Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

BX2 są 8mio ohmowe: http://www.monitoraudio.co.uk/products/bronze-bx/bx2/#/specification

Pwinno być OK.

Zrezygnowałem z przyszłościowych klocków na rzecz przyszłościowych kolumn :)

są na papierze w większości takich deklaracji w pomiarach wychodzi 4 :)

proszę bx5 miała być 8omowa :) http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-bx5:1

wyszła w pomiarach 4 :) wcale bym się nie zdziwił jak z bx2 będzie podobnie.

Focal + Naim

Marantz M-CR503 też (wg danych z instrukcji) potrzebuje kolumn min. 6-omowych, Tannoye M1 są 8-omowe tylko na papierze, w pomiarach też jak powyżej wychodzi zwykle 4 omy - a jednak nic się u mnie złego nie dzieje podczas współpracy Marantza z M1.

<><

absolutnie się nie pogryzą, tylko pamiętaj denek nie obsługuje wg specyfikacji 4omowych konstrukcji

a sprzedawca nawet o tym nie wie taka prawda :) takie portale to jak odpowiednik można powiedzieć MM

zobaczymy za jakiś czas czy nic się nie będzie działo :) a swoją drogą wprowadzanie tak małych impedancji do tak słabych wydajnie prądowo końcówek powoduje tylko nawet jak nic się nie stanie wg was, wprowadzanie ich w stan dużych zniekształceń, oczywiście można ich nie słyszeć ale takie zjawisko też zachodzi i nie jest to generalnie korzystne.

jeżeli producent nie zaleca 4omowych to widocznie jest jakiś powód , nie jest to jego fanaberią.

post-21279-0-57232400-1310762128_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Wiem, wiem, czytałem manual. Generalnie nie ma innego wyjścia jak opierać się na deklaracjach producentów... Nikt przecież nie mierzy charakterystyki impedancyjnej głośników przed ich zakupem :) Producenci zaś takich nie publikują (przynajmniej dla sprzętu dla ludności)

Marantz M-CR503 też (wg danych z instrukcji) potrzebuje kolumn min. 6-omowych, Tannoye M1 są 8-omowe tylko na papierze, w pomiarach też jak powyżej wychodzi zwykle 4 omy - a jednak nic się u mnie złego nie dzieje podczas współpracy Marantza z M1.

Super :-)

BTW dogrzebałem się wczoraj do niemieckiego Monitor Audio publikującego wyniki testu, w którym dostało jak to zwykle bywa pochwały, ale który podaje też, że impedancja BX2 wynosi 4 omy... http://www.monitoraudio.de/download/reviews/MA-BX2-Test-AUDIO_11-2010.pdf

Mierzył ktoś Denonowskie SCM37?

Witam,

chciałem się Was poradzić, przeczytałem dużo stron w tym wątku i mam już mętlik w głowie, chcę kupić jakiś zestaw audio do pokoju 20m kw, który ma służyć do słuchania muzyki jak i być podłączony po TV LCD Panasonic'a + player'a HD ARIVA 110+ dekoder N recorder

Z tego co przeczytałem dużo pozytywnych opinie był na temat Denon'a M38, byłem go nawet oglądnąć w sklepie, taki malutki jest że aż dziw że z takich małych monitorów może być taki dźwięk!

Czy ten M38 nada się do moich potrzeb czy lepiej poszukać czegoś używanego ONKYO, który ma wejście optyczne, lub inny zestaw mini/mikro bardziej multimedialny ?

P.S.

korzystam jeszcze z gramofonu technics sl-1300

Edytowane przez tomekaudio

Witam,

chciałem się Was poradzić, przeczytałem dużo stron w tym wątku i mam już mętlik w głowie, chcę kupić jakiś zestaw audio do pokoju 20m kw, który ma służyć do słuchania muzyki jak i być podłączony po TV LCD Panasonic'a + player'a HD ARIVA 110+ dekoder N recorder

Z tego co przeczytałem dużo pozytywnych opinie był na temat Denon'a M38, byłem go nawet oglądnąć w sklepie, taki malutki jest że aż dziw że z takich małych monitorów może być taki dźwięk!

Czy ten M38 nada się do moich potrzeb czy lepiej poszukać czegoś używanego ONKYO, który ma wejście optyczne, lub inny zestaw mini/mikro bardziej multimedialny ?

