Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za miłe słowa:-) Dawno nie pisałam nic na forum, ponieważ byłam przez 8 m-cy we Włoszech i miałam dostęp do netu jedynie w komórce. Cały czas jednak śledziłam maoje ulubione forum. Powoli zaczynam przymierzać się do zakupu nowego sprzętu audio. Reloop i Tannoye przejął mój brat, który ma większy metraż w domu i u niego wzmacniacz może rozwiąć skrzydła. Jeżeli chodzi o moje preferencje brzmieniowe to po dłuższym osłuchaniu się ze sprzętem muszę stwierdzić, że bardziej skłaniam się w kierunku dźwięku, jaki oferuje nam Yamaha Pianocraft. Powoli zaczynam też gromadzić fundusze i jeżeli nowe modele YPC będą rówie udane, albo jeszcze lepsze od swoich poprzedników, to chyba skuszę się na drugi system yamahy w moim domu. Bardzo ciekawi mnie też jak brzmią mini-wieżyczki Marantz, ale mało jest opinii w necie na ich temat. Szkoda że mieszkam w małym mieście, gdzie nie ma jakichkolwiek możliwości, żeby wybrać się na odsłuchy. Pozstaje śledzenie informacji w necie i opieranie się na recenzjach innych forumowiczów. Bardzo fajnie, że na forum ukazał się temat o miniwieżach, bo jak dowodzi tego słuch wielu osób- mogą one nie tylko ładnie wyglądać, ale i całkiem przyjemnie grać. Oczywiście po jakimś czasie znowu marzymy, żeby coś udoskonalić w naszym małym sprzęcie, więc na pierwszy ogień idą kabelki, potem kolumny:-) Ja przetestowałam swoją YPC z Tannoyami Mercury i dźwięk mi się podobał ze względu na głębię i piękną średnicę, niestety odczuwałam pewnien niedostatek wysokich tonów. Nie wybrzmiewały one tak jak z oryginalnym kolumnami, pomimo że czasem przy średniej jakości nagraniach słychać delikatną metaliczność w wysokich tonach. Mimo wszystko na razie YPC słucham w oryginalnym zestawieniu. Szkoda że nie mogę usłyszeć jak grają Triangle...,ale czytając opis Dawida mogę się tylko domyślać, że to może być niezykle udane zestawienie...:-)

tannoye mają słabą górę więc z piano zagrały bardzo ciemno, marantza słuchałem raz w salonie mieli podłączone do niego małe b&w 686 grało to słabo ostro raczej mało muzykalnie w porównaniu do piano i bez dynamiki ta wieżyczka ma słabe końcówki które nie dały rady napędzić b&w,

czy nowe piano będą grały lepiej? fajnie by było ale wątpię, może jedynie ta nowa 1330 ( jak pamiętam ) ma 2x70W więc może być godnym rywalem obecnej e410 czy e810,

ja też mam udane zestawienie z usherami s520, ciepło muzykalnie ale bez zamulenia, świeżo z dużą ilością powietrza z łatwym odrywaniem się dźwięków od głośników i nie męcząco przy długim słuchaniu,

właśnie to jest fajne w piano że ten sprzęcik daje radę napędzić trudniejsze kolumny niż by się wydawało i można śmiało wymieniać monitory na takie które nam podpasują w systemie,

jedyne co mi brakuje w piano ale w tej cenie nie można tego wymagać to bardziej czyste dźwięki z większą ilością informacji w górnych rejestrach bez lekkiego zapiaszczenia wcześniej miałem ampli 5.1 rotela i miał zdecydowanie większą rozdzielczość dźwięku ale moim zdaniem był mniej muzykalny bardziej ostry dynamiczniejszy i niestety ale męczący, co nie znaczy że piano jest zamulony ale wielokanałowe kinowe kllocki są robione bardziej pod kino i efekty niż muzykę ,

moim zdaniem obecne ceny piano są bardzo dobre ale prawdopodobnie już nie długo bo kończą się stany magazynowe obecnych e410/810 i pewnie przestaną je produkować jak nie zrobili już tego.

