Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba posłuchać ale monitory z m37 są bardzo dobrze wykonane i grające w tym systemie, nie wiadomo jak mocna jest m37 i na ile poprawnie wysteruje inne monitory

Focal + Naim

AxelTores, 11 Sie 2010, 00:05

>Co myślicie o wymianie kolumn w wieżyczce DENON D-M38 z fabrycznych SC-M37 na TONSIL Maestro II 60

>Czy warto ?

Nie warto.

Powiem tak - Nie słyszałem głośników Tonsila ale słyszałem SC-M37 i moim zdaniem te głośniki '' NIE GRAJĄ '' Na pewno jesli w końcu zdecyduje się na D-F107 lub D-M38 to kupie je bez głośników .

Uuu widzę że nie tylko ja lubię tech i deep house w muzyce elektronicznej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Pirs85, 12 Sie 2010, 10:05

>jesli w końcu zdecyduje się na D-F107 lub D-M38 to kupie je bez głośników.

Tylko kto w Polsce sprzedaje D-M38 bez głośników ?

Głośniki są fajne, ale myślę że może być lepiej dlatego myślę o JBL :-)

AxelTores@

Chciałem początkowo kupić D-F107 bez głośników. Była taka możliwość z BestAudio. Ale się rozmyśliłem, bo w innym sklepie z głośnikami było niewiele drożej niż tam bez głośników. Ale można popytać właśnie w salonach audio, które są dystrybutorami Denona.

Nie będzie nic taniej, a nawet drożej. Ceny klocków Denona z serii 107. Z serią 102 było podobnie, już nie mówię o 103 gdzie dostać źródło z 103 to teraz wyczyn. :)

http://www.ceneo.pl/6361438

http://www.ceneo.pl/3070408

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Generalnie wszystko można kupić osobno , natomiast z oficjalnych źródeł nie zawszę się to opłaca...a w zasadzie kompletnie się to nie opłaca :) wiadomo razem zawsze taniej. Naprawde warto popytać bo można dostać sprzęt w świetnych cenach . Wracając głośniki są ładnie wykonane i ogólnie przedstawiają się solidnie ...ale to wszystko. Po podłączeniu do któregokolwiek zestawu (107 lub 37 ) ''głupich'' Wharfedali z serii 10 słychać kontrast ! dźwięk nabiera powietrza !

DawidM ...no proszę :) Ja dla równowagi powiem że nie udało mi się kupić już biletów na koncert DM w Łodzi bo jak się okazuję na dwa miesiące przed imprezą nie było na to żadnych szans ( czytaj...fan )

Możesz posłuchać, na dniach dodam nowy:

RECENZJA YAMAHY MCR-640, czyli czy nowy oznacza lepszy?

Na to postawione pytanie nie można jednoznacznie odpowiedzieć, jednak o tym dalej w niniejszej recenzji.

TU WYTNIEMY A TU DOSTAWIMY-CZYLI BUDOWA ZESTAWU:

Zestaw ma praktycznie takie same wymiary, jak poprzednie Piano Crafty czyli jest bardziej głęboki niż szeroki, ampli waży 5,7 kg, zaś źródło(CD) 2,8kg. W środku także są widoczne zmiany. Co jak na tak niewielkie wymiary jest sporą wagą i z całą pewnością potęguję wrażenie że obcujemy z dopracowanym produktem, mówiąc krótko zestaw zyskuję nasze zaufanie. Przednie panele wykonane są z aluminium, reszta obudowy to gięta blacha. Wyświetlacze się zmieniły, nie są już bursztynowe jak za pierwszych Piano Craftów, ani niebieskie jak za ostatnich Piano Craftów, zyskały barwę mleczno-białą, co wg. mnie wygląda lepiej niż niebieskie podświetlenie, jednak to już nie to samo co stare bursztynowe podświetlenie. Panel przedni Ampli zyskał diodę wskazującą o pracy urządzenia(zielona-gdy zestaw pracuję i pomarańczowa-gdy zestaw jest w trybie "uśpienia") oraz stację dokującą do Ipoda(to akurat odczytuję na plus). Zaś CD port USB z przodu urządzenia. Szuflada CD powędrowała na spód obudowy, co ważne jest ono cieńsza niż w poprzedniej generacji Piano Craftów. Co ciekawe w stosunku do poprzednich Piano Craftów "okrojono" tył urządzeń, w CD zabrakło wyjścia Optical i Coaxial, a w ampli zrezygnowano z dwóch wejść analogowych. Na kolejny minus można przypisać fakt że tym razem urządzenia mimo niezależnego zasilania, nie mogą już pracować osobno i aby uruchomić CD trzeba podpiąć go specjalnym wielożyłowym kablem z amplitunerem Piano Crafta. Wcześniej można było to zrobić(ale nie trzeba było) za pomocą kabla mini-jack. Generalnie stylistyka urządzenia upodobniła się do wyższych "klocków" Yamahy z serii 700/1000/2000, może się podobać.

