Skocz do zawartości
IGNORED

Łozysko talerza

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

ja to rozumię - ale igła jeździ po płycie a nie talerzu... tak więc hi-tech talerz i krzywa płyta i tak bedzie wpływało na ruch igły

tak więc mamy następujące możliwości:

- idealny talerz, idealna płyta - idylla - nie ma czegoś takiego ;)

- dobry talerz, idealna płyta - wychodzi relatywnie na to samo co pkt 1

- idealny talerz, rzeczywista płyta

- dobry talerz, rzeczywista płyta

liczą się więc ostatnie dwa punkty - wszystko to teraz kwestia jakość / cena

>Rafael<

>Te prowadnice ślizgowe co

>podajesz są do ogólnego zastosowania i masz tam typową tolerancję H7 co daje luz na połączeniu rzędu

>0,015mm <

Wiem myślałem o drganiach łożysk tocznych i widząc tulejki ślizgowe z włókien wspomniałem o nich gdyż jak wiadomo materiały włókniste lepiej tłumią drgania niż materiały krystaliczne / im gęstsze tym lepiej przenoszą drgania/ a jak już ktoś wspomniał w obróbce jest zasada stałego otworu czyli robisz luz jaki chcesz czyli może być pasowanie suwliwe co przy tych obrotach nie powinno być problemem / połączenie bezluzowe , łatwość wymiany łożyskowania /koszt takiej tulejki zapewne niewielki / , powtażalność połączenia po wymianie tulejek.

może to być dobre rozwiązanie na łożyskowanie boczne , a co do kulki to jest chyba rozwiązanie nieśmiertelne i niezastąpione.

pozdrawiam.

>>>josef,

".....- idealny talerz, idealna płyta - idylla - nie ma czegoś takiego ;)...."

Układam na talerzu pokrytym warstwą vinylu longplaya Kari Bremnes "Over en by" (180 g), zakręcam na szpindlu klemę, uruchamiam napęd, opuszczam ramię na płytę. Rozlegają się "cziudiesnyje zwuki", to jest właśnie dokładnie rzeczona idylla, a gramofon wyglada tak jakby nie był uruchomiony. Wkładka oczywiście czyta płytę, ale kręcący się bezszelestnie talerz, porządnie wycentrowana i płaska płyta oraz stabilne ramię sprawiają zdumiewające wrażenie zupełnej statyczności.

Dziwny jest ten wątek. Z wpisów Rafaella wynika, że zrobienie dobrego łożyska przez człowieka nie jest możliwe. Zawsze coś będzie przeszkadzało - a to panewki, a to brak "lusterka", a to P2, a to G3, a to HGW. Łożyska do gramofonów i całe gramofony robią najwidoczniej.....jakieś "zielone ludziki", "gramofonoduszki", "vinylelfy". Na przestrzeni ostatnich 100 lat zrobiły ich setki milionów. Ale żaden nie był dobry - najlepszy jest ten gramofon, który tkwi w głowie "nadkonstruktora" jako zaledwie "idee fix" albo mglisty pomysł.

no więc widzisz Yul - są przyznajesz, że nie masz gramofonu wykonanego z nano dokładnością ale mimo to gra dobrze - i o to mi chodzi - czy zrobienie łożyskowania z proponowanymi wyżej założeniami wniesie do dźwięku wyraźny bonus? czy uczciwie technicznie zrobione łożyskowanie nie wystarcza?

Przestroga!!!Po wykonaniu zbliżonego do ideału mechanicznego gramofonu , po zdobyciu i zastosowaniu w praktyce kosmicznych technologii kładziemy na talerz płytę wykonaną w limitowanej,audiofilskiej serii zaczynamy słuchać licząc na niezapomniane wrażenia-----i du--a.Zapomnieliśmy,że mata jest o 1 mm za wysoka-nie te parametry pracy wkładki.Złe ustawienie najlepszego SME,czy innego,mistrzowskiego dzieła mechaniki precyzyjnej,daje efekty porażające.Co warte jest Ferrari ze ślizgającym się sprzęgłem????Każde urządzenie jest tylko tak dobre,jak "dobry" jest najsłabszy element wchodzący w skład konstrukcji!Na pytanie o granice kompromisu każdy powinien odpowiedzieć sobie przed,a nie po zakończeniu budowy.

