Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mikson,

słucham ostatnio dużo SACD, ale mimo wszystko nie mam nic przeciwko radio internetowemu, wiadomo dopóki nie będzie możliwości streamingu plików DSD lub FLAC 24/96 z audiofilską zabawą nie będzie to miało nic wspólnego, ale radia nie słucham w zastępstwie SACD a tylko jako uzupełnienia gdzieś tam w tle i w tym celu streaming 128, 192 czy 256 mp3 mi wystarcza.

DawidM,

>Ma ktoś jakieś fajne typy, nie chce wydać majątku na to(mniej niż 800zł), aczkolwiek chce by

>to było funkcjonalne i dobrze się prezentowało.

funkcjonalne i żeby dobrze się prezentowało to nie przymierzając X-Z9, ale kosztuje trochę więcej niz 800 zł;( do 800 zł to wydaje mi się że rozsądny byłby zakup squeezboxa, z tym że ten już dobrze się nie prezentuje ;(

PS sam do streamingu używam najtańszego modelu Logitecha "logitech wireless music system" z przetwornikiem Wolfsona (całość kosztowała mnie 250zł) z tym że działa to na zasadzie streamingu muzyki z komputera po bluetoothie a nie bezpośredniego podpięcia pod router do internetu.

ja też słucham strumieni i mp3, ale nie mam kompleksu podłączać to do piano za 1500pln choć słyszę wyraźnie różnicę w jakości pomiędzy zwykłym cd a mp3, radiem z eteru czy internetu , powtarzam miałbym kompleksy albo bym się wewnętrznie z tym źle czuł gdybym podłączał jakościowo słaby sygnał audio do sprzętu kilkukrotnie droższego jak denon za 15tys, chyba że cena tego denona nie jest proporcjonalna do jakości dźwięku przez niego generowanego a tylko podyktowana krótka dizajnerską serią dla fanów denona ;)

Focal + Naim

co do ceny denona to jak mówiłem, nowy CX-3 w Japonii (caly komplet) kosztuje 5500 do 6000zł, także wyceniony jest IMHO bardzo dobrze (u nas niestety ktoś przesadził z ceną).

Dzięki za wpisy..co do Pionnera to naprawdę dobra maszyna, jednak ja już mam Piano plus do tego dokupione kolumny i okablowanie, nie chce tego zmieniać. Produkt od Apple jest ok, Logitech też oferuję sporo. Będę musiał wszystko przemyśleć i zrobić sobie jakąś listę kandydatów. Co do streamingu to oczywiście że nie zastąpi to kopii na audio cd czy sacd, jednak w tym najważniejsza jest muzyka i tak to trzeba rozpatrywać, dostęp do ulubionej, najnowszej bądź nieodkrytej czy niedostępnej w polskich rozgłośniach muzyki, w niezłej jakości(lepsze niż nasze rodzime fm). Póki co czas na odsłuchy Triangli, ach ta marka mnie zauroczyła od pierwszego wejrzenia i usłyszenia, trzeba tylko dobrze je dobrać do zestawu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak już dość dawno ktoś to porównywał i jak na Philipsa gra to bardzo dobrze, jednak w porównaniu z Piano już średnio(mowa o firmowym zestawieniu). Wpisz w wyszukiwarkę. Jeśli chodzi o wygląd tej mini wieży to naprawdę się Philipsowi udał. Jest też taka wada, że urządzenia w tej mini wierzy Philipsa nie działają autonomicznie, tylko stanowią jedną nierozerwalną całość.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>co do ceny denona to jak mówiłem, nowy CX-3 w Japonii (caly komplet) kosztuje 5500 do 6000zł, także

>wyceniony jest IMHO bardzo dobrze (u nas niestety ktoś przesadził z ceną).

podobnie niestety w Polsce zawyżona została cena miniwieży Luxman, tak zestaw choć jak najbardziej ciekawy już niestety zapomniany... prawdziwa miniwieża wysokich lotów

http://www.mkav.co.kr/board/data/NeoClassico_image_window.jpg

asdf0000, 2 Lis 2008, 17:06

>Witam. Mam ciekawe pytanie - a czy realnie kupić jakiś zestaw mini klasy i budżetu PC lub K1000

>tylko bez CD? Wydaje się być pustą tratą kasy...

K1000 wydaje mi się że tak, wzmacniacz ma 3 wejścia cyfrowe i 3 analogowe, więc spokojnie można podłączyć kilka zewnętrznych urządzeń jak squeezbox, sacd player, pc, itd ...minusem jest tylko brak USB DACa i portu ethernetowego, ale jeśli ktoś ma wyjście optyczne np z karty dźwiękowej to nie ma problemu, wzmacniacz K1000 jest obecnie w Japonii na 3 miejscu najlepiej sprzedających się wzmacniaczy (ogółem, czyli też wśród pełnowymiarowych wzmaków)

Dzięki, chodziło mi o to czy można to kupić z punktu widzenia rynku - tzn. czy ktokolwiek sprzedaje sam wzmacniacz K1000 z kolumnami? Znając życie - wszędzie będą tylko całe zestawy w ofercie.

racja, może być z tym kłopot, Polska to nie Japonia :) gdzie normalnie zestawy tego typu kupuje się płacąc za każdy element.... trzebaby zapytać w jakimś sklepie, nie wykluczone że chociaż standardowo sprzedają cały zestaw, mogliby zamówić u dystrybutora sam wzmak, albo wzmak i kolumny...

