Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie "tylko" a "głównie"!

Dla mnie to rupiecie minionej epoki :)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Aha, tak samo jak Vinyle?

Ps. W kwestii lamp polecam wysłuchanie jakieś Prima Luny lub Labena. Jestem w 100% pewien że zmienisz zdanie, odnośnie tych "rupieci".

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Miałem kiedyś starego angielskiego Musicala w czystej klasie A. Grzało się to cholernie, prądu żarło, grało ok ale nie sterowało mi cięższych kolumn.

Dobry AB nie jest zły, a i ma zapas mocy pod ręką.

Lampy odpadają ze względu na ich awaryjność, wypalanie, zniekształcenia, które wytwarzają oraz małą moc.

Poza tym nadają się głównie do jazzu, a to tylko jeden gatunek muzyki spośród kilkudziesięciu.

nie zgadzam się ,

są lampy wydajniejsze prądowo niż spora grupa tranzystorów które są bardzo popularne

są lampy które potrafią zagrać dynamicznie bez ospałości z pazurem,

nie zgodzę się że tylko do jazzu ,

mało tego właśnie od jakiegoś czasu lampy znowu przeżywają większe zainteresowanie tak samo jak płyty analogowe więc nie bardzo trafnie i zgrabnie ująłeś tę kwestię :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Powtarzam, nie tylko a głównie! Grają po średnicy.

Poza tym każdy ma własne wyrobione zdanie na temat klocków i brzmienia więc nie wiem w czym problem.

Poza tym każdy ma własne wyrobione zdanie na temat klocków i brzmienia więc nie wiem w czym problem.

w takim razie udaj się do np nautiliusa i posłuchaj ayona najniższy model na kt88 orion i szybko zmienisz zdanie

Focal + Naim

No tak tyle, że jego moc to 2x80 W przy 8 Ohm czyli przy 6 jakieś 65W a przy 8Ohm będzie koło 50 W ergo... tyle samo co pianocraft.

Jeżeli przy 8 Ohm ma 2x80w to przy 6 Ohm moc będzie rosła :/ ,może być jeszcze tak że moc będzie identyczna lub podobna bez na względu obciążenie (jak np. NAD-y) A nawet gdyby było to 50 W rzetelnie podanych ze wzmacniacza to w zupełności wystarczy.Broszurki natomiast sugeruję wsadzić między bajki, podobnie jak stereotypy dotyczące np.brzmienia lamp.Pozdrawiam,sylw.

Edytowane przez sylw

Racja sylwek, popieprzyło mi się troszku

Niestety mija sie to zupelnie z prawda. Tak moze napisac osoba, ktora niewiele wzmacniaczy lampowych slyszala lub nie slyszala w ogole, a wnioski takie wyciaga tylko i wylacznie na podstawie "oklepanych" opinii.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Słyszałem w życiu może 3 lampy i starczyło.

Dziwne, że przyczepiacie się tylko do opisu brzmienia a co z ich awaryjnością, wypalaniem, zniekształceniami, które wytwarzają?

Pisałem o tym powyżej i jakoś nikt nie zauważył.

Nie mam czasu ani ochoty czekać na nagrzanie się lampy, później wymianę owych żarówek itd.

To dobre dla kolesia, który nie ma dziewczyny ani żony ani życia prywatnego.

Słyszałem w życiu może 3 lampy i starczyło.

Dziwne, że przyczepiacie się tylko do opisu brzmienia a co z ich awaryjnością, wypalaniem, zniekształceniami, które wytwarzają?

Pisałem o tym powyżej i jakoś nikt nie zauważył.

Nie mam czasu ani ochoty czekać na nagrzanie się lampy, później wymianę owych żarówek itd.

To dobre dla kolesia, który nie ma dziewczyny ani żony ani życia prywatnego.

ty widzisz w lampach same wady inni same zalety

tak jest zbudowany ten świat

widać musiałeś słuchać wyjątkowo zamulonych lamp

takie muły też zdarzają się i w tranzystorach więc generalizowanie nie ma sensu

a twoje doświadczenia z lampami absolutnie bez wymiernika

zniekształcenia każdy wzmak posiada lampy nie są wyjątkiem

co do wypalania tak trzeba zmieniać w tym cała zabawa daje to szerokie możliwości modyfikacji brzmienia

obecnie posiadam malutki wzmak lampowy ktory kosztuje w zakupie 600pln a mogę śmmiało powiedzieć że gra ciekawiej niż pianocrafty czy denki mini, http://www.highfidelity.pl/@main-557&lang=

coż tak bywa :) jak na 2.5W radzi sobie znakomicie! i nie jest zamulony!

