Skocz do zawartości
IGNORED

Kubki na transformatory

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś miejsce gdzie można kupić czy zamówić wykonanie puszek na trafa?

Ewentualnie jak ktoś ma doświadczenie w handlowaniu z chińczykami możnaby jakieś większe zamówienie zorganizować.

koszty to kilkanaście $/szt.

a wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-165-100003989 1199877005_thumb.jpg

post-165-100003990 1199877005_thumb.jpg

post-165-100003991 1199877005_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39208-kubki-na-transformatory/

Mialem ten sam dylemat. Poprosilem kolege ktrory jest blacharzem samochodzowym i wyrzezbil mi takie cos jak ponizej.

Szpachlowanie, podklad i wykonczenie zrobilem "w piwnicy".

Nie jest to ideal, ale jak na moje wymagania jest bardzo Ok.

Ukryta Zawartość

post-4217-100003988 1204114367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Podobnie jak Music kubki na trafa zleciłem blacharzowi, który wykonał je z 1 mm blachy, łączenia ścianek zrobił zgrzewane (zgrzewy widać trochę po lakierowaniu).

Lakier piecowy czarny półmat (lakierowałem dwukrotnie, bo nie wstrzeliłem się pierwszym razem z kolorem;)).

Całość wyszła mnie ok 600 zł (obudowy do monobloków i obudowa do pre oraz lakierowanie wszystkiego).

Generalnie polecam takie rozwiązanie.

kubki na transformatory oferuje np. p. Ogonowski z Olsztyna (ten od... transformatrorów ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakładka "akcesoria"

x.

Ukryta Zawartość

> Music

obudowy- klasa, chylę czoła

mam podobny dylemat tyle że poszukuję kubków do tororidów....

najlepiej gdyby były mosiężne(mam marzenia....) ewentualnie ze stali nierdzewnej - całość polerowana i grawerka na wierzchu....(oczywiście to już we własnym zakresie) niestety wyczerpały mi sie pomysły gdzie tego szukać a 200pln za szt to troche przydużo....

Pozdrawiam

Z kubkami do toroidów zdecysowanie łatwiej . Znajdź warsztat co robi tzw drykierkę (wyoblanie) Dasz im materiał w gość drągiem na quasi tokarce nada fason puszki. Tak robią w jednym z warsztatów robiących puchary dla sportowców. Podaj wymiary jutro bedę w okolicy mogę zapytac >

Witam ja kiedys robiłem na zamówienie obudowy do transformatorów z granitu (150 zł sztuka ) tłoczony jest otwór w granicie specjalna wiertnicą (robia takie rzeczy w zakładach kamieniarskich) Oto jeden z moich wzmacniaczy elektronike wykoanała firma iharp audio a ja obudowe. W najblizszej pszyszłosci pewnie wykonam sobie jakis hi endowy wzmacniacz na wielkich transformatorach i swietnych podzespołach tylko musze znalezc kogos kto mi wykona elektronike moze pogadam z Panem Piwowarczykiem (obenie mam jaego amplifona wt 40) ale to czas pokaze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Obawiam się, że 1mm to o połowę za cienkie (im cinciejsze, tym gorsze ekranowanie).

Chyba, że to ma służyć celom wyłącznie estetycznym, jak te z granitu. Chociaż zawsze można od środka wyłożyć

blachą transformatorową...

Temat ten wałkowany był kilka razy na Fonarze i też nie doszliśmy do uniwersalnego, taniego rozwiązania.

Czasem opłaca się kupić trafa, aby uzyskać kubki...

Te z Chin git, (jakieś inne, niż n.p. z DE); co do większego wspólnego zamówienia, to czarno to widzę, ponieważ:

1. Każdy będzie chciał inne wymiary, kolory.

2. Rabat za większe ilości niewielki jest.

3. Ryzyko wtopienia większej kwoty, niż przy małym zamówieniu.

Niedawno otrzymałem paczkę z Chin (ludowych, nie Tajwan, Hongkong), Pani listonoszka piała z zachwytu, że ma w ręcach paczkę z prawdziwego Kitaju !

Paczka była zrobiona "na miękko", w środku 2 pudełka z lampami, lampy całe, pudełka pogniecione, paczka przewiązana sznurkiem, pod nim poszarpany list przewozowy, mokry.

Ponieważ paczka z kraju, gdzie przekazywanie dóbr opiera się na kontroli, a nie na zaufaniu, jak w USA, czy GB,

trzeba się podpisać na liście, który wróci do Chin, jako dowód, że dotarło.

Z trudem znaleźliśmy miejsce do podpisu. Paczki z USA, ta sama Pani węcza mi do ręki bez żadnego podpisywania, no chyba, że nadawca wyśle ją jako registered (po polsku "polecony").

No cóż, jest Kultura i qultura...

W każdym razie poszukam na ebayu i może bezpośrednio w PRC (właściwie, to Kitajcy mnie jeszcze nie oszukali, bo teraz mi się przypomniało, że kupiłem oprogramowanie w USA, a faktura przyszła z PRC, więc jakoś te mieżduradnoje powiązania funkcjonują), dam głos, jak coś będę wiedział.

