Skocz do zawartości
IGNORED

jaki technics?

kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że kino domowe służy do oglądania filmów.:-) Do słuchania muzyki również służy.:-) A teraz do rzeczy. Śmiejecie sie, bo nie słyszeliście takiego zestawu Technicsa. Co prawda magnetofon RS-BX501 jest taki sobie na tle innych decków. Teraz już go nie używam, bo kasety już dawno wyszły z mody. Odnośnie odtwarzacza CD SL-PS7, słuchałem muzyki na fabrycznym SL-PS7 i uważam, że gra jak odtwarzacze CD innych firm w cenie za 2000-2500 zł. Mowa tu o nowych cenach odtwarzaczy CD, bo teraz kupisz taniej. W salonie Hi-Fi słuchałem kiedyś muzyki na odtwarzaczach CD wysokich modeli Marantza, Denona, Onkyo w cenie za 2000-2500 zł i grały na poziomie fabrycznego Technicsa SL-PS7. Jak wymieniłem fabrycznego SL-PS7 na tego zmodyfikowanego, to aż nie mogłem uwierzyć. To nie była minimalna różnica w brzmieniu, to była wyraźna różnica. Słucham muzyki nagrywanej z MP3 na Audio (teoretycznie powinny być straty). Ja nie słyszę żadnych strat. :-) Dźwięk jest rewelacyjny, czysty, można usłyszeć detale, których nie było słychać na fabrycznym SL-PS7. Wystarczy podłączyć do niego wzmacniacz SU-A800MK2, korektor SH-GE70 oraz kable do kolumn Oehlbacha 2 x 2,50 mm2 (mają lepsze parametry od zwykłych kabli z miedzi beztlenowej OFC), aby uzykać rewelacyjną jakość dźwięku. Najlepiej używać klocków tej samej firmy, bo są oparte na tym samym patencie i efekt murowany. Jakbyście u mnie posłuchali muzy na tym zestawie, to byście nie wierzyli, że to gra Technics i byście szybko zmienili zdanie na temat tej marki. Oczywiście na plus. :-)

Miałem tego SU-A800MK II oraz wersję dzieloną DMII, miałem ten korektor, miałem też tego SL-PS7 (SL-PS840 jest nieporównywalnie lepszy a taniej kupisz) i wiele innych budżetowych klocków technicsa, powiem Ci że NAD310 za 400zł i marantz CD63MKII/KI razem z nim gra o wiele, wiele lepiej :-)

Ogólnie technics prócz kilku klocków HiEnd nie zrobił nic godnego uwagi, mnie najbardziej kręci SL-P2000 oraz SL-Z1000/SH-X1000 którego sobie kupię.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Miałem kiedyś odtwarzacz CD Technicsa SL-PS740A (był taki sobie) i wymieniłem go na SL-PS770A (okazał sie nieco lepszy). A ten SL-PS840 jest dużo lepszy od SL-PS740A? To pewnie tak jakby porównać SL-PS770A do SL-PS770D, czyli minimalna różnica w brzmieniu...

Krzysiekkolobrzeg

Jeśli nie słyszysz strat w mp3 (mp3 można zawsze porównac z orginałem),to wytłumacz mi w jaki sposób słyszysz te wszystkie detale? Chyba że słuchasz tylko i wyłącznie mp3? I skąd ta, Twoim zdaniem, rewelacyjna jakosc dżwięku w mp3?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tak czytam i dosłownie szlag mnie trafia ! Co za idiota ma śmiałość powiedzieć, ze 740 jest gorsza od gównianej 770 ??? Człowieku albo siedzisz tyłem do sprzętu albo wystarczy Ci do brenzlowania jedna kolumna i odrobina łomotu ... Śmiem twierdzić, ze 740 czy 770 czy Bóg wie co na tym klamocie a800 MK2 zabrzmi (bardzo górnolotne stwierdzenie w tym towarzystwie...) tak samo ... Technics to karton i tyle ! 840 jeden z niewielu cd-ów które "zahaczyły" o muzykę a przy tym posiadały odrobinę klasy tej z dużo wyższych półek. Wzmacniacze leżały i kwiczały bo brakowało im prądu. Dobrego Technicsa buraku to nie tylko nie słyszałeś ale chyba nawet nie widziałeś więc najlepiej mów do lustra bo nie masz pojęcia o dobrym brzmieniu. Na koniec mała prośba : wyłącz w tym swoim SU-a 800 korekcję wyłącz choinkę (SH-GE70) i sam sobie odpowiedz czy mógłbyś z tym dźwiękiem spędzić z uśmiechem resztę życia - jesli odpowiesz twierdząco to zalecam zwiękzsenie clonozepanum bo chyba masz atak ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