P.S.

korzystam jeszcze z gramofonu technics sl-1300

Jeśli starczą Ci trzy wejścia audio... ? (w tym jedno z przodu słuchawkowe),a jeśli też dużo oglądasz filmów można by pomyśleć o subie tym bardziej, że masz duży pokój dla lepszego efektu no chyba, że basu Ci starczy ale cudów nie ma przy takich małych kolumienkach :)

Jeśli starczą Ci trzy wejścia audio... ? (w tym jedno z przodu słuchawkowe),a jeśli też dużo oglądasz filmów można by pomyśleć o subie tym bardziej, że masz duży pokój dla lepszego efektu no chyba, że basu Ci starczy ale cudów nie ma przy takich małych kolumienkach :)

sub zalatwi sprawe z basem a te monitory od denka sa bardzo solidne i maja calkiem ok przetworniki, mozna poszukac sobie o nich informacji jak wygladaja w srodku, smiem twierdzic ze monitory do tysiaka nowe nie zaprezentuja jakosciowo lepszego brzmienia, iloscowo tzn dynamika bas moze tak ale nie o poziom wyzej.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Kolumny do tysiaka zagrają inaczej, czy lepiej, może używki, może jedynie z nowych Epos ELS 3. Tu akurat Denon się postarał.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Bo mam możliwość kupna od znajomego Q15 KEf'a albo Mission MV6, czy nie lepiej kupić "pełnowymiarowe" głośniki i do tego jakiś wzmacniacz + cd, po prostu jak zobaczyłem tego M38 to wygląda jak by nie dał rady na 20m zagrać, chyba że to tylko złudzenie ?

Dodam, że pokój to prostokąt, ja będę siedział na dłuższej ścianie, do pkt osłuchowego będę miał do 4m, jestem nastawiony zdecydowanie na zestawy mini ze względu na to, że jest wszystko w jednym i zajmuje mało miejsca, nie chce brać udziału w audiofilowym szaleństwie :) aktualnie słucham muzyki na zestawie kina domowego Panasonic 5.1, gdzie bas to kartonowo dudniące coś...feeeee

czyli Panowie reasumując tylko Denon wchodzi w grę ? widziałem Marantz 503 hmm

Do 20m2 to bym się mocno zastanowił(na pewno będzie trochę brakowało dołu-to można potem uzupełnić subem). Chociaż jak nie będziesz słuchał w sposób zobowiązujący to powinno wystarczyć.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Do 20m2 to bym się mocno zastanowił(na pewno będzie trochę brakowało dołu-to można potem uzupełnić subem). Chociaż jak nie będziesz słuchał w sposób zobowiązujący to powinno wystarczyć.

jaki sub do tego m38 ?

jaki sub do tego m38 ?

A może do 20m2 TEAC CR-H500, jak ma być all-in-one (jakiś entuzjasta napisał na What Hi-Fi, że lepszy od Arcama Solo Mini, inny że pociągnie podłogówki). Ma trochę więcej mocy od Deniona M38 (40W na kanał). Widziałem w MM, gdzie od biedy można posłuchać a nawet porównać z tym Denonem. Mnie się bardziej podobał (pełny, wyrazisty dźwięk) z Tannoy V1.

Edytowane przez 4fury4

A może do 20m2 TEAC CR-H500, jak ma być all-in-one. Ma trochę więcej mocy (40W na kanał). Widziałem w MM, gdzie od biedy można posłuchać a nawet porównać z Denonem M38.

Myślę, że fajna opcja tylko sam CR-H500 kosztuje prawie 2k, ja chciałem wydać na sprzęt max 1500, może być używany.

co myślicie o takich mini zestawach:

http://www.audiovideo.com.pl/systemy-hi-fi/1330-mikro-system-jvc-ex-ak1.html

http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Hi-Fi/Mini_systemy_Hi-Fi/CS-V645

?

Myślę, że fajna opcja tylko sam CR-H500 kosztuje prawie 2k, ja chciałem wydać na sprzęt max 1500, może być używany.

co myślicie o takich mini zestawach:

http://www.audiovideo.com.pl/systemy-hi-fi/1330-mikro-system-jvc-ex-ak1.html

http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Hi-Fi/Mini_systemy_Hi-Fi/CS-V645

?

Kazdy z nich zagra obiektywnie gorzej niz Denon M38

Za 1500zł na Twoim miejscu kupił bym to:

http://allegro.pl/yamaha-pianocraft-e410-i1702203040.html

+ do tego jakiś subik gdyby Ci brakowało basu.

Lub dołóż do:

http://allegro.pl/denon-d-f107-warszawa-i1710450098.html

+ zmień kable na QED.

dawid dobrze rodzi ,

ewentualnie do f107 kable chord rumour 2 , http://www.chord.co.uk/products.php?pg=55

lekko dodadza energetycznosci i detalicznosci polaczonej z gladkoscia i jasnoscia

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Mikson też dobrze radzi z kablami. Oddaję mu głos, bo ma większe doświadczenie niż ja w tym elemencie.

