Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

szkoda że na rynku kiedyś tak krótko był standard DAT, a zapis był już całkiem dobrej jakości

i szkoda że nie robili małych szpulowców :)

Focal + Naim

seba6891, 12 Sty 2009, 23:10

>korzystał, nie korzystał...ale na pewno by się prezentowało elegancko jako komplet...a kaseta jako

>sama w sobie ma swój klimat przeszłości...ten nośnik ma po prosu swoje brzmienie (sam lubię

>posłuchać od czasu do czasu magicznego TAPE)...

hmm...w przeszłości zdarłem kilka magnetofonów - zaraz obejrzę sobie jeszcze raz tego kaseciaka od F102 :)

Jestem ciekawy z których lat pochodzi Twój model i jeszcze moc wzmacniacza też mnie interesuje.

Pozdrawiam.

>Jestem ciekawy z których lat pochodzi Twój model i jeszcze moc wzmacniacza też mnie interesuje.

To pytanie chciałem zadać raczej koledze Strefaz'owi. :)

Dzięki Panowie za miłe przyjęcie :)

Co do porównania z F-102 to trudno powiedzieć bo niesłyszałem tego zestawu ale w między czasie między moim F-07 a F-102 były jeszcze F-10, F-88 i kto wie może coś jeszcze? więc pewno się conieco pozmieniało przez lata...

Odpaliłem CD playera i jestem naprawde bardzo zaskoczony jakością. Do tej pory music leciał z laptopa przez Sound Blaster 24bit, praktycznie tylko w formacie Lossless czyli flaki, ape itd no i teraz z kompa to już nawet niechce mi się grać. Mimo że SB 24bit dawał naprawde fajną jakość to poległ przy tym CD i już rozkminiam temat dobrych nośników coby sobie na płytki ulubione kawałki przeżucić. Całość gra naprawde pięknie, widać że zestaw jest naprawde zgrany. Napewno brzmienie charakteryzuje się mocnym dołem pasma i barwną średnica,góra napewno niejest wyostrzona, raczej delikatna co przy muzyce jaką najbardziej lubie (vocal trance) jest sporym plusem bo niemęczy. Poprzednia yamaha miała także mocny dól ale grała mniej szczegółowo i bardziej ostro a tu naprawde bardzo brzmienie mi podpasowało bo chyba ta ostrość Yamahy potrafiła troszke zmęczyć. Denon troszke cieplej gra ale nadal jest spory wykop pożądną dawką dynamiki :) Bas jest solidny i damskie vocale pięknie brzmią więc jestem zadowolony :)

>stomasz

Wzmacniacz legitymuje się mocą 2x45W i poborem z sieci 110W więc wydaje mi się że moc podana jest prawdziwa.

Próbowałem znaleźć jakieś info w necie o latach produkcji ale nic puki co niewiem choć tak łatwo nieodpuszcze i będe szukał nadal, a jak nie to poszukam jakichś dat we wnętrzu obudowy :)

Pozdrawiam

Strefaz, 13 Sty 2009, 14:56

Nie, nie rozbieraj obudowy, aż takiej desperacji nie potrzeba ... ! :)

Jak tylko zobaczyłem wzmaka to od razu odniosłem wrażenie że będzie miał porządny bas - starsza solidna generacja...

Mój f102 górę i średnicę też ma bardzo ładną, natomiast basiku zdecydowanie za mało, dlatego wzmocniłem go subwooferem - teraz jest ok. (do filmów niezastąpiony) .

Nie jestem znawcą - f102 jest trzecim denonem którego mam okazję słuchać, a Twój z opisu też brzmi podobnie, myślę więc że ciepłe brzmienie jest wspólną cechą marki Denon.

