Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki DawidM. Swoją drogą brzmienie nx800 i pewnie wszystkich innych zależy też w bardzo dużej mierze od elektroniki. Właśnie przy ax10 otworzyła się w nich średnica i wysokie tony, bas złagodniał i ocieplał. Boję się że z Trianglami byłoby tego za dużo a basu za mało. Ale chyba nie ma co gdybać, jak będę mieć więcej czasu i pieniędzy to pojeżdżę z yamaszką i coś może wybiorę "na własne uszy".

Spróbuj też z Dali Ikon1 lub 2. Do 2k zł kupisz, mają bardzo fajne aksamitne wysokie, reszta dźwięku jest też ok. Tu link do recki Ikon2(poza większym nisko-średnio tonowym się nie różnią):

http://wyslijto.pl/plik/x3jgfyrici

Posłuchał bym też Elac(seria 203.2 lub BS).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie zabiją, Triangle mają 3 omy w szerokim spektrum ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wiem że to ciężkie do zrealizowania, ale bardzo by się przydało spotkanie klubowiczów z różnymi kombinacjami sprzętu. Możnaby posłuchać porównać, przekonać się co jest co i z czym najlepsze. Ale zdaję sobie sprawę że może być ciężko się zgrać. U ALTONA miałem okazję na szybko i bardzo pobieżnie porównać piano i ax10 na monitorach HECO, na moje ucho faktycznie piano był w tym zestawieniu lepszy, za to z nx800 piano brzmiał bardzo słabo w porównaniu z ax10. Autentycznie nie miałem pojęcia że te małe monitorki mogą zagrać takim olbrzymim i szczegółowym dzwiękiem. Wybór kolumn może być cięższy niż myślałem wcześniej :)

Dodam jeszcze, chociaż nie wiem jak przy wyższych głośnościach bo szaleństwa nie było, ale Piano z tamtymi monitorkami HECO na mój gust grało lepiej niż z oryginalnymi swoimi. Ale to może to też kwestia pomieszczenia odsłuchowego, u mnie raczej gorsze warunki były gdy grał piano.

jak będziesz testował piano z uszatkami to postaraj się to zrobić w małym pokoju odsłuchowym do 15m2 lub najlepiej w docelowym swoim lokum, wtedy możesz mieć najlepsze odniesienie do ich możliwości, uszatki jak powiedział Dawid, troszkę maja lekko wznoszącą charakterystykę od średnicy do wysokich przez co są soczyste świeże, ładnie tworzą przestrzeń ale nie męczą bo ich granica wysokich jest przy 20kHz przy -3dB i jest to kopułka tekstylna a nie metalowa, co w większości budżetowych kolumn ma znaczenie bo np aluminiowa w b&w mnie osobiście troszkę zmęczyła dlatego wymieniłem na łagodniejszą i mniej ostrą górę, grają lekko ocieploną średnicą i szybkim zwinnym basem potrafiącym się doskonale zróżnicować i ładnie kontrolowany i jak na te gabaryty nisko schodzący , są łatwe do napędzenia ale mimo wszystko lepiej zagrają z bardziej wyrafinowaną elektroniką lub lampką,

Focal + Naim

@ kurce

To daleko do mnie też nie masz(z rudy śląskiej do Gliwic nie jest daleko) ;)

Kurczę. Głupia wizyta w sklepie nie dla idiotów skończyła się kupnem telewizora (ceny niższe o cały Vat).. teraz to już wogóle niema miejsca w pokoju :P

Rozmawiałem ze znajomym, który podrzucił mi ciekawy pomysł na "monitorki" do piano. Tak się złapałem tego piano i chyba na razie nie puszczę ;). Odgrody z aktywnymi dołami. Odgroda oparta na szerokopasmówce Tesli (wraz z jakimś rozpraszaczem fali) + jakaś dobra kopułka lecąca od ok 8Khz w górę do tego dół na szybkiej 10-12 calówce napędzanej z osobnego wzmacniacza (domniemanie Mivoc AM-120). Po namyśle miało by to wszystko sens. Piano gra ciepło a taka odgroda powinna grać bardzo jasno. Powinno ze sobą współpracować :).

przepraszam, ze drugi wpis pod rzad, ale zapomnialem.

majk!, zgadzam sie z miksonem, piano mozesz ustawic na komodzie. cd po jednej stronie ps3, ampli po drugiej. nie bardzo widac jaka jest odleglosc tv od komody. moze byc tak, ze nawet pojedynczy element piano bedzie "nachodzil" na krawedz tv. ale w takim przypadku mozna podniesc tv pare cm do gory.

moim zdaniem piano na komodzie wygladaloby znacznie lepiej.

zentaur, 22 Lut 2009, 18:04

Myślałem o tym, ale faktycznie TV jest trochę za nisko. Na początku Piano stało obok TV, który był przesunięty w prawo. Ale jest jeszcze druga strona medalu. Mam kota, który nie zna generalnie pojęcia grawitacja. Jak piano stało na komodzie to zdarzyło mu się kilka razy zeskoczyć z tego regału obok na Yamahę... :) Nic się nie stało, ale wolę być ostrożny i nie kusić losu. Nie musi wyglądać idealnie, ważne żeby grało.

