Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze dodam ze 48 kHz Sampling dobrze dziala, mam go wlaczony. Wedlug danych yamahy poprawia sie przez to pasmo przenoszenia, ja natomiast odczuwam jakby pasmo jest pelniejsze;)

Tu link do broszury(ta masz wszytko ladnie opisane): http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/pdfs/moreinfo/mcr_e810.pdf

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

bardzo ladne mini, pewnie tez brzmienie ma na odpowiednim poziomie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

ciekawe czy ktoś może słyszał to mini...chyba ostatnie urządzenie, które jeszcze nie było prezentowane w tym wątku

Linn Classik Music

post-17470-100006788 1206181899_thumb.jpg

glosniki byly w zestawie, bardzo ladne:) mozesz opisac brzmienie tego zestawu, i jaki byl jego koszt.

nie były. też konstrukcja linn'a, sprzedawane osobno.

był to mój pierwszy system all-in-one, po dzielonym creeku 43s. kosztował 6,5k zł + kolumny 6k zł. teraz cena oscyluje w granicach 5k zł i 4,5k zł... nie jest to klasyczne mini, ten typ tak ma. ;) brzmienie dość specyficzne, gra jak linn - wciąga słuchacza, podkreśla rytm (do rocka super!), płynne i homogeniczne. na pewno robi duże wrażenie, małe pudełko z ognistą zawartością. jestem fanatykiem monitorów, więc nie muszę chyba pisać o znikaniu kolumn czy też dobrej scenie, oto przecież chodzi. system jest bardzo muzyalny, zaczynasz bardziej skupiać się na muzyce, niż poszczególnych aspektach brzmienia. daje dużo radości, nawet jeśli płyty są takie sobie, z dobrymi gra jeszcze lepiej.

>npl

dzięki za recke, szkoda tylko że nie czyta SACD.

co do ceny Linn Classik to oczywiście spadek nastąpił za sprawą wartości funta, wcześniej 6,5zł teraz 4,5zł:-)

>audioholik

Na marginesie dyskusji o wieżach LG. Jak pamiętam zakładałeś, że temu "czemuś" brak kultury brzmienia.

A tu w "HiFi i Muzyka" wyróżnienie 2007 i krótka notka podsumowująca test:

" LG LF-U850D

Test: 4/2006, cena: 999 zł

Najdroższa mini wieża LG tak naprawdę wcale nie jest droga. Za niecałe 1000 zł oferuje jednak więcej niż przyzwoity dźwięk. Brzmienie jest dobrze zrównoważone i pełne. Basu nie brakuje, a góra miło zaskakuje kulturą i szczegółowością. Dobry wybór."

tu masz linka:

http://www.hfm.pl/wyroznienia2007.php

audioholik, npl,

gdzie można kupić linna classica za 5k a nawet 4,5k, u tzw. polskich dystrybutorów ciągle jest 6,5k,

urządzenie jest na rynku od 2001 a zatem cena juz też z tego powodu powinna trochę spaść,

npl,

jakie były te dedykowane głośniki, czy miały 1 czy 2 pary gniad, 4 czy 8 ohm,

npl,

mam jeszcze pytanie, może to kwestia dość oczywista ale warto się upewnić,: mianowicie czy linn classic może być podłaczny do zewn. wzmacniacza., tzn. chciałbym wykorzystać sygnał z cd z linna do mojego wzm. lampowego,

mam jeszcze do pytanie do wszystkich co posiadali i czytali o classicu: jaki przetwornik c/a tam jest, PCM czy delta sigma bo podobno PCM jest znacznie lepszy.

Też jestem

patrzac na Lg i Piano, widac dlaczego jest taka rozbieznosc cen. Co do dzwieku LG napewno jak ktos ma tylko 1000zł(obecnie juz mniej-okolo 850zł) to warto rozpatrzec taka opcje, natomiast zestaw jest bez szans z Piano jesli chodzi o brzmienie(dojrzalosc, poszczegolne elementy pasma, scena itd).

clo2 zauwaz tez to ze LG jest w sorcie miniwieze, a Piano w zakladce systemy stereo, to chyba daje jasno do zrozumienia czego oczekuje od dzwieku testujacy;)

>clo2

nie wykluczone że w swoim przedziale cenowym LG jest bardzo dobre, ale jakby to powiedział discomaniac ta "półka" mnie kompletnie nie interesuje:-))

hazardzista5, 25 Mar 2008, 08:34

>audioholik, npl,

>

>gdzie można kupić linna classica za 5k a nawet 4,5k, u tzw. polskich dystrybutorów ciągle jest

>6,5k,

w Anglii Linn Classik kosztuje 960 funtów, także w Polsce nikt nie ma prawa żądać za niego więcej niż 4500PLN jako że 1funt=4,5PLN... jak znajdę jakąś rozsądną polską ofertę to zamieszcze linka

co do systemów mini "all-in-one" warto pewnie posłuchać jeszcze wspominanego wcześniej Pioneera X-Z9...

http://uk.cinenow.com/videos/1285-pioneer-xz9-all-in-one-cd-sacd-stereo-media-player-dlna-compliant-2008

ciekawe które z tych urządzeń wypadłoby najlepiej Arcam Solo Mini, Linn Classik czy Pioneer?

