Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

takiego maluszka nabyłem z dwoma kapselkami chromowanymi :)

Wreszcie dokonałeś naprawdę dobrego wyboru;) To, że znokautował Twoje poprzednie wzmaki jakoś mnie nie dziwi. Zaopatrz się jeszcze w dobre źródło a tym bardziej docenisz caspiana.

panowie pytanie, czy kabelki neotech 1952 2x1,5 metra z firmowa konfekcja za 3 stowki (zl) to okazja? chyba jo?

Nawet jeżeli to mega okazja to odpowiedź sobie najpierw na pytanie: po co mi to? :)

Nawet jeżeli to mega okazja to odpowiedź sobie najpierw na pytanie: po co mi to? :)

moze patrze juz w przod? :) btw. obecny wlasciciel paruje go z dynkami takimi jak twoje bez mod :)

moze patrze juz w przod? :) btw. obecny wlasciciel paruje go z dynkami takimi jak twoje bez mod :)

hehe, to "patrzenie w przód" zacznij od czegoś ważnego a nie od kabelków, do wyboru: źródło, wzmak lub kolumny:)

ps. mod będzie kontynuowany.

Żeby nie być w tyle to też się pochwalę :-) Może nie tak spektakularnie jak mikson ale zawsze to coś. Mianowicie zakupiłem z drugiej ręki kabelki Atlas Hyper 2.0 :-) W związku z natłokiem roboty w robicie nie miałem okazji wypoczęty i z browarem albo dobrym winkiem usiąść i się dobrze przysłuchać. Kabelki z wyglądu nówka sztuka, z bananami. Nie wiem czy oryginalnymi - są przykręcone do kabla a nie lutowane.

fajny kabelek leciutko ociepla zachowując detaliczność, niezła średnica

Wreszcie dokonałeś naprawdę dobrego wyboru;) To, że znokautował Twoje poprzednie wzmaki jakoś mnie nie dziwi. Zaopatrz się jeszcze w dobre źródło a tym bardziej docenisz caspiana.

powoli dobiorę do niego, teraz jeszcze głośniki w planach,, gra niesamowicie analogowo z dynamika , tnx emil bo w sumie gdzieś Twoje opinie mnie nakierowały na caspiana,

Focal + Naim

Gratulacje Mikson. Jednak pomału przenosisz się na pełnowymiarowe klocki. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To, że znokautował Twoje poprzednie wzmaki jakoś mnie nie dziwi.

Zawsze mnie dziwą te nokauty czy różnice dwóch - co tam dwóch, dziesięciu klas - w brzmieniu różnych urządzeń. Trochę Wam zazdroszczę. Mi nigdy nie było dane takiego nokautu usłyszeć. W sumie wyżej niż klasa Denona 2000 czy Dali Helikon czyli urządzenia tak do około 10 000 zł nie słuchałem. Bo i po co w sumie jak i tak bym nie kupił. Ale nigdy nie doświadczyłem tych nokautów między urządzeniami za tysiaka, a za dziesięć. Różnice jakieś tam były, ale nie takie, że coś gra lepiej tylko inaczej. A co lepiej to kwestia gustu moim zdaniem. Owszem jak ktoś jest nastawiony na ocenianie za pomocą ceny to droższe zawsze mu zagra lepiej. A jeszcze dobrze by było jakby producentem była jakaś firma tzw. specjalistyczna bo sprzęt z dużych nie gra. Najlepiej jak właścicel firmy pierwszy sprzęt skonstruwoał w kuchni czy garażu bo każdy istniejący do tej pory na rynku był słaby.

Edytowane przez Raziel

To, że znokautował Twoje poprzednie wzmaki jakoś mnie nie dziwi.

Zawsze mnie dziwą te nokauty czy różnice dwóch - co tam dwóch, dziesięciu klas - w brzmieniu różnych urządzeń. Trochę Wam zazdroszczę. Mi nigdy nie było dane takiego nokautu usłyszeć. W sumie wyżej niż klasa Denona 2000 czy Dali Helikon czyli urządzenia tak do około 10 000 zł nie słuchałem. Bo i po co w sumie jak i tak bym nie kupił. Ale nigdy nie doświadczyłem tych nokautów między urządzeniami za tysiaka, a za dziesięć. Różnice jakieś tam były, ale nie takie, że coś gra lepiej tylko inaczej. A co lepiej to kwestia gustu moim zdaniem. Owszem jak ktoś jest nastawiony na ocenianie za pomocą ceny to droższe zawsze mu zagra lepiej. A jeszcze dobrze by było jakby producentem była jakaś firma tzw. specjalistyczna bo sprzęt z dużych nie gra. Najlepiej jak właścicel firmy pierwszy sprzęt skonstruwoał w kuchni czy garażu bo każdy istniejący do tej pory na rynku był słaby.