Pozdrawiam.

stomasz

jak po wyglądzie oceniasz możliwości basu danego wzmaka to gratuluję wyczucia :) hahah

w każdym razie faktycznie możliwości małych zestawów są niedoceniane :)

Strefaz

zależy z jaką yamahą porównywałeś bo dla mnie piano e410 zagrał ciekawiej od f102

z większym kopem, ciekawszym basem, średnicą porównywalną , jedynie ciut słabszą górą ale moim zdaniem też nie porównywałem na innych kablach niż firmowe a te są w obu zestawach słabe a potrafią sporo zmienić na plus :) oraz dla mnie soundblaster 24bit gra słabo muzykę ale fajnie że usłyszałeś różnicę bo są tacy co nie , ja też usłyszałem różnice na plus dla cd od piano względem realteka 268 HD kartą zintegrowaną w laptopie,

fajny zestawik :)

Focal + Naim

>mikson

Porównaywałem z Yamahą RX-397 sprzęt grający oceniam po tym co w środku siedzi

Obecna seria RX i AX zbudowana jest dokładnie tych samych tranzystorach końcowych Sanken, to rówież tyczy się Piano. Tanzystory Sanken (para) A1695/C4468 jest wspólna dla całej serii, jedynie moc jest inna za sprawą takiego podziału w sprzętach:

Słabsze trafo->jedna para sankenów na wyjściu A1695/C4468

Mocniejsze trafo->jedna para sankenów na wyjściu A1695/C4468

Mocniejsze trafo->dwie pary sankenów na wyjściu A1695/C4468

Wiem że to duże uogulnienie bo w torze audio jest jeszcze conieco ale słuchając na pure direct omijamy przedwzmacniacz i jedziemy na samej końcówce. Co w denonie siedzi jeszcze niewniem bo niezaglądałem ale na dniach rzuce okiem bo będzie mały tuning a mianowicie gniazda głośnikowe idą do wymiany bo są jak należy zakręcane ale nieakceptują wtyków bananowych...ale będą zakręcane+wtyki w opcji gold:P i sieciówka też będzie nowa:)

Osobiście słysze różnice między x-fi a sb 24bit na dużą korzyść starszego SB 24bit, słysze różnice między mp3 320 a flakami a muzyką z CD :)

Przed gotowymi sprzęami przerobiłem troche wzmaków i głośników DIY i tu też wychwytywałem różnice w brzmieniu. W kable niewierze byle jakościowo dobre były i słusznego przekroju:)

>stomasz

Do CD zaglądałem zanim sprawdziłem jak gra:)

Jak wzmacniacz rozkręce do zmiany gniazd głośnikowych to itak popatrze :)

Pozdrawiam

Właśnie próbuję wyrwać komplet z seri 10.. ale sprzedawca jakiś niekumaty. Nie dość ze "zjechał" w całości opis z moich aukcji to jeszcze mnie olewa i nie odpowiada na wiadomości :(

..a ja liczę na to że wygram zestaw Electrocompaniet PC-1 & PI-1 czyli główną nagrodę w magazynie AudioVideo ;) hehe

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mikson, 13 Sty 2009, 17:21

>stomasz

> jak po wyglądzie oceniasz możliwości basu danego wzmaka to gratuluję wyczucia :) hahah

>w każdym razie faktycznie możliwości małych zestawów są niedoceniane :)

Ma się tę intuicje...

Tak poważnie to osobne wzmaki najczęściej grają lepiej od amplitunerów - tak uważam. :)

Heh ale jajca, rozkręciłem mojego f-07 żeby zczaić co tam na końcówkach mocy siedzi no i patrze para tranzystorów na kanł (nie żadne scalaki bo np denon all in one m33/35 jest oparty na układzie scalonym STK a taka Enigma jak strone czy dwie wcześniej na lm 3886(jak gain clone:P), no i patrze a tam dokładnie ta sama para tranzystorów co w PianoCrafcie :) Pozatym potek z motorkiem chyba alps, te duże kondy w zasilaczu to Chemicon no i trafo większe niż wpoprzedniej yamie rx-397 :)

post-20011-100006934 1231881557_thumb.jpg

post-20011-100006935 1231881557_thumb.jpg

post-20011-100006936 1231881557_thumb.jpg

faktycznie obecna oferta yamaszki ten-series na aledrogo jest interesująca

CD w tej serii ma również słynny przetwornik YAC514F

generalnie jest to jakby duża wieżyczka upchana w małą obudowę a jedynie mniejsze trafko zapewnia nieco mniejszą moc, wg mnie gra chyba nawet lepiej niż AX-590

post-12579-100006931 1231882116_thumb.jpg

Strefaz - wprawdzie końcówka w tym denonie na tranzystorach to stopień sterujący już hi-endu nie wróży. Denon zawsze brzmiał inaczej i albo się go lubi albo nie, mnie bardziej odpowiada miękki marantz lub nieco mnie miękka yamaszka.

