Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@ Viniu

W E810 w menu regulacji masz do wyboru tryb nocny który działa troszkę jak loudness i troszkę jak pewne korekta bez kręcenia gałek. Jednak ja słucham na środkowym położeniu(plus direct gdy słucham troszkę głośniej) prawie zawsze, czasem wieczorami włączam sobie ten tryb nocny w menu.

Co do takiego spotkania to ja byłbym za, tylko trzeba by się zorganizować i ustalić szczegóły.

Szkoda że na AS nie ma jakiegoś pokoju dla mini, przecież jak piszą można tam posłuchać zestawów z każdego pułapu cenowego. Więc dlaczego nie z tego pułapu, który myślę wielu by zaintrygował.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dawid w menu regulacji ?? Yyyy.. przyznam, że albo niedoczytałem tego punktu, albo nie wiem co... zupełnie nie wiem oczym mówisz... ??

Luxmany i winyle 

Jak masz menu Piano w tv, i tam gdzie się zmienia rzeczy dotyczące dźwięku. Na pewno znajdziesz, a jak nie, to będę wieczorem w domu, pomogę. Teraz idę do pracy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czyli jak rozumiem trzeba wejść w menu przez TV ?? To by wszystko wyjasniało... podczas odsłuchu nigdy nie mam włączonego TV, więc pewnie nie wiedziałem, że taka funkcja istnieje ;)

Luxmany i winyle 

Ja na szczęście nie mam problemu z podkładkami... w Heybrookach mam wkręcone kolce. Ale chętnie poczytam o Waszych patentach, bo lada moment przeprowadzam się do nowego mieszkania, gdzie będe miał swój pokój odsłuchowy. Planuję tam ulokować Radmora z monitorkami od Piano. Myślę jednak nad jakimiś stabilnymi podstawkami, bo nie będę miał chyba półki, na której mógłbym ulokować monitorki. Wydaje mi się również, że stawianie kolumn z b-r na tylnej ściance na półkach w bliskiej odległości od ściany może powodować zaburzenia w dźwięku... czy nie zauważacie tego u siebie ??

Luxmany i winyle 

@ Mikson

Fajne Ushery :) Jestem ciekaw jak grają z Piano, bo tej kombinacji nie słuchałem.

@ Viniu

Tak jest w opcjach na tv, oczywiście to sobie można zmienić i tv wyłączyć, bo i po co ma kolidować z dźwiękiem i psuć jakość. Tam też są opcje up-samplingu, ale jak masz połączenie dobrym interkonektem to najlepiej to wył. Sprawdza się w cyfrowym połączeniu.

Co do moich mini nóżek z Triangli to już były wbudowane standardowo. Więc nie mam możliwości je na nic innego zmienić. Mam pytanie czy ktoś wie gdzie mogę dostać zwory z bardzo krótkich przewodów, bo chciałbym je wstawić zamiast pozłacanych blaszek.

post-17052-100002089 1225917893_thumb.jpg

Witam wszystkich !! Też jestem w posiadaniu małych Usherów tylko że u mnie grają z Teac Reference 300

Nawet fajnie i przyjemnie . Chetnie bym posłuchał jak te ushery grają np. z Piano tak wychwalanym na tym forum .

Teac to też bardzo dobre mini, też bardzo ciekawa konfiguracja, chyba coraz bardziej będzie Nam zależeć na jakimś spotkaniu użytkowników tego tematu. Co do powtórzenia za mną, spoooko, nic się nie stało ;) Mam nadzieję że ktoś mi odp. na moje pytanie.

