Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jesteś skrzywiony bo moje odczucie jest takie że ceol i philips robią wrażenie wypasem a nie graniem.

Mam pytanie czy monitory od 1330 mają gumowe nóżki?

witam forumowiczów.

jakiś czas temu pod wpływem forum wybrałem dla siebie denona 37.

zmieniłem okablowanie na profigold i jest ok. kolumny na razie zostawiłem ;)

teraz szukam coś dla dzieciaków - padł im wysłużony sony.

czy coś takiego by się nadawało?? :

http://allegro.pl/super-unikalna-wieza-yamaha-gx-500-i1401369250.html

wydaje się że ma lekko uszkodzony tweeter w jednej kolumnie (lewa - 3 zdjęcie od góry).

miałoby to większe znaczenie dla odsłuchu??

a może wasze sugestie??

niedrogo i może być używane.

jakby co kolumny jeszcze działają od soniacza więc może być sama jednostka grająca, dobrze gdyby miała wejscie aux lub ewentualnie usb.

koszt do 500zl.

muzyka: głównie rock (coma, 3dd, kings of leon, metallica itp...) + czasami coś odprężającego i spokojnego.

doradzicie coś??

pozdrawiam

+++

Nie jesteś skrzywiony bo moje odczucie jest takie że ceol i philips robią wrażenie wypasem a nie graniem.

Mam pytanie czy monitory od 1330 mają gumowe nóżki?

Nie. Mają za to otwór do przykręcenia ich do standu.

Trochę pokręciłeś. :) W Audio Video 12/2010 jest test monitorów 1300-2000zł (Dali Lektor 2, Dynaudio DM 2/6, Magnat Quantum 653, Monitor Audio BX2, System Fidelity SF-4030 i Wharfedale Onyx 100), oraz Piano 550, a CEOL pojawia się tam jedynie w newsach, na początku pisma. Natomiast w Audio 1/2011 znajduje się test "Mini w sieciach luksusu", gdzie opisywane są Denon CEOL, Philips MCI900 i Yamaha MCS-1330. Zaraz za nim doklejony jest opis Harmana MAS 100/110 w tekście pod tytułem "Czwarty do brydża", w którym jednak głównie odwołują się do testu tego H/K w Audio 3/2010.

We wspomnianym wcześniej AV 12/2010 jadą też ostro po omawianej tu niedawno płycie The Orb 'Metallic Spheres'. W HiFi i Muzyka 12/2010 też jest opisywana niepochlebnie, ale w zdecydowanie nie tak ostrym tonie, jak w AV, gdzie autor tekstu naprawdę wyładował na niej swoją frustrację. :)

Też odniosłem takie wrażenie widząc CEOLa osobiście - strasznie plastikowy z wyglądu. Zupełnie mi się nie podoba. Natomiast czytając "Mini w sieciach luksusu" odniosłem podobne wrażenie, ale szybko usprawiedliwiłem to faktem, że sam taką posiadam i dlatego tu najbardziej doszukiwałem się zalet, a u konkurencji wad. :) Miło słyszeć, że może jednak nie jestem tak do końca skrzywiony. :)

dzięki za poprawny opis :)

Focal + Naim

czyli belkin jest interesującym kablem z tej cenie

faktycznie jeżeli masz więcej gory to efekt wypchnięcia średnicy jest zmniejszony,

a czy podkreśla mocniej sybilanty czy dość gładko przechodzi? szz sss czzz? mocniej od linna k20? pytam bo np jak porównywałem bezpośredni solid cory reson i aq type4 to type4 miał też więcej góry i nie wypychał średnicy ale szeleścił czasem

pozdr

Z sybilantami to zależy od nagrania a nawet wokalisty, np. na płycie "Mezzanine" Massive Attack w nagraniu "Teardrop" sybilanty są jakby mocniej podkreślane, nawet pogłos po nich czasem rozchodzi się w przestrzeni. Ale tak jest nagrane na płycie. W nagraniu "Mezzanine" z tej płyty śpiewa dwóch facetów jeden bardziej "akcentuje" sybilanty i to słychać, drugi mniej.

