Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Złe toto nie jest. Ale trochę mi brakuje przestrzenności w tym DACu.

Gra jakoś tak na ryj ;) na słuchawkach umieszcza wszystko blisko środka głowy.

Ale faktycznie za tą cenę jest dobry.

dokładnie w tej cenie jest świetny,

jest ciekawsza wersja http://www.nuforce.com/hp/products/iconhd/index.php

kosztująca ponad tysiaka ponoć gra też świetnie w swojej klasie cenowej

Focal + Naim

http://www.nuforce.com/hp/products/iconamp/index.php

ten wzmak też może być ciekawy w tej cenie, dosyć pozytywne są recki

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

...a porównywał ktoś ten DAC z Asus Xonar. Dzwiękówka jest o połowę tańsza, więc może nie warto przepłacać, jeśli sygnał tylko puszczamy z kompa?

Ja mam również pytanko: Od dłuższego czasu mam zamiar wymienić moją wieżyczkę Onkyo cs-325 (głośniki standard, kable klotz'a) na coś nowego :) Co sądzicie o: Denon D-F107 + kable klotz LY 225 + kabel RCA brak pomysłu do konkretnego... Sądzicie zagra to lepiej niż obecny mój zestaw? Ewentulanie w MM chcę posłuchać jeszcze Yamahę mcr 640...

Ja mam również pytanko: Od dłuższego czasu mam zamiar wymienić moją wieżyczkę Onkyo cs-325 (głośniki standard, kable klotz'a) na coś nowego :) Co sądzicie o: Denon D-F107 + kable klotz LY 225 + kabel RCA brak pomysłu do konkretnego... Sądzicie zagra to lepiej niż obecny mój zestaw? Ewentulanie w MM chcę posłuchać jeszcze Yamahę mcr 640...

Zależy czego słuchasz. Jak spokojnej, akustycznej muzyki w tle, to Denon. Jak rocka i innego popu czy hip-hopu, głośno, to Yamaha. Jeśli nie mają być dzielone warto wziąć pod uwagę Marantza MC-R503 czy Magnata MC2.

Zależy czego słuchasz. Jak spokojnej, akustycznej muzyki w tle, to Denon. Jak rocka i innego popu czy hip-hopu, głośno, to Yamaha. Jeśli nie mają być dzielone warto wziąć pod uwagę Marantza MC-R503 czy Magnata MC2.

Hmmm i to jest trudna sprawa, dlatego nie określiłem się muzycznie, ponieważ brzmią u mnie: AC/DC, G&R, a więc rockowe smaczki, wieczorami Chilli Zet i RAM Cafe Chillout, a czasami i Brodka... A i radia lubię posłuchać...

Więc poszukuję "czegoś uniwersalnego", generlanie głośno nie słucham muzyki, a pokój jest mały ok 15 m2.

Hmmm i to jest trudna sprawa, dlatego nie określiłem się muzycznie, ponieważ brzmią u mnie: AC/DC, G&R, a więc rockowe smaczki, wieczorami Chilli Zet i RAM Cafe Chillout, a czasami i Brodka... A i radia lubię posłuchać...

Więc poszukuję "czegoś uniwersalnego", generlanie głośno nie słucham muzyki, a pokój jest mały ok 15 m2.

albo używanego arcama solo mini :)

Focal + Naim

albo używanego arcama solo mini :)

Niestety za drogo... Nawet używany, bo do tego dochodzą monitory (a szajsu pod to nie ma co podpinać). Jutro w MM posłucham Yamahy i Denona. No i pytanko powtarzam czy zagra to lepiej niż Onkyo cs-325, ktoś ma porównanie? Czy może pozostać na starym sprzęcie...

