Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powracam do klubu mini, po TEAC 500 i Linn Classik wylądowało u mnie Sony z 1980r :)

Cacuszko, analogowe brzmienie z lekko wyłagodzoną górą ale energia niesamowita, z Sony G1 robi co chce.

Tutaj linki:

http://www.thevintageknob.org/sony-Precise_P7.html

http://www.thevintageknob.org/sony-TA-P7F.html

http://www.thevintageknob.org/sony-ST-P7J.html

czadowy soniak!

gdzie go zakupiłeś>? i ile takie cudo kosztuje?????

Focal + Naim

Będąc na urlopie w górach spotkałem się z takim oto mini od Aiwy (grało w takiej jednej karczmie niedaledko Zakopca - źródłem był jakis stary pełnowymiarowy CD Aiwy) - podobny trochę charakter brzmienia do mojego Marantza, jako głośniki były jakieś podłogówki Magnata, zwróćcie uwagę na dzielony wzmacniacz:aiwa-c22-p22-t22.jpg

Edytowane przez Bednaar

<><

mikson czyli polecasz tego Marantza niz Denona do moich Dali Concept 2 ? Zagra to przyzwoicie jak na cene oczywiscie ? Bednar ty masz zdaje sie tego Marantza , mogłbys cos powiedziec o tym zestawieniu Marantz 503 i Dali Concept 2 ?

Edytowane przez angel

Niestety nie znam Dali Concept 2 więc nie mam prawa się wypowiadać na ten temat.

Edytowane przez Bednaar

<><

mikson czyli polecasz tego Marantza niz Denona do moich Dali Concept 2 ? Zagra to przyzwoicie jak na cene oczywiscie ? Bednar ty masz zdaje sie tego Marantza , mogłbys cos powiedziec o tym zestawieniu Marantz 503 i Dali Concept 2 ?

tez nie znam tym monitorow, ale jesli wierzyc danym producenta, sa one 8-omowe i o efektywnosci 87 db, wiec marantz ze swoimi 60 W na kanal powienien je spokojnie wysterowac. A jesli chodzi o mcr-503 to brzmieniowo pelny i precyzyjny w srednich tonach oraz krystaliczny w wysokich, bas obecny, zarysowany, ale nie mocny i dominujacy. Raczej leniwy, relaksacyjny dzwiek, dobry w akustyce, jazzie :) do rocka i szybszej muzyki lepiej sprawdzilby sie denon

ładne cacucho, jak san techniczny ? w końcu to vintage, u mnie w starym harmanie wzmaku trzeszczały poencjometry, ale zostało to naprawione.

ps. nigdy więcej vintage, lata mimo wszystko robią swoje takie same mam zdanie o W124 i 190 ;p

Stan techniczny już bardzo dobry. Sprzęt dotarł totalnie ubrudzony, ślady paluchów wszędzie, wokół przycisków i pokręteł warstwa tłuszczu i brudu.

Po otwarciu klapki widać pokrętła niestety wszystkie trzeszczały niemiłosiernie. Rozkręciłem obudowę na ile potrafiłem i potraktowałem wszystkie przełączniki kontaktem, jest super. Potencjometr głośności bierze idealnie równo i nic nie trzeszczy, jedynie balans bardzo lekko zatrzeszczy przy maksymalnym wychyleniu ale z tym się planuje uporać (nie przeszkadza to w użytkowaniu)

Wzmak gra inaczej niż Yamaha DSP AX1, z którą go mogę bezpośrednio porównać, ma trochę mniejszą szczegółowość w górze pasma ale obfitszy bardziej sprężysty bas i trochę bardziej zagęszczone brzmienie o mniejszej przestrzeni.

Sądzę ,że brzmienie jest wypadkową wieku sprzętu jak i jego charakterystyki.

Tuner jest fantastyczny! Nie wiem jaka technologia tutaj siedzi ale naprawdę brzmi niesamowicie, łapie stacje jak złoto!

Wzmak ma też super sekcję phono z tego co wiem z możliwością przełączenia trybu MM/MC

Cena śmieszna :D

Kontakt to wyście tymczasowe, potencjometry najlepiej wymienić na nowe, ostatecznie rozebrać je i wyczyścić

Te potencjometry będą kosztować więcej niż ten sprzęt :)

Obecnie słucham na zestawie wzmak+tuner+kolumny o wartości całych 675zł.....z przesyłką!!

Nie mam rozbieranych fotek ale w środku jest okrutny tłok. Wzmak jest chłodzony olejem.