Nic o durnych klasach nie pisałem:)

Heed vs caspian to tak jak Adamek vs Kliczko, stąd KO;) Caspian ma pewne walory, które są słyszalne zawsze, nawet ze słabym źródłem.

Nic o durnych klasach nie pisałem:)

Heed vs caspian to tak jak Adamek vs Kliczko, stąd KO;) Caspian ma pewne walory, które są słyszalne zawsze, nawet ze słabym źródłem.

Dla kogoś te jak to nazwałeś walory mogą być nieistotne lub wręcz mu się nie podobać. I wg takiej osoby to Heed nokautuje Caspiana.

Dla kogoś te jak to nazwałeś walory mogą być nieistotne lub wręcz mu się nie podobać. I wg takiej osoby to Heed nokautuje Caspiana.

No tak, jeżeli komuś przeszkadza "analogowa" średnica i wspaniały bas to masz rację. Na pewno znajdą się osoby, które lubią syczące, ostre wokale i kartonowy bas, nie piszę że nie;)

Ja doznałem nokautu, jak posłuchałem swoich byłych monitorów które miałem w pokoju przygotowanym akustycznie. Mówiąc potocznie, kopara opadła do samej podłogi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Raziel odnosze wrazenie, ze troche sfrustrowany jestes. Nie wiem czym jest to spowodowane czy to zwakla ludzka zazdrosc przemawia przez Ciebie??

Jersli nie slyszysz roznicy w brzmieniu miedzy wzmacniaczem Piano Crafta z firmowymi kolumnami, a wymienionym przez cibie denonem PMA 2000 z Dali helicon to brdzo przykre ale masz widocznie lekko uszkodzony zmysl sluchu i w takim ukladzie wskazane bylo by udac sie do odpowiedniego specjalisty. Piszesz, ze gra inaczej. no wiec w czym ta inszosc sie iobjawia?

Gra glebszym, lepiej definiowanym, nizej schodzacym, dynamiczniejszym basem??? Czy nie???

Gra lepiej definiowana, bardziej wyrazista z wieksza iloscia detali gora, bardziej przesterzennie czy nie???

Czy srednica, glosy ludzkie, ilosc informaccji, przestrzen sa na takim samym poziomie jak w PC ?

Nie obraz sie ale to Twoje wieczne krytykowanie jest juz troche meczace.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie mówię o Piano z firmowymi monitorami. Szczerze mówiąc właśnie super różnic nie było. Tak samo jak nie było ich między PMA 2000, a PMA 700. Może pozxa mocą, ale na głośności w jakiej ja słucham nie widziałem niczego co uzasadniłoby wydatek 8000 zł do 1500 zł. Widać pokój w bloku to za mało dla mocniejszego modelu i moim zdaniem nie ma sensu go kupować itd itp. Ostatecznie skończyło się u mnie bawienie w duże klocki i tyle. I teraz jestem dopiero zadowolony. Wniosek taki więc: Pianocraft gra lepiej od tych paru rzeczy z wyższego przedziału które słuchałem i jest u mnie. To moja subiektywna opinia i koniec kropka.

Edytowane przez Raziel

Czyli ten Heed ma syczące ostre wokale i kartonowy bas? A bodajże Mikson tak go zachwalał. Widać chciał korzystnie odsprzedać.

Też mam wrażenie, że poziom frustracji rośnie w klubie miniwież.

Raziel,

polecam Ci czytać z większym zrozumieniem.

Raziel odnosze wrazenie, ze troche sfrustrowany jestes. Nie wiem czym jest to spowodowane czy to zwakla ludzka zazdrosc przemawia przez Ciebie??

Jersli nie slyszysz roznicy w brzmieniu miedzy wzmacniaczem Piano Crafta z firmowymi kolumnami, a wymienionym przez cibie denonem PMA 2000 z Dali helicon to brdzo przykre ale masz widocznie lekko uszkodzony zmysl sluchu i w takim ukladzie wskazane byloby udac sie do odpowiedniego specjalisty. Piszesz, ze gra inaczej. no wiec w czym ta inszosc sie iobjawia?

Gra glebszym, lepiej definiowanym, nizej schodzacym, dynamiczniejszym basem??? Czy nie???

Gra lepiej definiowana, bardziej wyrazista z wieksza iloscia detali gora, bardziej przesterzennie czy nie???