Jeśli chodzi o kolumny to nastąpiła poprawa względem poprzedników, upodobniły się i gabarytowo i wyglądem to kolumn z wyższej serii Yamahy MCS-1330. Względem poprzedników mają ulepszony głośnik wysokotonowy(tekstylna kopułka), nisko-średniotonowy pozostał ten sam( membrana polipropylenowa), kolumny są większe niż u poprzednika(na wysokość-niecałe 2cm i szczególnie na głębokość-prawie 8cm). Dostały także nowe wzmocnienie wew. kolumny.

"JEDNORĘKI BANDYTA"-CZYLI OBSŁUGA I FUNKCJONALNOŚĆ:

Obsługa pozostała na bardzo podobnym wysokim poziomie, wszystko obsługuję się sprawnie, intuicyjnie i bez większych przeszkód. Natomiast irytują dwie rzeczy, które są krokiem wstecz. Po pierwsze to niemożność włączenia samego CD, a co za tym idzie jeśli chcemy np. słuchać radia i otworzyć szufladę z źródła, to niestety ale nasze odsłuchy radia zostaną brutalnie przerwane i w tym momencie selektor wejść automatycznie przestawi się na CD i w tym momencie otworzy się szuflada. Druga sprawa to dziwne zachowanie się portu USB, jeśli słuchamy muzyki dłużej niż 1 godziny, to po 1 godzinie system automatycznie się wyłączy. Dziwna sprawa, trzeba się do tego przyzwyczaić, albo kupić Ipoda i podłączyć go do dedykowanej stacji, która nie oferuję podobnych błędów.

JAK TO GRA-CZYLI BRZMIENIE ZESTAWU

System charakteryzuję się dość otwartym, swobodnym, przestrzennym dźwiękiem, ciężko tu wychwycić jakiekolwiek podkolorowanie pasm. W stosunku do poprzednika poprawie uległy tony wysokie. Poprzednio tony wysokie były niezłe, ale lekko zapiaszczone i miały tendencje to pokazywania sybilantów. Obecnie cechy te zostały naprawione, i brzmi lepiej. Bardziej analitycznie, ale jakby z większą kulturą, spokojniej. Tony średnie to ten sam wysoki poziom(jak na ten przedział cenowy) jak wcześniej, są neutralne, soczyste, może nie wychodzą przed szereg, ale także nie wykazują żadnych słabości, wokaliści i instrumenty brzmią przekonywująco. Poprawie uległy także tony niskie, kolumny schodzą niżej z pasmem, bas nie jest już tak twardy jak wcześniej, ma trochę więcej poluzowania, zyskały na tym np. przejścia czy "breakdowny" w utworach. Przestrzenność i scena na podobnym jak wcześniej poziomie, czyli sporo się dzieje na linii między kolumnami, pojawia się także mała głębia, dźwięk odkleja się od kolumn. Poprawie także uległo różnicowanie nagrań. Tuner może nie brzmi tak samo pięknie jak płyty audio, ale po dokupieniu lepszej antenty i odbieraniu pewnych stacji radiowych odsłuch może się stać równie angażujący, z pewnością sprawdza się jako umilacz czasu. Port USB i stacja dokująca brzmią z pewnością lepiej, zbliżając się do dźwięku uzyskiwanego z płyt Audio. Mówiąc krótko zestaw posiada uniwersalne, angażujące brzmienie które dostarcza sporo frajdy z odsłuchów. Co ważne brzmienie pewnie można w jakiś sposób jeszcze doszlifować wymieniając okablowanie i odpowiednio ustawiając sprzęt w pokoju(do kolumn warto dokupić standy).

