Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stylistycznie trochę bardziej podchodzą mi Pianocrafty. Pod żadną Yamahę nie podepnę gramofonu?

Yamaha nie gra tak jak to opisałeś: "bumbumbum" z "mrumrumru". Fakt, mi też się bardziej podoba z wyglądu niż denon. Miałem piano 840 lecz sprzedałem i obecnie mam denona 107, z którego jestem zadowolony. Chcę jednak zmienić brzmienie tego denona gdyż w bezpośrednim odsłuchu z yamahą, denon grał bardziej matowo, jakby z za zasłony.

Yamaha nie gra tak jak to opisałeś: "bumbumbum" z "mrumrumru". Fakt, mi też się bardziej podoba z wyglądu niż denon. Miałem piano 840 lecz sprzedałem i obecnie mam denona 107, z którego jestem zadowolony. Chcę jednak zmienić brzmienie tego denona gdyż w bezpośrednim odsłuchu z yamahą, denon grał bardziej matowo, jakby z za zasłony.

dosyć ciekawe mogą być ushery s520 z denkiem troszkę go rozjaśnią w pozytywnym sensie nie są obciążające mocno ze względu na 8omową imp w pomiarach, są raczej spokojne , denek nie powinien mieć problemów z napędzeniem, nie są uniwersalne ale grają bardzo dobrze w tej cenie, można używki dostać od 800pln,, do 15m2 są wystarczające

Focal + Naim

Stylistycznie trochę bardziej podchodzą mi Pianocrafty. Pod żadną Yamahę nie podepnę gramofonu?

Podepniesz tylko taki który ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy(czyli np. Denon DP-300F), ew. możesz kupić to urządzenie osobno, min. 300-400zł. Tyle tylko, że nowe Piano ma ograniczone wejścia i wyjścia względem starego i lepszego Piano Crafta, więc jak podłączysz gramofon to już nic więcej. W tej cenie rozważ Magnata MC2, brzmienie powinno przypaść Ci do gustu, ew. jak chcesz poszaleć to mini mistrala.

http://allegro.pl/lodz-mistral-dt-307c-cd-odsluch-raty-wyprzedaz-i1913033631.html

http://allegro.pl/mistral-dt-307a-wzmacniacz-lampowy-w-wa-i1945394031.html

i do tego powiedzmy to:

http://allegro.pl/dali-zensor-1-nowe-i1944545978.html

lub to:

http://www.audiozakupy.pl/produkt_EPOS_ELS_3-2112.html

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jesli uzywasz oryginalnych kolumn, to zauwaz jak fatalne maja maskownice - po ich zdjeciu czesc "matowosci" znika.

Dzięki za odpowiedzi, już mi się powoli obraz klaruje. A gdybym chciał porównać tego Denona z Yamahą, to za jakim modelem Pianocrafta (z tej starszej serii) powinienem się rozejrzeć? Czy któryś Pianocraft wyróżniał się szczególnie na tle innych bądź był uważany za wyjątkowo udany? Za Denonem przemawia to, że gramofon też dokupię tej samej firmy (taką mam fanaberię, że nie lubię sprzętów "od Sasa do lasa", tylko najchętniej tego samego producenta). Z kolei za Yamahą - dedykowane subwoofery (gdyby mnie kiedyś naszła taka potrzeba i ochota).

A czy monitory od Yamahy/Denona nadają się od razu do wymiany, czy wystarczy zabawa z kablami (żeby było bardziej "bumbumbum" albo "mrumrumru")? Widziałem też opcję Denona z kolumienkami np. Dali Zensor, a Yamahę z B&W - to jest dobry pomysł? Ushery S-520 były na Allegro w idealnej dla mnie kolorystyce czerwonej, ale czekałem aż cena spadnie i ktoś mi je sprzątnął za 1200 zł.

