Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ALTON, 21 Gru 2008, 10:27

>Sam używałem Ipoda w roli źródła dźwięku i powiem szczerze - to się nie nadaje ! Przede wszystkim

>ergonomia użytkowania - małe to, lekkie, dobry kabel nie pozwoli stacji ustać stabilnie bo ją będzie

>ściągał ze sobą. Ipod ma tak mały wyświetlacz że pilot na dobrą sprawę do niczego się nie nadaje - i

>tak trzeba podejść na metr do ipoda i "zmieniać" opcje. Poza tym dźwięk - to jednak nie to.

Stacja dokująca najlepiej się sprawdza z zestawami do tego przystosowanymi, w przypadku mini denona nie ma potrzeby podchodzenia do ipoda, tak samo z kablami, nie zawsze gruby musi być najlepszy.

DNM RESOPN - kabelek który wygląda jak kawałek antenki a brzmi lepiej od Tara Labs i jeszcze jakiegoś z którym go porównywałem, oczywiście w połączeniu z DF102.

Puki co ipod nie zastąpi CD ale jako uzupełnienie bądź dodatek do zestawu sprawdza się nieźle.

Miałem kiedyś podłączonego classica 40 czy 60 Gb ale nie zauważyłem żeby brzmiał lepiej od 160Gb.

MacMini - fajny gadżet, ciekawe jak zabrzmi z tego muzyka, bo czasem może się okazać że potrzebna jest lepsza karta dźwiękowa albo jeszcze coś a koszty rosną... :)

post-17993-100008680 1229866751_thumb.jpg

Myślałem o wersjach które jednak coś w sobie oferują(w specyfikacji, dostępnym oprogramowaniu w cenie, stanu visualnym Maca itd.) ;)

Chociaż parę okazji poniżej 1000zł widziałem :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie uwazam aby iPod nie nadawal sie do sluchania muzyki oczywiscie jest to moja prywatna opinia moze i nie mam super doskonalego sluchu ale w porownaniu w ciemno z mp3 ja sie poprostu gubie.Co do jego wymiarow to chyba o to chodzilo a to dopiero sztuka w tak kompaktowych rozmiarach zamknac 160Gb

Jako uzupelnienie mini jest dobry zreszta fajnie tez wyglada w tej sd obok zestawu(stomasz jak juz kupie swoja sd tez wysle fotke) Mac Mini jest dla mnie zadrogi jak ma sluzyc tylko jako serwer muzyczny.

Nie uwazam aby iPod nie nadawal sie do sluchania muzyki oczywiscie jest to moja prywatna opinia moze i nie mam super doskonalego sluchu ale w porownaniu w ciemno z mp3 ja sie poprostu gubie.Co do jego wymiarow to chyba o to chodzilo a to dopiero sztuka w tak kompaktowych rozmiarach zamknac 160Gb

Jako uzupelnienie mini jest dobry zreszta fajnie tez wyglada w tej sd obok zestawu(stomasz jak juz kupie swoja sd tez wysle fotke) Mac Mini jest dla mnie zadrogi jak ma sluzyc tylko jako serwer muzyczny.

dawid

proszę za 600 idealny stan z dobrym wyposażeniem :)

http://www.allegro.pl/item501402385_mac_mini_1_66ghz_intel_coreduo_1gb_60gb.html

co do ipodów zdania są podzielone , sam mam szufelkę i gra cienko słuchałem nano poprzedniej generacji znacznie lepiej ale nie porównywałem go z innym playerem i nie testowałem z dokiem na spokojnie z piano

generalnie ipod jest świetnym rozwiązaniem z dokiem ale jeżeli miałby by być bez tej funkcjonalności to są w tej cenie lepiej grające i z większymi możliwościami np obsługą FLAC http://www.iriver.pl/47,features,produkty.php

co do mini to podłączając go przez przelotkę dvi / hdmi -> tv lcd hd mamy pełnowymiarowy komputer :) który jest serwerem audio i wideo :)

pozdr

Focal + Naim

To jest pełnowartościowy komp z najlepszym systemem na świecie :) Dlatego jak już dać to te min. 1000zł. Oczywiście pod pojęciem "komp" nie ma na myśli komputera do gier, tylko do internetu, programów, rozrywki(m.in serwer muzyczny) czy edukacji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

marcusSE, 21 Gru 2008, 19:28

...Mac Mini jest dla mnie zadrogi jak ma sluzyc tylko jako serwermuzyczny.