Edytowane przez szeryf1989

Niestety za drogo... Nawet używany, bo do tego dochodzą monitory (a szajsu pod to nie ma co podpinać). Jutro w MM posłucham Yamahy i Denona. No i pytanko powtarzam czy zagra to lepiej niż Onkyo cs-325, ktoś ma porównanie? Czy może pozostać na starym sprzęcie...

ale też zastanów się jeszcze nad jednym, ile wydasz na wymianę i czy otrzymasz znaczny przyrost jakości brzmienia i czy jest on wart zachodu :)

może faktycznie lepiej dać sobie więcej czasu dołożyć i zrobić większy krok

Focal + Naim

ale też zastanów się jeszcze nad jednym, ile wydasz na wymianę i czy otrzymasz znaczny przyrost jakości brzmienia i czy jest on wart zachodu :)

może faktycznie lepiej dać sobie więcej czasu dołożyć i zrobić większy krok

Tego się właśnie obawiam, że wydając ok 1,5 k nie doznam szoku jakościowego w odbiorze. Temat do przemyślenia, ale dziękuję za poradę, przejrzę jeszce raz sprzęt który proponowałeś może się skuszę za kilka miesięcy :)

Jezeli ten onkyo posiada wyjscie analogowe to rozwiazaniem moga byc male monitory aktywne Adam A3X skok jakosciowy bedzie ogromny w stosunku do monitorkow firmowych.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tego się właśnie obawiam, że wydając ok 1,5 k nie doznam szoku jakościowego w odbiorze. Temat do przemyślenia, ale dziękuję za poradę, przejrzę jeszce raz sprzęt który proponowałeś może się skuszę za kilka miesięcy :)

Na pewno nie będzie skoku jakościowego, jeśli kupisz urzadzenie za 1500 zł. Mój szwagier ma Onkyo CS-325 od kilku miesięcy, ja mam Marantza M-CR503 prawie od trzech tygodni - oba urządzenia grają inaczej - Onkyo ciemniej, Marantz jaśniej - ale nie jestem w stanie odpowiedzieć, który gra lepiej. Pianocrafty też nie spowodują skoku wprzód, tylko w bok. Odłóż lepiej pieniądze na coś z wyższej półki.

Można zmienić ewentualnie firmowe kolumienki Onkyo na coś innego, bo one są najsłabszym ogniwem zestawu. Podłaczałem do CS-325 swoje AKG K530 i grało zdecydowanie lepiej niż przez zestawowe monitorki.

Edytowane przez Bednaar

<><

jak chcesz skoku jakościowego to kup takie cudo, miałem ten wzmak i moim zdaniem gra rewelacyjnie w tej cenie i śmiem twierdzić że bardziej muzykalnie płynnie od pianocraftów po 2tys

http://www.highfidelity.pl/foto_testy/1012/nr2010/Synergy_Hi_Fi_6F3.pdf

http://www.highfidelity.pl/@main-557

http://cgi.ebay.pl/Worlds-Smallest-Mini-6F3x2-Tube-Amplifier-black-/270620296267?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item3f023a044b

wychodzi po ściągnięciu jakieś maks 650pln z opłatami co jest śmieszną kwotą do tego jak potrafi zagrać , nie jest to hajend i trzeba pamiętać o tym ale jest solidnie wykonana i brzmi bardzo dobrze.

Focal + Naim

Na pewno nie będzie skoku jakościowego, jeśli kupisz urzadzenie za 1500 zł. Mój szwagier ma Onkyo CS-325 od kilku miesięcy, ja mam Marantza M-CR503 prawie od trzech tygodni - oba urządzenia grają inaczej - Onkyo ciemniej, Marantz jaśniej - ale nie jestem w stanie odpowiedzieć, który gra lepiej. Pianocrafty też nie spowodują skoku wprzód, tylko w bok. Odłóż lepiej pieniądze na coś z wyższej półki.

Można zmienić ewentualnie firmowe kolumienki Onkyo na coś innego, bo one są najsłabszym ogniwem zestawu. Podłaczałem do CS-325 swoje AKG K530 i grało zdecydowanie lepiej niż przez zestawowe monitorki.

