Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana fabrycznego IC gramofonowego

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedługiego czasu cieszę się gramofonem duala cs455. Prezent, który sprawił ogromną radość i... skłonił do typowych dla a.nervosa poszukiwań lepszego ;-)

Pierwsza na liście do wymiany będzie oczywiście wkładka (z duala dn 239 na grado blue lub goldring electra... a może jakiś ortofon??? Może i w tej kwestii coś doradzicie - target grania to stary jazz, trochę starego rocka). Druga rzecz, która mnie kusi to kabelek IC. Fabrycznie to jakiś podły drut poprowadzony chyba bezpośrednio z ramienia. Zastanawiam się jak wygląda kwestia wymiany - z tego co się zorientowałem przeszukując forum to sprawa nie jest taka banalna (kwestia pojemność kabla??).

W każdym razie można spróbować wstawić gniazda rca i dalej kombinować z IC. tyle, że g-drut będzie od ramienia do gniazd a i utrata sygnału przy lutach i stykach może zniweczyć 'zyski' takiej wymiany... Można też wymienić cały kabel od ramienia... tylko ew. na jaki? Jakimi kryteriami się kierować, żeby poprawić a nie popsuć? Czy np. DNM Reson to dobra opcja (dość cieńki, a więc, więc powinien być mało pojemny)??

https://www.audiostereo.pl/topic/39296-wymiana-fabrycznego-ic-gramofonowego/

Wymiana kabla przez ucięcie dualowskiego drutu i dorobienie wyjść cinch jest pomysłem takim sobie. Powiększysz tylko liczbę punktów lutowniczych i narazisz słabiutki sygnał z wkładki na degradację. Uzyskasz za to możliwość modelowania brzmienia w pewnym zakresie przez podpinanie różnych interkonktów na drodze gramofon-pre. Brzmienie może się trochę zmieniać, ale czy bezwzględnie polepszać w każdym aspekcie ? Jeżeli coś ruszać, to najlepiej byłoby pokusić się o wymianę całości na jednolity, specjalistyczny kabel, idący od wkładki wprost do wejść pre. Cardas, van den Muł, SME, Linn - trzeba szukać, wszystko trudniej dostepne. Poza tym, czy aby taki kabel swą ceną nie przekroczy kilkukrotnie wartości samego gramofonu z wkładką ?

Co do wkładki, to takiej między innymi muzyki jak Ty słucha też synromka. Proponuję zwrócić się do Niego - na pewno nie odmówi porady.

Pozdro,

Yul

Hej koledzy.

Kiedyś kupiłem gramofon JVC (full automat, chcialem NADa 5120, ale mnie sprzedawca przekonał) i miał fabryczny kabel.

Natychmiast, po wstępnym przesłuchaniu, zdecydowałem się na przelutowanie kabla - po prostu odlutowanie "starego" i przylutowanie nowego:

był to jakiś Eagle, raczej niskopojemnościowy, bo w PE izolacji, choć może ciut za długi - bo dałem go ok. 1 metra.

Jak włączyłem toto i położyłem płytę (już nie pamiętam co to było) ogarnęło mnie takż przemożne wrażenie jakiegoś takiego bałaganu dźwiękowego, potwierdzające się przy następnych płytach, że po prostu przylutowałem z powrotem ten stary.

Ogólnie jestem zwolennikiem wkładek o niskiej indukcyjności [np. Grado - czyli ponoć to samo co np. PJ K4 czy K6] - powinny, przynajmniej w teorii, być mniej wrażliwe na pojemność kabla.

pozdrawiam - Krzysiek

Witam.

Dokładnie jest tak jak pisze Yul.

Bardzo dobry i tani kabel -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tonearm wire > Cardas) do okablowania ramienia - jako że wszytskie 4 zyły ma w ekranie mozna pociągnąć nim sygnał do samego pre.

Im gorszy preamp tym bardziej 'słychać róznice' w drutach :-).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Hmm... jestem na 90% pewnien, że kabel wychodzący z gramofonu jako IC nie jest podciągnięty bezpośrednio do wkładki tylko przylutowany do ramienia. Innymi słowy 'gniazdo' jest w środku. Czy zatem można zaryzykować kabel od tego miejsca? Trochę nie chce mi się wieżyć, że jakiś kabelek ze zwykłego drutu (na takim samym drucie mam IC dawany do cdka) będzie lepszy niż jakiś dedykowany audio - no uwzględniając dbałość o małą pojemność... Swoją drogą mam pytanie czy jeżeli gramofon ma gniazda to jest jakaś 'taktyka' dobierania IC, czy w zasadzie tu jest taka sama dowolność??

ps. Podpowiedzcie mi jeszcze jak zdejmuje się talerz, żeby zajrzeć do środka. Czy jest jakaś 'magiczna' blokadka, czy coś, bo podnosząc lekko do góry w którymś momencie pojawia się opór, a nie chcę ciągnąć na siłe.

