Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już Ci wyjaśniam, opinia jednego użytkownika, choćby na prawdę z fajnym dorobkiem sprzętowym i wiedzą, nie wystarczą większości osób, póki one same nie usłyszą co potrafi ten Meridan z konikiem w logo. Teraz wskaż mi miejsca w Polsce gdzie można go usłyszeć. Chętnie posłuchamy i będziemy porównywać z naszymi mini czy to z wymienionymi kolumnami czy bez. ;) Swoją drogą wyczuwam nadmierne podniecenie z Twojej strony marką z "konikiem" w środku. Jak dla mnie Ferrari jest piękne, ale mam parę modeli przy których Ferrari jest gorszy wg. mnie. :D

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Oczywiście pojęcie "mam" nie dotyczy kwestii że je posiadam ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

tench

to sobie kup Meridian F80 i jaki problem ? jeżeli twierdzisz że jest lepsze od wszystkich mini wież :)

trzeba być walniętym żeby kupić radiobudzik za 3000$ :) nawet jeżeli gra lepiej od mini za 1500pln

zo może być faktem i powinno być uzasadnione w cenie, to za taką kasę można mieć pełno wymiarowy sporzęcik który wciągnie twojego konika nosem :)

Focal + Naim

Tu nie chodzi o to ile kosztuje radiobudzik, bo kosztuje chorą kasę i to jest fakt.....jednak jakość brzmienia - w szczególności środek i góra pasma jest absolutnie nieporównywalny z miniwieżami, a właśnie z zestawami pełnowymiarowymi i to droższymi....dodając do tego spore poziomy dźwięku jakie jest w stanie wygenerować to maleństwo, znakomitą dynamikę, detaliczność, muzykalność i przyjmując pewne ograniczenia na basie otrzymujemy przenośny zestaw hi-end.....na którym możemy oglądnąc nawet film dvd, na dodatek zajmuje minimalną ilość miejsca generując przy tym duży dźwięk, o który nigdy byśmy go nie podejrzewali.....

Chętnie bym go posłuchał i porównał choćby do mojego zestawu. Co do jego mini wymiarów, to z tego co się nie mylę dochodzi jeszcze sub, więc to taki zestaw 2.1. za dużą kasę. Tak jak mówię chętnie bym go posłuchał, bo za dużo wobec niego sprzecznych opinii więc coś musi być na rzeczy. Oczywiście by było miarodajnie do mojego zestawu podłączamy odpowiedniego suba, ew. słuchamy bez subów.

może i ładnie gra środkiem pasma ale sorki jeżeli to ma szerokość 30cm to jaka będzie scena muzyczna i stereofonia ? jaki będzie bass jeżeli to ma małą objętość rezonansową głośników?

oki może gra hajendowoą górą i średnicą ale nie przekonuje mnie to żeby dać za to 10tysi :)

to ja wolę swoją nie hajendową mini wieżę piano z głośnikami usher gdzie mam lepszą stereofonię nie sztucznie wytworzoną i pewnie lepszy bass ;) nie słuchałem meridana i z ciekawości bym posłuchał,

prawda jest taka można włożyć super przetworniki ale one muszą w czymś zagrać a nie w plastikowych paczkach jak gadżety typu bose bo to jest troszkę "sztuczny" dźwięk z kilkoma dziurami w paśmie tak dla zrobienia lepszego wrażenia na słuchaczu taki miły dźwięk dla ucha często nie mający nic w spólnego z pełnym pasmem :)

Focal + Naim

=> mikson

Teoretyzujesz, nie masz pojęcia o budowie F80 i tym jak poradzono sobie z rezonansami czy jak zaawansowany procesor DSP tam pracuje....., aby wszystko naturalnie wybrzmiawało....co do ceny to można F80 kupić za połowę podanej przez Ciebie kwoty....co i tak nie zmienia faktu, że jest bardzo drogi.....

