Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Witam od wczoraj dzieki pewnemu koledze mam okazje posluchac Linna Classika z Usherami s 520 i to co poplynelo z tych kolumn poprostu mnie wprawilo w oslupienie bo za 1400 zl (wersja w lakierze fortepianowym ) nie snilo mi sie uslyszec tak ,,dorosly,, dzwiek a przy tym nieslychanie muzykalny z mocnym pelnym basem nie meczocymi wysokimi tonami i wrecz magiczna goraca srednica -niewiarygodne!"

ooo coś dla mnie ;)

Focal + Naim

>DawidM, 17 Kwi 2009, 08:24

>Jeszcze jedno, nie chce ani Yamahy serii 10 ani Teaca 500, bo zestawy grają jeszcze mniej ciepło

>niż Piano Craft, a tym bardziej Denon 102 który jest najbardziej "ciepły" z tych typów. Mogę zmienić

>kolumny, ale nie chcę bo grają na prawdę fajnie.

Rozumiem że słuchałeś tych zestawów? :)

Sorki ale porównywanie sprzętu jak Piano czy innych mini z tego zakresu cenowego do systemów z referencynych lini które były 3 do 4 razy droższe jest delikatnie mówiąc nie na miejscu bo to przynajmniej dwie klasy wyższy sprzęt od PianoCrafta...litości.

Co do ciepłej barwy to akurat moge się wypowiedzieć już na temat porówniania Piano do Teac'a 500. Samo porównie jako takie to już duży ukłon w strone Piano bo brzmieniowo obrywa po całości ale rozpatrując samą "ciepłote" brzmienia to Piano wypada jak ostry zimny krzykliwy jazgotnik...barwa, wciągające i detaliczne brzmienie Teac'a to co od razu rzuca się w uszy. Poprostu to są sprzęty z zupełnie innej półki cenowej i pewne rzeczy są oczywiste więc nawet niebyło sensu pisać ale skoro wspomniano o "cieple" nietaktem byłoby nieokreślić się.

Yamaszki serii 10 nie słuchałem, ale był w wątku wpis gdzie te same monitory które w Piano brzmiały raczej neutralnie i kulturalnie, w tej Yamaszce się rozjaśniły i dostały więcej wigoru. Więc pewnie podkreśla wyższą średnicę(a ta w Trianglach jest już podkreślona).Teac'a z serii 300 i 500 nie słuchałem(poza tym dużym apli stereo-teac ag790). Jednak z opinii na forum i nie tylko czytam że te zestawy trochę rozjaśniają dźwięk. Denon 102 zabrzmiał bardzo dobrze(w konfiguracji z moimi kolumnami), jeśli Teac 300 bądź 500 brzmi tak samo ciepło jak ten Denon to mogę jeszcze przemyśleć decyzję.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Piano jest fajne, gra ładnie, mocno ale gdy się już usłyszało zestawienie z sprzętami wyższymi klasowo cały urok znika i wychodzą braki a wiele brakuje w brzmieniu...nie ta klasa poprostu.

Okazuje się że król jest zupełnie nagi.

Czekam na odpowiedź w stosunku czy Teac z serii 300 bądź 500 gra tak samo ciepło jak Denon 102. Szukam zestawu do moich konkretnych kolumn. Jeśli nie miał bym kolumn to oczywiste jest że szukał bym w jak największym spektrum sprzętu, dopierając do niego kolumny. Zmiana PC podyktowana jest tylko tym że po prostu lepiej z moimi kolumnami zgrywa się Denon. Z kolei Kolumny taki jak np. Tannoy, AE sporo lepiej grają z Piano Craftem. Odsłuchując zestaw chce zwrócić jeszcze uwagę na jedną rzecz=kolumny z jakimi się słucha(mają duży wpływ na brzmienie).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

bez przesady że król jest nagi, nie bronię na siłę piano ale za 1tys sama elektronika brzmi dobrze, gdyby kosztowała 2 razy tyle to można by jej zarzucić troszkę bo faktycznie zapiaszczenie na górze jest ale też bez przesady, ja osobiście szukał był coś z wyższej półki albo jak podałem linki linn classik który ponoć gra plastycznie i ciepło niż sterylnie/analitycznie , używki nie są tanie bo kosztują prawie 3tys ale to już jest wyższa półka i tu bym spodziewał się dużej różnicy dźwięku podyktowanej w różnicą w cenie, jak robić ruch to bardziej radykalny niż lekko korygujący

denek jest sympatyczny ale nie sądze że będzie go łatwo kupić samego i to poniżej 1500

Focal + Naim

Co do Teac'a 300 to ma zupełnie inną konstrukcje od 500. Konkretnie to wszystko jest inne :) więc napewno różnice w brzmieniu także są ale niemam pojęcia jakie i jak mocne w jakim zakresie. Porónując konstrukcyjnie Teac'i 300 vs 500 do Yamahy to wygląda to tak jak w środku Piano vs Seria 10 czyli niema za wiele wspólnego. Także z Teac'iem 300 to ruletka ewentualnie jest na forum kolega posiadający zestaw 300, nawet są zdjęcia na początku tego wątku.