Panowie, bardzo dziekuję za pomoc. Z racji tego ze dzis mialem przyjemnosć osobiscie poznać pana Andrzeja oraz posluchać jego dzieł mogę powiedziec tyle....łozysko o dokladnosci 0,00x mozna ze spokoem ducha uznac za zbędne.

"Wystarczajaco dobre" łozysko jakie widziałem daje efekt "stania talerza w miejscu"....zadnego bicia i innych dramatycznych skutków nie słyszałem(dodatkowy bonus to praktycznie zero trzasków - pomimo tego ze gory pasma nie brakowało !) ani nie widziałem(plucie membran) ....mozna spokojnie zalozyc ze będzie to wystarczajace rozwiązanie....oczywiscie przy dynamicznym wywazeniu talerza.

Pozdrawiam

Co wy tam wiecie o łożyskach ;) Pomyślcie jednym małym palcem u ręki przesuwamy 2000 kg bez problemu,jak dla mechanika to orgazm. I co, myślicie jakby łoże nie było idealnie płaskie to to by ruszyło tak płynnie z miejsca, zaraz mi ktoś wyjedzie z poduszkowcem i poduszką powietrzną wysoką na dwa metry ale widzę nie poczuliście bluesa tutaj żadne śmigło nie telepie i jest cicho jak makiem zasiał.Taki stabilny bez drgań z łożyska powinien być talerz,problem wylatującego cicho powietrza też trzeba jakoś rozwiązać.

Może by tak idąc za myśleniem co niektórych zrobić talerz na kole szprychowym z roweru Panowie,tanio i sie kręci

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Praprzodek i protoplasta pierwszego talerza gramofonowego zobaczcie ile w jego masywnym krążku jest dalej uroku i co za design !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafaell, tylko ze tu nie 2 tony a zaledwie moze z 5kg...to raz....dwa że nic w glośnikach nie slychać i nie widać(efekt lopotania membran nie występuje wogóle ! Trzaski prawie jak z CD :))

...do wszystkiego uwazam trzeba zastosować stosowną miarę...ja np. zadowolę sie przy posiłku srebrnymi sztuccami, choć dla kogoś kto "zna sie lepiej" może i bardziej kręcace beda sztućce wykonane precyzyjniej i z np wyświetlaczem informujacym o temperaturze potrawy....czy ja sie czepiam ?:)

Jezeli ktoś pomierzy jakies bardzio dobre łożysko i wyjdą dokadnosci na poziomie 0,00x to obiecuję wrócić fo tematu, na razie sie przekonalem ze przerost formy nad trescią nie dla mnie.

Orgazmy mechaników zostawiam mechanikom, mi wystarcza tradycyjne, ew. audiofilskie ;)

Pozdrawiam

No to zrób wałek i tuleję w tolerancji 7 i po bólu.Mam taki, sam mechanizm gramofonowy-talerz jest z dziurkami (lekki) a obroty daje mechanizm sprężynowy na korbkę z regulatorem obrotów Watta (jak w maszynie parowej) fajnie się to kręci i nic poza tym a byłbym zapomniał jest hamulec ze skurką jako klockiem,żeby się sprężyna bez potrzeby nie rozkręcała

Rafaell, mierzyłeś kiedyś jakies lozysko dobrego gramofonu ? Wystarczy mi taka tolerancja, zeby nie było sonicznej różnicy miedzy Twoim(pewnie nawet dobrym.... ale mam lepszy - 0,000x:)) pomysłem o tolerancji 0,00x ....poproszę o info jakie gramofony taką normę w temacie łozyska spelniają ... póki co pamiętaj 0,000x albo badziewia nie ma sensu robic....dokładnosć 0,00x jest oznaką amatorszczyzny i totalnego braku profesjinalizmu :)

Jaką dokladnosć ma szanse mieć lozysko z np. thorensa poddane regeneracji ? Czy bedzie to dokladnosć 0,00x ?