DawidM, Twoje Triangle akceptują banany, więc na Twoim miejscu ubrałbym kable w banany, a zamiast blaszek dałby poprostu kawałki Twojego kabla głośnikowego. Tak zrobiłem w Swoich Heybrookach, a podpowiedział mi to kolega HYBRYD. To dość częsty zabieg. Prosty, ale skuteczny :)

Luxmany i winyle 

-> p4mat... zanim zakupiłem swojego Piano, tez miałem chrapkę na Teac'a, ale serii 500. Były na allegro, ale niestety, to już wyższa półka cenowa i to bez kolumn, dlatego wybór padł na PC. Co prawda jeszcze nie jestem przekonany do mojej konfiguracji z moimi podłogówkami, ale ciągle czekam na dotarcie się ;)

DawidM... nie mam teraz możliwości sprawdzenia tej funkcji, o której piszesz (niestety małżonka uwielbia oglądać YOU CAN DANCE hihi), ale czy mógłbys jeszcze napisać, czy jest ona pomijana w trybie "direct" ??

Luxmany i winyle 

Kabelki mam z bananami, jednak nie rozumiem jak to wygląda jeśli chodzi o zastąpienie tych pozłacanych wzór kawałkami druta. Tzn. widziałem to w innych kolumnach ale nie wiem jak takie coś dostać bądź zrobić?

Tu zdjęcie.

post-17052-100002083 1225920878_thumb.jpg

DawidM... ucinasz kawałek kabla głośnikowego, zdzierasz po centymetrze z każdej strony z izolacji, odkręcasz gałki i zamiast blaszki wkręcasz w miejsce, gdzie daje się gołe kable :)

Luxmany i winyle 

Viniu, 5 Lis 2008, 22:30

>DawidM... nie mam teraz możliwości sprawdzenia tej funkcji, o której piszesz (niestety małżonka

>uwielbia oglądać YOU CAN DANCE hihi), ale czy mógłbys jeszcze napisać, czy jest ona pomijana w

>trybie "direct" ??

Co do funkcji, to w pliku posłałem Ci na PW skany do dwóch stron z instrukcji które mogą być pomocne, czyli z tego co tam piszę tryb nocny działa tylko na dvd. Mój błąd.

DawidM, mam pytanko odnośnie Triangle:

1. Czy o takich mówisz? http://www.kino-domowe.pl/go/_info/?id=1146

2. W opinii pisałeś że porównywałeś ich z NS333 - i jaka jest różnica?

3. Czym się różnią od "standardowych" PC? Które z kolei zachwyciły mi rozdzielczością oraz "ostrością" dźwięku. Czy przy takich preferencjach polecasz Triangle?

G00, 4 Lis 2008, 14:03

>..z tego co mi wiadomo, a przeszukałem gooooogla..tylko w jednym sklepie w Bydgoszczy sprzedaja

>k-1000 i tylko cały komplet. Na pewno w USa moza kupic wszystko osobno i penie w Japoni.

>

>pozdrawiam

no tak, jak widzę nie najlepiej z dystrybucją K1000 w Polsce...ciekawe czy np. sklep Top Hifi zdecyduje się na jego sprzedaż, pamiętam że widziałem u nich w sklepie na półkach Yamahę Piano, gdyby dodali Kenwooda można by go spokojnie posłuchać i ocenić jak gra, czy zasadnie przyznano audio excellence bronze award w Japonii, a nie kupować w ciemno z internetu. Przydałaby się też jakaś recenzja w naszej prasie, ciekawe gdzie uplasowano by ten zestaw mając na uwadze inne mini hi-fi w tym przedziale cenowym :)

asdf0000, 5 Lis 2008, 23:28

>DawidM, mam pytanko odnośnie Triangle:

>1. Czy o takich mówisz? http://www.kino-domowe.pl/go/_info/?id=1146

>2. W opinii pisałeś że porównywałeś ich z NS333 - i jaka jest różnica?

>3. Czym się różnią od "standardowych" PC? Które z kolei zachwyciły mi rozdzielczością oraz

>"ostrością" dźwięku. Czy przy takich preferencjach polecasz Triangle?

Ad.1 Tak to te.