P.S. Jak zarobię kiedyś na A-S2000/CD-S2000 to obiecuję, że będzie to ładniej ustawione ;)

ja swojego sierściucha od małego nauczyłem słowa psik :) i do tej pory nigdy nie wszedł dwa razy do łóżeczka dziecka , na stół i na monitory :) a też miałem obawy o jego skoki :)

Focal + Naim

mikson, jak ja do mojego krzykne psik to on tylko spoglada na mnie z glupia mina i wyglada jak by mial ochote powiedziec "na zdrowie"... :)

Tez bym wolal to ladniej ustawic, ale wole nie kusic losu. Odbilo sie to tez na kieszeni, bo sporo musialem zaplacic za odpowiednio dlugie kable, zeby moc je tak ladnie poprowadzic co by ich widac nie bylo. :)

W kazdym razie jestem na etapie zbierania pieniedzy na duze klocki do salonu, wiec chyba i tak musze sie za siersciucha zabrac!

cześć, to ja też się pochwalę - od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem PC E730. Po długich przemyśleniach, porównaniach z konkurencją DENON, TEAC - wybór padł na małą Yamahe. Wzięły górę tutaj też względy funkcjonalne HDMI + USB …

PC, się właśnie wygrzewa, w drodze są już standy … za jakiś miesiąc zmienimy kabelki głośnikowe.

Jak na razie jestem zadowolony, a że są to początki naszej (mojej i yamahy) znajomości przewiduję nam długoletni romans z pewnymi modyfikacjami.

Yamacha gra w pokoju 3,3 x 3 / + skos

dodatkowo podłączony jest gramofon Reloop 2000 MK3

a wyjście HDMI wykorzystane jest przez 26” SONY KDL V4000

Ogólnie zestaw daje radę !

Wybrałem go celowo, mając tą świadomość, że E810 gra lepiej !!

No cóż. Stało się. Ja również dzisiaj stałem się szczęsliwym posiadaczem pięknej czarniutkiej Yamahy Pianocraft e410 (świadomy wybór, nie e810). Przez ponad dwa miesiące motałem się pomiędzy składaniem zestawu z pełnowymiarowych klocków z drugiej ręki, a wspomnianym mini mocarzem. Dokonany wybór długo by uzasadniać, więc sobie daruje.

Dwa pytania tylko.

1.) Jak się włącza budzik (i czy jest) ?

2.) Jakimś sposobem, wygasiłem wyświetlacze - nie przyciemniłem, po prostu wygasiłem-wyłączyłem.

Niestety nie wiem jak to zrobiłem ;)

Ps.

Wiem, że odpowiedzi na moje pytania, a także na pewno na wiele innych znajdę w instrukcji, ale przez nie uwagę została wyniesiona z pudłami do piwnicy, a już dzisiaj nie chciałbym się tam fatygować.

witam wszystkich nowych i starych użytkowników!

coraz więcej 'aktywnych' uczestników życia tego forum

to miłe

ja pozostaję cały czas na etapie denona ucd-f10 podłączonego do philipsa mz-7 (wiem, mało to prestiżowe:) poszukuje rodzinki do mojego cd, ale póki co jest ciężko, a wiadomo, ze chciałbym coś z denonowej serii (najlepiej serii f10) póki co próbuje cieszyć się z Wami - posiadaczami nowych Pianocraftów! gratuluję zakupów i życzę udanej przygody ze sprzętem audio oraz wielu wspaniałych płyt w odtwarzaczach!

Wł. budzika:(wymagane ustawienie wpierw czasu) dalej kilkakrotnie naciskamy przycisk display na przednim panelu aż pojawi się opcja TIMER INPUT(obracając gałką INPUT możemy wybrać źródło wł. budzika m.in tuner, cd itd.). Ponownie naciskamy przycisk display wybierając ON TIME tu określamy czas wł. się budzika. Tak samo określamy wył się budzika OFF TIME. Punkt ostatni aby wszystko zadziałało naciskamy przycisk TIMER(jeśli świeci się dioda wszystko poszło ok). Oczywiście aktywacja i wyłączenie budzika działa pod przyciskiem TIMER. :)

> tdp, 23 Lut 2009, 20:53

witam w klubie, mam nadzieje ze moje materialy na temat PC na cos sie przydaly

> Rozpadlin, 23 Lut 2009, 22:35

moze to Cie zainteresuje, co prawda nie wzmak ale zawsze blizej niz dalej kompletu serii 10

http://allegro.pl/item558121142_denon_udr_f10_deck.html

post-21637-100002865 1235425559_thumb.jpg

Oczywiście witam wszystkich nowych użytkowników w klubie :)

dzis wybieralismy system mikro dla tescia i odsluchiwalem pare mikrusow: kilka plastikow na poczatek (lg, sony etc - zenada) a potem troche powazniejsze zestawy: onkyo cs-525, yamahe 320, yamahe PC 410 i Denona DM37.