Ale ta seria denonika jest ładna i w tej cenie co kupiłeś tym bardziej ;)

seba6891, 13 Sty 2009, 22:04

>> stomasz 13 Sty 2009, 10:41

>ja do kaset używam takiego czegoś jak Diora MDS 442 :D podpiętą pod Piano 320...

Tak zwana "szufladka" - obiekt pożądania w latach 80', grało/gra zupełnie nieźle, a teraz na allegro można go kupić za 19,99 zł. :)

>giagi

Tak szczerze mówiąc to ten zestaw denona kupiłem bo chciałem coś małego do pokoju (poddasze 8m2), miałem nadzieje że skoro nawet to ładnie z zewnątrz wygląda to ostatniego dziadostwa do środka niewepchali i jakoś zagra. Teraz uważam że zakup naprawde ok (wcześniej niewiedziałem co tam w środku jest-mało info w necie) bo przynajmniej konstrukcja jest oparta na tranzystorach a nie na układach scalonych, ze względu na wydajność prądową bo moje Peerlessy hds potrzebują sporo prądu aby dobrze zagrać dołem, a skoro trany te same co w Piano to też się ciesze :) Za wzmacniacz dałem 280zł a Cd 205zł :) na dwóch aukcjach w ciągu tygodna :) Stan całości naprawde bardzo dobry z plusem :)myśle że moge być zadowolony :) tak jak wyżej pisałem największy koszt to monitorki 1,2tys zł (budowa, połowa tego co org elary) i jak na moje ucho całość gra bardzo przyjemnie:)

Fotki wnętrza serii 10 Yamahy wyglądają imponująco, chciałem kupić ale chyba kasa nie ta :)

Choć nieukrywam że 10 bardzo mi się podoba wizualnie i teraz także technicznie, brzmienia moge się jedynie domyślać:) choć napewno jest zacne :)

Z tego co znalazłem to 10 wychodziła także w czarnej kolorystyce

http://www.allegro.pl/item479261119_yamaha_tx_10_tuner_stereo_z_rds_z_serii_midi_warto.html

dziesiąteczka to faktycznie dobre elementy wewnątrz, w miarę dobry projekt i przekłada się to wszystko na w miarę poprawny dźwięk, z tym porównaniem w opisie aukcji do 1090 to gość raczej przesadził :) w AX10 jest zupełnie inna końcówka mocy,

moja dziesiątka to taki rezerwowy zestawik na co dzień pogrywa marantz choć po planowanym przemeblowaniu mała yamaszka może grać pierwsze skrzypce. Jeśli chodzi o dźwięk małej yamaszki to ma naprawdę ładną górę, basik jak dla mnie w porównaniu do marantza mniejszy ale wystarczy lekko podkręcić basik i jest ok, sterefonia i ogólnie przestrzeń super. Fakt u mnie napędza podłogówki a nie monitorki i ciężko porównywać do pełnowymiarowego pieca ale daje spokojnie radę.

Bynajmniej ja i tak marzę o TEAC z serii 500i

A jednak się udało. Deck,Cd,Tuner,Wzmacniacz z serii 10 zagoszczą po raz kolejny na regale.. Zostanie już chyba do końca życia :) (szkoda że cena była dość słona).

A jednak się udało. Deck,Cd,Tuner,Wzmacniacz z serii 10 zagoszczą po raz kolejny na regale.. Zostanie już chyba do końca życia :) (szkoda że cena była dość słona).

>giagi

TEAC serii 500i również mi mocno po głowie chodził :) design bardzo miły dla oka:) przez ostatni czas często te literki wklepywałem w allegro ale całyczas cene trzymają...1,5kzl na porządku dziennym za amplifier & cd...

F-88, fotka najniżej oddaje prawdziwy kolor denon'owskiego szampana (choć mój zestaw taki kolor ma to przy sztucznym "zimnym" oświetleniu jest jak najbardziej srebrny jak na niektórych fotkach)

post-20011-100006913 1231899266_thumb.jpg

post-20011-100006914 1231899265_thumb.jpg

post-20011-100006915 1231899265_thumb.jpg

giagi

yamaha z serii 10 wygląda interesująco czy to konstrukcja dual mono?

możesz coś więcej napisać gdzie ją kupiłeś i jak gra? jakiś link

mocno się zainteresowałem :)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.