Użytkownik angel dnia 27.08.2011 - 23:27 napisał

tez nie znam tym monitorow, ale jesli wierzyc danym producenta, sa one 8-omowe i o efektywnosci 87 db, wiec marantz ze swoimi 60 W na kanal powienien je spokojnie wysterowac. A jesli chodzi o mcr-503 to brzmieniowo pelny i precyzyjny w srednich tonach oraz krystaliczny w wysokich, bas obecny, zarysowany, ale nie mocny i dominujacy. Raczej leniwy, relaksacyjny dzwiek, dobry w akustyce, jazzie :) do rocka i szybszej muzyki lepiej sprawdzilby sie denon

Nie słucham "łupaniny" tylko raczej spokojnej nuty trance i vocal trance i troche radia. Ale ogólnie ten Marantz nie ma jakiegos problemu i nie jest za natto "flegmatyczny" ? a tuner dobrze sobie radzi ze stacjami ? Niestety nie mam na ten czas takiej mozliwosci zeby porównac Denona i Marantza. Sprzet z tej samej pułki cenowej wiec nie ma wielkiej róznicy w dzwieku tylko zapewnie chodzi o to co komu lepiej podejdzie. Pytanie kosmetyczne - Czy Marantz ma kolor szampanski jak pisza czy jest to srebrny ? Jestem zadowolony z tych Dali Concept i szkoda by było wymieniac te z Denona a do Marantza powinny podejsc.

Dawno tu nie byłem i poczytałem o ślepym audiofilskim pędzie ku doskonałości.

1) A co z tak zwanym analogowym (lampowym) brzmieniem? Mini to zapewni? Pytam z ciekawości.

Mam wielkie 4 głośnikowe radio lampowe z wejściem i teraz chce je połączyć do komputera i posłuchać mp3 ;)

Radio jest wielkości dużego Piano+kolumny więc nie jest to zestaw mini w zasadzie w żaden sposób ;)

Ale lubię to ciepłe brzmienie (zwłaszcza poranna Trójka).

Widziałem, że Philips i jeszcze jakiś producent na "M" (oj nie chce mi się już szukać...) oferuje zestawy z lampą - ma to w ogóle sens? Prędzej czy później połakomię się na jakieś mini (choć chyba prędzej jakieś dzielone - zawsze jak padnie jedno to drugie działa ;) - nie chodzi mi o zakłócenia)

2) Komputer i muzyka? DAC? Warto? Czy właśnie odtwarzacz strumieniowy + USB (na Boga - niech już może zaczną to gniazdo dawać z tyłu - przedłużka rozwiąże problem z dostępem, a ja lubię prosty skandynawski, żeby nie powiedzieć vintage design)

3)No i odtwarzacze strumieniowe. Troszkę będzie brakuje tego nabożnego ładowania CD do napędu - ale chyba przed tym się nie ucieknie. Z drugiej strony jak człowiek będzie miał setki tysięcy utworów w internecie czy nie odczuje przesytu? Za komuny truskawkowy jogurt czy pomarańcza smakowała o niebo lepiej niż teraz gdy to żaden rarytas...

No chyba, że smakowo żywność jest coraz gorsza ale czy nie dotyczy to też muzyki/sprzętu?

4) A propo designu - gdzieś czytałem że odchodzi się od błyszczącej czerni na rzecz matowych wykończeń - nooo... nawet marektingowcy to zauważyli. W końcu!

Z tych sprzętów które mi się podobają (jeśli to kogoś interesuje ;)) to

Kenwood R-K1

http://audio.com.pl/testy/kenwood-r-k1:6

Był gdzieś tu jeszcze duży Kenwood ale nie K-1000 tylko inny - prześwietny :)

TEAC A-H500

A wymarzony desgin to aluminium z drewnianymi bokami a do tego analogowe wskaźniki ;)

Taka miniwieża to było by coś...

A na allegro właśnie znalazłem całkiem fajny vintage (no bo skoro ma magnetofon to chyba vintage):

http://allegro.pl/kenwood-a-601-ekskluzywny-zestaw-hi-fi-hi-end-i1782225502.html

Nie każdy lubi to "analogowe" brzmienie. Ale chyba warto posłuchać Magnata. Poza tym są i lampowe mini.

Komputer ma prawie każdy, więc DAC zawze się przydaje. Choćby i tani, zapewniający ponoć analogowe brzmienie, Muse DAC na 4X TDA1543.