>DavidM

>clo2 zauwaz tez to ze LG jest w sorcie miniwieze, a Piano w zakladce systemy stereo, to chyba daje jasno do >zrozumienia czego oczekuje od dzwieku testujacy;)

To przypatrz się dobrze raz jeszcze;). Oto ten link:

http://www.hfm.pl/wyroznienia2007.php

W testach obie były bodaj w jednej grupie. To tylko tak dla precyzji;)

>DavidM

W zakładce "systemy stereo" to są tam:

Arcam CD192

Rotel RCD06/RA04

Densen B-150/B-400 XS

A Pianocraft i LG w zakładce "miniwieże".

>DavidM

>... to chyba daje jasno do zrozumienia czego oczekuje od dzwieku testujacy;)

Obawaim się, że masz rację;)

clo2 widze ze nie czytasz dokladnie. A wiec daje Ci linki:

http://www.hi-fi.com.pl/testy_hifi_stereo.php4

http://www.hi-fi.com.pl/urzadzenia2006.php4

a to ze zostaly wyroznione, to kazdy w swojej polce cenowej, jesli chodzi o brzmienie to sa dwa odbiegle bieguny.

audioholik,

a linn polska podaje 1090 GBP - i jest to kolejny przykład jak traktuje się polskiego nabywcę,

urządzenie nie jest już nowe (doszło kilka innych all in one - m. in. te które wymieniłeś) także angielska cena w funtach wydaje się uczciwa. Tym bardziej, że pewnie w jakiejś tam przyszłości nastąpi zmiana (odświeżenie )modelu.

Niemniej dalej byłby mzainteresowany ale wcenach, które podałeś tj. ok. 4500 zł.

Wiec moze wyprawa za zachodnia granice;) kupno w Niemczech, oprocz nizszej ceny niz w Polsce, daje tez gwarancje(ze nie bedziemy musieli wysylac towaru az do GB jesli cos sie mu zdarzy).

Witam klubowiczów.

Przeprowadziłem ostatnio ciekawe doświadczenie.W kolumienkach od mojego Denona D-F102,zmieniłem oryginalne kable, na kabel Wire Stream,a dokładniej przewód łączący zwrotnicę z portami głośnikowymi i przewód od zwrotnicy do głośnika niskotonowego. Wydaje mi się że wszystkie dodatkowe złączki tłumią prąd, dlatego pominąłem wsuwki i końce przylutowałem bezpośrednio do głośnika, a do portu głośnikowego owinąłem drut bezpośrednio pod nakrętkę, pomijając dodatkową blaszkę łączącą.Rezultat jest taki: wcześniej regulację wysokich tonów w systemie najczęściej miałem ustawioną na max, teraz wystarcza do połowy, ogólnie dźwięk stał się wyraźniejszy,dokładniejszy w detalach.

Podsumowując:może czasem, w poszukiwaniu lepszego dźwięku, wystarczy tylko wymienić okablowanie środka, zamiast inwestować w nowe kolumny.

p.s. czyżby nikt z kolegów w klubie nie umiał, albo nie chce, odpowiedzieć na moje zapytanie:

co to znaczy "korekcja jitter" np.podczas wypalania płytki przez nero.

http://www.cdrlab.pl/index.php to jesli chodzi o nagrywanie, uzyskasz wiekszosc odpowiedzi. Jesli chodzi o kolumny, to ja nie stosuje zadnego podkrecania galek, bo na neutralach wszytko gra jak nalezy, co do okablowania, to jak juz bede po tuningu kolumn, dam znac jak sie poprawil dzwiek. Wiesz, firmy musza zarabiac, gdyby nie to, pewnie by w tej cenie dawali lepsze elementy wnetrza kolumn.

xanxan, 9 Lut 2008, 12:14

>jaka jest cena zestawu luxmana-poszczególnych elementów?

Cedek - 6990 zł, wzmacniacz - 7990 zł.

Na razie się wygrzewa, ale już jest "dobrze".

Mały drobiazg - made in Japan, klasa wykonania... jeszcze nie osiągalna dla chinolskich klocków.

Filut, 26 Mar 2008, 23:15

>xanxan, 9 Lut 2008, 12:14

>

>>jaka jest cena zestawu luxmana-poszczególnych elementów?