WARTO CZY NIE?-CZYLI PODSUMOWANIE

Z całą pewnością warto, zestaw wart jest swojej ceny(do 2k zł), dodanie stacji dokującej na Ipoda, poprawiony wygląd, usprawnione brzmienie to kolejny krok Yamahy do pozyskania kolejnych klientów, legendarnego już Piano Crafta. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z pewnych wad systemu które opisałem powyżej, i które są krokiem wstecz względem Piano Crafta E410 czy E810, szczególnie że konkurencja także nie próżnuję. Na pewno warto dodać ten zestaw do listy odsłuchów przy potencjalnym zakupie.

"Druga sprawa to dziwne zachowanie się portu USB, jeśli słuchamy muzyki dłużej niż 1 godziny, to po 1 godzinie system automatycznie się wyłączy" To są bugi w sofcie - wada produkcyjna. Podobno nowe serie już tego nie mają.

Jeszcze od siebie. Miałem okazję bawić się tym sprzętem na spokojnie. Osobiście zdecydowanie wolę starą serię pianocrafta. Nowa ma "lepsze" monitory.. zdecydowanie. Stara "lepszą" elektronikę.

Tak, to na pewno wada wgranego oprogramowania, jednak nie będę wysyłał sprzętu z powodu tego do serwisu by na nowo wgrywali soft(kupi się w przyszłości Ipod'a Touch'a i tyle). Aż się dziwie czemu nie można tego zrobić z strony producenta, mogli by wziąć przykład z firm które produkują komórki, tam takie wady oprogramowania, można wykonać w domowym zaciszu, podłączając telefon z komputerem kablem, albo nawet z strony dołączonego oprogramowania jak w Nokii. Myślę że optymalnym rozwiązaniem to było by mieć starą elektronikę z dockiem do Ipoda + nowe monitory. Choć nowa elektronika nie jest zła, po prostu trochę inna. Co do elementów w środku to się nie wypowiadam, bo tu trzeba by zajrzeć dogłębnie do obu systemów i mieć także widzę Know-How(wiadomo że nie zawsze upakowanie najlepszych elementów daję najlepszy efekt, trzeba też widzieć jak te poszczególne elementy ze sobą połączyć by sprzęt zagrał).

Witam!

Czy ktos moze mial mozliwosc przetestowania interkonektu audio firmy B-Tech BTXL23-008 ? Chetnie przeczytam Wasze opinie na temat tego kabla przed zakupem..(a chce to podpiac pod mcr-840) pozdrawiam

http://www.btechshop.co.uk/products/INTERCONNECTS/BTXLF-C/STEREO_AUDIO_-_STEREO_AUDIO/BTXL23-008.html

właśnie dawid a może przetestujesz resona głóśnikowego bo może on troszeczkę dociążyć dźwięk lekko wycofując górę, to może być udane połączenie, jak miałem ushery jeszcze z asm i wpiąłem go to całkiem fajnie się spasował w tym duecie

Focal + Naim

Myślałem o Atlasie/Tara Labs zarówno Interkonekt jak głośnikowe. Na przełomie września/października coś postaram się w tym elemencie zrobić.

atlasa mam tego:

http://www.atlascables.com/index.php?id=126 porównywałem z 3.0 ale 2.0 troszkę lepiej ma balans ułożony 3,0 ma podkreślony bardziej bas

i testowałem http://www.atlascables.com/index.php?id=123

różnica spora, hyper bardziej zróżnicowany bas głębszy mniej podbity wyższy, średnica podobna ale góra pasma więcej detali bez podkreślania sybilantów, nawet ciut cieplejsze brzmienie minimalnie, polecam, wiem że różnice są małe ale dość wyraźne jak np dla mnie :) na allegro hyper 1.5 był niedawno w dobrej cenie

Focal + Naim

Jeśli są orginalne to jest to na prawdę dobra cena.

Myślę że było by to ciekawe połączenie, nie ukrywam że w przyszłości(nowy rok) i tak będę chciał zmienić kolumny w Piano Crafcie. Miałem na celowniku te Dynaudio jak i Eposy M5(lub nową wersję E5i). :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.