Odtwarzacz strumieniowy nie musi być alternatywą dla DAC.

Nie słucham "łupaniny" tylko raczej spokojnej nuty trance i vocal trance i troche radia. Ale ogólnie ten Marantz nie ma jakiegos problemu i nie jest za natto "flegmatyczny" ? a tuner dobrze sobie radzi ze stacjami ? Niestety nie mam na ten czas takiej mozliwosci zeby porównac Denona i Marantza. Sprzet z tej samej pułki cenowej wiec nie ma wielkiej róznicy w dzwieku tylko zapewnie chodzi o to co komu lepiej podejdzie. Pytanie kosmetyczne - Czy Marantz ma kolor szampanski jak pisza czy jest to srebrny ? Jestem zadowolony z tych Dali Concept i szkoda by było wymieniac te z Denona a do Marantza powinny podejsc.

zapytanie do znawców tematu czy moze Denon D-f107 bije Denona Denona D-M38 i Marantza MCR 503 ?

Znawcy za pewne Ci odpowiedzą w ten sposób abyś posłuchał każdego z nich, bo każdy jest dobry tylko zależy który TOBIE będzie najlepiej odpowiadał.

Znawcy za pewne Ci odpowiedzą w ten sposób abyś posłuchał każdego z nich, bo każdy jest dobry tylko zależy który TOBIE będzie najlepiej odpowiadał.

każdego słuchałem ale tylko w salonie audio , jednak dla mnie do sypialni faworytem byłby f107 gra ciut bardziej wyrafinowanie bez maskowania niedoskonałości bardziej relaksacyjnie,, gdybym miał wybierać kompletny mini system, gdyby ktoś chciał coś ciekawego i naprawdę już fajnie grającego a w moim przekonaniu lepiej np od piano i m38 do sypialni polecam też taką małą lampkę , mam i cały czas gra u mnie :)

post-21279-0-33882100-1314543621_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

zapytanie do znawców tematu czy moze Denon D-f107 bije Denona Denona D-M38 i Marantza MCR 503 ?

Nie jestem znawcą, ale posiadaczem Denona D-F107. Myślę też, że biją się kibole na meczach, a nie klocki audio. Po prostu te sprzęty grają nieco inaczej, inna jest ich funkcjonalność. Przed zakupem porównywałem krótko tego większego Denona z Yamahą E410 i MCR1330. Najbardzoej mi podeszła MCR1330, ale była nieco za droga. Natomiast E410 wydobył się pudełkowy bas i zagrała, jak dla mnie, trochę zbyt "dyskotekowo". D-F107 natomiast wydał mi się nieco za mało przejrzysty, ale wziąłem w nadziei, że góra nieco się otworzy. I jakoś się do tego brzmienia przyzwyczaiłem. Z kolei Marantza słuchałem krótko z firmowymi głośnikami i zagrał mi zbyt jasno/ostro. Do M37 miałem ze dwa podejścia i dźwięk wydał mi się trochę zbyt mało wypełniony/cofnięty na średnicy.

I wolałem mini dzielone, bo wpiąłem między cd i ampli MF V-DACa. Nie wiem do dziś, czy w przypadku all-in-one by się udało.

Jak widać nikt nikogo tu nie bije, co najwyżej grają nieco inaczej.

Edytowane przez 4fury4

Nie jestem znawcą, ale posiadaczem Denona D-F107. Myślę też, że biją się kibole na meczach, a nie klocki audio. Po prostu te sprzęty grają nieco inaczej, inna jest ich funkcjonalność. Przed zakupem porównywałem krótko tego większego Denona z Yamahą E410 i MCR1330. Najbardzoej mi podeszła MCR1330, ale była nieco za droga. Natomiast E410 wydobył się pudełkowy bas i zagrała, jak dla mnie, trochę zbyt "dyskotekowo". D-F107 natomiast wydał mi się nieco za mało przejrzysty, ale wziąłem w nadziei, że góra nieco się otworzy. I jakoś się do tego brzmienia przyzwyczaiłem. Z kolei Marantza słuchałem krótko z firmowymi głośnikami i zagrał mi zbyt jasno/ostro. Do M37 miałem ze dwa podejścia i dźwięk wydał mi się trochę zbyt mało wypełniony/cofnięty na średnicy.

I wolałem mini dzielone, bo wpiąłem między cd i ampli MF V-DACa. Nie wiem do dziś, czy w przypadku all-in-one by się udało.