pozdr

Focal + Naim

co do metaliczności to faktycznie jest wyczuwalna ostrość, nie ukrywam że cd od piano właśnie tak podaje sygnał dlatego trzeba ic wymienić na taki który ten sygnał zmiękczy tak jak nam to odpowiada, ja jeszcze nie wymieniłem ic ale przymierzam się do tego http://www.audiosystem.com.pl/produkt/229/prism-300a a najlepiej tego ale może używkę jak upoluję http://www.audiosystem.com.pl/produkt/230/spectrum-1a

Focal + Naim

@ Dorothy & Mixon

Te forum uzależnia, jakkolwiek by ono nie było, i chociaż zdarzają się czasem dziwne i irracjonalne wpisy, czy takie gdzie opcja szukam jest dla nowych userów niewidoczna to jednak ma w sobie to coś(dzięki oczywiście znającym się na rzeczy kolegą i koleżanką z forum). Z tych nowych Piano-jedynie powalczenia z E410 i E810 widzę w MCS 1330 które może zaoferować lepszej jakości dźwięk, jednak oczywiście z opinią warto wstrzymać się do testów takiego urządzenia. Co do moich przyszłych ewentualnych zmian to jeśli zostanę przy Yamaszce to zakupię system serii 700 lub 1000, ew. jakiś misz masz elektroniki Vincenta, Yamahy i Ushera. Oczywiście Piano i tak i tak zostanie jako system nr.2. To jednak odległa przyszłość i póki co moje obecne zestawienie w 100% mnie zaspokaja.

Co do interkonektów to ja miałem wcześniej Sommera The spirit(wypożyczony-bardzo dobry w tej cenie), a posiadam Tara Labs Prism 200a i to był strzał w 10 jeśli chodzi o nowe :)

Nie ma co przesadzać z jakością kabli, bo te za drogie nie zdadzą testu z sprzętem z tej półki. Myślę że 1015% ceny całego systemu to cena dobra na okablowanie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

tak masz rację że też nie należy przesadzać z kasą na kabelki, natomiast ja też sobie zęby ostrzę na a-s1000 :) cały komplecik z cd można wyrwać nawet za 5tysi plus dobre monitory i tylko słuchać muzyki .... :)

ale tymczasem piano świetnie daje radę , i być może zostawię go w sypialni docelowo :)

Focal + Naim

Witam serdecznie wszystkich i zgłaszam się do Klubu.

Natchniony forum, a konkretnie tym tematem, postanowiłem zaryzykować i zakupiłem, pokazywany kilkukrotnie tu, system Kenwood K1000. Szukałem czegoś ładnego, niedrogiego i w miarę dobrze grającego jako drugi system, czegoś do sypialni. W swoim mieście miałem dostęp jedynie do systemów Yamahy i tańszego Denona D37, ale do końca nie spasowały mi, a wydawanie kasy na droższe mini systemy Denona serii CX wydawało mi się absurdalne. Tu przyszedł mi do głowy Kenwood, który na chwilę obecną jest na drugim miejscu sprzedaży w Japonii, zaraz za serią CX Denona. Dodatkowym, a może i kluczowym czynnikiem powodującym mój zakup była jednak fenomenalna cena zestawu Kenwood’a w Polsce. Cena komponentu serii CX Denona to 120.000 Y, u nas 4995zł, komplet K1000 to około 150.000 Y, a jest u nas dostępny za 2300zł!!!, z dostawą 2340zł. Nie wiem, o co chodzi, ale wg mnie jest to rewelacyjna cena, wręcz jakaś omyłkowa, bo jeśli nawet by tylko przeliczyć po kursie cenę japońską to wychodzi ponad 4900zł, a ceny sprzętu w Japonii są z reguły niższe niż w naszym pięknym kraju. Tak czy owak zestaw stoi już na półce, kolumny również, ale w najbliższych dniach mam dostać standy StandArtu.

System na razie się wygrzewa, a z pierwszych odsłuchów mogę powiedzieć, ze to naprawdę gra, dźwięk jak na takie mini jest wysokiej próby. Nie mam żadnego dyskomfortu przechodząc z „dużego” pokoju do sypialni odpalając swoje ulubione płyty. Więcej postaram się napisać jak dojadą standy. Co do wyglądu to mogę jedynie napisać, że jest bajeczny, przynajmniej dla mnie. Jakość wykonania jest rewelacyjna, w szczególności kolumn, które są pokryte naturalnym, przepięknym czereśniowym fornirem. Możecie nie uwierzyć, ale jakość stolarki przypomina tą widzianą w serii Nautilus z B&W, sam miałem 805 i wiem, co mówię. Zresztą za niedługo postaram się wkleić jakieś foty.

