... Ja nie lubię bawić się w dodawanie "basu" czy "sopranu", dla mnie muzyka ma być naturalna więc i głośniki muszą ją naturalnie i analitycznie przekazać a miałem już kilka przykładów kolumn kompletnie zmulonych i chcę teraz tego uniknąć.

w cenie do 1200zł bardzo dobry wybor to monitory z Piano, z tym ze kupic oddzielnie nowe to ciezka sprawa, a uzywki chodza do 500zł ;) Ja rowniez nic nie przestawiam w ustawieniach bass/treble, bo nie potrzeba. Z tym ze maja wylot BS z tylu, takze regal odpada, tylko poleczka lub standy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Warfle od środka :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.