Zajrzałem do środka - tak jak myślałem kabelki z ramienia dochodzą do płytki z potem już zwykły kabel... Czy zatem wymiana tego odcinak 'płytka-chincze' ma sens?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> ahaja, 11 Sty 2008, 18:54

>Im gorszy preamp tym bardziej 'słychać róznice' w drutach :-).

A czy przy wkładkach MM to nie jest tak, że kabel "gra" raczej z wkładką? Mam na myśli problematyczną pojemność kabla w obecności indukcyjności wkładki.

Jakie zjawiska zachodzą na wejściu kiepskiego pre w połaczeniu z kablem?

Pozdro

• 4 tygodnie później...

Cóż... poszperałem trochę na forum i w necie, i zdecydowałem się na wymianę. Kupiłem dwa mikrofonowe kabelki cordiala do testów: twin patch cmk 422 i cmtop222... Cieniutkie, ekranowane i o małej pojemności (ok 40-50pF). Teraz tylko zapytam, żeby się upewnić i prawidłowo je przyłączyć - jeżeli kabelki we wkładce są rozmieczczone tak:

Biały - Czerwony

Niebieski - Zielony

to rozumiem, że biały i czerwony to żyła a niebieski i zielony to masa odpowiednio lewego i prawego kanału???

(ich układ na płytce, do której będę dolutowywał cordiale widać na zdjęciu powyżej)

• 8 miesięcy później...

Witam,

widzę, że wątek (bardzo mnie interesujący od kilku dni) umarł ale może jest jeszcze szansa. Od wczoraj walczę z wymianą fabrycznego IC w moim AKAI AP-206C bo jeden kanal nie grał i po sprawdzeniu (test żaróweczką) okazało się, że ma kontaktu gdzieś w IC w lewym plusie.

Wylutowałem stare kable (raczej je wykręciłem bo moja lutownica za słaba i nie roztopiła istniejących lutów) i wlutowałem nowe (KLOTZ mikrofonowy) za radą forumowicza jac660. Później zalutowałem wtyk Neutriki ale coś mi nie gra. Burczy bardzo po podpięciu. Będe z tym walczył jeszcze ale chciałem zapytać obecnych na forum specjalistów i ludzi doświadczonych czy pomysł z mojego rysunku ma sens? Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć ilość lutowań po drodze sygnału WKŁADKA - WZMAK. Czy można zastąpić płytke drukowaną sklejką i zlutować przewody wychodzące z ramienia bezpośrednio z kablami IC. Kable do sklejki zamocowałbym na silikonie.

Będę wdzięczny za opinie. Jestem zupełnie początkujący w tym temacie i wiem, że dla niektórych taki pomysl i te pytania są śmieszne. Ale prosze mnie nie mieszać z błotem. Nikt nie urodził się z lutownicą w ręce i nie wszystcy mieli po drodze okazję nauczyc się elektroniki/elektryki. Na naukę nigdy ponoć nie jest za późno.

Ukryta Zawartość

post-21036-100002567 1225280150_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak gra po tym jak połączyłeś kable bezpośrednio? Robiłeś to na jakiejś podstawce czy dolutowałeś na tej płytce istniejącej ale bezpośrednio do lutów kabelków idących od wkładki?

A co do "mas" to znaczy zostawiłes rozwiązanie fabryczne, a lutowałeś tylko plusa i potem taki miks nowego+starego do wtyku?

Podpięcie TT kablem 2 żyłowym w ekranie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm, czy dobrze rozumiem, że mam połaczyć GND wkładki z oboma ekranami w interkonektach i potem od nich poprowadzić kabel do gniazdka GND na wzmacniaczu? Zdaję sobie sprawę, że to może być głupie pytanie. Sam w pracy dzisiaj musiałem coś tłumaczyć studentowi i nie mogłem pojąć, że on tego nie rozumie. Kto wie, może teraz ma szanse mi się odgryźć :)

Najlepiej bedzie puścic masę ramienia (czarny kabelek) oddzielnie, tak abyś ją przykręcał do gniazda uziemienia we wzmacniaczu. Sygnał to sygnał możesz ominąc płytkę i łączyc bezpośrednio, zawsze to mniej elementów w torze. Ja masy puściłem przez płytkę poniewaz osobno pojawiał się jakiś przydzwięk - ale może to wada mojego gramiaka. Njważniejsze to oddzielic masę ramieniu od masy sygnału - u mnie duża poprawa.

Dokładnie tak.

Masa GND nie moze lecieć wspólnie z masami sygnałowymi.

Dlatego też narysowałem połączenie kablem 2 żyłowym w ekranie (1 kanał), gdzie:

- jedna żyła to sygnał (wkładka)

- druga to masa (wkładka)

- ekran - masa GND (ramię, talerz, łożysko) będąca jednocześnie punktem odniesienia - i tu można do niej z każdej strony przylutować np widełki do podpinania do zakrętek GND w TT i w preampie.

Widziałem gdzieś nawet takie gotowe kable, ale nie pamiętam kto był producentem.

K

To ja jeszcze raz. (Chyba jestem jakimś debilem jednak)

U mnie sytuacja wygląda tak jak na rysunku. Tylko dlaczego brumi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się masz kabelek Cardasa (ramię).

