Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Popieram Ja również wracam do zestawu Piano tylko chce zmienić kolumny na Magnat quantum 653 może ktoś z klubowiczów posiada taki zestaw i zechce podzielić się wrażeniami Pozdrawiam. Ps. Dobieranie pełnowymiarowych klocków to naprawdę zabawa dla bogatych.

Oj tam oj tam :)

Jak się ma zaufanie do klocków używanych i trochę cierpliwości to można zmieniać sprzęt praktycznie bez ponoszenia kosztów. Jeśli pianocraft gra wystarczająco to fajna sprawa, proszę tylko nie udowadniać, że inne klocki nie grają lepiej. :)

Oj tam oj tam :)

Jak się ma zaufanie do klocków używanych i trochę cierpliwości to można zmieniać sprzęt praktycznie bez ponoszenia kosztów. Jeśli pianocraft gra wystarczająco to fajna sprawa, proszę tylko nie udowadniać, że inne klocki nie grają lepiej. :)

No te co ja miałem okazję słuchać lub posiadać nie grały lepiej. Może to nie była jakaś najdroższa półka, ale zawsze. M.in Denon PMA-1500AE i 700AE ( między tymi dwoma nie zauważyłem jakiejś większej różnicy), CA 740 i 640, Arcam A28 i A18 i NAD 352 ( na tego w swoim czasie jako posiadacz starego ampli NAD 7130 byłem nastawiony tak, że słuchanie miało być tylko formalnościa, a po pierwszych dźwiękach okazało się, że ten NAD to taka kaszana jakich mało). Do tego CD-ki najczęsciej w kompletach słuchałem. I od tego wszystkiego Yamaha Pianocraft jest lepsza moim zdaniem i już. Ktoś inny może mieć inne.

Bo żonglowanie klockami to nie tyle, a może nie tylko, zabawa dla bogatych, ale dla nietoperzy. To, co dla jednego będzie kolosalną różnicą w brzmieniu, dla drugiego będzie nieistotnym marginesem, a trzeci w ogóle tego nie usłyszy. Sam należe do tych pośrodku.

Kupowałem od tego sprzedającego NHT Super Zero i były w stanie idealnym. Polecam bo dba o sprzęt :)

Kupowałem od tego sprzedającego

A jaki masz nick na allegro, chciałem zobaczyć go w jego komentarzach.

Przy okazji bym napisał do Ciebie a ty odpisał dla pewności ;p

A jaki masz nick na allegro, chciałem zobaczyć go w jego komentarzach.

Przy okazji bym napisał do Ciebie a ty odpisał dla pewności ;p

Czarny_konik - jest mój komentarz na karcie tego użytkownika.

Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli!

Nie ma się co dziwić, oszustów na allegro nie mało.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Jak optymalnie ustawić odcięcie sub-a z kolumienkami SC-M37 zestawu Denon M38? Według specyfikacji powinno być 45Hz ale nie sądzę żeby te maleństwa tak nisko zeszły. Na słuch nie daje rady :( Help

A macie moze rozbierane foty monitorow od f107?

ProgRockJester:

sc-f107 kolumny, tyle udało mi się znaleź

http://sakumo.kir.jp/V_kraft/AUDIO-3menteSP4-65.html

Edytowane przez knopek

Dzięki, koleś tam poprawiał bas ciekawe z jakim skutkiem.

Edytowane przez ProgRockJester

Marek76... Jestem niemal pewny że następca Denona d-f107...będzie urządzeniem wyposażonym w obsługę AirPlay . Denon od samego początku powstania tego standardu idzie w tym kierunku . Osobiście jestem przeciwnikiem kupowania płyt CD ze względu na ich trwałość i moje lenistwo (zmiana klimatu = zmiana nośnika) . Wydaje się wysoce prawdopodobne że do końca roku będziemy mieli w Polsce iTunes Music Store i uważam że świat idzie w tym kierunku ...raz zakupiona płyta będzie Twoja na zawszę bez obawy o trwałość nośnika czy też zmianę standardów.

Marek76... Jestem niemal pewny że następca Denona d-f107...będzie urządzeniem wyposażonym w obsługę AirPlay . Denon od samego początku powstania tego standardu idzie w tym kierunku . Osobiście jestem przeciwnikiem kupowania płyt CD ze względu na ich trwałość i moje lenistwo (zmiana klimatu = zmiana nośnika) . Wydaje się wysoce prawdopodobne że do końca roku będziemy mieli w Polsce iTunes Music Store i uważam że świat idzie w tym kierunku ...raz zakupiona płyta będzie Twoja na zawszę bez obawy o trwałość nośnika czy też zmianę standardów.