Dokładnie jak piszesz, trzeba mieć świadomość że w klasie mini oraz w tej kategorii cenowej nie należy oczekiwać brzmienia na poziomie nawet budżetowych dzielonych klocków, ta klasa ma swoje ograniczenia, choćby mocy i ograniczonego wewnątrz miejsca i tym samym gorszego rozplanowania architektury wewn. a wiec również wzajemnego oddziaływania układów (szumy i zniekształcenia )i nawet tuningowanie go za pomocą kabli i wyższej klasy monitorów niewiele poprawi. Bo dokładając 500-700 zł, za ok 2,5k mamy już markowe pełnowymiarowe dzielone amplituner + CD, grające o niebo mocniej, swobodniej i przestrzeniej.

Należy odpowiedzieć sobie, jaka była pierwotna geneza klasy mini - jako drugi system do domu, do mniejszych pomieszczeń, (kuchnia, sypialnia) do codziennego słuchania muzyki w tle, a jego głównymi atrybutami miały być: przystępna cena, kompaktowość oraz funkcjonalność i uniwersalności przy zachowaniu dobrej jakości dźwięku i wg takich zasad były/są w większości projektowane. A więc nie ma większego sensu żyłować je do poziomu pełnowymiarowego hi-fi, a tym bardziej oczekiwać jakości hi-endu :) to tak jak kupić Sienciento i wpakować w niego drugie tyle dla poprawy wyglądu i i wyżyłowania parametrów, kiedy najzwyczajniej wystarczy trochę dołożyć i kupić auto o klasę lepiej wyposażone i z mocniejszym, swobodnie pracującym silnikiem :)

generalnie upraszczając od strony ekonomicznej geneza taka systemów mini jest - ma grać przynajmniej poprawnie bez robienia dziur w ścianach

ale są też mini systemy droższe które potrafią już coś więcej brzmieniowo pokazać np linn classic , magnat all in one czy arcam solo mini

myślę że zmiana wieżyczki z 1000 na 2000 tys nie będzie tu jakimś dużym skokiem jakości raczej małą zmianą bardziej w aspektach wykonturowania brzmienia

niż jakościowych.

Focal + Naim

Dokładnie jak piszesz, trzeba mieć świadomość że w klasie mini oraz w tej kategorii cenowej nie należy oczekiwać brzmienia na poziomie nawet budżetowych dzielonych klocków, ta klasa ma swoje ograniczenia, choćby mocy i ograniczonego wewnątrz miejsca i tym samym gorszego rozplanowania architektury wewn. a wiec również wzajemnego oddziaływania układów (szumy i zniekształcenia )i nawet tuningowanie go za pomocą kabli i wyższej klasy monitorów niewiele poprawi. Bo dokładając 500-700 zł, za ok 2,5k mamy już markowe pełnowymiarowe dzielone amplituner + CD, grające o niebo mocniej, swobodniej i przestrzeniej.

Należy odpowiedzieć sobie, jaka była pierwotna geneza klasy mini - jako drugi system do domu, do mniejszych pomieszczeń, (kuchnia, sypialnia) do codziennego słuchania muzyki w tle, a jego głównymi atrybutami miały być: przystępna cena, kompaktowość oraz funkcjonalność i uniwersalności przy zachowaniu dobrej jakości dźwięku i wg takich zasad były/są w większości projektowane. A więc nie ma większego sensu żyłować je do poziomu pełnowymiarowego hi-fi, a tym bardziej oczekiwać jakości hi-endu :) to tak jak kupić Sienciento i wpakować w niego drugie tyle dla poprawy wyglądu i i wyżyłowania parametrów, kiedy najzwyczajniej wystarczy trochę dołożyć i kupić auto o klasę lepiej wyposażone i z mocniejszym, swobodnie pracującym silnikiem :)

Tzn. że Heed, Pro-Ject, Cyrus nie mają prawa zagrać, bo małe? A Denon CX3 gra gorzej od PMA/DCD-510AE?

Edytowane przez 4fury4

małe a cieszy ;)

jeszcze 50postów i zrobimy 10tys :)

Dziękuję wszystkim za komentarze, które zmusiły mnie do myślenia (głupio to trochę brzmi?). Panowie a jeśli kupić amplituner + cd jak ktoś pisał za 2,5 tys i do tego jakieś monitory gabarytowo jak z zestawu mini? Chyba lepsza opcja niż ten Denon 107... Mógłby mi ktoś z was zaproponować taki zestaw i podać całkowity koszt? Bo niestety jestem kompletnym laikiem... zmieszczę się w 3,5 k ?