>

>Cedek - 6990 zł, wzmacniacz - 7990 zł.

>Na razie się wygrzewa, ale już jest "dobrze".

>Mały drobiazg - made in Japan, klasa wykonania... jeszcze nie osiągalna dla chinolskich klocków.

masz luxman neoclassico??! możesz napisać coś więcej o dźwięku?

PS tani to on jednak nie jest... przebił nawet polską cenę Denona CX-3 za komponent

post-17470-100006321 1206571163_thumb.jpg

audioholik, 26 Mar 2008, 23:39

Dziś wyjęty z pudła. Wcześniej nie grał, był fabrycznie zapakowany. Zatem o dźwięku za wcześnie, To co pokazuje w tej chwili, to zadziwiająca swoboda w wysterowywaniu kolumn nawet poniżej 87 dB. Ponadto na razie dźwięk bardzo precyzyjny, czyściutko i ze wspaniałym detalem. Brakuje nieco swobody, ale barwa, wokale... słuchałem Pavarottiego. No super. Wiesz, pogra parę godzin, to się otworzy. A co do ceny... Wiesz, też tak myślałem, że przegięcie, dopóki go nie wyjąłem z pudła. Zarówno cedek jak i wzmak - małe dzieło sztuki użytkowej. Choć ten Denonek też miodzio.

DawidM.

Dziękuję za link. Świat dźwięków coraz bardziej mnie wciąga.

Jako początkujący miłośnik dobrego dźwięku czegoś tu nie rozumiem - jeśli pokrętki od ustawień są nie potrzebne , to po co producenci w ogóle je stosują?

Mam wrażenie że gdyby spełniło się marzenie kolegi audioholika i mogli byśmy wspólnie porównać nasze systemy, to mogło by się okazać że każdy z nas ma inne upodobania dźwiękowe.

Dobry system to taki, gdzie na neutralnych ustawieniach gra wszystko tak jak nalezy, oczywiscie nie przeskoczy sie pewnych ograniczen jak np. oczekiwanie z 13cm przetwornika jakis sub-sonicznych basow itd. Trzeba wziac to na "chlopski rozum" i szukac, ale wiedziec czego sie szuka. Podam przyklad, np. nie wyobrazam sobie do malego pokoju(np. moj12m2) gdzie mam sprzet ktory ma po 100w na kanal i do tego jakis sub. Jest to wedlug mnie, przerost formy na trescia. Mi moj piano wystarcza, chce zrobi tuning kolumn, by uzyskac jeszcze lepsze brzmienie(a z tego co wiem to brzmienie bedzie na poziomie glosnikow w cenie 1600-2000zł), ale nie bede wymienial glosnikow na wieksze, bo nie widze tu sensu. Co do preferencji muzycznych to juz kazdy musi sam sobie odpowiedziec na to pytanie, czyli czego slucha, jakiej muzyki najczesciej i co zwraca jego szczegolna uwage w brzmieniu. Mysle ze wiekszosc z Nas w tym watku dopiero rozpoczyna podroz po swiecie Audio. Osobiscie marzy mi sie w dalekiej przyszlosci zestaw lampowy, plus odpowiednie do tego glosniki(ushery brzmia fajnie, a wygladaja extra), ale co, kiedy, gdzie i za ile to wszystko zweryfikuje czas. Poki co ciesze sie z dzwieku jaki oferuje Piano, a ze bedzie jeszcze lepszy to juz calkiem napawa mnie optymizmem.

Pozdrawiam

A propos upodobań dźwiękowych.

Nie dawno miałem okazję w salonie muzycznym - pokoju odsłuchowym, usłyszeć system z wysokiej półki - wyceniono go na 700 tyś zł. a mianowicie zestaw Classe z serii Delta. Sprzedawca włożył płytę z testem na naturalność , po wysłuchaniu jednoznacznie stwierdziliśmy że dźwięk znacząco odbiegał od naturalnego. Ciekawe, z powodu sprzętu ,czy nagrania?

Przecież im lepszej klasy sprzęt, tym bardziej naturalne powinno być brzmienie - tak sobie myślę.

Słuchaliśmy jeszcze jakiegoś "popu" ,ale dźwięk wydawał mi się jakoś sztucznie obrobiony.

Filut, 26 Mar 2008, 23:15

>xanxan, 9 Lut 2008, 12:14

>

>>jaka jest cena zestawu luxmana-poszczególnych elementów?

>

>Cedek - 6990 zł, wzmacniacz - 7990 zł.

a przepraszam, jeszcze w kwestii tej ceny...zamawiałeś sprzęt we własnym zakresie z Japonii i to cena po uwzględnieniu vatu i cła, czy jest w Polsce jakiś dystrybutor tego Luxmana?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.