A, jeszcze o wyoblaniu, miałem o tej technice wytłaczania wzmiankę krótką na studiach( elektronika, przedmiot: PTIK - podstawy technologii i konstrukcji), nadaje się wyłącznie do cienkich i ciągliwych blach (nie wszystkie rodzaje mosiądzu, miedzi), poważną wadą jest konieczność wykonania otworu w środku (mocowanie do napędu).

Nadto powinna być forma z drewna (walec), więc przy jednostkowym zamówieniu pewnie tyż wyjdzie drogo.

No i tylko walce tą metodą można uzyskać, może i dobre do toroidów.

Pytałem kiedyś w firmie ANTYKOR (W-wa, ul. Ewy, Opacz), czy przytną z rury fi n.p. 120 odcinek n.p. 80 mm.

Materiał: stal nierdzewna, grubość ścianki 2 mm. Mówili, że tak, ile kosztuje nie wiem, poza tym, to jest cięcie biaxą, trzeba oddać do tokarza, i dorobić denko, pospawać, malować, od cholery kosztów.

Jest tyż warstat, któren ponoć robi wszystko z kwasówki (nawet zlewy), będę za parę dni wiedział, jakie koszty.

Konkluzja:

Robić DIY, jak wyjdzie, nie udawać HI-END, ma grać, a nie kapać złotem...

Prawdziwy meloman, gdy usłyszy dobry dźwięk, oleje niedostatki obudowy, czy bebechy paskudne na wierzchu.

pzdr

>apasio

dzięki za wskazówki!

w sumie to kilka kroków ode mnie gość spawa kwasówe (byłem kilka dni temu z kominem :)) i nawet nie pomyślalem o kubkach.

muszę podejść i zapytać.

>Prawdziwy meloman, gdy usłyszy dobry dźwięk, oleje niedostatki obudowy, czy bebechy paskudne na wierzchu.

zgoda, ale na moje paskudy już nie mogę patrzeć :)

obiecałem sobie, że z nową obudową będzie przebudowa wnętrza, bo burdel tam że hej ;) i pewnie dlatego ciągle tak stoją.

ale gra!

pozdrawiam

Co do toroidów, to jakiś czas wstecz miałem pomysł żeby użyć (po uprzednim usunięciu magnesu) stalowych kubków do ekranowania głośników.

Np. takie jak te poniżej mogę kupić w sklepie obok po jakieś 8zł/szt., dopytam się czy taniej by nie było bez magnesu(bo takie magnesy kiedyś sprzedawali oddzielnie) i czy większe już mają(ostatnio coś wspominali żeby się w przyszłosci pytać).

Gościu sprzedaje też na alledrogo pod ksywką maxim88.

ps. wymiary tych puszek to:

Średnica zewnętrzna 91mm

Średnica wewnętrzna 88mm

Grubość 1,5mm

Głębokość 33mm

Czyli 60VA toroid się zmieści (ja na zasilające je nakładam).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, koledzy, towarzysze, tak naprawdę kubki te służą do ukrycia nieprzystojnych wnętrzności wzmacniacza, oslonięcia/końcówek do których podłączone są końcówki uzwojeń przed paluszkami audiofila-amatora, jego zony i dzieci, no i do miłych wrażeń estetycznych.

Nawet 2mm blachy żelaznej czasami nie daje nic.

Wszelkie metale kolorowe w ogole odpadają.

• 3 miesiące później...

odświeżam wątek bo w temacie ciągle cisza a przyszedł mi do głowy pomysl.

jakby takie kubki zrobić z rury stalowej?

do kupienia na metry (np. w centrostalu), średnica do pół metra :D, ścianki nawet do 4 cm ;)

kawałek rury, do tokarza żeby było równiutko i żeby dekielek od razu dotoczył i git.

Ukryta Zawartość

tylko jaka stal będzie ok? tam jest ze 20 gatunków.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

qrde Kamil sęk w tym, że tu o preamp chodzi :)

troche się żelastwa nazbierało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawcio - weź taką rurę o grubości ścianki 2mm i będzie ok.

odnośnie aluminiowych odlewów - nie mogę sie dodzwonić do odlewni a podjechać nie mam czasu, nie wiem cholera jakiś urlop może mają...

Nie poddaję sie i będę dzwonił do nich i dzisiaj i next week.

• 4 lata później...

Witam.

Potrzebuję namiary do kogoś kto wykonałby kubki na tranformatory jak poniżej:

IMG_1067.JPG

Chciałem robić z kubków biwakowych, tyle że niestety średnica jakiej potrzebuję to już raczej garnuszek... :)

Potrzebuję 4kubki o średnicy 15cm i wysokie na 9-10cm.

Malowanie proszkowe niekoniecznie, bo mam dojście.

PS. Jeżeli nie uda mi się zamówić okrągłych to ewentualnie tego typu bym szukał:

(zaokrąglone krawędzie boczne i ostre krawędzie górne)

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

hej,

eurosystem(at)onet.eu

napisz do tego człowieka, on ci to zrobi - idealnie, wiem co mówię, bo sam u niego robiłem, utopia też u niego robił. ceny dobre i jakość najwyższa. polecam.

ja też u niego robiłem.. polecam :)

Jakich kosztów mam się Panowie spodziewać u tego człowieka?

Z góry dzięki za namiary.

tanio jak woda w biedronce :)

poważnie !!

Wysyłane z mojego Transformer Prime TF201 za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.