Porównie u mnie w tym samym miejscu i na tych samych paczkach (Peerless HDS134 & Vifa DX25tg monitory z duża dynamiką i szczegółowością)

Porównując Piano, Denona F07 (chodzi o "firmowe" brzmienie), Teac'a 500 można napisać że Denon jest sporo cieplejszy od Yamahy która jest ostra na jego tle ale sporo mocniej gra z większym wykopem co mi się podoba bo sprawia wrażenie dużej dynamiki ale ogólnie bardziej męczącej przy dłuższym słuchaniu i tu wychodzi ten brak ciepła a pokutuje ostrość...troche za zimno na dłuższe słuchanie. Teac 500 to przedewszystkim piękna barwa, szczegółowość, świetna średnica, wysokie przyjemne, dynamika, wielka przestrzeń i masa powietrza sama przyjemność ze słuchania godzinami poprostu jest magia, bajka jak po jakichś prochach i motylki :) dla mnie jest wszystko czego potrzeba do długiego, przyjemnego słuchania muzyki i cieszenia się nią. Teac ma magie w brzmieniu:)

Cały paradoks naszej dyskusji polega no ograniczonym wyborze zestawów. W "świecie" pełnowymiarowych systemów takie rozważania niemiałyby miejsca, "tam" wybór jest na tyle duży że umożliwia zestawienie kilkunastu firm i kilkudziesięciu egzemplarzy z jednego poziomu gdzie można rozpatrywać poszczególne walory brzmienia niewchodząc na grunt gdzie odrazu wyjdą wszystkie słabości (czyt. wyższy klasowo). Wybór systemów mini jest malutki względem pełnowymiarowców i w tym wątku przeplatają się zestawy od niecałego 1tysiąca do nawet 10tysięcy czy więcej, w jednej dyskusji o funkcjonalności czy brzmieniu...ale w rzeczywistości to poprostu niemiałoby racji bytu jak w "pełnowymiarowcach".

Na konkurencyjnym forum jest przynajmniej dwóch użytkowników serii 500. Warto podpytać :)

http://www.hi-fi.com.pl/PHPBB_2_0_6/new_version/viewtopic.php?f=1&t=3686&start=620

wypowiedzi od Śro Lut 25, 2009 12:23 niby nic ale wiadomo kogo pytać :)

>mikson, 17 Kwi 2009, 12:42

>bez przesady że król jest nagi, nie bronię na siłę piano ale za 1tys sama elektronika brzmi dobrze,

>gdyby kosztowała 2 razy tyle to można by jej zarzucić troszkę bo faktycznie zapiaszczenie na górze

>jest ale też bez przesady.

Na tle silniejszej konkurencji piano tak właśnie wypada. Przyjmijmy ceny sklepowe.

Zakładając że cały zestaw Piano kosztuje 2200zł, elektronika (cd & wzm) 1500, kolumny 700zł.

Teac serii 500 cały kosztował b.dużo ale biorąc pod uwage same elementy elektroniczne (cd 2000zł & wzm 2700zł) razem Teac 4700zł :) Porównując samą elektronike 4700zł vs 1500zł to chyba byłoby dziwne gdyby w takiej konfrontacji Piano wypadło jakoś szczególnie...nie, w takim zestawieniu właśnie król jest nagi...ito bardzo. Taka sama sytuacja by wystąpiła zestawiając jakiekolwiek inne sprzęty audio w tak wielkiej rozbierzności cenowej ok 3x droższy z 3x tańszym i to zupełnie normalne bo sprzęt cenowo nie bez powodu jest klasyfikowany.

Witam.