Dziękuję wszystkim za komentarze, które zmusiły mnie do myślenia (głupio to trochę brzmi?). Panowie a jeśli kupić amplituner + cd jak ktoś pisał za 2,5 tys i do tego jakieś monitory gabarytowo jak z zestawu mini? Chyba lepsza opcja niż ten Denon 107... Mógłby mi ktoś z was zaproponować taki zestaw i podać całkowity koszt? Bo niestety jestem kompletnym laikiem... zmieszczę się w 3,5 k ?

Zmieścisz się :) Pierwsze z brzegu:

YAMAHA R-S300 + CD-S300 + JBL ES 20 - 2400 zl

http://www.ceneo.pl/12022549

Yamaha R-S300 + CD-S300 + Monitor Audio M2 - 2400 zl

http://www.ceneo.pl/10521509

Marantz SR5023 + CD5003 + M31i - troche ciut 3,5 tys ;)

http://www.ceneo.pl/12242302

Zaglądnij do specjalistycznych salonów audio, posłuchaj tez innej elektroniki w rożnych konfiguracjach z kolumnami, myślę ze sprzedawca bez problemu zestawi Ci solidnie brzmiący zestaw do tej sumy

Inna opcja to wyszukać używek na allegro - do 3,5 tys można złożyć naprawde solidny zestaw: np amplituner + CD za ok 2000 zl , a monitory 1500 :)

Mozna tez kupić nowa elektronike w salonie do 2500 zl, a solidne używane monitory na allegro za kolejne 1000 zl

Tzn. że Heed, Pro-Ject, Cyrus nie mają prawa zagrać, bo małe? A Denon CX3 gra gorzej od PMA/DCD-510AE?

Owszem Denon CX3 gra lepiej od PMA/DCD-510AE ale i kosztuje 5-6 razy wiecej :) jednocześnie myśle, ze Denon CX3 zagralby z kolei slabiej od solidnego dobrze zestawionego duzego zestawu hifi za 8-10 tys. Denon CX3 to po prostu eksklusywy gadzet w ktorym oprocz niewatpliwych walorow dzwiekowych placimy jednak glownie za unikalny wyglad

Piszac o przewadze pelnych dzielonych klockow nad mini mialem na myli glownie tu poruszany segment popularny w przedziale 2-3 k zl, (yamaha 640, denon 107, marantz 503...itepe)

Owszem Denon CX3 gra lepiej od PMA/DCD-510AE ale i kosztuje 5-6 razy wiecej :) jednocześnie myśle, ze Denon CX3 zagralby z kolei slabiej od solidnego dobrze zestawionego duzego zestawu hifi za 8-10 tys. Denon CX3 to po prostu eksklusywy gadzet w ktorym oprocz niewatpliwych walorow dzwiekowych placimy jednak glownie za unikalny wyglad

O tym pierwszym się nie wypowiadam, bo nie wiem, z tym drugim się zgodzę.

Jednak ktoś pisał wyżej, że posiada zarówno małego i jak i dużego Denona. I bardziej intruguje go brzmienie małego. Może nie gra "lepiej", ale gra "przyjemniej". To dobrze, że nie jest to mini wersja dużych systemów Denona.

