Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Okazyjna wydaje się być oferia f100. Jest jeszcze f101 za 1300 no i wiadomy f102. Do wyboru do "koloru" :) Gość od f102 wydaje się być wiarygodny tzn dość dużo komentarzy i prawie wszystkie pozytywne pozatym zawsze można próbować się dogadać w kwesti płatności i wysyłki.

Problem jest taki że tuning playera cd w Piano to wydatek rzędu 500-600zł czyli o 200zł mniej niż kupno Daca + do niego kabelek. W sumie wyjdzie mnie na to samo.

Taka ciekawostka, szukając informacji o Denonie DF-100 natknąłem się na ten test Denona z serii 101: http://www.pphorn.pl/attachment.php?id=449&nr=425

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ceny serii 102 w UK to 1300-1500zł za nowy zestaw. Wie ktoś jaki jest koszt transportu takiego sprzętu z UK.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

już zdążyłem się pogubić, kto jest młodszym, a kto starszym bratem ;)

dla mnie kluczowe w mini wzmacniaczu denona było (wspomniane w teście/recenzji) wejście phono

a propos retro-mini

jeszcze jeden urokliwy sprzęcik

http://allegro.pl/item579574036_sharp_sm_1255_rs_1255_klasyk.html

>DawidM, 17 Kwi 2009, 20:44

>Problem jest taki że tuning playera cd w Piano to wydatek rzędu 500-600zł czyli o 200zł mniej niż

>kupno Daca + do niego kabelek. W sumie wyjdzie mnie na to samo.

Pomijając względy wizualno estetyczne :)wyjdzie na to samo...niestey ja bym niezaakceptował dodatkowych elementów systemu w zupełnie odmiennym stylu. Dla mnie ma być ładnie i równie ładnie grać:)

Audio Analogue w swoim CD do seri Primo ma dwie opcje:

1.zwykły CD

2. Cd zlampizowany sporo droższy zresztą

Więc wydaje mi się że wstawienie lampy miałoby sens spory + wymiana OpAmpów na lepsze bo brzmienie musiałoby ulec zmianie na charakterystyczny dla lampy + jakościowo ze względu na OpAmpy a to wszystkow nadal w eleganckim wydaniu :)

No ale to już chyba lepiej (łatwiej,taniej dla osoby bez zacięcia elektronicznego) kupić tego Denona...

W moim poprzednim wpisie źle mi się napisało. Miałem na myśli wstawienie "lampy" w stopniu analogowym odtwarzacza lub (nie "+") wymiana wzmacniaczy operacyjnych czyli OpAmpów na lepsze jakościowo-jako alternatywe dla "lampizacji" czyli sporo tańszy i łatwiejszy tuning odtwarzacza na którym także można sporo zyskać zakładając że w playerze od Piano w tym miejscu nieznajdują się szczególnie finezyjne elementy bo wtedy chyba tylko lampizacja by została jako modyfikacja...

Znalazłem w wątku zdjęcie środka Piano zrobione w dobrej jakości przez Altona:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=39295&p=51#k

Środek dość wypchany. Mam identyczne czarne PC :)

Z tego co pamiętam fotki CD po lampizacji jak niebyło miejsca to były dokładane półeczki nad elektroniką aby zmieścić zampe i zasilacz. Wydaje mi się że w tym playerze dałoby rade ale to już musiałby wypowiedzieś się ktoś mogący wykonać taką modyfikacje.

Porównywałem dzisiaj trzy modele mini denona: DM33, DM37 i F102, co prawda tylko w markecie ale na spokojnie i bez pośpiechu, wielokrotnie przekładałem płytkę z jednego do drugiego urządzenia.

Według mojej oceny DM33 i DM37 grają podobnie z dosyć ostrą górą i dziarskim basikiem, ja to brzmienie kojarzę bardziej z pianocraftem, którego trochę to dziwne ale tam nie było. Natomiast F102 to już inna półka dźwiękowa: wyróżnia się niekrzyczącym sopranem i wyraźną, ciepłą średnicą,przydało by się troszkę więcej basu - w każdym bądź razie moim zdaniem to już sprzęt dla bardziej wymagających audiofilów.