Czy srednica, glosy ludzkie, ilosc informaccji, przestrzen sa na takim samym poziomie jak w PC ?

Nie obraz sie ale to Twoje wieczne krytykowanie jest juz troche meczace.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Czyli ten Heed ma syczące ostre wokale i kartonowy bas? A bodajże Mikson tak go zachwalał. Widać chciał korzystnie odsprzedać.

absolutnie heed nic takiego niema!

heed jest bardzo dobrym wzmakiem w okolicy 3tys ale z caspianem przegrał w dynamice i lepszej kontroli basu srednica jakosciowo na podobnym poziomie moze w capianie jest ciut więcej głębi a góra minimalnie gładsza

capian jest szybszy podobnie ocieplony i gładki w brzmieniu i minimalnie więcej pastelowych kolorów podaje niz heed w całym pasmie,

heed nie jest tak uniwersalny,lepiej sie sprawdza w wolniejszych kawałkach natomiast przy przy elektronice czy cięższym rocku ciutek brakuje szybkości i zwinności na basie gra za gruba kreska i to mi ciutek przeszkadzało bo analogowe brzmienie jest w nim i duza płynność , dźwięki podobnie jak w m2 nie wygasają tak szybko

oba urządzenia w swoich cenach są wybitne ale caspian jest dynamiczniejszy i bardziej uniwersalny swobodniej wysteruje tez podłogowe, heed z dodatkowym zasilaczem dostaje kopa ale to juz cena prawie caspiego wiec to przeważyło tez,,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Raziel, a robiłeś coś w kwestii akustyki w Twoim pokoju, bawiłeś się w ustawianie sprzętu? Może tu leży winowajca tego że nie słyszysz bardziej dobitnie zmian w Twoich systemach.

Gratulacje Mikson. Jednak pomału przenosisz się na pełnowymiarowe klocki. ;)

tak wyszło :) ale w drugim pokoju sypialni będzie malutka lampka z szerokopasmowcami :) czyli mini :)

Focal + Naim

To trochę jak rozmowa ateisty z wyznawcą. Obaj nadają na całkiem innych falach. Dla ateisty wyznawca będzie umysłowo chory. Dla wyznawcy ateista ślepy (tutaj głuchy; niekiedy sfustrowany, co przejawiać się ma na ogół w krytykowaniu przez "ateistów" cnót (wyostrzonego słuchu?, zasobnego portfela?) wyznawców, nazywaniu ich hipokrytami (bo w ich mniemaniu tych cnót wcale nie posiadają), tutaj: snobami itp.). Te persony nie zejdą się nigdy. Ale zawsze będą obrzucać się inwektywami.

Jeśli ktoś nie słyszy, to nie słyszy, lub dla niego te różnice są nieistotne. Jak zachwyca, skoro nie zachwyca. I tyle...

Edytowane przez 4fury4

To trochę jak rozmowa ateisty z wyznawcą. Obaj nadają na całkiem innych falach. Dla ateisty wyznawca będzie umysłowo chory. Dla wyznawcy ateista ślepy (tutaj głuchy; niekiedy sfustrowany, co przejawiać się ma na ogół w krytykowaniu przez "ateistów" cnót (wyostrzonego słuchu?, zasobnego portfela?) wyznawców, nazywaniu ich hipokrytami (bo w ich mniemaniu tych cnót wcale nie posiadają), tutaj: snobami itp.). Te persony nie zejdą się nigdy. Ale zawsze będą obrzucać się inwektywami.

Jeśli ktoś nie słyszy, to nie słyszy, lub dla niego te różnice są nieistotne. Jak zachwyca, skoro nie zachwyca. I tyle...

Amen,cenię twoją (jak wiele innych) opinii Raziel ,również doszedłem do podobnych wniosków nie tylko z audio, to szkoda energii na to, bo kijoszkiem wisły nikt nie zawróci , ja się cieszę że do niczego się nie przymuszam i tyle ;)

P.S. Jak zwykle bywa prawda o zazdrości leży po obu stronach,jedni zazdroszczą kasy i sprzętu z wysokich półek inni tym drugim że mają komfort przebywania z muzyką na byle czym ... Serdecznie pozdrawiam jednych i drugich ;)

Edytowane przez sylw

Jedno jest pewne - Roksan Caspian nie należy do segmentu mini, więc robicie jeden wielki offtop, Panowie ;)

PS. Moje stanowisko jest takie: miksonowi gratuluję zakupu i cieszę się, że jest to zakup udany, choć sam bym pewnie nie nabył tego wzmacniacza, gdyż jest on najzwyczajniej w świecie za drogi jak na moje możliwości finansowe.

