Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ja rowniez chcialem wszystkim zlozyc zyczenia Swiateczno Noworoczne aby byly radosne ale przedewszystkim zycze wszystkim zdrowia bo to najwazniejsze a bez tego nic nie cieszy nawet najlepszy sprzet na swiecie.

Pozdrawiam

samael, 22 Gru 2008, 22:57

>stomasz

>

>Dziwnie płaskie te twoje kable :) Czy usłyszałeś jakąś różnicę po wymianie? Zdaje się miałeś

>wcześniej podobne do moich?

>

>PS Jednak nie wydawało mi się - w porównaniu z poprzednimi jest troszkę więcej basu.

Tak jak wczoraj obiecałem, podłączyłem dzisiaj z powrotem stare kable głośnikowe "Kabletech CCA" wyłączyłem subwoofer i słuchałem muzyki około 2 godziny aby przyzwyczaić uszy do nowego brzmienia a następnie wróciłem do obecnych WireWorld. Różnicę czuć od razu: plecionka srebrno miedziana przenosi więcej górnego pasma, ogólnie troszkę męczy "krzykliwością" natomiast dźwięk z "płaskich" WireWorld jest cieplejszy, rzekłbym bardziej dojrzały,wokale wyraźniejsze i troszkę więcej basiku.

Widocznie nie wszystkie kable muszą być grube żeby ładnie zagrać. :)

Istotę kwadratowych kabli w wyższej półce cenowej oferuje marka Supra. Np. Model Supra Ply 3.4 czy 3.4S. Sam myślałem nad tymi kablami( w sumie ciągle myślę), jednak co z tego wyniknie powie mi pewnie wypłata 10 stycznia ;) hehe

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

stomasz

>Widocznie nie wszystkie kable muszą być grube żeby ładnie zagrać. :)

Oczywiście, że nie - nic takiego nie twierdziłem ;) zdziwiła mnie tylko ich płaska budowa

>Różnicę czuć od razu

Cieszę się, że ty także słyszysz różnicę w stosunku do poprzedniego okablowania, a dzięki przeprowadzonemu testowi mogłeś ją jeszcze raz potwierdzić :)

DawidM

Nie sądzisz, że ta Supra (3,4mm) może być już trochę przygruba dla piano? "Co za dużo, to nie zdrowo" hehe :P

samael, 23 Gru 2008, 22:17

>>Widocznie nie wszystkie kable muszą być grube żeby ładnie zagrać. :)

samael - pisząc to zdanie absolutnie nie miałem na myśli Twoich kabli - to było tak ogólnie...

Ta płaska budowa kabla w języku fachowym określana jest jako " taśma"

>Cieszę się, że ty także słyszysz różnicę w stosunku do poprzedniego okablowania, a dzięki

>przeprowadzonemu testowi mogłeś ją jeszcze raz potwierdzić :)

Też się cieszę,szczególnie że kaska nie poszła na marne.

Śmiesznie wyglądający interkonekt a później płaski głośnikowiec kupiłem dzięki właścicielowi chyba jedynego audiofilskiego sklepiku w Częstochowie - facet zna się na rzeczy.

Podczas testowania kabli, do pełnego brzmienia brakowało mi jednak włączonego subwoofera, myślę że przy małych monitorkach subwoofer to dobre uzupełnienie. W takim zestawieniu monitory grają środkiem i górą pasma a odpowiednio ustawiony basik unosi się od dołu i ładnie uzupełnia całość brzmienia. Ale to tylko taka moja refleksja przed snem... :)

więcej detali z sygnału przesyłanego przez kable głośnikowe które są "doskonałymi" (dosyć wyraźnie ingerującymi w sygnał filtrując go zależnie od swojej impedancji) filtrami pasywnymi można wyciągnąć stosując konstrukcje solid core a nie zwykłe plecionki, począwszy od popularnych kabli resona , kable audioquest (potrafią ładnie kontrolować bass ale być też nerwowe męczące) np też tara labs w większości kabli posiada konstrukcję solid core, moje tara labs rsc prime 500 to 2x dwie blaszki skręcone o przekroju prostokątnym zrobione z miedzi 8N, ogładza wyraźnie górę z nerwowości nie pozbawiając ją detali ładnie eksponuje średnicę bardzo plastyczną i świetnie kontroluje bass , bardzo fajny kabelek muzykalny dynamiczny ale nie nerwowy i meczący :)

post-21279-100008497 1230109054_thumb.jpg

Focal + Naim

mikson, 24 Gru 2008, 09:57

Z tego co piszesz, rozumiem że mój kabel głośnikowy to również konstrukcja solid core,ponieważ składa się z 10 równolegle do siebie ułożonych drucików.

Testowałem kiedyś jeden z interkonektów tara labs i faktycznie dźwięk robił wrażenie mocno przefiltrowanego - akurat mnie ten dźwięk bardzo nie odpowiadał.