Serio: z jaką tolerancją są robione łozyska gramofonowe ? I czy to możliwe zeby łożyska świetnych gramofonów ze złotej ery vinylu były robione z dokladnoscią 0,00x ?

Sztuki dla sztuki nie mam zamiaru w tym temacie robić.

To łozysko ma być tak jak pisałem wystarczajaco dobre(nie dla mechanika tylko w towarzystwie dobrych lozysk gramofonowych)

No więc jakie tolerancje są spelnione w gramofonach ? Może jakies przykłady tak jak pisalem, bo ze gramek sprzed wojny o napędzie korbowym nas nie interesuje to moze umówmy się ze od tej pory oczywiste ;)

Moze jakies konkrety ?

Pozdrawiam

Ze strony Scheu Analog:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

=>lancaster, 17 Sty 2008, 21:30

kolega ahaja ci dobrze wstawił ,jak widzisz coś takiego to 1000zł i u nas dorabiane będzie możliwe minimum 500zł

Zalecają na łożysko stal stopową chromową standardowo używaną w łożyskach kulkowych .Twardość zewnętrzna po obróbce cieplnej (jest błąd powinno być 61-63HRC) Wysokość chropowatości Rz przyjął 4mikrometry co jest przy szlifowaniu zgrubnym,jak ci to będą robić to niech przy szlifowaniu wykańczającym uzyskają chropowatość Rz1,6mikrometra (żadne cudo dla szlifierza-czyli 9 klasa chropowatości) Widać że luz został zawężony do H6/h6 co według tabeli daje dla wałka np.10 mm tolerowany wymiar od 0 do 11 mikronów na minusie czyli po naszemu w setce szlifierz musi się zmieścić .Z otworem jest to samo od 0 do 11 mikronów na plus czyli jakbyś nie zmniejszył chropowatosci do 1,6 to by Ci nierówności powierzchni wynosiły aż połowę tolerancji a tak tylko 1/4 pamiętaj że wierzchołki nierówności z czasem się ścierają i wtedy powiększy Ci się luz i dla tego warto mieć bardzo gładką powierzchnię gdyż w okresie docierania bardzo mało tych wierzchołków się zetrze czyli w dłuższym czasie łożysko zachowa pierwotne parametry.

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell, teraz bardzo dziękuję. Napisz mi jeszcze jak oceniasz to łozysko przy łozysku o parametrach jakie proponowaleś wcześniej ?

"Możesz np.na tulejkę dać BA1032 a na wałek większość materiałów do nawęglania które po obróbce cieplnej będą miały twardość powierzchniową 60-63HRC Luz a raczej jego prawie brak zachowaj na poziomie 0,002 do 0,005 mm Tak zrobione detale muszą mieć zachowaną kołowość i walcowość w granicach w/w tolerancji. Ośka wskazane żeby miała najwyższą 14 klasę chropowatości ,czyli lusterko, tuleja niekoniecznie wystarczy toczenie ale musi być zrobione nożem diamentowym żeby nie zatykać mikroporów w których będzie się znajdował smar (nóż musi być super ostry i z dodatnim kątem natarcia) "

Scheu sie obroni ?;)

Pozdrawiam

andrzej analogowy, 17 Sty 2008, 18:52

>GEORG-Nie wymiękaj tylko pamiętaj i bądź cierpliwy!!!Naprawdę warto

>Andrzej <

Chyba kupię sobie bambino i parę płyt a potem /tj. po 10 min. słuchania trzasków/ zacznę coś z tym robić

może łożysko , może ustawię wkładkę a może coś innego.

Do usłyszenia.