Jestem przekonany że DawidM wraz ze zmianą swojej Yamahy na Denona -F102 zdecydowanie zmienia brzmienie muzyki w swoim pokoju. :)

stefaz już tak nie dolewaj oliwy ;) moim zdaniem zmienia brzmienie ale nie jest to klasa wyżej a bardziej poruszanie się po półce w bok czyli bardziej ogładzona góra i bass czego efektem jest "więcej" średnicy ale zgadzam się że muzyka płynie ze średnicy sam o tym się przekonałem :)

ja zaczynam chyba rozglądać się za linnem classikiem, :) to jest chyba to czego szukam ciepło muzykalność i minimalizm ;) muszę posłuchać go i porównać z solo music

dawid oby zmiana okazała się trafna na długie i przyjemne miesiące użytkowania

Focal + Naim

witam - szukam dobrego mini do pokoju gościnnego co byście polecili w granicach 5 k myslałem o SONY NAS-SC55PKE + jakies lepsze monitory -mam juz swój system stereo ,a to byłby taki ogólnie dostępny do każdej muzyki

giagi, 18 Kwi 2009, 16:18

>ceny tych nowych yamaszek to jakieś nieporozumienie...

hmm, czy ja wiem... punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia - to zależy na co kogo stać ;)

DawidM, ciekawi mnie czy w odsłuchiwanym przez Ciebie F102, interkonekt też był QED'a, ponieważ myślę że to dość istotny element w przypadku tego zestawu.

Interkonekt był z zestawu, z tego co wyszukałem na necie. To okablowanie QED jest polecane do tego zestawu. Zarówno w UK jak i DE. Myślę że swój interkonekt sobie zostawię(Tara Labs gra tak jak lubię), ew. potem zmienie okablowanie głośnikowe na QED. :)

Dziś "porwałem" fajny spis recenzji sprzętu Denona(obszerne recenzje-katalog ma blisko 100stron). Poniżej obrazek z tego spisu recenzji.

Ps. Jeśli chodzi o ceny sprzętu, nie ma co się łudzić o obniżki do września, kryzys daje znać, waluty są niepewne i są zbyt duże wahania i skoki by duzi importerzy mieli coś w tym względzie zmieniać, co innego niewielkie firmy czy osoby indywidualne(nawet prawne).

post-17052-100007137 1240074794_thumb.jpg

generalnie za tę 1330 w salonie życzą sobie 6tys to już przesada

bo za 7tys można mieć to http://www.linnpolska.pl/data/p4.htm#

oczywiście bez kolumn ale to już jest hi end w porównaniu do yamaszki mimo wszystko

a poprzedni classik kosztował w dobrym kursie lekko ponad 4tys 1tys funtów :) nowy

Focal + Naim

zapomniałem napisać że ten nowy ponoć gra lepiej od starego clasika, rozmawiałem z kolesiem który miał poprzedniego i słuchał nowego, co jeszcze ciekawe to tego clasika można użyć na różne sposoby czyli jako końcówka, pre, dac bo ma 2 wejscia cyfrowe fajny kombajn oczywiście tuner i cd ma, zasilacz impulsowy czyli praktycznie wszystko wysteruje :) podoba mnie się ;)

Focal + Naim

tzn stylistyka nawiązująca do tanich tunerów satelitarnych a nie urządzeń audio aspirujących do klasy wyższej...mi kompletnie się niepodoba ani stary ani tymbardziej nowy choćby grał pięknie, zamiatał wszystkie mini z tego tematu to ze względu na design niedałbym 1/4 ceny...dla mnie wygląd jest rówież ważny.

Troszke mi serie 10 Yamahy przypomina, konkretnie sam cd player choć Yama właśnie jest ładniejsza mimo iż starsza...mam nadzieje że jednak niejesteśmy skazani na plastikowo marketowy design który jak widze coraz więcej urządzeń posiada...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.