A jeszcze dla Twojem wiedzy : Zobacz czy miałeś taki zestaw :

SL-P990 , SL-P770, SL-PS900, SL-PS840, SL-PS740, SL-PS770D, SL-PS670, SL-PG590, SL-PS7, SL-P1200

SUA-900 MK2, SU-A800 MK2, SU-A900(to dzielone barahło), SU-A700, SU-V900, SU-VX820, SU-810, SU-V45A

SU-V90D, SU-V690, SU-C3000/SU-A3000, ST-G90, ST-GT550, ST-GT-650,SH-GE90 (3 sztuki), SH-GE70, RS-B 100, RS-BX747, RS-965, RS-B808, RS-B765, RS-AZ7 - to są te co pamiętam. A teraz proszę Cię zamilknij ....

Majale

Ten zmodyfikowany odtwarzacz CD SL-PS7 czyta tylko płyty CD nagrane w trybie Audio, nie czyta plików MP3. Pliki MP3 są kompresowane z płyt Audio, czyli pliki MP3 teoretycznie mają straty. Jak ściągam MP3 (najczęściej o jakości 192 kb/s albo 320 kb/s), to nagrywam je w postaci tracków na płyte w trybie Audio. Ten zmodyfikowany SL-PS7 posiada w sobie wysokiej jakości podzespoły i odtwarzanie na nim muzyki umożliwia usłyszenie dodatkowych dźwięków (detali), których nie usłyszysz na zwykłym sprzęcie.

Technics robil fajne klocki, np gramiaki z serii SP-XX, albo magnetofony RTR. W temacie miniwiez raczej sie nie sprawdzil...

Z nowych klockow wez pod uwage zestaw Creativa 2.1. W tym budzecie to IMO nie najgorsze rozwiazanie.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

krzysiekkolobrzeg, 1 Paź 2009, 23:07

Jak ściągam

>MP3 (najczęściej o jakości 192 kb/s albo 320 kb/s), to nagrywam je w postaci tracków na płyte w

>trybie Audio. Ten zmodyfikowany SL-PS7 posiada w sobie wysokiej jakości podzespoły i odtwarzanie na

>nim muzyki umożliwia usłyszenie dodatkowych dźwięków (detali), których nie usłyszysz na zwykłym

>sprzęcie.

Ty chyba nie masz pojęcia co to jest format stratny. Kompresując do mp3 tracisz bezpowrotnie część danych.

A tak w ogóle skoro twierdzisz, ze twój sprzęt gra tak rewelacyjnie to po co korzystasz z korektora?

Widzę, że ktoś mnie tu obraża. Mowa o forumowiczu "czubsi". Sam jesteś idiotą i burakiem.

Uważam, że 740 i 770 grają mniej więcej na tym samym poziomie. Ty uważasz, że 770 jest gówniana. Nie wiem czy wiesz o tym, ale 770 uzyskała kiedyś pozytywne recenzje w Magazynie Hi-Fi 2-3/96 w stosunku jakości do ceny ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przeczytaj to sobie). A twoja 740 co uzyskała? Modelu 840 nie słyszałem, więc sie nie wypowiem na temat jego brzmienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krzysztofie z Kolobrzegu wsadz sobie w tylek te swoje recencje.

Jak Ci sie tak podoba idz wlacz zestaw Technicsa nie zapominajac o korektorze i sluchaj sobie na Tonsilu. Nie wmawiaj jednak ludziom ze masz znakomity zestaw bo nie masz.

A co panowie przesmiewcy powiecie na fakt ze amplituner z 1978 r Technics SA 5270K zagral u mnie lepiej z kolumnami Audio Note J/Sp niz Krell 300i? (swiadkiem tego byl staszek-s ktory przyjechal kupic ANy)

robix

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Faktycznie uniosłem się więc sorry ! Moja reakcja podyktowana jest tym, że cała wypowiedź kolegi trąca o prowokację a dość już tej na tym forum. za 270 zł; (w takich cenach bywa) 770 jest ok i nic ponad to. 740 ma piekną górę i świetną podstawę basową - dźwięk jest przejrzysty, lekki i fajnie podparty basem - to że tego nie słyszałeś na swoim sprzęcie to akurat zrozumiem (ja też nie słyszałem dopóki nie zacząłem go wpinać w inne systemy...) 840 jest jednak totalnie inna ... Twój "zestaw" świetnie się wpisuje w epokę PRL-u gdzie mniej zamożna część rodziny przychodząc na herbatkę widziała składaka Technicsa i to w zasadzie już samo wystawiało o nim opinię. Ja jeszcze mam magnetofony Technicsa bo posiadam ponad 200 unikatowych taśm CD-ki rozdałem po rodzinie - po prostu dorosłem i zacząłem krytyczniej podchodzić do pewnych kwestii. CD Technicsa to jedynie :