Ad.2 & 3

Tak porównywałem je m.in z tymi Yamahami NS333, i te Yamahy mają niezły głośnik wysokotonowy, jednak ten w Trianglach to jest wyższa półka, gra bardziej precyzyjnie, oddaje wszelkie detale, jest bardziej rozdzielczy itd. Mówiąc krótko jest lepszy. Poza tym lepiej zgrywa się fazowo z głośnikiem nisko-średniotonowym. Kolumny różnią się głośnikiem nisko-średniotonowym i właśnie dla Piano który gra ciepławo i jest trochę poluzowany na dole, lepiej sprawdza się zawieszenie głośnika w postaci nasączonej latexem tkaniny, uformowanej w kilka małych fałd. Poprawiając mikrodynamikę, lepiej kontrolując bas i membranę na wychylenia. Chociaż typowe zawieszenie gumowe też oczywiście się sprawdza, jak i różne materiały użyte w kolumnach, każdy ma swój gust brzmieniowy i na coś innego zwraca uwagę. Co do różnic względem monitorów od Piano to sporo lepsze wyższe tony, średnica bardziej plastyczna, lepsza dynamika brzmienia, lepsza przestrzenność i scena, natomiast jeśli chodzi o zejście basu w dół to tu gumowe zawieszenie pozwalają na ciut więcej. Jednak czytając Twoje "o mnie" myślę że w tej muzyce spełnią się w 100%. Jeśli masz pomieszczenie większe niż 17/18m2 to polecał bym już tutaj Comete Es albo Titusa ES. Identyczny układ głośników z tym że mają większy nisko-średniotonowy. Recenzje masz w www.highfidelty.pl

Witam wszystkich.Jestem na tym forum nowy i chciałbym prosić was o porównanie i wypowiedź na temat 3 mini systemów ponieważ mam dylemat co wybrać.Zastanawiam się miedzy Yamahą Pianocraft E410,Denonem D-M37 a jakimś małym Onkyo w stylu od CS-315 do CS-515.Możecie też dorzucić coś od siebie.Pokój w którym ma to grać ma około 10-12 metrów (dokładnie nie mierzyłem).Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to ogólnie wszystko z trochę większym naciskiem na muzykę elektroniczną.Kwota jaką mogę przeznaczyć to 1500pln.Prosiłbym też o sugestie w doborze kabli głośnikowych i sygnałowych oraz jak to możliwe to standów oraz ustawień kolumn.Pewnie wątek z tym dylematem był już nie raz na forum ale nie zauważyłem żadnych opinii na temat modelu Denona.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Poczytaj wątek, kolumny Piano, muszą mieć min. 20 cm luzu z tyłu, a po bokach oczywiście więcej. Nowego Denona nie słyszałem, Onkyo gra gorzej od Piano Crafta(rozdzielnego). Mówiąc krótko żadnego min nie ustawisz na meblościance(możesz, ale nie będzie to grać). Polecam zrobić sobie półkę, najlepiej standy, może też być duża Komoda.

Najlepiej bedzie jak posłuchasz sprzętu który cię interesuje ( oczywiscie jak masz możliwosc).

W tedy wyrobisz sobie opinie i wybierzesz ten sprzet który najbardziej ci bedzie pasował.

Osobiscie nie kupował bym mini np. philipsa !!Nie polecam (ale to jest moja opinia) co do tego sprzetu

Tak, z wpisów powyżej wynika, że Piano Craft ma nową odsłonę, tak że może lepiej poczekać na pojawienie się go w Polsce i pierwsze recenzje. Dotychczasowy model jest świetny w relacji do ceny, sam go mam (e810), ale może nowy będzie jeszcze lepszy.

A tak przy okazji chciałem się przedstawić, jestem nowy na tym forum, mimo, iż temat znam na pamięć, bo śledzę go od kilku miesięcy.