Dzięki temu forum, można się sporo dowiedzieć na temat fascynującego świata dźwięków. :)

No to jeszcze jedno zdjęcie, tym razem wyraźniejsze. WESOŁYCH ŚWIĄT.

post-17993-100008472 1230127911_thumb.jpg

twój kabelek raczej nie jest już konstrukcji solid core , natomiast może w swojej charakterystyce filtrowania nosić znamiona solid core, jeszcze jedną zaletą tych konstrukcji jest przenoszenie dużej rozdzielczości sygnału i detali a przez to dobrej sceny muzycznej i odrywania się dźwięków od głośników, mi charakter tary bardzo przypadł do gustu bo szukałem kabla który nie stłumi dynamiki i nie będzie zimny w przekazie jak type4 czy qed silver an xt, dobrze będzie kontrolował bass ładnie przekaże średnicę i ogładzi górę ale nie będzie nerwowy jak aq na którym miałem wrażenie że już zaczynam słuchać dźwięków a nie muzyki , porównywałem z kilkanaście kabli wcześniej do około 100pln za mb i ich filtrowanie potrafi być tak różne że sam byłem w szoku że na tak podstawowej elektronice i monitorach może być słyszalna tak wyraźna różnica między kablami

pozdr

Focal + Naim

Jeśli chodzi o interkonekty powinno być to w kierunku żródło(cd, dvd) --> wzmak. Jeśli chodzi o kable głośnikowe to chyba raczej ściema(marketing). Możesz jednak na wszelki wypadek podłączyć to w kierunku od wzmaka ---> do kolumny.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

te klocki HK sa kinem to raz a dwa są sprzedawane z beznadziejnymi kolumnami 5.1 hk których nigdy nie powinien wyprodukować bo to totalna kicha, jak słuchałem to się za głowę złapałem ile można dać za nic.

Focal + Naim

Cena zestawu jest kosmiczna to fakt, ale jak ktoś nie jest wymagający i podoba mi się wygląd, tylko że wtedy musiało by to kosztować min. z połowę ceny ;)

Oczywiście wkradł się błąd, nie że mi się podoba, tylko jak komuś się podoba ;) hehe

Ja tez go widzialem z wygladu ladny jaednak osobiscie wole jak sprzet wyglada klasycznie a nie kosmicznie jak teraz robi wiele firm(robia to pod klienta fajnie wyglada bedzie ladnie wygladalo w salonie i jest ok a dzwiek schodzi na drugi plan)

Faktycznie H/K to kino domowe, ale mi osobiscie minimalistyczny wyglad sie w tym wypadku podoba...no, a gdyby przedni panel byl ze szczotkowanego aluminium..ehhhh...w sumie samemu tez mozna to dorobic tylko skad wziasc te 4 tyś... haha :)

Za 4K to ja mam świetny system :) Który tego HK zjada na śniadanie, obiad i kolację ;) hehe

W sumie mój obecny to 3,5k(cena na teraz).

nad fajny, poprawili panel. tylko szkoda że taki sam słabiak z mocy jak poprzednik, którego słuchałem w salonie z b&w i grał nie specjalnie , dość jasno i męczył się z małymi b&w

Focal + Naim

mikson, 24 Gru 2008, 22:51

...porównywałem z kilkanaście kabli wcześniej do około 100pln

>za mb i ich filtrowanie potrafi być tak różne że sam byłem w szoku że na tak podstawowej elektronice

>i monitorach może być słyszalna tak wyraźna różnica między kablami

Gratuluję ilości przetestowanych kabli, ja zdążyłem porównać tylko kilka ale różnicę w brzmieniu też zawsze słyszałem.

Czasem podobny efekt można uzyskać po wymianie kabli we wnętrzu monitorów. :)

CO do wnętrza monitorów to jak najbardziej, myślę jednak że nie będę tego robić w swoich bo mam tam całkiem dobre kabelki.

Takie: http://www.triangle-fr.com/WD100AWP/WD100Awp.exe/CTX_7892-8-fAVmuGVCSS/Page_Accueil2/SYNC_-1512793655?WD_ACTION_=MENU&ID=OPT_OptionMod%E8le24

dawid fajne kabelki :) ale masz lutowane wszystkie styki czy przez takie malutkie złączki łączone? bo to jest największą bolączką stykową dla przepływu sygnału

Focal + Naim

mi jednak bardzo się podoba też nowy 330 http://www.yamaha.com/yec/products/productdetail.html?CNTID=5024380&CTID=5002800 ładny ma panel, jestem ciekaw jak gra mimo mniejszej mocy jak w e410

Focal + Naim

Fakt podobne są, ale to inna półeczka cenowa, a i pewnie brzmieniowa też.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.