W każdym razie góra mnie nie drażni. Jest wyraźna, ale chyba czysta.

Witam wszystkich, specjalnie zarejestrowałem się po przeczytaniu prawie całego wątku :)

Jeśli mogę się wtrącić do rozmowy o różnice pomiędzy Denon M37/38 a 107 to nikt nie napisał dosyć istotnej z mojego punktu widzenia. Przy ustawieniu bass i treble w

okolicach 6 i wyżej Denon 37/38 ma szum jałowy co w moim przypadku na słuchawkach jest meczące (notabene na kolumnach też jest słyszalny) w słuchaniu muzyki. Już odtwarzacz

iRiver mojej połówki gra lepiej gdyż kompletnie zero szumienia ma.

Mówię tu o ustawieniu wieży w tryb aux, gdyż w trybie usb/cd sprzętowo szum jest wyciszany kiedy kończy się track, można go jedynie zauważyć przy cicho rozkręcającym się

nagraniu.

Nie zauważyłem za to tego szumu na Denonie 107 a jeśli występował, to bardzo cichy. Czy ktoś wie, czy zastosowana elektronika wzmacniacza wypada lepiej na korzyść Denona 107 jeśli chodzi o szumienie?

Fakt, 37/38 grają pięknie. Denona 107 za krótko słuchałem żeby ocenić ale 37 stoi na biurku od ponad pól roku i cieszy ucho.

krzesieq

jak przełączysz na s.direct to szumu już nie będzie :)

omijamy ulepszacze (basy,treble itp) i płynie czysty dźwięk ze źródła.

pozdrawiam.

sorki za błąd w nicku, krzysiaq.

Edytowane przez pyetya

Natomiast jaki jest sens kupowania takiego mini jak chce się tak mocno kręcić EQ. D37 ma z tym problem, w D38 podobno to rozwiązali i nie ma tych szumów, nie wiem bo nie sprawdzałem, w Denonie 107 nie było z tym problemów,ale ten sprzęt gra mniej efekciarsko od D37/38. Więc tam pewnie brakło by Ci skali w EQ(żartuję heh). Słucham zawsze w pozycji neutralnej lub wł. funkcję Source\Pure Direct. ;)

Ps. Choć urządzeniem do poprawy brzmienia, biorąc pod uwagę akustykę pokoju bym nie pogardził. Szkoda że to takie drogie. Ale to zupełnie inna sprawa niż poprawa brzmienia poprzez kręcenie gałkami korektora.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

jak nabywałem drogą kupna swojego D37 nie wiedziałem, iż ma taką przypadłość, ale można się przyzwyczaić.

szum słychać niezależnie od tego jak się ustawi korektor - wystarczy tylko go włączyć, jest zarówno w głośnikach jak i słuchawkach. brak szumu wyłącznie na s.direct. w normalnym użytkowaniu mi nie przeszkadza chyba że mam słuchawki albo puszczam b.cicho, ale wtedy idzie w ruch s.direct.

hehe, na początku myślałem że jest to wada fabryczna i trzeba sprzęt wymienić, lecz niestety serwis (o dziwo) wiedział o tym i mnie uświadomił o prawidłowym działaniu zestawu. a i tu na forum to potwierdzono.

Informuję, iż Denon M38 szumi tak samo jak M37. Odsłuchiwałem jeszcze 107 i wydaje mi się że szumi w bardzo małym stopniu. Nie wyobrażam sobie słuchania bez ustawień EQ. Być może kwestia przyzwyczajenia albo rodzaj słuchanej muzyki wpływa na to czy ktoś potrzebuje korekcji dźwięku. Ja zaliczam się do tej grupy:) zastanawiam się nad zmianą M37 i kupnem 107, ale rzeczywiście, jak napisał kolega DawidM, gra on mniej ciekawie (mniej wysokich i niskich), stąd może wynika brak szumów.