SL-P990, SL-P2000 (ten jest wspaniały ...) i SL-P1200 pod pewnymi względami też SL-PS840 Amen !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

orlin

Prostactwem jest wydawanie sądów na podstawie tylko własnego sprzętu na forum które w założeniu ma być obiektywnym źródłem informacji (dlatego niektórzy - fakt czasem już agresywnie, bo ile można ??? - starają się ten obiektywizm przywrócić). Podniecanie się Technicsem trwa na tym forum z przerwami od długiego czasu i jeśli taka wola to niech Pancio założy wątek na bocznicy jak to jego Technics wpływa na zmianę stanów osobowości czy coś tam ... i nie forsuje oczywistych baboli co do jego walorów sonicznych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

robix

2 Paź 2009, 01:21

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1844 / 1629 / 0

A co panowie przesmiewcy powiecie na fakt ze amplituner z 1978 r Technics SA 5270K zagral u mnie lepiej z kolumnami Audio Note J/Sp niz Krell 300i? (swiadkiem tego byl staszek-s ktory przyjechal kupic ANy)

robix

Gdzies napisalem ze do polowy lat 80-tych to byla zacna firma.

>czubsi

Prostactwem jest również używanie obraźliwych słów, co nazywasz to agresją. Agresja jednak jest również niewłaściwym zachowaniem w stosunku do kogoś, kto tak na prawdę nie zrobił nic złego - a na pewno nic na tyle złego, by być agresywnym i obrażać!

Ja tylko proszę o więcej kultury w stosunku do innych członków forum, żeby chciało się mi tutaj często zaglądać i mieć przyjemność z czytania wypowiedzi kolegów...

Gość

(Konto usunięte)

Piękny wątek :)

Doskonały przykład czym jest audiofilia:

PK-345 to dno, PK-345 mk 2, było troche lepsze, niezły z tanich był SF-1205 (SF-1206 to już była porażka), bardzo dobry był GK-3000, a już super hajend to był MAX-90000 :)))

A wszystko to w oparciu o własne złudzenia i recenzentów i cenę, ZERO argumentów na cokolwiek :)

magia cyferek... generalnie 2 jest lepsze od 1...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

orlin

Zapędzić może się każdy ale tylko prostak nie przeprosi warto o tym pamiętać. Czytających forum interesuje realna wiedza a nie ułuda jaką się kierują niektórzy. To nie jest forum romantyczne i o tym czasami niektórzy zapominają ...

Moge przyjąć przeprosiny od forumowicza "Czubsi". Skoro mnie przeprosił, to widocznie stać go na kulturę osobistą. Nie każdego stać na taki gest. Jeśli kogoś uraziłem na tym forum, to przepraszam. Nie mam zamiaru nikogo tu wyzywać od buraków itp, bo to nie ma sensu. Każdy z nas ma inny gust i niech słucha muzy na czym tylko chce. Niektórzy chwalą nawet sprzęty Diory i nie mam zamiaru ich krytykować. To nie w moim stylu :-)

Większość tu obecnych atakuje markę Technics, więc ktoś musi wystąpić w jej obronie. Ludzie krytykujący tą markę twierdzą, że sprzęt klasy hi-end to wyłącznie klocki, które kosztują parę tys. złotych i uważają ze posiadanie Technicsa to obciach dla audiofila. Ja mam dużą wieżę technicsa 6 lat, jestem 2 właścicielem i nigdy nic sie z nią nie działo, a czasami gra non stop, mało tego- mam kolegę który ma bardziej współczesny sprzęt audio oparty na klockach onkyo i denona i wcale nie brzmi lepiej od mojej wieży. Zgodzę się z jednym, że wzmacniacze i amplitunery tej firmy z niższej półki miały kiepski dźwięk, ale to było celowe działanie inżynierów, aby korektory i procesory dźwięku schodziły lepiej. Ta firma miała olbrzymi potencjał, a jej wyroby odznaczały się niezwykłą trwałością, niezawodnością oraz jakością wykonania, a zarazem charakterystyczną estetyką, której brakuje w sprzęcie współczesnym.

harnas_30

Widzę, ze mamy podobny gust. Ja też uważam, że Technics to dobra firma. Szkoda tylko, że ogólnie niedoceniana. Mogę wiedzieć jaki posiadasz zestaw Technicsa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.