Jak napisałem wyżej: masy sygnałowe i TT nie powinny lecieć razem a u Ciebie lecą (poprzez ten dodatkowy drut GND). Nie jest to dobre.

Sprawdziłbym czy ten ekran przewodów od wkładki jest podłączony elektrycznie z ramieniem.

K

Ahaja, głowy teraz nie dam ale wydaje mi się, że ten ekran przewodow nie jest elektrycznie połączony z ramieniem. Ten ekran pojawia się po tym jak kable sygnałowe wyjdą z ramienia.

Ale to wszystko teraz dla mnie (o 00:30) nie ma znaczenia bo udało mi się polutować to wszystko i zrobić dwa wtyki neutriki - namęczyłem się żeby to zlutować!! i gramofon zagrał z obu kanałów!!!!!!

A o to była moja batalia. I nie brumi!!

powyżej połowy glośności pojawia się szum ale nie brumienie. Ten szum słuchać jak zgłośnie do połowy nie puszczając w ogóle płyty. A nigdy nie słucham powyżej godziny 10 więc olewam ten szum.

Jestem z siebie bardzo dumny! Pierwsze lutowanie w życiu i osiągnąlem efekt zamierzony. Zdjęć lutowania nie pokażę bo się wstydzę. Ale jak gra to chyba dobrze? Teraz posłucham troche płyt i za jakiś czas znowu coś zlutuję!

Dobranoc :)

Poprawka. Poruszałem kablami (wypiąłem i wpiąłem jeszcze raz) i teraz szum słychać od godz 14 i to najpierw w prawym kanale a w lewym to tak bliżej 16. No i co to będzie?

Z ramienia wychodzi mi 6 kabelków: biały, niebieski, czerwony i zielony oraz dwa czarne. Wszystkie kable wchodzą do metalowej plecionki i potem po wyjściu dwa czarne oraz plecionka idą do uziemienia no a pozostałe odpowiednio do prawego i lewego. Czy te czarne uziemiajace powinny iść w tej samej plecionce (ekranie) co pozostałe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plecionka ma za zadanie zaekranować te wychodzące kabelki z ramienia zanim dojdą do płytki. Czarne kabelki (nie wiem po co 2 sztuki) powinny być podpięte do ramienia (rury), a z drugiej strony mają się łączyć z GND i plecionką i dalej kablem dodatkowym do GND w preampie lub wzmaku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jeden czarny jest od ramienia, a drugi od podstawy ramienia? Nie widzę. Ale to nie szkodzi, że idą w tym ekranie wspólnie z tymi od wkładki? A jakby szły poza tą plecionką?

Dzięki, ale niestety nie mam omomierza i nikt u mnie w pracy nie ma, żeby pożyczyć. Nie chce mi się wozić gramiaka po serwisach. Chyba po prostu zrobię eksperyment i posłucham co będzie jak te kabelki uziemiające będą szły poza tą plecionką.

Chyba, że jest jakiś prosty omomierz DIY :) to bym sobie zrobił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tanie a moze się przydać.

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie.

Zauważyłem, że masz podobny problem z gramofonem AKAI jaki i ja miałem, spędzało mi to sen z powiek przez dłuższy czas, różne kombinacje nie dawały rezultatów, gramofon jak burczał tak burczał. Wymiana wkładki bez efektu, wyrzuciłem całą mechanikę ramienia, nie pomogło chociaż zniknęły inne nie pożądane dzwięki, zmiana IC nie pomagała,zlikwidowałem oryginalny przewód i zamontowałem gniazda wyjściowe podłączając kabelki z ramienia bezpośrednio do gniazd,sam robiłem IC potrójnie ekranowane efekt by zaskakujący ale burczenie jednak było słyszalne, w końcu zdecydowałem się na zmianę obudowy czyli całkowitą przebudowę gramofonu, tu muszę zaznaczyć że, gramofon Akai 206 c jest super gramofonem i gra rewelacyjnie, jednak co jest w nim takiego, że burczy ? otóż napęd direct drive -silnik jest dość sporych rozmiarów i ramię gramofonowe w czasie odtwarzania praktycznie cały czas porusza się nad silnikiem i to jest główny problem , ale prawie zlikwidowałem to przez ekranowanie przewodów zasilających silnik i separację i ekranowanie przewodów stroboskopu. Ważne jest też aby gramofon był zasilany z oddzielnego źródła prądu i aby przewód zasilający nie krzyżował się z innym oraz z IC. Po wielu eksperymentach cieszę się teraz z czystego dźwięku analogowego który jest o niebo lepszy od cyfrowego.Oczywiście nie namawiam Cię do przebudowy gramofonu, ale proponuję ci wymianę przewodów w ramieniu, podłączenie ich bezpośrednio do wyjść ( trzeba całkowicie wyrzucić tę płytkę do której są one przylutowane, ekranowanie przewodów zasilających, no i oddzielne gniazdko sieciowe, najlepiej osobno uziemione. Pozdrawiam i życzę przyjemności z słuchania czarnej płyty

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.