Krzysiaq, ale będziesz musiał jeśli będziesz chciał w przyszłości kupić jakiś droższy sprzęt, dobry zestaw to taki który przy neutralnych ustawieniach(już przecież i tak realizator płyty przy jej tworzeniu, a głównie przy masteringu, miał wpływ na to co słyszysz, a jeśli ktoś to jeszcze koryguję na swój sposób to na pewno nie dowie się jak ta płyta miała brzmieć w założeniu autora), gra dobrze. Wiadomo że każdy kto przenosi się z multimedialnych głośników komputerowych(dlatego z takich zestawów lubię zestawy takie które oferują tylko regulację basu i głośności, cała reszta jest mi niepotrzebna) czy jakiejś budżetowej, masowej wieży ma trochę skrzywiony obraz rzeczywistego, dobrego dźwięku, ale trzeba się pomału przestawiać, lub nie jeśli nie chce się przekroczyć pewnego pułapu doznań muzycznych(wszystko zależy od Nas samych i tego gdzie chcemy się zatrzymać w Naszej drodze muzycznej i sprzętowej). Fajne jest to że każdy zestaw gra na swój sposób inaczej, wg. mnie będzie szkoda Twoich pieniędzy jeśli będziesz chciał się przesiąść na 107, która gra bardziej średnicą, wynajduję smaczki nagrań itd. Pozostaje jeszcze pytanie jakich formatów głównie słuchasz(mp3/audio-cd/vinyl itd.) i jakich płyt, wiadomo że te dzielą się w skrócie na te które są dobrze i źle wykończone(pod względem jakości dźwięku który odbieramy).

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam. Szukam sprzętu do 2000tys. Chcę podłączyć tv, komputer, może konsole etc. Z tego co wiem najwygodniej brać coś z optykiem. Służyć to ma zarówno jako KD jak i do muzyki.

Co byście zaproponowali?

Póki co mój typ to:

ACOUSTIC ENERGY AEGIS NEO 1

wzmacniacz od Kenwood k-1000 (o ile da radę to kupić, podobno kiedyś byłoby mnie stać na cały :/)

Jakby co przeczytałem cały wątek :P

Szanowni Koledzy, pewnie zaraz mi się oberwie :) ale słucham wg kolejności:

- muzyka z kompa (sb audigy)(mp3, flac)

- pendrive

- cd

mp3 od 192 bitrate w górę, większość zakodowana przeze mnie. Głównie House, Trance...Ambient, Vocal....

Vidocq: Pianocraft - zastanawiałem się nad 640, ale ma błędy (wyłącza się, trudna nawigacja po mp3) Choć z drugiej strony, głównie muzyka leci z kompa, kusi mnie to odsłuchać. Gdzieś na forum też przewinął się wątek, ze szumi ta yamaha. Ciekawe jakby się miała do mojego Denona 37

DawidM - zgadzam się z Tobą w zupełności, gdybym nie miał wymogu ustawień EQ, to bym wpiął słuchawki do karty muzycznej gdzie dźwięk jest bez szumów, ale dla mnie zbyt flat...Zdaję sobie sprawę że teoretycznie muzyka jest przygotowana do odsłuchu bez korekcji, no ale to tak jakby nie słodzić herbaty :)

Jak nie słucham za słuchawkach które de facto nabyłem 3 dni temu (AKG 540) to szum jest do zniesienia. Nawet mniej szumi mój stary ampl. technics SUV 500. Sam już nie wiem. Nigdzie w mojej okolicy nie ma tego denona 107 w wersji black od ręki.

PianoCraft 640 jest faktycznie niedopracowaną konstrukcją. Brzmienie jak dla mnie rewelacyjne, ale niektóre jej wybryki czasem odbierają przyjemność odsłuchów. Z kolei zgadzam się z kolegami, którzy twierdzą, że korekcja bass/treble jest zbędna przy dobrze dobranym systemie, choć sam nauczyłem się tego również stosunkowo niedawno. Ja herbaty nie słodzę (ani w przenośni, ani dosłownie) :-) Co do szumów, to przy dobrze nagranych płytach, ja go nie słyszę.