Z tego co wiem to F80 został stworzony z super trwałych materiałów i lekkich materiałów które dostarczyła firma Ferrari i które możemy spotkać możemy także w ich modelach samochodów. Meridian skupił się na elektronice i przetwornikach. Dziwi mnie tylko to dlaczego F80 pokazywany jest tylko jako sam pojedynczy element, skoro do niego też dołączany jest sub. Skoro kosztuję 5000zł to tylko 2000zł więcej od zestawów Piano z wymienionymi kolumnami np. Ushera czy Triangla, i to bez suba. Więc z subem cena była by podobna. Jestem ciekaw takiego porównania.

To nie jest typowy sub, z tyłu urządzenia są 2 głośniki odtwarzające niskie tony, które nazywane są subwooferem. Meridian ma trochę pogrubiony średni bas, czasami także trzeba powalczyć z jego lekką dominacją - są odpowiednie ustawienia, które pozwalają niemal wyeliminować ten problem. O dziwo bas nie zakłóca rozdzielczości i detaliczności środka i góry.

Oczywiście pomijając wymiary urządzeń, bo tu Meridian jest bardziej poręczny w ustawieniu.

zyzio jest drogi

co do teoretyzowania to masz rację nie porównywałem go i nie rozbierałem

można poczytać sobie na necie, z tego co doczytałem gra bardzo dobrze a obudowa

jest ciekawa z przodu dwa małe otwory około 10cm i z tyłu eliptyczny woof

podobne "nowości" serwuje bose z podoną ceną i pewnie charakterem brzmienia

ja mam głośniczki bose 2.0 do kompa i tej cenie grają fajnie do mp3 ale nic więcej :)

sorki jeżeli dsp ma wspomagać przestrzeń stereo to jest rozwiązanie typowo nie audiofilistyczne

to już powinno skreślić taką konstrukcję z określenia brzmienia hajfaj :)

Focal + Naim

może grać fajnie jako przenośny sprzęcior ale moim zdaniem tu płacisz w pierwszej kolejności za mobilność , potem za dizajn a na końcu za brzmienie

uważam że jest to ciekawy produkt ale nie lansował bym go do miana hajfaj, taki bardzo dobrze zaprojektowany bombox

Focal + Naim

Zależy w jaki spsób procesor DSP wchodzi do akcji.....trudno ten zestaw porównywać do Bose Companion 2 czy Companion 3, bo to nieco inny rodzaj grania, bardziej szczegółowego z lepszą górą i srednicą, choć Bose też ma zalety i potrafi nie raz zaskoczyć, ale tu też zależy wiele od tego jakie źródło mu zapodamy, niekoniecznie mp3......

b&w też wypuściło "cygaro" za 2.5kafla do ipoda gra fajnie jak na takie cudo

http://www.bowers-wilkins.co.uk/display.aspx?utm_campaign=HP_Ver12_CMLifestyleShot&utm_source=%2fHome%2f&infid=2466&utm_content=Promo1_Zeppelin&utm_medium=PROMOLINK1

słuchałem go gra znośnie ale troszkę za drogi w relacji jakość brzmienie mimo że ma dobre przetworniki nie powalił mnie jakoś na kolana, bass podbity o niskim można zapomnieć, troszkę wyostrzona góra środek nawet fajny, przestrzeń sztucznie napompowana, dla nastolatka fajny gagdet ale nic więcej , też ma DSP :)

Focal + Naim

Powiem tak: Meridian F 80 rozkręcony do 90-tki na skali głośności potrafi nagłośnić spory pokój i robi to w takim stylu, że przecieramy oczy i uszy ze zdziwienia ;) A to, że chorendalnie drogi....producenci dymają na każdym kroku.....na kablach dymają jeszcze dobitniej.....w przypadku Meridiana jednak zwrócono uwagę nie tylko na design.....