http://allegro.pl/search.php?string=kolce&category=10

proszę od koloru do wyboru. JTL oferuję też bardzo dobre kolce, z tym że droższe, ale to już wyższa półka. Swoją drogą fajne zdjęcie, ile ja bym dał, żeby mieć takie rozstawienie moich kolumn. W instrukcji Triangli pisze że min. to 2 metry, a ja mam ledwo 70cm :/ i z lewej strony szafę która ogranicza scena kolumne lewej :( ehhh.. Trzeba już zbierać na własne mieszkanko i zrobić je po swojemu ;)

kolce kupisz na allegro, ale zastanów się czy 4 na monitor czy trzy , bo przy 4 może ci się monitor bujać, ja miałem i zrezygnowałem mam obecnie filce , nie wygląda to audiofilistycznie ale jest ok

Focal + Naim

Ja się póki co zadawalam czymś takim.

post-17052-100002266 1225743157_thumb.jpg

post-17052-100002267 1225743157_thumb.jpg

DawidM,

no tak grunt dobrego dźwięku to dobre rozstawienie, 70 cm to niestety za wąsko, sam mam monitorki rozmieszczone w odległości 180cm i jest ok a też dużo przećwiczyłem opcji zanim doszedłem do dobrego rozstawienia, Triangle też pewnie rozwinęłyby dopiero skrzydła na szerszym rozstawieniu...

mikson, 3 Lis 2008, 21:02

>kolce kupisz na allegro, ale zastanów się czy 4 na monitor czy trzy , bo przy 4 może ci się monitor

>bujać, ja miałem i zrezygnowałem mam obecnie filce , nie wygląda to audiofilistycznie ale jest ok

no właśnie czasami widzę że rozstawiają też na trzech... chyba sprawdzę co to za audio voodoo :)

Wiesz prawa kolumna gra niezłą sceną, np. słyszę że jakiś instrument gra w okolicach połowy dystansu między kolumną a mną, oczywiście mocno usadowiony z prawej strony, albo inny efekt kiedy dźwięk właśnie napływa z ściany ku kolumnie. Niestety z lewej strony jest już sporo gorzej:/ Cały czas myślę jak coś zmienić by kolumny zagrały pełniejszą bazą, ogólnie mówiąc by miały lepszą scenę. Jednak na szczęście póki co całość i tak gra nieźle jak na te warunki w których grają ;)

..z tego co mi wiadomo, a przeszukałem gooooogla..tylko w jednym sklepie w Bydgoszczy sprzedaja k-1000 i tylko cały komplet. Na pewno w USa moza kupic wszystko osobno i penie w Japoni.

pozdrawiam

Myślę że z czasem pojawi się w większej ilości, z tym że pewnie tylko w zestawie. Jednak dla chcącego to nic trudnego, kolumny można wypróbować, jeśli się sprawdzą to zostają, jeśli nie..na pewno znajdą kupca na allegro w odpowiedniej cenie.

Ok, podejdźmy z innej strony - bardzo mi się podoba dźwięk PC, lecz nie potrzebuje CD/DVD/MP3, potrzebuje wzmak + radio, wejście analogowe, plusem by było wejście cyfrowe. Coś polecacie? Może głośniki NS333 + jakiś amplituner malutki elegantski? Tylko jaki?

http://www.allegro.pl/item473246205_yamaha_piano_craft_e410.html

kolumny sprzedaż za 400zł - jeśli Ci nie podejdą

Co do playera to nie wiem, na pewno jest lepszy niż większość dvd w cenie do 400zł. To zmodyfikowany najtańszy dvd Yamahy czyli seria DVD-S661. Myślę że warto szczególnie że czarne Piano ma sporo uroku, wg. ciut więcej niż srebrna wersja.

PS. mam nadzieję że ten koleś z aukcji nie słuchał tak muzyki na takim położeniu gałek-Makabra!! Najlepiej gra na ustawieniu środkowym. Jeśli tak, to najlepiej posłuchaj kolumn(ew. zadaj mu takie pytanie), bo mogą okazać się "zajechane". Jeśli cały czas tak grał, szczególnie ponad 9 godz. na głośności. Natomiast sprzęt wizualnie prezentuję się bez zastrzeżeń. Myślę że to bardzo dobra cena, pewnie jeszcze troszkę utargujesz.

Mikson... w e400 OSOBIŚCIE brakowało by mi fukcji "direct". Przyznaję bez bicia (choć na tym forum to troche ryzykowne), że wieczorami (kiedy moje maleństwo już śpi) podczas cichych odsłuchów używam regulatorów basu i wysokich na godz. ok. 14:00, natomiast w ciągu dnia, kiedy pozwalam sobie na głośniejsze granie uzywam funkcji direct. Wydaje mi się, że to przydatna fukcja, bo nie wyobrażam sobie ciągłego kręcenia gałkami. Oczywiście to takie moje osobiste podejście do sprawy :)

Luxmany i winyle 

A odnośnie zdjęcia JVC powyżej to przyznaję, że kurcze z kazda chwila ten zestaw powoduje szybsze bicie serducha... chętnie bym kiedys posłuchał w "normalnych warunkach" :) Szkoda, że jesteśmy porozrzucani po Polsce, bo mozna by było pokusić się o wspóplne odsłuchy naszych maluchów: PC seryjny, PC seryjny z monitorkami po tuningu, Dawidowy PC z Trianglami, PC z moimi Heybrookami, JVC audioholika, Denony, Onkyo i Teac innych kolegów... mogło by być ciekawie :) Rok temu gościłem u siebie kolegów z lubuskiego, ale ze sprzętem trochę innego kalibru... do dziś wspominam ten wieczór, było sporo dobrego dźwieku, sporo ciekawych spostrzeżeń.. tylko sąsiedzi o godz. 23:00 nie byli zadowoleni ;)

Luxmany i winyle 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.