Edytowane przez Chattab

Wg. mnie każdy powinien dać firmowym kolumną miesiąc + zmienić firmowe kable na coś lepszego. Potem jeśli mu czegoś brakuję w dźwięku to akustyka i ustawienie sprzętu, jeśli to nic nie da to ew. wymiana kolumn. Wg. mnie poprzednia seria E410/E810 jest lepsza od nowej. Choć niektórzy twierdzą że najlepsza jest pierwsza seria Piano Craftów. ;)

To co widziałeś to takie uniwersalne zestawienia które proponują sklepy. Nie każdemu takie brzmienie się podoba. Na Twoim miejscu nie skreślał bym też tego Magnata MC2, możesz się mile zaskoczyć tym co potrafi. Do 3k zł możesz jeszcze spróbować mini Harmana(może podpasuję Ci dźwiękiem).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

@Chattab

Możesz też zainteresować się Kenwoodem K-1000, nieźle wyposażony i "uciągnie" też gramofon.

Brzydki nie jest, to fakt. Zwłaszcza w niedostępnej u nas (chyba) złotej wersji z wiśniowymi głośnikami. A ja nie mam konta na eBayu ani PayPala, więc pozostaje raczej rodzima dystrybucja, tudzież Allegro.

A głośniki od takiej miniwieży powinny stać na podstawkach, czy mogą na biurku/komodzie/blisko ściany? Bass reflex mają z przodu, z tyłu, wcale?

Najlepiej by stały na standach, potem komoda, potem biurko. Przeważnie mają BS z tyłu(czyli min. 10 cm za nimi).

Nie musisz zakładać konta:

http://www.redcoon.pl/B148502-Kenwood-Limited-K-1000-czarny_Wie%C5%BCe-z-CD?refId=ceneo

Edytowane przez DawidM

Najlepiej na podstawkach w miarę ciężkich i stabilnych, zawsze łatwiej zmienić ich lokalizację w zależności od akustyki. Poniżej masz link do Kenia.

http://www.megamedia.pl/zestaw-hi-fi-kenwood-k-1000.php?cnv=717201-8ce78398ce

Widżę że Dawid mnie uprzedził.

Pozdrawiam vq.

Edytowane przez vidocq

Tylko import z Azji. Zresztą większość ciekawych mini jest dostępna tylko w Azji, szczególnie Japonii.

Edytowane przez DawidM

Jakieś sprawdzone sklepy wysyłające sprzęt do Polski (najlepiej niewymagające biegłej znajomości japońskiego)? Ceny są dużo wyższe? I jak rozumiem, płaci się jeszcze cło, tak? Sprowadzał ktoś z Was coś z Kraju Kwitnącej Wiśni?

W moim przypadku to by musiało być coś, co nie kosztuje fortuny, a kładzie na łopatki wszystko to, co jest dostępne u nas. Ale to chyba "wishful thinking".

Edytowane przez Chattab

Tylko import z Azji. Zresztą większość ciekawych mini jest dostępna tylko w Azji, szczególnie Japonii.

szkoda że nie ściągają kenego w złotym

post-21279-0-29617700-1322232178_thumb.jpg

Focal + Naim

Nie słyszałem, ale mogę się założyć że na pewno lepiej niż markowe mini w tej cenie, szczególnie że pełnogabarytowe wzmaki Cayina sobie nieźle radzą(zawstydzają część markowych tranzystorów w tej cenie). W źródle jest na pewno jest zmodyfikowany napęd SONY. Ja bym się skusił, jeśli zestaw jest bez ukrytych wad.

Edytowane przez DawidM

hehhhe, ciekawa wersja

Ja jednak czekam na http://www.quad-hifi.co.uk/Product.aspx?lang=En&Tab=37

ten nuforce jest już asynchroniczny :)

http://www.nuforce.com/hp/products/iconudac2/

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Jesli uzywasz oryginalnych kolumn, to zauwaz jak fatalne maja maskownice - po ich zdjeciu czesc "matowosci" znika.

Maskownice oczywiście zdjąłem. Co do Usherów 520 to czytałem, że nadają się raczej do spokojniejszej muzyki. Ja oprócz tej spokojnej muzyki słucham też rocka: Dire Straits, Queen, Pink Floyd, Deep Purple, AC/DC i inne.

Jak na razie nie mogę się przyzwyczaić do zmniejszenia głębokości sceny oraz mniejszej dynamiki niż mam to w pełnowymiarowym systemie. Dlatego też myślę nad zmianą kolumn na inne.

