Skocz do zawartości
IGNORED

Sony STR-DB 1070-jak uruchomić DD i DTS?

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

dalej :

wciśnij SET UP

przyciskami kursorów < > wybierz kolejno funkcje i gałą ustaw parametr tak jak niżej :

6.1CH DECODING - auto

MULTI CH - yes

AUTO FUNCTION - on

wymieniłem tylko to co istotne dl arozwiązania problemu

czytam dalej...

po wykonaniu tego co wyżej zrób jeszcze:

INPUT MODE wcisnij

wybierz COAXIAL FIXED lub OPTICAL FIXED , po dokonaniu wybru potwierdź wciskając AUDIO SPLIT

wyczytałem że przy aktywnym AUTO 2CH priorytet mają ANALOGOWE wejscia stereo czyli cinch L+R , BEZWZGLĘDNIE musi znknąć AUTO 2CH a ma się pojawić COAXIAL FIXED lub OPTICAL FIXED zależnei czym podłączasz dvd !!

kurcze , nie mam więcej pomysłów :(

przekopałem tę instrukcję na tyle na ile pozwoliła mi moja przecietna znajomość angielskiego :(

rozumiem że zniknęło to auto2ch i masz optical fixed , podłączone optycznym i nadal brak dźwięku ??

na bank jest to kwestia ustawień w ampli , jedyne co mi przychodzi do głowy to ktos kto lepiej zna angielski

szkoda że mam inne ampli (tez QS) bo wtedy na pewno dalibysmy radę

pisz czy są jakies efekty

Ja też już nie mam innyh pomysłów, w międzyczasie wymieniłem przewody, myślałem że uszkodzone, ale to nie to. Ta niebieska "lampa" multichannel na obudowie też się nigdy nie zaświeciła. Ten unlock nie daje mi spokoju. Podłączyłem na zmianę 3 różne otwarzacze Sony QS, ustawiłem w nich menu dźwięku - to samo. Chyba jednak jest coś uszkodzone albo zablokowane. Stawiał bym na ten tryb PCM jako domyślny, a w najgorszym wypadku awarię dekodera.

Za kilka dni będę miał 940QS to poćwiczę jeszcze na nim. Do tego modelu instrukcję w j. polskim już mam.

Serdecznie dziękuję za pomoc i poświęcony czas - pomimo tego, że dalej mam tylko stereo to przynajmniej wiem, że dobrze ustawiłem amplituner.

-> marcins737

"czy na bank w menu odtwarzacza dvd jest aktywne wyjscie optyczne ?"

Chyba tak, bo dźwięk PCM idzie cyfrowo jak należy.

"w menu ampli musisz miec oznaczone na YES że są zapięte kolejno tyły , centralny , sub"

Ale chyba nawet w przypadku braku kolumn multichannel, amplituner powinien odtwarzacz dźwięk dd i dts i downmixować go do stereo.

Mi podpada trochę to, że zresetowanie amplitunera nie pomogło...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

marcins737, 12 Sty 2008, 18:30

>dobra , na wyswietlaczu ampli masz ze zaakceptowalo optyka

>

>czy na bank w menu odtwarzacza dvd jest aktywne wyjscie optyczne ?

Jasne, sprawdziłem jeszcze raz - mam dźwięk PCM stereo z płyty CD albo DVD

nedj, 12 Sty 2008, 18:40

>-> marcins737

>"czy na bank w menu odtwarzacza dvd jest aktywne wyjscie optyczne ?"

>Chyba tak, bo dźwięk PCM idzie cyfrowo jak należy.

>

>"w menu ampli musisz miec oznaczone na YES że są zapięte kolejno tyły , centralny , sub"

>Ale chyba nawet w przypadku braku kolumn multichannel, amplituner powinien odtwarzacz dźwięk dd i

>dts i downmixować go do stereo.

>

>Mi podpada trochę to, że zresetowanie amplitunera nie pomogło...

Resetowałem na dwa sposby:

- przycisk Power 5 sekund - pojawia się demo i wciśnięciu jeszcze raz kasuje ustawienia

- przycisk Power + przycisk Mode resetuje ustawienia pól dźwiękowych

• 3 tygodnie później...

Mam odpowiedź serwisu: jakaś dwuwarstwowa płytka z układami scalonymi i chipami prawdopodobnie nawalona - koszt nowej kosmiczny, ponad 1200 zł + robocizna. Serwisant jednak sie nie poddaje - będzie szukał czy nie grzeje się któryś z nich, czy nie ma zwarcia lub zimnego lutu, ale dużych szans nie daje.

No i kicha, uszkodzony jest blok cyfrowy odpowiedzialny za sterowanie tym amplitunerem. Ponoć tego się nie naprawia i w grę wchodzi tylko wymiana. Co gorsze nie podpasuje z innego modelu, musi być z 1070.

Więc albo:

- znajdę inny, w inny sposób uszkodzony z dobrą płytką do przełożenia

- albo podłączę DVD na multi chanel input 6-cioma chinchami i korzystam z dekoderów w DVD.

Trzecia opcja chyba nabardziej prowdopodobna, że wystawię na allegro jako uszkodzony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.