Ciekawi mnie to że nie są pokazywane przetworniki w F80, z tego co zdążyłem zauważyć z przodu są dwie wnęki na przetworniki, tylko nie widzę odseparowanego miejsca na wysokotonowca, więc przypuszczam że siedzą tam przetworniki w stylu Uni-Q Kef'a. Jako Hi-Fi system przenośny pewnie jest to jeden z najlepszych, jak nie najlepszy system w tej cenie. Jednak myślę sobie że można złożyć w tej cenie zestaw mini który zagra podobnie jak nie lepiej.

może gra dobrze i potrafi nagłośnić średniej wielkości pokój bez zniekształceń dźwięku

ale dalej twierdzę że będzie to sztuczna przestrzeń a nie czyste stereo

mimo że kosztuje 5tysi to moim zdaniem nadal cena jest wygórowana

gdyby kosztował połowę tego to bym się zastanawiał czy dobrze zrobiłem kupując

pianocrafta z uszatkami :)

Focal + Naim

dlatego uważam że jest to gadget dla ludzi lubiących dizajn bardziej niż jakość dźwięku czyli

efekciarskie pompowanie przestrzeni przez DSP, są tacy co im to się spodoba

i nie spojrzą na klasyczne małe typowo budżetowe klocki stereo które mogą zagrać nawet na podobnym poziomie ale są nie dizajnerskie i kosztują połowę tego co f80 :)

Focal + Naim

Mam pytanie do Zyzia, czy robił test, bo jak wiemy(ten kto zajrzał w "o mnie" Zyzia) ma także Piano Crafta z dość niezłymi kolumnami Paradigma. Jak wygląda takie porównanie tych zestawów. Powiedzmy gdybyś wziął Meridiana i postawił mniej więcej w pokoju sypialnianym. Który gra lepiej, ew. gdzie są różnice w dźwięku itd. Nie ma co z góry krytykować zestawu póki się go nie usłyszy, więc póki co nie wypowiadam się jednoznacznie na temat F80.

Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi....bo Meridian tworzy większy dźwięk przypominajacy to co wydobywa się z dużych, dobrych zestawów....cholrnie duzo powietrza jest w pokoju.....a w przypadku Piano jednak nalot miniwieży jest odczuwalny, co nie znaczy że gra źle ;)

Pianocraft daje radę wysterować Paradigmy, ale nie wyciąga z nich wszystkiego....więc wybrałbym Meridiana, ale grającego głośno. Przy niskich poziomach Meridian nie jest aż tak spektakularny, czaruje przy mocnym odkręceniu potencjometru.

zyzio

f80 jest to gagdet muzyczny, może grać fajnie ale ma na 100% poobcinane pasmo po obu stronach czyli niski bass i wysokie, dlatego może grać "muzykalnie" środkiem , miło i czytelnie może pompować dzięki dsp sztuczne powietrze ale to nie będzie pure stereo,

jeżeli piano nie wysteruje mocniejszych podłogówek to wystarczy podłączyć dobry sub np velodyne i po zmianie monitorów nawet jeżeli koszt przekroczy 4tys to moim zdaniem zagra dynamiczniej pełniej i bardziej muzykalnie nić f80 , ciężko mówić bez odsłuchów ale kilka gratów słuchałem i wiem jaki poziom można osiągnąć przy pewnym budżecie a f80 wyjątkiem nie jest tym bardziej że tu płacisz za mobilność i dizajn potem dźwięk,

Focal + Naim

Dzięki za odpowiedź i opinię, co do PC i wysterowania i wyciągania z kolumn 60/70%(w zależności od repertuaru) zgadzam się z tym, ponieważ z moimi Trianglami mam podobnie. Chociaż ja właśnie z Trianglami słyszę dźwięk większy niż to co widzę. Przy zamkniętych oczach można się zdziwić, więc nie narzekam bo i tak jestem bardzo zadowolony z efektu ;)

Zapewne się sprzedaje bo to jednak sprzęt dla "wyższej sfery". Biorąc pod uwagę stosunek cena/wymiary urządzenia/jego użyteczność itd. To jest pewnie 3 bądź 4 system wg. ich skali tego co posiadają.

Zabawne. Zadałem sobie trud i znalazłem broszury oraz instrukcje obsługi tego cudaka i nie ma tam nic o paśmie przenoszenia. Wszędzie tylko: 80W 2.1 digital DSP-based stereo system with separate sub-woofer. Czyżby nie mieli się czym pochwalić?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.