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Wiem ze moje pytanie bedzie dla was smieszne ale kazdy kiedys zaczynał...

W wejscia Audio IN player jak na tym zdjęciu

http://rad-sat.home.pl/sklep/images/large2/Yamaha-PianoCraft-MCR-640_02.jpg

należy wpiąć interkonekty Snake alpha w taki sposób jak na zdjęciu które zrobiłem ( skoro in to wejscie czyli strzałka do urządzenia:)?)?

http://imageshack.us/photo/my-images/28/24092011037.jpg/

Wybaczcie :)

P.s Piano 640 i B&W 685 grają ślicznie!

Hej,

nazywam się Maciek, to mój pierwszy post na tym forum.

Od razu uprzedzę,że trochę się rozpiszę więc mówię, że konkretne pytanie jest na końcu ;)

W ramach krótkiej historyjki o sobie: kobieta wywaliła mnie z domu, poprzednia wieża została z nią, ja post-studencko zamieszkałem z kumplem, mam mały pokoik (ok. 9m2), ale nie bede tu wiecznie, więc chciałbym sprzęt, który także po przeniesieniu do 16m starczy.

Ze względu na ograniczone fundusze w zasadzie odsłuchiwałem denona m37, yamahe e550 i jakiegos onkyo, bodajże 645. Testowałem na muzycę różnej, choć zdecydowanie cięższej. Słuchałem tak więc zarówno NIN, Manson, Dog eat dog, Garbage jak i nasze rodzime Siedem. Poza tym jakis hip-hopowy kawałem, chciałem usłyszeć bass.

Generalnie denon mnie rozczarował - Onkyo pobiło go na łeb, choć piano wypadło najlepiej. Różnice w cenie stosunkowo niewielki (denon najtanszy zdecydowanie ale onkyo i yamaha to to samo w sumie).

Dla zabawy stwierdziłem, że posłucham też piano 640. No i byłem w szoku aż się zacząłem zastanawiać...

Pytanie brzmi: czy dopłacać ponad 600 zł do piano 640 (1830pln), a może po prostu E550 i inne kable/kolumienki? A może cos jeszcze innego? Wolałbym sprzęt nowy, mam złe doswiadczenia z "używką". Ale proszę, nie przesuwajmy 2000 nawet o złotówkę w górę, bo jak się zacznie to można tak w nieskończonosć... :)

Z góry dziękuję

Wiem ze moje pytanie bedzie dla was smieszne ale kazdy kiedys zaczynał...

W wejscia Audio IN player jak na tym zdjęciu

http://rad-sat.home.pl/sklep/images/large2/Yamaha-PianoCraft-MCR-640_02.jpg

należy wpiąć interkonekty Snake alpha w taki sposób jak na zdjęciu które zrobiłem ( skoro in to wejscie czyli strzałka do urządzenia:)?)?

http://imageshack.us/photo/my-images/28/24092011037.jpg/

Wybaczcie :)

P.s Piano 640 i B&W 685 grają ślicznie!

si :)

ps. lampa rządzi! w domu dla wygody i z innych względów (kot itp) jej nie mam. ale jak bym gral na tranzystorowym piecyku, czy cyfrowce to bym roboty nie mial :)) po prostu zostal bym wysmiany :)

dla rozluznienia atmosfery, obiecane mini pana mirka. niestety nie dane mi bylo posluchac bo to prototyp. panowie czapki z glow!

Dobry ten zestaw :), można wymienić głośniki na takie kuriozum od przyszłego tygodnia w Biedronce, "doskonały, przestrzenny dźwięk" :))) Aż mnie korci, żeby kupić razem z dżemem :)

03_b.jpg

Proszę o pomoc. Mam budżetową dużą wieżę - stara Yamaha. Planuję kupić jakiś fajny odtwarzacz plikowy typu Dune, Popcorn lub Cocktail plus miniwieża. Zastanawiam się nad PianoCraftem. Najlepiej używany E810. Czy taka miniwieża poradzi sobie ze wszystkimi moimi źródłami typu gramofon, magnetofon i nowy odtwarzacz plikowy? Wydaje mi się, że tak, ale piszę tu w Klubie, bo może ktoś ma jakiś inny pomysł lub sugestię dla mnie :)

Z gramofonem nie, musisz kupić przedwzmacniacz gramofonowy(używka koszt 300-500zł). Za to Denon 102/103/107 da sobie z wszystkim radę.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Do kolegi szefuf

Jeśli odpowiada ci brzmienie 640 jako kompletnego zestawu to warto dołożyć i nie kombinować z wymianą kolumn i kabelków w/w przez ciebie zestawach.