Sam mam PC e810 (konetk Alphard Da Vinci HE8CR, głośn. Real Cable TDC 300, sub Koda 550) i interesuje mnie modyfikacja monitorów, ewentualnie zmiana na inne, choć w porównaniu z innymi forumowiczami, mam trudniejsze zadanie, bo słucham też rocka (Coma, Tool, grunge) i oprócz wszystkich cech dobrego dźwięku (a zwłaszcza przestrzenności), potrzebuję głośników z "mięsem". Bardzo cenię wszystkie wpisy, zwłaszcza ostatnie DawidaM i Miksona odnośnie grania Piano z innymi głośnikami, ale z tego co czytam wynika, że te modyfikacje nie pozwolą się cieszyć muzą rockową. Zmieniłem okablowanie monitorów Piano na DNM Reson i jest bardzo fajnie, dźwięk cofnął się za kolumny, bas lepiej kontrolowany i ciut niżej schodzący, ale chyba troszkę mniej mięska:( Dlatego mam dylemat, czy dalej modyfikować, czy do ostrego grania zostać przy dotychczasowej konfiguracji. Dylemat jest tym większy, że słucham też coraz więcej jazzu (Jousha Redman, Contemporary Noise Quintet) i muzy delikatnej, gdzie szukam trójwymiarowości i przestrzeni. Dlatego nie wiem co mam zrobić żeby mieć w dźwięku to wszystko.

Ps. odnośnie wątku podkładek pod monitory, to polecam podkładki które kupiłem na Allegro, połączenie neoprenu z korkiem, działają jak platforma antywibracyjna Troksa, mam je też pod cd, generalnie bardzo zmieniają dźwięk w pianomonitorach, które całkowicie przestały drgać, bardzo duża zmiana dźwięku, głośniki przestały dudnić, kilka dni się przyzwyczajałem, miały większy wpływ na zmianę dźwięku niż zmiana konektu czy kabli głośnikowych. W najbliższym czasie wrzucę zdjęcia mojego zestawu, licząc na rady doświadczonych kolegów z forum

Pozdrawiam Marcin093

A prpopos propozycji sprzętu, to miniwieża Philips MCi500H dostała nagrodę Eisa 2008, ponoć całkiem dobrze gra poza zbyt dużą ilością basu i ma twardy dysk 160 GB, tu krótka recenzja z Audio

http://www.audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&id=24&katId=9

a cena w necie już poniżej 1500 zł.

post-19254-100001614 1226352404_thumb.jpg

Dzięki panowie.Teraz to już sam nie wiem,co robić.Pianocrafta słuchałem w MediaMarkt ale nie posłuchałem właśnie Denona.Jest ktoś na forum kto ma jakieś mini tej firmy?

klkck

Dzięki panowie.Teraz to już sam nie wiem,co robić.

Przede wszystkim to się nie napalać.

Od około 1.5 roku słucham Denona D-F102.W porównaniu z Pianocraftem gra cieplejszą barwą dźwięku.

W pierwszych miesiącach sporo eksperymentowałem z tym zestawem, dzięki czemu poznałem jego słabe punkty.

Z oryginalnymi monitorkami i okablowaniem (wersja srebrna monitorów, są jeszcze czarne ale o tych nic nie potrafię napisać )gra nie ciekawie.Dopiero po wymianie interkonektu na DNM Reson i kabli głośnikowych na Wire World, oraz drobnej przerubce zacisków do mocowania kabli w monitorach (ważne),sprzęt pokarze co potrafi - a potrafi naprawdę sporo.

Ze względu na to że nie mogę odsunąć kolumn na odpowiednią odległość od ściany, dokupiłem subwoofer Jamo200, w związku z tym basu mam pod dostatkiem.

Zaletą sprzętu jest duża ilość gniazd przyłączeniowych,pełny timer, łatwa obsługa plików mp3 i oczywiście ładny design (Pianocraft z wyglądu to już trochę przeżytek - według mnie)

Jedyną wadą która mnie wkurza, jest to że podczas używania timera trzeba pamiętać o odpowiednim ustawieniu głośności przed wyłączeniem, ponieważ sprzęt nie zapamiętuje tej opcji.

Nie potrafię fachowo określić brzmienia "góry" "środka" i "dołu" ale śmiało mogę napisać że dźwięk jest czysty, dokładny w detalach i co ważne, nawet po wielu godzinach głośnego słuchania nie męczy uszu. Pozdrawiam.

Nie zapominajmy o nowym kenwoodzie ;) Bo to zapewne też dobra maszyna. Tylko ciekawe kiedy go posłuchamy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.