Panowie trzeba sobie zadać pytanie czego oczekujecie od sprzętu. Słucham na swojej 640 tylko płyt cd czasem na chwilę włączę radio. Narzekanie na funkcjonalność 640/840 pojawiło się dawno temu i nie jest to temat nowy. Są sprzęty które super obsługują mp3 itp. W okresie przed zakupem odsłuchałem trochę mini i zawsze najważniejsze było dla mnie brzmienie. Pod względem designu moim faworytem był Denon 107. Nie słucham mp3 i jest mi obojętne czy 640 jest w tym temacie funkcjonalny- bez urazy dla kolegów.

krzysiaq:

jak masz możliwość bierz płyty i odsłuchaj Denona 107 i PianoCrafta.

Jest jeszcze Harman,Teac i inne i nigdy nie wiadomo co będzie najlepsze dla Ciebie.

Sprzęt albo gra albo nie i to słychać od razu bez długich godzin odsłuchiwania, oczywiście to tylko moja prywatna opinia.

Pozdrawiam i czekam na opinie i wrażenia.

Po części masz rację, sprzęt gra albo nie, ale ja na własnej skórze przekonałem się ile daję odsłuch w dobrym akustycznie pomieszczeniu. Już nie raz byłem zaskoczony, ile niewykorzystanego potencjału jest w moich kolumnach/elektronice. Także miejsce odsłuchu ma także kluczową rolę.

Zapomniałem jeszcze dodać, że ten wzmak jest 6Ohm, a kolumny 8 - czy to wyklucza to zestawienie. Podobno jest to bez większego znaczenia, ale przydałoby się potwierdzenie jakiegoś speca.

Tu Sonusy Toy z Arcam Solo Mini. Mixon może to będzie Twój kolejny krok. :)

Z kolei zgadzam się z kolegami, którzy twierdzą, że korekcja bass/treble jest zbędna przy dobrze dobranym systemie, choć sam nauczyłem się tego również stosunkowo niedawno. Ja herbaty nie słodzę (ani w przenośni, ani dosłownie)

Korekcja owszem jest zbędna, ale tylko słuchając przy normalnych poziomie głośności. Gdy słuchamy cicho przydają się podbicia na skrajach pasma - czyli strojenie kolumny na literę "V", lub podbicie basu i wysokich we wzmacniaczu przy w miarę neutralnych kolumnach.

Krzywe Fletchera-Munsona się kłaniają:

http://www.hifi.pl/slownik/fletcher-munson.php

Sporo też zależy od możliwości kolumn(przetworniki, strojnie, efektywność itd.), moje byłe Triangle przy cichych odsłuchach grały tak samo dobrze jak przy normalnych, sam się mocno dziwiłem, ale tak było.

A to mój tegoroczny cel do Piano:

http://www.youtube.com/watch?v=9UPpqCSLlkA&feature=mfu_in_order&list=UL

Tu Sonusy Toy z Arcam Solo Mini. Mixon może to będzie Twój kolejny krok. :)

:)

obecnie interesuje mnie chario delhinus http://www.chario.it/panoramica.php?IDP=10&IDO=26 :) ale używki praktycznie nie osiągalne u nas na rynku

Focal + Naim

DawidM zgadzam się z tobą, ktoś kiedyś gdzieś napisał że dobra akustyka to 50% sukcesu. Pewnie miał sporo racji.

Gratuluję planów na nowe kolumienki.

Kolega mikson jak widać zakochany w chario i nie odpuszcza.

Mam prośbę czy ktoś może zrobić zdjęcie wtyczki w E410/E810 która spina zestaw tak by można było pilotem obsługiwać obydwa urządzenia.

Edytowane przez DawidM

Mam prośbę czy ktoś może zrobić zdjęcie wtyczki w E410/E810 która spina zestaw tak by można było pilotem obsługiwać obydwa urządzenia.

Prosze Bardzo ;)DawidM

post-21568-068460100 1294765288_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.