Krótko o zabawce jaką z pewnością jest SONY CMT-HX 30 ze wzmacniaczem cyfrowym w porównaniu do prezentowanych tu segmentów audio. Od dwóch dni w domu, nie słyszę syczenia przykładając ucho do głośnika czy słuchając w słuchawkach (HD555). Wynika z tego, że poprawiono pewne wady tych konstrukcji w porównaniu do starszych modeli.

stefaz ja się nie zgadzam że piano jest słaby brzmieniowo w tej klasie

teac 500 jest dobry ale kosztował nowy ponad 3 razy tyle więc od brzmienia wymaga się czegoś tym bardziej że to półka wyżej,

piano ma dobry współczynnik ceny do jakości brzmienia,

porównując brzmieniowo teac 500 roznosi piano i to mnie nie dziwi ale dziwię się że niektórzy wymagają od piano

górnolotnego brzmienia, jak napisałem mnie elektronika wyszła nowa 1tys równo !!

czyli uzyskałem najlepszy współczynnik z nowych klocków jakości brzmienia do ceny i tu jest mocny punkt piano,

natomiast w bezwzględnej ocenie brzmienia piano mistrzem nie jest i to wiadomo ma swoje słabe i mocne strony ale mimo wszystko jest w swojej klasie mocny,

zgadzam się że są fajne klocki z używek na rynku do 3tys można wybrać już coś grającego miło ale trzeba być świadomym i osłuchanym żeby wiedzieć czego się chce i oczekuje za daną kwotę

Focal + Naim

>mikson

Zauważ że ja nigdzie nienapisałem że Piano wypada słabo w skali ogólnej. Niejednokrotnie zaznaczyłem że w tym konkretnym porównaniu wypada tak a nie inaczej. Również uważam że rozważając sprzęt nowy, Piano ma bardzo dobry (jeśli nie najlepszy) współczynnik ceny do jakości brzmieniowo, funkcjonalnie i wizualne. W sprzętach używanych jest już inaczej. Mnie Teac wyniósł 1300zł :) za elementy pierwotnie kosztujące 4700zł :)

no to będzie o co walczyć ;)

http://allegro.pl/item613005888_denon_dcd_f102_dra_f102_okazja.html

być może seria 201 jeśli chodzi o jakość brzmienia jest 'referencyjna'

ale wygląda strasznie

kosztuje też niemało

więc nawet gdyby grała nie wiadomo jak dobrze

to i tak niemiłosiernie szpeci pomieszczenie

takie jest moje zdanie

ale f102 to juz zupełnie inna para kaloszy

Widziałem tą aukcję. Zastanawiam się nad nią, mimo że forma zapłaty mi nie odpowiada. Tak samo jak nie lubię jak ktoś podaję w miejscowości "@". Tak samo jak zastanawiam się nad kupnem osobno cd i ampli tego Denka. Ampli jest na allegro za 850zł. Bardzo dobra i adekwatna cena. Z cd gorzej, bo nie ma, a na ceneo życzą sobie niebotyczną sumę 1000zł(takie cd to powinno kosztować max 600zł, bo w środku ma części za 300zł). :/

możesz kupić ten ampli

w komplecie z

http://allegro.pl/item608204767_odtwarzacz_denon_ucd_f10_o_audiofilskim_brzmieniu.html

nie powinieneś się rozczarować

moja osobista rekomendacja :)

No niestety seria 201 Denona wizualnie to porażka na całego...bez porównania ze starszymi mini systemami tej firmy...może znikoma popularność a raczej duża niepopularność jest efektem kontrowersyjnego design'u. Ale może to takie brzydkie kaczątko :) swego czasu się interesowałem tą serią i pochwały w sieci były dlatego o nim wspomniałem.

dla mnie tamten denek za 1300 to jakaś dziwna sprawa, koleś anonim maksymalny, instrukcja wydrukowana z netu zero dowodu zakupu , jakaś kradziona?

Focal + Naim

powyżej wkradło się kilka błędów więc prostuję

oto okazyjny, ładny, pełny zestaw denona f102

poniżej okropny wizualnie, ale podobno lepszy brzmieniowo mega-zestaw serii 201

http://allegro.pl/item608614977_super_wieza_denon_seria_201_dla_wymagajacych.html

a na koniec tajemnicza, a co najważniejsze nowa i szampańska 'setunia'

http://allegro.pl/item605414651_denon_df_100_gold_wieza_hi_fi_od_super_sprzedawcy.html

Dlatego do tej aukcji podchodzę bardzo ostrożnie. ;) W niedziele lub w poniedziałek wystawiam swój zestaw na aukcję(bez kolumn rzecz jasna i kabli).

link do specyfikacji nie jest niczym złym

bardziej boli brak dowodu zakupu

ale na zdjęciach wygląda niemal idealnie

zawsze można wysłać mejle z pytankami

Dawid a może poprostu Zostaw sobie Piano, dogadaj się z kimś z działu DIY na tuning playera czyli jakaś fajna lapka w stopniu analogowym i zestaw napewno nabierze miłego brzmienia a charakterystyczny wykop Yamahy zostanie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.