a ja dodam od siebie:

1. po co mi drugi komputer?

2. parametry MacMini mogły przyprawić o zawrót głowy ale kilka lat temu.

3. bez klawiatury, myszy, monitora bądź tv , nie pogadasz

4. co z jakością dźwięku ? :)

stomasz, 21 Gru 2008, 21:27

>marcusSE, 21 Gru 2008, 19:28

>

>...Mac Mini jest dla mnie zadrogi jak ma sluzyc tylko jako serwermuzyczny.

>

>

>a ja dodam od siebie:

>1. po co mi drugi komputer?

>2. parametry MacMini mogły przyprawić o zawrót głowy ale kilka lat temu.

>3. bez klawiatury, myszy, monitora bądź tv , nie pogadasz

>4. co z jakością dźwięku ? :)

Ad.1

to już każdy musi sobie odp. czy warto

Ad.2

Ta specyfikacja jest bardzo ok jeśli chodzi o podstawowe funkcje + system Maca

Ad.3

Dlatego ja zwracam uwagę na pełne komplety za min. 1000zł z klawiaturą i myszką od Apple(monitor może być dowolny)

Ad.4

Z tego co wiem Apple ma ścisłą współpracę z JBL i Harmanem jeśli chodzi o dźwięk w ich komputerach.

mac mini :)

1. np. po to że żona chce posiedzieć przy nim i zabiera go do kuchni :)

2. akurat jego parametry są wystarczające do oglądanie filmów divix czy dvd a tym bardziej do muzyki czy internetu

3. pogadasz masz możliwość zdalnego pulpitu jeżeli nie chcesz bawić się w mysz i klaw. bądź możesz do samych filmów czy muzyki używać tylko pilota z wyświetlaniem pełnej obsługi na tv

4. jakość dźwięku z maków jest na akceptowalnym poziomie , są tam podobne zintegrowane karty dź, HD jak w laptopach innych producentów sigmatel realtek hd itp zawsze można wyjściem optycznym ( wszystkie jak pamiętam intelowskie mini) wypuścić na zewnętrzny DAC i wtedy można wyskoczyć na poziom zdecydowanie wyżej niż jakość audio z ipod

Focal + Naim

do 1. oczywiście chodziło mi o główny pierwszy komp , który może być laptopem i żona chce popracować na nim w kuchni a my wtedy wyjmujemy myszkę i klawik i mamy internet na tv :)

Focal + Naim

DawidM, 21 Gru 2008, 21:38

Myślę Dawidzie że każdy z nas ma swoją rację.

Zadam pytanie: mając do wyboru, swój komputer (zakładamy że parametrami nie jest gorszy od w/w) lub ipod'a (załóżmy nie gorszego od w/w komputerów)które urządzenie byś wybrał jako serwer muzyczny do swojego stereo? :)

stomasz masz rację

http://www.allegro.pl/item511077137_usher_x_718_hi_end_w_wa.html

ehhhh piękne ale piano już jest za cienki brzmieniowo dla nich

Focal + Naim

Piano poprawnie wysterował takie Ushery CP-6311

Chociaż to ciekawostka niż proponowany zakup. ;) hehe

post-17052-100008628 1229950647_thumb.jpg

No cóż... ja również wszystkim klubowiczom życzę Wesołych Świąt i spełnienia audiofilskich marzeń w Nowym 2009 Roku. Może choć część z nich uda nam się spełnić... :) Pozdrawiam, Wojtek

Luxmany i winyle 

Ja także życzę Wam i sobie zdrowych, wesołych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia, sylwestra do rana i spełnienia choćby 50% audiofilskich marzeń w roku 2009!