Edytowane przez DawidM

no i teraz mam jeszcze większy dylemat! byłem dziś w MM posłuchać M38, CR503, ONKYO, Denon urwał mi głowę, że z takiego mikro zestawu jest tak fajny dźwięk! Mogłem jeszcze yamahy posłuchać, ale puki co jestem nastawiony na Denon'a!

Pianocrafty grają dość podobnie do Marantza M-CR503, tylko bardziej konturowo, Marantz z większym wypełnieniem, ale nieco mniej precyzyjnie. Ogólnie Marantz spodobał mi się bardziej od Pianocraftów, najlepszy brzmieniowo z tej grupy jest jednak Denon D-M38, gdyby nie miał tych wywietrzników na górze to bym go wziął.

tomekaudio - a jak Tobie się spodobał Marantz M-CR503 bo widzę, że go słuchałeś?

<><

Odnośnie M-CR503, gra bardziej cieplej niż M38, też ciężko mi powiedzieć dokładnie, bo w MM odsłuch był spartański, mini wieża, obok mini wieży, M38 gra dynamicznie zrobił na mnie wrażenie, Marantz gra jak by spokojniej, cieplej, jak by mu się nie spieszyło nigdzie, takie odniosłem wrażenie, nie posłuchałem tylko nic ze stajni yamahy.

Odnośnie M-CR503, gra bardziej cieplej niż M38, też ciężko mi powiedzieć dokładnie, bo w MM odsłuch był spartański, mini wieża, obok mini wieży, M38 gra dynamicznie zrobił na mnie wrażenie, Marantz gra jak by spokojniej, cieplej, jak by mu się nie spieszyło nigdzie, takie odniosłem wrażenie, nie posłuchałem tylko nic ze stajni yamahy.

Skoro takie są twoje preferenecje brzmieniowe, to jednak Denon D-F107 może ci nie podejść. Już prędzej jakaś Yamaha.

Racja, Marantz to raczej relaksacje i muzykalność, doskonale nadaje się do długich niemęczacych odsłuchów jazzu i akustyki, zwłaszcza małe składy, do mocnej i szybkiej elektroniki lub rocka jest za mało dynamiczny, nie ma tego kopnięcia w basie i szybkiego dynamicznego drajwu na perkusji, Denon 38 w tym temacie jest szybszy i bardziej zdecydowany :)

Racja, Marantz to raczej relaksacje i muzykalność, doskonale nadaje się do długich niemęczacych odsłuchów jazzu i akustyki, zwłaszcza małe składy, do mocnej i szybkiej elektroniki lub rocka jest za mało dynamiczny, nie ma tego kopnięcia w basie i szybkiego dynamicznego drajwu na perkusji, Denon 38 w tym temacie jest szybszy i bardziej zdecydowany :)

Właśnie wydaje mi się że do mojego gatunku muzycznego Marantz się nie na da, przy czarnych truschoolowych rytmach, gdzie perkusją często gra pierwsze skrzypce, zdecydowanie lepiej radzi sobie M38 i to słuchać, nawet w takim miejscu jak MM ;-)

do mocnej i szybkiej elektroniki

Ano własnie mnie często mylą opinie, że coś się do elektroniki nie nadaje - bo dla mnie człowieka pod 40-tke elektronika to Tangerine Dream, Klaus Schultze itp klimaty tzw ambientowe, młodszym słuchaczom termin ten raczej kojarzy się pewnie z klimatami typu Prodigy :)

<><

Mam szybkie zapytanie :

Otóż mam Denona M-37 i Denon bardzo mądrze prosto nad mechanizmem CD narobił dziur gdzie wpada masa kurzu. Chyba bym musiał w izolatce mieszkać by napęd by sprzęt się nie brudził, a sprzątam często. Skutek tego taki, że CD uruchamiają się dość losowo - raz tak, raz nie... czasem za trzecim razem, czasem za 10tym, czasem trzeba go wyłączyć, czasem wysunąć płytę i wsunąć.

M-38 ma już sensowniej zaprojektowaną obudowę (moim zdaniem umiejscowienie wywietrzników w M37 jest na tyle głupie, że nadaje się na międzynarodową akcję serwisową Denona).

Czy inni użytkownicy M37mki mają też takie problemy czy to losowa sprawa i po prostu wysłać go na naprawę gwarancyjną (gdzie chyba poprosze by mi go po prostu wyczyścili i przykręcili pokrywę od M38).

Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.