Edytowane przez Bednaar

<><

Jedno jest pewne - Roksan Caspian nie należy do segmentu mini, więc robicie jeden wielki offtop, Panowie ;)

PS. Moje stanowisko jest takie: miksonowi gratuluję zakupu i cieszę się, że jest to zakup udany, choć sam bym pewnie nie nabył tego wzmacniacza, gdyż jest on najzwyczajniej w świecie za drogi jak na moje możliwości finansowe.

Nie tak całkie offtop. W kontekście tego, że "mikson" wcześniej posiadał Arcama Solo Mini i Heeda, którego też można pod mini podciągnąć, choć pewnie ambicje konstruktorów szły dalej, wniosek jest taki: mini nie dorównają "dużym" klockom. Skoro Roksan (vel. Kliczko) "bije" (odrażająca wojenna retoryka, brrr) "maluchy" (vel. Adamek).

Edytowane przez 4fury4

Ojjj ja znam Mini które jednak grają bardzo dobrze, nie gorzej niż taki Roksan np. Denon CX3. To taki pierwszy lepszy przykład.

Edytowane przez DawidM

O własnie, całkiem niedawno była kumulacja w Lotto, wysłałem los i przed losowaniem już się przymierzałem do mini Denona, choć raczej do CX1 (nie wiem dlaczego, ale wolałbym miecwszystko w jednej obudowie) - ale już po losowaniu - na razie CX1 nie będzie :D

<><

Dobrze się stało ;) heh CX1 nie ma aż takiej przepaści brzmienia względem 107 jak właśnie CX3. Choć CX3 to tylko brać używaną gdzieś na Ebayu, w Polsce się nie opłaca. Zaoszczędzi się z 5000-6000zł.

Nie tak całkie offtop. W kontekście tego, że "mikson" wcześniej posiadał Arcama Solo Mini i Heeda, którego też można pod mini podciągnąć, choć pewnie ambicje konstruktorów szły dalej, wniosek jest taki: mini nie dorównają "dużym" klockom. Skoro Roksan (vel. Kliczko) "bije" (odrażająca wojenna retoryka, brrr) "maluchy" (vel. Adamek).

ee tam koloryzujesz :)

nie jest prawdą że roskan wszystko zmiecie z powierzchni ziemi bo tak nie jest,

są mini systemy które grają lepiej od pełnych wymiarów ale wszystkiego nie słuchałem tak samo jak i Ty czy inna osoba z forum,

dla mnie w kwalifikacji ogólnej z tego co ja słuchałem po salonach i miałem u siebie z moich preferencji ten wzmak nie zagrał inaczej on zagrał pod wieloma aspektami dojrzalej pełniej , ale żeby to móc wychwycić i wyważyć w ocenie trzeba umieć sprecyzować oczekiwania preferencje i możliwości,

krótko , każde urządzenie które miałem u siebie było ciekawym na tyle że dawało przyjemnie słuchać muzyki mimo to moje oczekiwania nie do końca zostały albo w większej części zaspokojone, nie ma urządzeń bez wad , ale trzeba umieć pewne wady akceptować lub sięgnąć po takie które będą lepiej dopasowane do oczekiwań, jak w życiu ze wszystkim ,

Focal + Naim

ee tam koloryzujesz :)

nie jest prawdą że roskan wszystko zmiecie z powierzchni ziemi bo tak nie jest,

są mini systemy które grają lepiej od pełnych wymiarów ale wszystkiego nie słuchałem tak samo jak i Ty czy inna osoba z forum,

dla mnie w kwalifikacji ogólnej z tego co ja słuchałem po salonach i miałem u siebie z moich preferencji ten wzmak nie zagrał inaczej on zagrał pod wieloma aspektami dojrzalej pełniej , ale żeby to móc wychwycić i wyważyć w ocenie trzeba umieć sprecyzować oczekiwania preferencje i możliwości,

krótko , każde urządzenie które miałem u siebie było ciekawym na tyle że dawało przyjemnie słuchać muzyki mimo to moje oczekiwania nie do końca zostały albo w większej części zaspokojone, nie ma urządzeń bez wad , ale trzeba umieć pewne wady akceptować lub sięgnąć po takie które będą lepiej dopasowane do oczekiwań, jak w życiu ze wszystkim ,

Czyli jakie mini zagrałoby lepiej od tego Raksana?

Czyli jakie mini zagrałoby lepiej od tego Raksana?

Oczywiście pojęcia nie mam czy lepiej ,ale na mój gust to wyglądem bije na głowę ;D ,żeby jeszcze głośniki nie jak od PC-audio :(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.