Wszystkim forumowiczom, a szczególnie miłośnikom mini hi-fi życzę Wesołych Świąt oraz spełnienia (nie tylko audiofilskich) marzeń!

W końcu doczekałem się na Lunatice :) Dopiero udało mi się ją podłączyć (jeszcze raz powołam się na rzetelność forum i napiszę, że w Onkyo podłączanie kabli jest wybitnie niewygodne: producent nie wpadł na pomysł umieszczenia terminali odpowiednio po każdej stronie). Jak przesłucham kilku kawałków to postaram napisać się o różnicach (albo ich braku) w stosunku do poprzedniego okablowania, a na razie 3 fotki.

post-21828-100008616 1229965398_thumb.jpg

post-21828-100008617 1229965398_thumb.jpg

post-21828-100008618 1229965398_thumb.jpg

w piano też się namordowałem z wkręceniem tary, bardzo fajnie wygląda luna :) jestem ciekaw bo na stronie prod. jest biała koszulka i ponoć firmowo cynkują końcówki,, a jaka jest różnica?

Focal + Naim

Ja też myślałem, że koszulka będzie biała ale czarna wcale mi nie przeszkadza :) Końcówki nie są ocynkowane pewnie dlatego, że nie zamawiałem w sklepie firmowym tylko u jednego z dystrybutorów. Co do kierunkowości to nic nie znalazłem, więc pewnie wszystko jedno, ale dzięki za zwrócenie uwagi ;) Jeśli chodzi o różnicę to wydaje mi się, że bas jest trochę "śmielszy", góra lekko utemperowana ogólnie brzmi troszkę lepiej niż z poprzednimi kablami, ale nie wiem czy to tylko moja wyobraźnia. Podpiąłbym jeszcze raz poprzednie ale za dużo z tym zabawy :P Jakoś tak teraz przyjemniej mi się słucha... hehe

Pozdro!

mikson, 22 Gru 2008, 10:25

>stomasz masz rację

mikson, obiecuje że w nowym roku nie napiszę nic na temat ipodów.

Wszystkim forumowiczom życzę zdrowych, wesołych, świąt Bożego Narodzenia i masę świetnych płyt pod choinką. :)

samael, 22 Gru 2008, 18:03

samael, nie tylko Twoje Onkyo ma nie wygodnie rozmieszczone terminale , w denonie jest podobnie.

A tak wyglądają moje kable głośnikowe:

No trudno, na szczęście wymiana kabli głośnikowych to nie jest częsta operacja :)

stomasz

Dziwnie płaskie te twoje kable :) Czy usłyszałeś jakąś różnicę po wymianie? Zdaje się miałeś wcześniej podobne do moich?

PS Jednak nie wydawało mi się - w porównaniu z poprzednimi jest troszkę więcej basu.

samael, 22 Gru 2008, 22:57

>No trudno, na szczęście wymiana kabli głośnikowych to nie jest częsta operacja :)

>

>stomasz

>

>Dziwnie płaskie te twoje kable :) Czy usłyszałeś jakąś różnicę po wymianie? Zdaje się miałeś

>wcześniej podobne do moich?

>

>PS Jednak nie wydawało mi się - w porównaniu z poprzednimi jest troszkę więcej basu.

Zgadza się, poprzednie kable to była taka przeplotka miedzi ze srebrem a te to czysta miedź.

Te ze srebrem grały bardziej "krzycząco" a "płaskie" bardziej basem - tak słyszałem to wtedy, jutro jak znajdę trochę czasu to podłączę z powrotem mieszankę srebra z miedzią i napiszę co usłyszałem. Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.