Jak widać nikt nikogo tu nie bije, co najwyżej grają nieco inaczej.

4furu4 - Pytanko czy po wpieciu V-Daca nastapiła słyszalna poprawa dzwieku ?

Rozumiem a słowo "bije" miało byc w cudzysłowiu. Szkoda ,ze nie ma nikogo kto słyszał tego Marantza 503 z Dali Concept. Nie mam teraz takiej mozliwosci zeby odłuchac w jakims Dobrym sklepie w sali odsłuchowej a w markecie ciezko jest zeby miekli akurat Marantza i Dali w ofercie. Z tego co tu wyczytałem to raczej jestem skłonny do Marantza i moich Dali. Sztuka to znalezc takie rozwiazanie , zeby odpowiadało kupujacemu. Bo za te kwote nie kupimy sterylnego dzwieku.

Edytowane przez angel

Rozumiem a słowo "bije" miało byc w cudzysłowiu. Szkoda ,ze nie ma nikogo kto słyszał tego Marantza 503 z Dali Concept. Nie mam teraz takiej mozliwosci zeby odłuchac w jakims Dobrym sklepie w sali odsłuchowej a w markecie ciezko jest zeby miekli akurat Marantza i Dali w ofercie. Z tego co tu wyczytałem to raczej jestem skłonny do Marantza i moich Dali. Sztuka to znalezc takie rozwiazanie , zeby odpowiadało kupujacemu. Bo za te kwote nie kupimy sterylnego dzwieku.

Tak też nie zrozumiełem tego dosłownie, ale jestem ostrożny w przekonywaniu, że coś gra lepiej od czegoś innego, bo gusta naprawdę są bardzo zróżnicowane. Np. są tacy, którzy brzmienie "analogowe" kojarzą z zamuleniem. Chyba też recenzent Marantza 502 przestrzegał przez zestawianiem go ze zbyt ostro grającymi kolumnami: "Needs careful matching of speakers to avoid overly clinical sound", a słuchał z Tannoyami F1. Może warto posłuchać z Tannoyami V1?

Edytowane przez 4fury4

Tak też nie zrozumiełem tego dosłownie, ale jestem ostrożny w przekonywaniu, że coś gra lepiej od czegoś innego, bo gusta naprawdę są bardzo zróżnicowane. Np. są tacy, którzy brzmienie "analogowe" kojarzą z zamuleniem. Chyba też recenzent Marantza 502 przestrzegał przez zestawianiem go ze zbyt ostro grającymi kolumnami: "Needs careful matching of speakers to avoid overly clinical sound", a słuchał z Tannoyami F1. Może warto posłuchać z Tannoyami V1?

Posłuchac zawsze warto. Moze uda mi sie znalezc mozliwosc odsłuchu Marantza z róznymi kolumnami. Dali zbytnio nie zabarwia muzyki. choc "nie zabarwia" jest szerokim pojeciem. Najlepszy byłby odsłuch oczywiscie. Moze mi sie uda. A ten Marantz nie ma problemów ze stacjami radiowymi o słabym sygnale ? dobrze łapie ?

Edytowane przez angel

D-F107 natomiast wydał mi się nieco za mało przejrzysty, ale wziąłem w nadziei, że góra nieco się otworzy. I jakoś się do tego brzmienia przyzwyczaiłem.

Zgadzam się z Twoją opinią, co do przejrzystości denka 107. Czy słuchałeś swojego denka z innymi monitorami ?

Czy zmiana monitorów może dać więcej przejrzystości, detalu oraz basu czy to leży w kwestii elektroniki.

Edytowane przez Marek76

Zgadzam się z Twoją opinią, co do przejrzystości denka 107. Czy słuchałeś swojego denka z innymi monitorami ?

Czy zmiana monitorów może dać więcej przejrzystości, detalu oraz basu czy to leży w kwestii elektroniki.

Przyłaczam sie do pytania: Jak wiele w brzmieniu miniwiezy Denon F107 zalezy od standardowych firmowych kolumienek, a ile od elektroniki? Czy ktos testowal ja z bardziej ostrymi kolumnami np. B&W, Monitor Audio, Mordaunt-Short lub Celestion?

Słuchajcie Panowie, może ktoś mnie poratuje radą: otóż zapragnąłem podpiąć pod moje piano 840 laptopa w charakterze źródła (mam dość duże archiwum FLACów), ale jakość dźwięku nie dorównuje płytom CD. W związku z tym wydaje się, że sensownym byłoby zakupienie DACa i podpięcie go pomiędzy laptopa a piano.