Panowie bez przesady, od Denona 500 lepiej gra Piano Craft, jeśli porównamy sobie brzmienie na tych samych kolumnach. Dopiero 700 gra lepiej. Odnośnie CX1 faktycznie można znaleźć lepsze systemy mini w tej kwocie, nie ma tak dużego skoku jakościowego między nią a powiedzmy 107. Dopiero CX3 winduję level dość znacznie<wg. mnie brzmienie jest gdzieś na poziomie między Denonem 1500 a Denonem 2000-jeśli trzymamy się tej samej marki, choć dla mnie jest bardziej muzykalne>. I jeszcze jedno nie polecam okablowania Klotza do Denona(obojętnie jakiego).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Panowie bez przesady, od Denona 500 lepiej gra Piano Craft, jeśli porównamy sobie brzmienie na tych samych kolumnach. Dopiero 700 gra lepiej. Odnośnie CX1 faktycznie można znaleźć lepsze systemy mini w tej kwocie, nie ma tak dużego skoku jakościowego między nią a powiedzmy 107. Dopiero CX3 winduję level dość znacznie<wg. mnie brzmienie jest gdzieś na poziomie między Denonem 1500 a Denonem 2000-jeśli trzymamy się tej samej marki, choć dla mnie jest bardziej muzykalne>. I jeszcze jedno nie polecam okablowania Klotza do Denona(obojętnie jakiego).

Niemniej, gdyby nie jego rozbudowany aspekt "biżuteryjny", pewnie kosztowałby mniej. Mam wrażenie, że mini nie należy ustawiać już w linii produktów danej firmy od najgorszego do najlepszego, ale gdzieś obok. Budowa ampli CX czy nawet 107 nie da się porownać z "dużymi" klockami.

Kiedyś ktoś mnie pytał o pobór mocy Denona D-F107. Nie miałem wówczas odpowiedniego miernika. Teraz mam watomierz i zmierzyłem, to: 26 W całość przy zwykłym słuchaniu (ok. 26-30 na wyświetlaczu).

Edytowane przez 4fury4

Niemniej, gdyby nie jego rozbudowany aspekt "biżuteryjny", pewnie kosztowałby mniej. Mam wrażenie, że mini nie należy ustawiać już w linii produktów danej firmy od najgorszego do najlepszego, ale gdzieś obok. Budowa ampli CX czy nawet 107 nie da się porownać z "dużymi" klockami.

Kiedyś ktoś mnie pytał o pobór mocy Denona D-F107. Nie miałem wówczas odpowiedniego miernika. Teraz mam watomierz i zmierzyłem, to: 26 W całość przy zwykłym słuchaniu (ok. 26-30 na wyświetlaczu).

Mierzyłem tak kiedyś Marantza 502 i przy ok 25% mocy samo radio pobór 14 W, słuchanie płyty - 17W, przy podkreceniu do 50% pobór wzrósł do 19 W...

czyli pewnie daje realnie po 10W mocy na głośnik , co tłumaczy słabą wydajność prądową

Niby Marantz ma 2 X 50W na wyjściu, a Denon 2 X 65W. Ciekawe jak jest rzeczywiście.

Tylko, że marantz_boy ma M-CR502, czyli "na papierze" jest jak napisał 4fury4, ja mam M-CR503, który ma "na papierze" 2 x 60 W.

ważne jest trafo , ile potrafi podać elektronice mocy , ja mam pobór z sieci 250W max w solo mini który ma 2x25W na papierku :)

Focal + Naim

Tylko, że marantz_boy ma M-CR502, czyli "na papierze" jest jak napisał 4fury4, ja mam M-CR503, który ma "na papierze" 2 x 60 W.

Zgadza się, niewykluczone, że w kolejnej edycji tego poniekąd udanego mini, czyli w mcr 503, zwiększając moc poprawiono tez ostatecznie wydajność zasilacza :) w każdym bądź razie mój 502 zaczyna "bałaganić" i słyszalnie traci oddech po przekroczeniu 50% głośności. W sumie jak dla mnie nie ma to większego znaczenia, nie mam potrzeby słuchania głośniej niż na 30-40% i w tym przedziale gra czysto, klarownie i z uporządkowaną sceną. A jak z wydajnością twojego mcr 503? Sprawdzałeś jak zachowuje się w czasie głośnego grania?

Na słuchawkach doszedłem przed chwilą do 2/3 głosności (czyli do ok 66%) i nie było bałaganu - dalej nie mogłem z obawy o słuch, bo akurat słucham łomotu avant-free-jazzzrockowego (Electric Masada). Na głośnikach spróbuję kiedyś jak nie będzie reszty rodziny w domu :)

Edytowane przez Bednaar

<><

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.