Witamy, witamy :)

Twój opis, posiadany sprzęt tylko zaostrzył mi apetyt na Twoją relacje z brzmienia(jak już ocenisz że sprzęt się wygrzał), jak i na zdjęcia pokazujące te małe cudeńka. Swoją drogą doszedł Nam jeszcze jeden system i argument do zorganizowania jakiegoś spotkania w przyszłym roku.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Prezentuję się zacnie :) Chętnie bym go posłuchał tylko nie ma póki co gdzie :/ Widzę że posiadasz konsolę, tylko nie wiem czy ona służy jak BL odtwarzacz czy grasz też w gry, ja stoję po drugiej stronie barykady tej generacji czyli mam X360. Wcześniej miałem PS2 i Xboxa.

Pozdrawiam

W gry gram bardzo rzadko, PS3 to takie centrum rozrywki DVD,BL,Divx,foto, ale przede wszystkim używam jej do słuchania muzyki mam podpięte 2 dyski zewnętrzne jeden 2,5" 320GB i drugi 3,5" 1TB, mam w tej chwili zrzucone na nie około 1000 tytułów, wszystko w bezstratnym formacie WAV. Jestem konformistą i już nie chcę mi się chodzić do szafki wyszukiwać konkretnej płyty, a tu jestem znaleźć dowolny tytuł w kilka sekund. Dlatego też tak bardzo mnie ucieszył fakt, że Kenwood może pracować jako zewnętrzny DAC, a kości ma bardzo przyzwoite (Wolfson WM8740).

widać że k1000 to kawał solidnie wykonanego sprzętu, jestem ciekaw jak gra w porównaniu do piano, bardzo ładny panel frontowy z aluminium i fajne pokrętła, bardzo ładny, miłego słuchania :)

Focal + Naim

Jeszcze kilka zdań odnośnie technicznej strony zestawu. System Kenwood’a ma kilka bardzo przydatnych funkcji, które nie często trafiają do takich systemów. Dla mnie bardzo ważne jest to, że wzmacniacz może pracować jako przetwornik C/A, można podłączyć 3 urządzenia cyfrowe. Sam odtwarzacz z wzmacniaczem spinamy również tylko cyfrowym kablem. Ciekawą rzeczą, której jeszcze nie sprawdzałem jest system akustyki pomieszczenia. W komplecie dostajemy mikrofon, który podłączony do zestawu mierzy akustykę pomieszczenia, a zestaw ją dopasowuje, wprowadzając odpowiednie korekty. Mamy też osobną regulację barwy dla sekcji basu, średnich i wysokich z trzema punktami częstotliwości dla każdej z nich. Ktoś wcześniej pisał o trudnościach, w czasie nocnych odsłuchów, z dobraniem odpowiedniej głośności. Tutaj takiego problemu w ogóle nie ma, regulacja głośności jest bardzo precyzyjna, dodatkowo jest system ClearA, który aktywowany obniża moc wzmacniacza i ustawia regulacje w całym zakresie od -88dB do 0 z dokładnością, co 0,5dB, super sprawa.

Pozdrawiam

Sergiusz,

gratuluję zakupu :)

PS osobiście cenię sobie dużą liczbę wejść (cyfrowych/analogowych) wzmacniacza Kenwooda, można spokojnie podpiąć SACD player(po analogu), konsolę (cyfrowym wejściem z wykorzystaniem DAC WM8749), i np squeezebox'a ((cyfrowym wejściem z wykorzystaniem DAC WM8749)...do tego jeszcze 3 wejścia zostają :)

Sergiusz, 4 Gru 2008, 16:01

>Jeszcze kilka zdań odnośnie technicznej strony zestawu. System Kenwood'a ma kilka bardzo

>przydatnych funkcji, które nie często trafiają do takich systemów. Dla mnie bardzo ważne jest to, że

>wzmacniacz może pracować jako przetwornik C/A, można podłączyć 3 urządzenia cyfrowe. Sam odtwarzacz

>z wzmacniaczem spinamy również tylko cyfrowym kablem. Ciekawą rzeczą, której jeszcze nie sprawdzałem

>jest system akustyki pomieszczenia. W komplecie dostajemy mikrofon, który podłączony do zestawu