Powiem tak: nienawidze serii 700/1500/2000 denona (oprocz tunera). Graja beznadziejnie imho. Jestem fanem Yamahy, ale dzis wygral Denon. Naprawde fajny sprzet i gral dla mnie i dla tescia lepiej od Yamahy. Czysty detaliczny i powiedzialbym ze nawet bardziej dynamiczny dzwiek niz Yamahy. malo tego, jest pozbawiony wad wiekszych systemow 1500 czy 700. Jest calkiem pzyjemny w odbiorze.

Z pewnoscia Yamaha nadal bedzie lepszym wyborem dla tych ktorzy sluchaja gorzej zrealizowanych plyt lub czesto graja ciezsze klimaty. Natomiast w innych przypadkach Denon jest gora. Az nie chce mi sie wierzyc ze to pisze. Nota bene, glowne porownanie bylo miedzy silniejsza Yamaha 410 a Dm37, a nie Yamaha 320 - ta moca nie grzeszyla wiec odpadla od razu.

Przy czym trzeba uczciwie powiedziec: to nie sa duze roznice. To jest ta sama klasa dzwieku i wybor bedzie zalezla od tego czego sie slucha.

Pisze to dlatego, ze dosc automatycznie tu i na wielu innych forach pisze sie: Yamaha i koniec. A tu jest powazna konkurencja.

PS Onkyo ok, ale slabsze od Yamahy i Denona - jak dla mnie.

dzięki seba

tego decka to już znam na pamięć

ilekroć poszukuję wzmaka to zawsze na ten magnetofon natrafiam

przyznam, ze sprzedawca jeszcze kilka tygodni temu żądał nawet więcej niż obecnie

i albo bardziej obniży troche swe wymagania finansowe, albo zadowolę sie bardziej vintage'owym deckiem

jeśli wzmak z tej serii nadal pojawiać się nie będzie, to niewykluczone, że w końcu zdecyduję się na inne rozwiązanie (tutaj pojawia się pytanie/wątpliwość - jakie?)

póki co jestem zauroczony odtwarzaczem cd i odkrywam stare płyty "na nowo"

pozdrawiam

>Rozpadlin

Przez "pare" ostatnich tygodni widziałem takie elementy serii F10 (poza cd, deck'ami)

http://www.allegro.pl/item551243054_amplituner_denon_udra_f_10_odtwarzacz_cd.html

http://www.allegro.pl/item532213136_denon_upa_f_10_unikat_okazja.html

http://www.allegro.pl/item540887168_amplituner_denon_udra_f_10_cd_ucd_f_10.html

http://www.allegro.pl/item529045381_amplituner_denon_udra_f10_uszkodzony.html

Także coś się pojawia, kwestia przyczajenia bo wyszukiwarka czasem niełapie tytułów i opisów jakie wymyslają sprzedający i trzeba całe kategorie przeszukiwać...

i taka ciekawostka

F100 wersja black poszła za śmieszne pieniądze...

http://www.allegro.pl/item549270556_amplituner_denon_dra_f100_cd_denon_dcd_f100.html

zentaur, 24 Lut 2009, 00:57

Mi też bardzo podobało się brzmienie małego Denona. Gdyby nie fakt, że potrzebowałem DVD (PS3 wyjeżdża z tego pokoju), to kto wie czy wybór nie padł by właśnie na M37. No i jeszcze kwestia monitorków, z którymi kupiłem mini miała duże znaczenie.

zentaur

ja przez zakupem właśnie porównywałem denka m37 i piano e410 (i f102 grał w sumie bardzo już dojrzale jak na mini ale znacznie przekraczał mój założony budżet 1500) i wybrałem piano ze względu na mocniejsze końcówki i troszkę mocniejszy bass ale faktycznie góra w denku jest ciutek lepsza to trzeba przyznać,

fajnie że też zwróciłeś uwagę na takie zestawy, masz już spore doświadczenie i jesteś osłuchany

więc z pewną świadomością dokonujesz wyboru i potrafisz docenić takie maluchy,

to co w końcu do sypialni kupujesz? :)

witam również nowych użytkowników mini audio :)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.