Ale w tym sklepie chyba MP3/AAC/M4A ok. 256 kbps sprzedają. Wielu przecież taka jakość nie zadowala.

Edytowane przez 4fury4

Co do jakości mp3 to staram się słuchać głównie 320 kbps. Zresztą wydaje mi się, że jeżeli Denon wypuści następcę 107-ki, to będzie ona również obsługiwać flac-ki.

Co do jakości mp3 to staram się słuchać głównie 320 kbps. Zresztą wydaje mi się, że jeżeli Denon wypuści następcę 107-ki, to będzie ona również obsługiwać flac-ki.

A jesteście w stanie odróżnić 256 i 320 kbps?

<><

na sprzęcie tej klasy będzie ciężko wychwycić różnice,

na lepszym na pewno łatwiej, więc moim zdaniem nowe denki tej klasy raczej nie pokusza się o obsługę flac,

Focal + Naim

Odbieram dźwięk z MP3 jako "wyostrzony", "tępawy", "skrócony", czyli taki "cymbałkowy" - w przeciwieństwie do "bardziej miękkiego", "pełniejszego", "głębszego" z FLAC-ów czy CD. A do nietoperzy nie należę.

Na Denku 38 głównie słucham mp3 natomiast na większym zestawie Denek 710 słucham zarówno mp3 jak i cd. Pod nieobecność żonki zwinąłem jej płytę zespołu Hurts, którą wcześniej słuchałem na Denku 38. Teraz porównam na Denku 710 czy jest różnica pomiędzy cd a mp3 @ 320 kbps.

Sęk w tym, że ja mam tylko laptopa ze zintegrowaną kartą dźwiękową i to jest bardzo wąskie gardło. Gdy słucham z pendrive'a podłaczonego do USB mojego Marantza pliki mp3 grają lepiej niż flac z laptopa. Laptop mam podłaczony pod analogowe wejście Marantza.

<><

Sęk w tym, że ja mam tylko laptopa ze zintegrowaną kartą dźwiękową i to jest bardzo wąskie gardło. Gdy słucham z pendrive'a podłaczonego do USB mojego Marantza pliki mp3 grają lepiej niż flac z laptopa. Laptop mam podłaczony pod analogowe wejście Marantza.

To może spróbuj wypalić flac-ki na płytkę w formacie audio. Teoretycznie powinna być ta sama jakość i wtedy mógłbyś porównać.

Wtedy to jasne, że usłysze przewagę flac nad mp3, już to ćwiczyłem. Chodziło mi o to, że grając z laptopa nie wychwytuję róznicy. Natomiast nie jestem w stanie odróznić mp3 256 i 320 kbps - czy to w ogóle jest mozliwe? Może w jakimć superprzeźroczystym, neutralnym systemie?

<><

największą kompresję słyszy się na wysokich tonach , ,

jeżeli denek m38 czy pianocraft ma wysoką rozdzielczość góry (a wiem że troszkę zaciera informacje bo słuchałem) ,

to spokojnie będzie można rozróżnić flac czy cd od mp3 320,

ale w brew pozorom będzie to dosyć trudne gdyby to samo robić

na sprzęcie z lepszą rozdzielczością i precyzyjniejszą górą pasma

dlatego tej klasy sprzęt tak dobrze współpracuje z ipodami :)

Focal + Naim

Marantz 503 też zaciera informacje - na poziomie Piano. DM38 jest z tego co pamiętam bardziej precyzyjny w tym zakresie.

Słyszałem wyraźnie kompresję w przypadku 128-192 kbps, niżej oczywiście jest tragicznie, natomiast powyżej 200 kbps już mam problemy z wychwyceniem różnic.

Edytowane przez Bednaar

<><

bo im wyżej tym większą precyzję trzeba mieć systemu aby tę różnicę wychwycić i oczywiście dobry słuch.

i jeszcze jedno, najbardziej kompresje słuchać na dźwiękach o dużych harmonicznych np głosy ludzkie i instrumenty , tam gdzie jest muzyka pop czy nawalanka jakość czy realizacja pozostawia dużo do życzenia to wtedy różnice bardziej się zacierają, np muzyka elektroniczna dosyć dobrze się kompresuje tzn jest mniejsza różnica dla muzyki elektronicznej mp3 320 a cd niż np wokalno instrumentalna cd vs mp3.

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.