No i teraz pojawia się pytanie jaki DAC byłby odpowiedni, żeby nie popełnić jakiegoś mezaliansu? Być może w przyszłym roku kupiłbym sobie jakieś fajniejsze słuchawki (coś z półki Sennheiser HD600, AKG 701...) tak więc wzmacniacz słuchawkowy byłby mile widziany (ale nie jest to konieczność). Mam do wydania około 1500 PLN, wymyśliłem sobie Nuforce ikon HDP, ale może dałoby się coś znaleźć taniej a równie dobrze?

Słucham głównie smooth jazzu, trochę rocka i bluesa. Oczekuję w miarę ciepłego brzmienia, nie wyostrzonej góry i detalicznego środka - o basie nie piszę, bo firmowe kolumienki od piano tym zakresem pasma nie grzeszą ;]

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Przyłaczam sie do pytania: Jak wiele w brzmieniu miniwiezy Denon F107 zalezy od standardowych firmowych kolumienek, a ile od elektroniki? Czy ktos testowal ja z bardziej ostrymi kolumnami np. B&W, Monitor Audio, Mordaunt-Short lub Celestion?

slyszalem F107 z B&W 686, mimo ze to najmniejsze monitorki serii 600 to bylo wysmienice, niezly bas, srednica wiadomo gesto nasycona, a gora w koncu stala sie jasna i dzwieczaca

A ten Marantz nie ma problemów ze stacjami radiowymi o słabym sygnale ? dobrze łapie ?

Zaskakujaco dobrze lapie, slucham czesto radio wiec przed zakupem sprawdzalem gruntownie ten temat i tuner marantza okazal sie najczulszy

Chyba kiedy kupiłem tego Denona, miałem jeszcze Tannoye F2 i jakiejś wielkiej różnicy pewnie nie słyszałem, skoro je sprzedałem. Nie wiem jednak, jak by to grało na większej przestrzeni. Natomiast z B&W rzeczywiście może być przejrzyściej, ale znowu, czy nie zbyt "męcząco".

Edytowane przez 4fury4

Panowie potrzebuję pomocy mianowicie chodzi o zaprogramowanie dosłownie 4 przycisków na moim uniwersalnym pilocie. W tym celu zapytuje, kto z was jest z Wawy i posiada Yamahe Pianocraft mcr-840?

Jeśli można by było to wpadłbym dosłownie na 5 min i ustawił 4 przyciski związane z ipodem na pilocie, potrzebuję do tego oryginalny pilot na chwilę.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

slyszalem F107 z B&W 686, mimo ze to najmniejsze monitorki serii 600 to bylo wysmienice, niezly bas, srednica wiadomo gesto nasycona, a gora w koncu stala sie jasna i dzwieczaca

A ten Marantz nie ma problemów ze stacjami radiowymi o słabym sygnale ? dobrze łapie ?

Zaskakujaco dobrze lapie, slucham czesto radio wiec przed zakupem sprawdzalem gruntownie ten temat i tuner marantza okazal sie najczulszy

miałem 686 z arcamem solo mini ,, 685 i usher s520 z piano e410 i asm, gdybym miał wybierać to chyba wybrał bym usher s520 do posłuchania z f107 grają przyjemniej może nie starają się przekazać tyle basu co b&w ale są moim zdaniem przyjemniejszymi glośnikami , oraz chario Silhouette 200 mogły by ożywić f107 na skrajach pasm

Focal + Naim

Wyraźna to nie wiem. Na pewno różnica jest na plus, skoro cały czas używam tego połaczenia. Próbowałem też z Beresfordem, którego miałem i tutaj było, jak dla mnie, zbyt "analogowo" ;)

z tanich dac polecam nuforce udac2 - bardzo dobrze się sprawuje u mnie , vdaca sprzedalem :)

Sprzedałes bo kiepsko sie spisywał czy inny powód ? Z tego co mi wiadomo to V-Dac jest jeden z lepszych w tym przedziale cenowych .

Edytowane przez angel

Sprzedałes bo kiepsko sie spisywał czy inny powód ? Z tego co mi wiadomo to V-Dac jest jeden z lepszych w tym przedziale cenowych .

Mikson z pewnością odpowie, ja miałem również oba urządzenia u siebie i V-Dac robił coś dziwnego ze średnicą...podbijał chyba trochę górę. Wolałem Udac'a i tenże gra u mnie teraz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.