=>lancaster, 18 Sty 2008, 08:44

>Scheu sie obroni ?;)

Ja proponowałem klasę wyższą H5/h5 Wałek dlatego musi być lustro (docierany a póżniej polerowany "superfinisch"żeby wierzchołki chropowatości wałka nie niszczyły wierzchołków chropowatości miękkiej tulei z brązu (chodzi o trwałość tulei z brązu- w czasie -czyli nie powiększanie luzu-twardy wałek działa jak "piła tnąca") doliny chropowatości wypełnia dobry smar i wtedy mamy dwie idealnie gładkie powierzchnie (trybologia się kłania)Dodatkowo przy najdokładniejszych łożyskach tocznych różnice między kulkami mamy rzędu 1mikrona a przy polerowaniu można zejść z Rz1,6 mikrona na aż Rz0,05 łożysk kulkowych chośbyś się zesrał nie uzyskasz w tak wysokiej klasie dokładności, TERAZ ROZUMIECIE KOLEDZY Z FORUM DLA CZEGO DO GRAMOFONÓW NIE UŻYWA SIĘ ŁOŻYSK KULKOWYCH,TYLKO ŚLIZGOWE zarówno do talerza jak i do ramienia

Pozdrawiam

Rafaell

Tak w ogóle to nie kupujcie nowo napisanych ksiażek naukowych o starych zagadnieniach, bo są napisane do dupy i o nawet prostych podstawowych sprawach Panowie Naukowcy nie potrafią napisać w prosty zrozumiały sposób (to przykład jak ze studenta zrobićdebila rozmawiajac z nim językiem zrozumiałym tylko dla siebie). Jak widać komunikacja to bardzo ważna dziedzina w życiu, nie wiem czy nie najważniejsza w postępie nie tylko technicznym

Rafaell

do wszystkich zainteresowanych

mam nadzieję że >Rafaell< też będzie usatysfakcjonowany

Ukryta Zawartość

producent elementów łożysk ślizgowych panewki lak i naprawa czopów warto poczytać

pytałem o panewkę fi wew.10 fi zew. 16 L 10 mm cena ok 50zł podejżewam że będą lepsze niż brązowe

Ukryta Zawartość

Hm , proponuję pooglądać stare wkładkognioty , zrozumieć to co się widzi.

Pózniej wygłaszać ciekawe spostrzeżenia w temacie czopowania / łożyskowania osi talerzy.

Sorry ale za 50 zł nic nie ma dobrego.

Ciekawe co przegladarka gogus wrzuci z prawej strony jak wstawie tylko tak :

BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden LubięBARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden

BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden BARDEN USA Barden BARDEN barden

Lubię taki firmy

Pozdrawiam

Rafaell

a gdyby jako łożysko wykożystać cylinderek hydrauliczny nurnikowy ?

opory w uszcelnieniu niewielkie i stałe caly czas olejone powinno być super i koszt może być niewielki a zużycie

i tłumienie drgań powinno zadowolić najwybredniejszych

> Andrzej Analogowy<

no i chyba podniosłeś mnie na duchu właśnie czekap na 2 szt. silników PRM 3,3-19 z regulatorem znalazłem też rurkę z włókna węglowego 1000 mm za 25PLN na ramię jak w wątku o12" ramieniu teraz tylko wybrać łożysko do talerza no i materiał na sam talerz i równolegle posuwać prace do przodu a przy odrbinie cierpliwości i samozaparcia zrobię BAMBINO

pozdrawiam

aha andrzej z kąd wziąłeś materiał na talerz

Materiał na talerz/pleksi o grubości 20mm/ zakupiłem na allegro.Toczenie w lokalnej firmie na precyzyjnej maszynie 50zł.Mosiądz "zabezpieczył "mój dorabiacz od mechaniki,stopy alu też.We Włocławku nie można kupić kawałka materiału" kolorowego",najwyżej całą płytę,lub najlepiej cały wagon.Firmy pracujące w metalu mają upusty i swoje dojścia,więc lepiej zdać się na nich.A

Panowie,

odpalcie sobie ten link. Tam jest relacja i masa zdjec krok po kroku z budowy gramofonu DIY.

Ramiona? Kultowy Dynavector, Micro-Seiki, Kuzma. Zadnych shakin' SME;)

Do kazdej wkladki podpiety jest jeden Krell KPE ref. a nie jakis klon-zabobon.

To musi spiewac, choc pojawily sie problemy z doborem silnika itp.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to poprzeczka poszła do góry.Niby nic nowego ale możliwości wykonawcze....tylko pozazdrościć.Kiedyś zrobię coś takiego i wiem co usłyszę od żony"A kto z tego będzie kurze ścierał....."Znakomity link-dziękuję!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.