>mierzy akustykę pomieszczenia, a zestaw ją dopasowuje, wprowadzając odpowiednie korekty. Mamy też

>osobną regulację barwy dla sekcji basu, średnich i wysokich z trzema punktami częstotliwości dla

>każdej z nich. Ktoś wcześniej pisał o trudnościach, w czasie nocnych odsłuchów, z dobraniem

>odpowiedniej głośności. Tutaj takiego problemu w ogóle nie ma, regulacja głośności jest bardzo

>precyzyjna, dodatkowo jest system ClearA, który aktywowany obniża moc wzmacniacza i ustawia

>regulacje w całym zakresie od -88dB do 0 z dokładnością, co 0,5dB, super sprawa.

>Pozdrawiam

Korektor akustyki to fajna sprawa, sam w przyszłości coś takiego zamierzam nabyć(cholernie drogie jeśli chodzi o dobrej jakości sprzęt) bo to poprawia brzmienie, co do korektorów barwy dźwięku to nie używam bo ustawione są na neutralu(środek) i nie ruszam, bo gra to tak najlepiej. Audio CD zaś odtwarzam tylko na Pure Direct. Jeszcze raz gratuluję zakupu, możesz coś więcej napisać o kolumnach.

Sam osobiście też zawsze słucham na Flat, ale od przybytku głowa nie boli. Jak puszczę u siebie płytę testową, to mam kilka modów pomieszczenia gdzie wzbudza się jakaś częstotliwość. W K1000 możesz sobie tu i ówdzie coś ująć o decybel lub dwa, a masz do wyboru aż 9 częstotliwości (60Hz,100Hz,150Hz,1kHz,2kHz,3,5,7 i 10kHz). Do tego masz 3 pamięci tych ustawień + ustawienie Direct.

Co do kolumn, to jak pisałem już wcześniej jakość wykonania powala, szczególnie, jeśli uwzględni się polską cenę, bo w japan same kolumienki to w przeliczeniu ponad 1800zł, czyli niewiele mniej niż dałem za komplet. Od strony technicznej wiele Tobie nie napiszę, ale przesyłam bezpośredniego linka do kolumn:

http://66.102.9.104/translate_c?hl=pl&sl=ja&tl=en&u=http://www.kenwood.co.jp/j/products/home_audio/acoustic/ls_k1000/index.html&usg=ALkJrhgwVm2oZSUhIZ74UTIxpBFs7Rf3CQ

strasznie długi link :)

co ciekawe nie tylko cały zestaw Kenwooda jest na drugim miejscu sprzedaży mini hi-fi w Japonii, ale sam wzmacniacz R-K1000-N jest na drugim miejscu najlepiej sprzedających się wzmacniaczy (włączając w to wzmacniacze pełnowymiarowe)

post-17470-100009888 1228426645_thumb.jpg

Trzeba przyznać, że Kenwood wygląda bardzo interesująco i również bardzo jestem ciekaw jego brzmienia. A przy okazji.. jakiej średnicy jest woofer w tym zestawie ??

Luxmany i winyle 

Już znalazłem informację, że woofer ma 12cm... czyli przedział Yamahy NX-800. Tym bardziej jestem ciekaw porównania do PC ale i innych mini z wyższej półki... :)

Luxmany i winyle 

A ja jakoś nie mogę się przekonać do wzmacniaczy cyfrowych (czy one rzeczywiscie takie dobre).Osobiście wolę tradycyjne wzmaki dla mnie lepiej grają - chociaż tego Kenwood K1000 nie słyszałem i trudno mi co kolwiek powiedzieć na jego temat

Co do wzmacniaczy cyfrowych, to jeśli dana firma wie jak je zastosować i efekt jest zadowalający to czemu nie, wzmacniacze cyfrowe znajdują swoje zastosowanie wszędzie tam gdzie jest mało miejsca, potrzebna jest niska emisja ciepła i wysoka sprawność. Myślę że niech dalej się rozwijają i będą tam gdzie sprawdzą się najlepiej. Tylko nie dajmy sobie wmówić że cyfrowy równa się automatycznie lepszy. Dla obu jest miejsce na szerokim rynku audio.

chyba chodzi o redcoon.pl bo tamten link nie działa.

Co do standów to moje mają być w przyszłym tygodniu. To wstawię zdjęcia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.