@ Szfuf

Dokładnie, jak Ci się dźwięk spodobał to bierz, szczególnie że też w 16m2 sobie poradzi. Kabelki z czasem zmień.

Dobry ten zestaw :), można wymienić głośniki na takie kuriozum od przyszłego tygodnia w Biedronce, "doskonały, przestrzenny dźwięk" :))) Aż mnie korci, żeby kupić razem z dżemem :)

03_b.jpg

Nie lepiej za całe 300 nakupić dżemu? Głośniki co najmniej kontrowersyjne:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic956439.html

Bez dwóch zdań za 300zł można kupić kilka krążków cd,od mnie 300zł dla osoby która wyjaśni mi tekst z ogłoszenia "4-drożna kolumna: jeden głośnik wysokotonowy, 2 średniotonowe,1 niskotonowy" ;)

Bez dwóch zdań za 300zł można kupić kilka krążków cd,od mnie 300zł dla osoby która wyjaśni mi tekst z ogłoszenia "4-drożna kolumna: jeden głośnik wysokotonowy, 2 średniotonowe,1 niskotonowy" ;)

Niskotonowy to chyba ten z boku. Nie ma bass-reflexu, to 4 dziury. Albo jest bass-reflex i wtedy 2 średniotonowe jako 1 droga ;)

Niskotonowy to chyba ten z boku. Nie ma bass-reflexu, to 4 dziury. Albo jest bass-reflex i wtedy 2 średniotonowe jako 1 droga ;)

Niskotonowy to pewnie ten z boku ,2 średnie i wysoki więc trzy drogi,chyba że wewnątrz pracuje czwarta droga, najniższy w obudowie pasmo przepustowej

w co wątpię ;)Nie zdziwiłbym się że zwrotnica jest 2,5drożna ,nie śmiem oceniać brzmienia ze zdjęcia ale nie mam zaufania dla takich wynalazków ,miałem kiedyś zestaw VK, przemilczę to...

Niskotonowy to pewnie ten z boku ,2 średnie i wysoki więc trzy drogi,chyba że wewnątrz pracuje czwarta droga, najniższy w obudowie pasmo przepustowej

w co wątpię ;)Nie zdziwiłbym się że zwrotnica jest 2,5drożna ,nie śmiem oceniać brzmienia ze zdjęcia ale nie mam zaufania dla takich wynalazków ,miałem kiedyś zestaw VK, przemilczę to...

Zwrotnicy w tych kolumnach podobno nie ma. Jest tylko jeden kondensator.

Audiofilsko pełną gębą , jak Epos ;)

hahahaaha :) dobre :)) no tak po co cewka i kond na srodek jak glosnik w sposob "naturalny" przenosi tylko srodek. ba, pewnie spadek krzywej ma nieosiagalny dla zwrotnic 3 rzedu ;)) a co do tego ze "biedroaudio" jest 4 drozne. czy panowie wzieli pod uwage drgajaca obudowe? to wlasnie dodatkowa bierna membrana omnipolarna :P

A ja sobie dokupiłem do mojej mini takie trochę większe głośniczki ze stajni studio16hz :)

Piano dostał skrzydeł. co do ustawienia od razu mówię, że mam to w nosie, bo to mój zakątek pracowniczy i zależało mi tylko na pięknej barwie.

post-12308-0-49943500-1317074463_thumb.jpg

Słucham tylko muzyki.

A ja sobie dokupiłem do mojej mini takie trochę większe głośniczki ze stajni studio16hz :)

Piano dostał skrzydeł. co do ustawienia od razu mówię, że mam to w nosie, bo to mój zakątek pracowniczy i zależało mi tylko na pięknej barwie.

Morela i scana 8542 widzę:) Piano daje radę?

EMiL - bez problemu ciągnie aż miło, nie ma śladu niewydolności. W sumie, (chyba) mają większą efektywność niż oryginalne głośniki od PC.

Słucham tylko muzyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.