Maskownice oczywiście zdjąłem. Co do Usherów 520 to czytałem, że nadają się raczej do spokojniejszej muzyki. Ja oprócz tej spokojnej muzyki słucham też rocka: Dire Straits, Queen, Pink Floyd, Deep Purple, AC/DC i inne.

Jak na razie nie mogę się przyzwyczaić do zmniejszenia głębokości sceny oraz mniejszej dynamiki niż mam to w pełnowymiarowym systemie. Dlatego też myślę nad zmianą kolumn na inne.

I co? Po zdjęciu maskownic jest wyraźna różnica. Kiedyś ustawiłem Denka w dużym pokoju (na ogół słucham w małym a kolumny rozstawione są na długiej scianie, więc lipa), zgodnie z tym, co radzą akustycy, i wygenerował dość ciekawą "podkowiastą" scenę za kolumnami. Na ile głęboką, to nie wiem, bo moja wyobraźnia nie sięga hektarów, nie mieszkam na wsi ;)

witam

Po zakupie mini wieży Denon M-38,troszkę poczytałem i przymierzam się do wymiany kabelków od monitorków.

Sama wymiana ma aż taki wpływ na jakość dzwięku?

Jakie moglibyście mi polecić?

Długość max.10 m na jedną stronę.

Z góry dzięki

Można ciut skorygować brzmienie kablami, ale nie nastawiaj się na rewelacje, no i kable powyżej 2,5 metra to już średnio opłacalny zakup, a na pewno mniej słyszalny. Kup coś standardowego 20/30zł za metr kabla i tyle. Dużo większy wpływ na brzmienie ma ustawienie sprzętu i akustyka pomieszczenia.

Można ciut skorygować brzmienie kablami, ale nie nastawiaj się na rewelacje, no i kable powyżej 2,5 metra to już średnio opłacalny zakup, a na pewno mniej słyszalny. Kup coś standardowego 20/30zł za metr kabla i tyle. Dużo większy wpływ na brzmienie ma ustawienie sprzętu i akustyka pomieszczenia.

generalnie odradzam tak długie kable po 10m,

Focal + Naim

Dużo większy wpływ na brzmienie ma ustawienie sprzętu i akustyka pomieszczenia.

Denon m-38, nie ma za wiele bajerów do ustawiania.Regulacja niskich ,wysokich tonów,słucham głównie muzyki pop i disco,klimaty lata 80/90.Obecnie ustawione na Bass+4,Soprany +6.

A w temacie dobre kable,jakich producentów szukać?

Edytowane przez marhyl

Nie o takie ustawienie mi chodziło. Heh ;)

Te pokrętła to lepiej ustaw na 0 lub wł. Direct. Gdyż nigdy nie wyzbędziesz się z słuchania muzyki sztucznego ulepszania dźwięku, który zamiast go ulepszać to go psuję. Chodziło mi o ustawienie sprzętu w pokoju.

Co do kabli to z tanich dobrych poszukaj w ofercie Tara Labs, Atlas, Chord, QED.

Czy ktoś gdzieś widział jakiś test/recenzję Kenwooda K-1000 w języku polskim lub angielskim? Znalazłem tylko po niemiecku, ale po zaaplikowaniu Google Translate wyszedł jakiś upiorny bełkot (może jako tłumacz/filolog jestem przewrażliwiony na takie rzeczy). Wiem, że tego Kenia nie przesłucham, ale chciałbym mieć jakikolwiek punkt odniesienia do pozostałych zawodników, którzy wyłaniają się z oceanu miniwież. A są to: Yamaha MCS-1330, Yamaha MCR-640, Denon D-F107 i Harman Kardon MAS 100.

Edytowane przez Chattab

Też jestem prawie pewien, że nawet w tym wątku pojawiły się jakieś wrażenia z odsłuchu. Ale nie pomnę już na której stronie, a przeczytanie wszystkich 223 to iście syzyfowe zadanie. Wczoraj machnąłem 15 z początku, 20 z końca... i wymiękłem :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.